Přečtěte si: Ředitelé už nezvou disidenta do škol – bojí se zásahu z kraje?

úterý 5. března 2013 ·

Zvláštní zkušenost zažívá někdejší disident a organizátor alternativní kultury Tomáš Kábrt ze Sokolovska. V rámci projektů docházel často přednášet do tamních škol, aby se podělil o své zážitky z dob totality. Loni na podzim v Karlovarském kraji vyhráli komunisté a obsadili důležité posty v krajské radě. A pozvánky Kábrtovi postupně přestaly chodit. Zástupci KSČM se podle něho začali zajímat o způsob výuky dějepisu. Důkazem je prý situace na sokolovské Střední technické škole, kde si po jedné z debat stěžoval krajský radní na nevyváženost besedy – a zajímal se o to, zda škola hodlá přizvat i člověka s jiným pohledem na dobu komunismu.


Z článku jan v ČeskáTelevize.cz vybíráme:

Ředitel školy nechtěl zmínit konkrétní osobu, která se na výuku telefonicky dotazovala. Přiznal však, že podobný dotaz na způsob výuky dějin zaznamenal poprvé. Sám Kábrt měl na záležitost jasný názor: "Někomu se zřejmě nelíbilo, že jsem mluvil o komunismu negativně. Já jsem ale o něm mluvil tak, jak jsem ho zažil já."

Ředitel školy:
"Já jsem pouze potřeboval zjistit, jestli ten dotaz je relevantní tomu, co se tu dělo. V podstatě jsem se dotazoval, o jakou besedu šlo. Ona mi vysvětlila, že to je v rámci projektu Příběhy bezpráví Člověka v tísni. Věci, které jsou. Když jsem se ptal i ostatních kolegů z jiných škol, tak to bylo obvyklé schéma, které probíhalo několik let."

Za telefonátem stojí náměstek hejtmana a radní pro hospodářství Jaroslav Borka, který byl před listopadem členem krajského výboru KSČ. Zajímalo ho, jestli škola počítá i s účastí komunistického pamětníka. "Já jsem požádal tehdejšího vedoucího odboru, aby se ho jen zeptal, jestli tam měl ještě někoho jiného, nebo jestli počítá, že by tam přišel ještě někdo jiný," zmiňuje Borka.

25 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
5. března 2013 v 10:06  

To si dovolil dost :-/

Chtít aby někde směl říct svůj názor občan druhé kategorie.

To je skoro jako kdyby před pár lety chtěl pustit v USA černocha do tramvaje k bílým nebo ve Švýcarsku volební právo pro ženy.

Anonymní řekl(a)...
5. března 2013 v 10:54  

Rikala v televizi pani ucitelka, ze zacina mit strach. Prvni vlastovka zjara.
Snad to zaci bedlive sleduji. Neni lepsiho materialu pro studium.
Sedych

Anonymní řekl(a)...
5. března 2013 v 12:23  

ODS různých Fialů, Zaorálků, Nantlů, erotických masérek Podubeckých a podobných zlodějů je prý stále ochotno volit 13 % lidí. To je nepochopitelné...

http://www.novinky.cz/domaci/295090-podpora-ods-klesla-poprve-od-sarajeva-pod-15-procent.html

Pytlik Blaha řekl(a)...
5. března 2013 v 12:50  

Ředitelé už nezvou disidenta do škol

Toto zjištění má nezanedbatelnou výpovědní hodnotu o charakteru mnohých vedoucích pracovníků v oblasti školství a pro výběr budoucí školy možná vyšší, než žebříček prapodivné úspěšnosti maturantů.
A podle výsledků krajských voleb soudě, děti se do těchto škol jen pohrnou.

Anonymní řekl(a)...
5. března 2013 v 12:56  

Stále nevím, co by nám takový disident řekl nového.Ještě jsem nevydýchal onen celospolečenský dluh solárních elektráren, onen bilion korun.

