Přečtěte si: Přeplněné mateřské školky? Bude hůř... A pak už jenom líp

Wednesday, March 20, 2013 ·

Mateřské školy v metropoli: veřejné praskají ve švech, soukromé stojí i 25 000 korun měsíčně a zápisy na školní rok 2013/14 jsou v plném proudu. „Dostat dítě do školky je dnes těžší než dostat ho na vysokou,“ stěžují si zoufalé maminky na webových mateřských serverech. K rozhovoru pro www.reflex.cz vyzvali náměstka ministra školství Jindřich Fryče.


Z rozhovoru Kateřiny Kadlecové s Jindřich Fryče v Reflex.cz vybíráme:

Jaká je v Česku koncepce dalšího vedení a případného budování školek a prognóza počtu volných míst ve školkách do následujících let?

Převis poptávky, tedy počet dětí nepřijatých do veřejných mateřských škol, pravděpodobně v nadcházejícím školním roce přesáhne šedesátitisícovou hranici. Nejproblémovější je situace v takzvaném prstenci kolem Prahy – starostové tu nerespektují urbanistickou výstavbu posledních let a neuvědomují si statistické prognózy na několik let dopředu (v předkrizových letech zde developeři vystavěli satelity bez sociálního zabezpečení, a navíc se do místních školek snaží své děti umístit i obyvatelé Středočeského kraje; pozn. K. K.). Až opadne mírnější forma populační exploze, které jsme svědky, jistě bude kapacita již vybudovaných školek k dispozici i dětem mladším tří let, což je dnes při flexibilní délce rodičovské dovolené pro mnoho rodičů a dětí nezbytné. Podle dlouhodobé prognózy lze v roce 2020/21 očekávat ve školkách místo současných téměř 360 tisíc až o třicet tisíc dětí míň.

3 comments:

Anonymous said...
March 20, 2013 at 5:39 PM  

Pravděpodobně nikoho nenapadlo zjistit počet narozených dětí a představit si, že za čtyři roky (možná) začnou chodit do mateřské školy. Nedivte se, po MŠMT nemůžeme chtít zázraky.

Nezaměstnaný učitel ZŠ.

obyčejná učitelka said...
March 20, 2013 at 8:20 PM  

Malé děti mají být s mámou! Za bývalého režimu byly jesle, aby matky nevyvíjely na děti nežádoucí vliv. To je tedy návrat ke kořenům?

Anonymous said...
March 21, 2013 at 8:53 AM  

20:20
Za bývalého režimu jsme jako matky budovaly republiku. Teď přispíváme daněmi do státní kasy, aby měli kapitalisté co rozkrádat. Až tak velký rozdíl nevidím.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.