Anonymní řekl(a)...
5. března 2013 v 13:02  

Celé to vypovídá vlastně o tom, proč se komunisti znovu dostávají k moci. Učitelé a mnoho dalších lidí jen drží hubu a krok, bojí se obhájit svůj názor, ba co víc, bojí se ho vůbec vyslovit. Bez přemýšlení pak naskakují na populistické sliby komunistů, ČSSD a Zemana.

poste.restante řekl(a)...
5. března 2013 v 15:58  

To já bych se spokojil s jakýmkoliv populistou, který by, pochopitelně ve snaze zalíbit se nevzdělanému a naivnímu davu, zvednul objem prostředků investovaných do školství alespoň na úroveň průměru EU.

Anonymní řekl(a)...
5. března 2013 v 19:32  

Evidentně nerozumíte termínu populista. To je totiž ten, který před volbami slibuje hory doly, ale po volbách se na vás v lepším případě vy.... v tom horším vás zavře do lágru.

poste.restante řekl(a)...
5. března 2013 v 20:51  

který před volbami slibuje hory doly, ale po volbách se na vás v lepším případě vy
Aha. Takže všechny polistopadové vlády byly populistické. Alespoň pro školství to platí na 100 %.
Díky za vysvětlení. :-)

Charlie řekl(a)...
5. března 2013 v 23:05  

Zákon o protiprávnosti komunistického režimu a o odporu proti němu (č. 198/1993 Sb.): ...komunistický režim panující v Československu od 25. února 1948 do 17. listopadu 1989 byl zločinný, nelegitimní a zavrženíhodný (§ 2, odst. 1) a KSČ byla (stejně jako podobné organizace založené na její ideologii) organizací zločinnou a zavrženíhodnou (§ 2, odst. 2).
Nevím, co by radní Borka chtěl ještě vysvětlovat, debatu na toto téma jsem si s rodiči a prarodiči odbyl v roce 1989, kdy jsem studoval na VŠ, rozhodně to nebylo nic příjemného, a to jsem byl "svázán" určitou povinnou úctou a láskou. K cizímu bych byl daleko tvrdší a v polemice neústupnější. Nejsem si jist, zda by tento typ debaty lidé v letech byli ochotni absolvovat. Jedině, že by kádři z KSČm poslali kované VUMLáky, estébáky, politruky resp. jinou verbež.

Anonymní řekl(a)...
6. března 2013 v 6:44  

Charlie řekl(a)...
Zákon o protiprávnosti komunistického režimu a o odporu proti němu (č. 198/1993 Sb.): ...komunistický režim panující v Československu od 25. února 1948 do 17. listopadu 1989 byl zločinný, nelegitimní a zavrženíhodný (§ 2, odst. 1)


No jo ... jenže v bývalé ústavě bylo napsáno něco o vedoucí úloze strany coby předvoje dělnické třídy... byla to pravda?
A to co je v Zákoně o protiprávnosti komunistického režimu je pravda?
Koneckonců zákony píší vítězové.
Myslím, že by to chtělo víc selského rozumu a míň politiky.
pur

Charlie řekl(a)...
6. března 2013 v 8:37  

Selský rozum mi říká, že bývalí fízli a politruci by měli chodit metr pod zemí a ne vystrkovat své obličeje na slušné lidi. Selský rozum mí říká, podívej se, kdo schvaloval původní ústavu a kdo tu nynější. Selský rozum mi říká, že sametová revoluce neměla být tak sametová. Atd.. Jenže o tom to není. Zajímalo by mne, co by lidé řekli, kdyby 20 let po válce v Německu museli zvát do škol kromě antinacistů taky nacisty, aby výuka byla vyvážená.

Anonymní řekl(a)...
6. března 2013 v 9:49  

Z mého pohledu se bývalí fízli a politruci od současných fízlů a politruků nijak zásadně neliší. Leckdy jsou to dokonce ty samé osoby. Zhruba totéž platí o tehdejších a současných kmotrech.

A jestli jednoho necháte umřít ve vězení za to, že se mu jeden systém nelíbí a chtěl by ho nahradit druhým, nebo že druhého doženete k sebevraždě kvůli tomu, že se s "hodnotami a principy" nového systému nedokázal správně sžít a identifikovat a doklopýtal přes ně až k exekuci, je prašť jako flákni.

Pro mě ani jedno ani druhé nějakými z hlediska práva na život druhořadými hodnotami a principy neokecáte.

Anonymní řekl(a)...
6. března 2013 v 10:34  

Dokonce máme příklad i na dnešním ministerstvu školství: Fízla (městský strážník) a politruka ODS v jedné osobě si Dobeš vybral za svého pobočníka pro evropské fondy. Dodnes tam je, jmenuje se Michal Zaorálek. Neumí pořádně číst a psát, ale má pěknou modrou knížku. Stál nás miliardy ztracených korun.

Anonymní řekl(a)...
6. března 2013 v 11:52  

Charlie řekl(a)...
Selský rozum mi říká, že bývalí fízli a politruci by měli chodit metr pod zemí a ne vystrkovat své obličeje na slušné lidi...
6. března 2013 8:37

Nezlobte se, to není selský rozum, to je ideologická zaťatost.
pur

Charlie řekl(a)...
6. března 2013 v 16:33  

V tom případě jsem na svojí ideologickou zaťatost hrdý. Na to, aby někdo z politických důvodů udával, vydával rozkazy střílet po lidech utíkajících nelegálně z vlasti (ostatně legálně to nešlo) nebo dokonce mučil a falešně obžalovával a odsuzoval (když zabrousím do padesátých let), na to už musí mít člověk dost dobrý žaludek. Totéž platí pro všechny, kteří je v současné době adorují nebo obhajují. A já zas nemám žaludek tak dobrý, abych ho při setkání s těmito lidmi udržel v klidu a neudělal nějaké společenské fax pas.

poste.restante řekl(a)...
6. března 2013 v 20:09  

Já bych to viděl takhle. Existují lidé, které můžeme podle stupně jejich mizernosti nazývat různě:
1. Darebáci
Na stupnici, začínající třeba "vychytralý hajzlík" a končící třeba "odporná svině". (Případně si každý dosaďte podle svých oblíbených vulgarismů.) Společné mají to, že jim jde vždy a především jedině o vlastní prospěch. Tomuto cíli podřizují veškeré své snažení a je jim naprosto jedno, pod jakou ideologickou nálepkou tak činí. Patří sem ti, kteří pořádali za války pogromy na židy, aby mohli arizovat jejich majetek, udávali za odměnu sousedy, po válce pořádali divoké odsuny Němců, později drancovali vysídlené pohraničí a v padesátých letech likvidovali kulaky na venkově. Ta stejná kategorie lidí za socialismu využívala svého členství v KSČ, protože nebylo nutné podniky vlastnit, aby z nich bylo možno těžit do vlastní kapsy. Současně oboustranně výhodně spolupracovala se šmelináři a veksláky, kteří zajištovali pro "komunistickou šlechtu" zboží nesocialistické provenience. Po roce 1989 se této sortě lidí otevřel netušený prostor pro divokou privatizaci společného majetku, přičemž velmi efektivně využívala svých kontaktů a známostí. Přesně z této skupiny se rekrutovala většina polistopadových "podnikatelů", obchodníků s LTO, pozdějších "kmotrů", "šibalů", atd.
Logickým krokem a často i předpokladem pro možnost včas a dobře se napakovat, byla výměna červené průkazky za modrou kravatu. Ti, kteří nestihli "první vlnu", pak v dalších letech omotali kolem krku oranžovou šálu a na zastávce přistoupili do autobusu "Zemák", anebo v časech nedávných se přidali mezi oříšky sbírající veverky, popřípadě naskočili na parník, kde za kormidlem stál v kapitánské čepici kníže.
Někteří stihli i více těchto "přestupů" protože ideologie je pro tento typ lidí pouze zástěrkou. Mají totiž vynikající smysl pro chvíle, kdy dochází ke "změně větru" a nový kabát mají ve skříni připravený v předstihu.

2. Fanatici.
Ve svaté víře ve středověku upalovali kacíře. Po roce 1948 se podle sovětského vzoru učili slovy velkého Klementa "zakroutit buržoustům krkem". Právě z těchto řad se rekrutovali často různí politruci, či dříve zapálení kazatelé. Tito lidé udávali, donášeli, vymýšleli provokace atd., především pro své přesvědčení, že "tak je to spravne a tak to ma byť". To že za svou "činnost" získávali i nějakou hmotnou odměnu pro ně často bylo jen "bonusem". Skutečnost, že mohli obsadit vilu po odsouzeném "nepříteli státu" pro ně často měla menší váhu, nežli to, že jim osobně potřásl rukou generální tajemník. Případná výměna partajního trička je pro ně většinou obtížná až nemožná. Své zločiny později omlouvají slovy, že "taková tehdy byla doba, takové platily zákony". Oni to každopádně mysleli dobře.

3. Mocipáni
Nebo spíše "bažitelé po moci". Majetek je pro ně fajn, ale mnohem důležitější je vědomí, či alespoň pocit moci nad ostatními. Tento typ často vstupuje do politiky, usiluje o funkce a postavení ve státní a veřejné správě, hledá cesty k postupu ve firemním či společenském žebříčku. Za všech režimů jde o anální alpinisty. Z dob minulých sem patří domovní důvěrnice a sepisovatelé kádrových posudků. Ale také estebáci, "mlátiči" z kriminálky a bachaři z kriminálů, nebo typické "zelené mozky" z armády. Protože moc nad jinými může být různého charakteru.

A teď si vyberte, kteří jsou lepší, či horší.
Pro mne je měřítkem život a zdraví nevinných.
Je rozdíl mezi člověkem zastřeleným na hranici, nebo "bílým koněm" na dně Orlické přehrady? Opovědět by snad mohli pozůstalí. Ale já bych se jich raději neptal.

obyčejná učitelka řekl(a)...
6. března 2013 v 20:25  

Zatímco Strana (ta z dob třešní nezralých) se snažila pokřivit charakter všem (a učitelé jí byli velmi nápomocní, takže se jí to skoro povedlo), strana (ta s tím modrým ftákem) to nechává na iniciativě jednotlivců.

Anonymní řekl(a)...
6. března 2013 v 22:10  

6. března 2013 16:33 Charlie řekl
V tom případě jsem na svojí ideologickou zaťatost hrdý....

K tomu není co dodat.

6. března 2013 20:09 poste.restante řekl
Já bych to viděl takhle...

Souhlasím. Jen bych dodal, že za měřítko bych považoval nejen životy a zdraví nevinných, ale i dodržování obecných zákonů mravnosti. Protože podle mého mínění jsou některé věci nemravné za každého režimu.

pur

Anonymní řekl(a)...
7. března 2013 v 2:29  

Učitel=soudruh. Jediné povolání, pro které byl soudruh po dlouhá desetiletí synonymem. A jak je to na většině reakcí dodnes krásně znát, mezi všemi těmi pseudovyváženými, učitelsky konstruktivními plky okolo!

Anonymní řekl(a)...
7. března 2013 v 6:29  

Anonymní řekl(a)...
Učitel=soudruh. Jediné povolání, pro které byl soudruh po dlouhá desetiletí synonymem. A jak je to na většině reakcí dodnes krásně znát, mezi všemi těmi pseudovyváženými, učitelsky konstruktivními plky okolo!
7. března 2013 2:29


To jste nám to nandal ... cítíte se lépe ?
pur

Anonymní řekl(a)...
8. března 2013 v 16:01  

Znam jedineho aktivniho komunistu. Byl to muj tata a byl ve fabrice mistrem ucnu, vsichni si ho vazili. Nikdy nikomu vedome neublizil, tomu verim. Kdyz dnes slysim hazet spinu na vsechny byvalo komunisty, a vidim, jaci smejdi nam tu vsude vladnou, smeli a vydiraji nevinne lidi, je mi na zvraceni.

poste.restante řekl(a)...
8. března 2013 v 17:10  

Učitel=soudruh.
Znám několik učitelů, kteří si za minulého režimu užili dost ústrků, pro své názory, přesvědčení, nebo víru.
Znal jsem ředitele gymnázia, který pochopitelně byl členem KSČ, protože tak tomu tehdy prostě bylo. Byl to nesmírně vzdělaný a slušný člověk, který se osobně angažoval a pomohl mnohým studentům z rodin "třídních nepřátel", aby vystudovali a dostali se vysoké školy, kam jim byl jinak přístup uzavřen.
Znám učitele, kteří ve straně nebyli, ale lidsky to byli hyeny.
Udávali a donášeli na studenty i kolegy. Po revoluci začali demonstrativně chodit do kostela, vstupovat do ODS a pronášet plamenné řeči o zločinech komunistů.

V diskusích na webu i v běžném životě se snažím komunikovat slušně a korektně. Jednak proto, že mne tak matka vychovala a je to pro mne přirozené. Jednak proto, že když promluví vulgárně hulvát, nikoho to nepřekvapí, zatímco když použije ostřejší výraz člověk, u kterého to není obvyklé, pak to také má svou váhu.

Vás, anonymní ze 7.března 2013 2:29, neznám. Nevím, jestli svůj příspěvek do diskuse myslíte vážně, anebo jen jako provokaci.
Ale pokud byla Vaše slova míněna vážně, pak podle mého názoru, jste prostě blbec.

poste.restante řekl(a)...
8. března 2013 v 17:35  

pur (a Charlie)
V otázce morálky a etiky, nebo chcete-li mravnosti, bychom se nejspíše shodli.
Kdo si přivlastní majetek, který mu nepatří, je zloděj. Kdo znásilní ženu, nebo ubije zvíře, ten patří za mříže za každého režimu a ideologie s tím nemá co dělat.
Z tohoto úhlu pohledu souhlasím i s Charliem, že kdo úmyslně špicloval, "fízloval" a udával jiné s cílem jim uškodit, či sebe obohatit, měl by spíše zpytovat svědomí a ne vynášet morální odsudky. Nic na tom nemění ani to, pokud tak činil z ideologických důvodů, ani skutečnost, že ani mnozí ze současných darebáků se od něj až tak příliš neliší.

Já jen chtěl naznačit, že pokud hodnotíme skutky jiných z pohledu ideologie, pak je třeba rozlišovat mezi prospěcháři, kteří mají ideologii jen jako zástěrku a mezi přesvědčenými fanatiky, kteří kvůli idejím právě na morálku a spravedlnost zapomněli.
A pak jsem chtěl připomenout, že tomu, kdo byl bezprávně zabit, nejspíš moc nesejde na tom, zda to bylo kvůli idejím, nebo jen kvůli něčímu obohacení či pocitu moci.

Pytlik Blaha řekl(a)...
9. března 2013 v 22:30  

Hovad a sviní všude dost. Žení se a vdávají, jejich blízcí, a děti především, je milují. Chmurná představa, že počtem víc než zmrdů je těch, co je milují. Leda... leda, že by se ksindl miloval navzájem.
Pro ojedinělé nebožáky, s hvězdným nebem nad hlavou a mravním zákonem v sobě je lepší, když se zmetci sdružují a pod prapory pochodují ulicemi. Protože se aspoň ví, na čem se je, a sdružením by se mělo poděkovat. Paradoxně.
Protřelí hoši, etiky plnou hubu, takové zjevné hloupostě nedělají. Líp se krade, když se proti korupci a nešvarům brojí. S úsměvem se udává čile.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.