Přečtěte si: Malé maturitní vítězství (veřejnosti)

pátek 29. března 2013 ·

Zveřejnění jmen členů komise, která rozhoduje o korektnosti maturitních úloh, zveřejnění všech dat ze státní maturity až na úroveň každého studenta. Změny ve státní maturitě, které v pondělí ohlásil CERMAT, jsou nejen významným vylepšením maturitního modelu, ale i nenápadným vítězstvím veřejnosti v přetlačované se státem o to, zda bude s občany zacházet korektně.


Z článku Tomáše Feřteka v Respekt.cz vybíráme:

Jestliže tedy CERMAT v pondělí 25. března oznámil, že po maturitách zveřejní nejen všechny testy a klíče správných odpovědí, ale i jmenné složení validační komise a validační zprávu, tedy dokument o tom, co a proč v maturitních testech považuje komise za chybné, je to zásadní změna. Stejně tak revoluční je, že vznikne samostatný server, kde budou pro všechny, od akademiků po rodiče, dostupná anonymizovaná data z maturit až na úroveň každého studenta. Budete si tedy moci prohlédnout všechny výsledky studentů ve třídě, jen nebudete vědět, komu patří.



8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
29. března 2013 v 10:54  

Jestlipak si z toho zveřejňování vezme příklad také SCIO?

Anonymní řekl(a)...
29. března 2013 v 11:49  

Jistěže nevezme, je módní kopat do Cermatu. :)

Jan Hučín řekl(a)...
29. března 2013 v 14:24  

Jestlipak si z toho zveřejňování vezme příklad také SCIO?

Nevezme, protože to už dávno dělá. Zadání a klíč správných řešení se zveřejňují dva dny po zkouškách, následující tři dny probíhá veřejná oponentura, kdy může kdokoliv vznášet námitky vůči úlohám, případně klíči. Týden po zkoušce má každý k dispozici svůj záznamnový arch, může si zkontrolovat vyhodnocení a skóre. Viz standardní harmonogram.

Složení komise, která rozhoduje o námitkách, je také zveřejněno na webu.

CERMAT je placen z veřejných peněz a data by tedy měla být k dispozici veřejnosti. Scio je soukromá firma, její data tedy majetkem veřejnosti nejsou, přesto i tohle již začala zveřejňovat u projektu Stonožka. Myslím, že ani zveřejňování anonymizovaných datových matic z NSZ mnoho nebrání, bude-li o to zájem.

Simona CARCY řekl(a)...
29. března 2013 v 19:45  

Pokud rozumim spravne, co diskutujici Hucin napsal, pak je to popreni vlastniho tvrzeni, ze Scio se tak otevrene jako Cermat chova. Promint, ale stonozka nikoho nezajima, mne zajima NSZ - a tam se ceka, az velke NIC prestane branit.
Prosim aby se srovnavalo alespon to trochu srovnatelne a pan Hucin nematl lidi.

Josef Soukal řekl(a)...
30. března 2013 v 17:09  

"Veřejná" oponentura je přístupná pouze pro účastníky NSZ. V tomto ohledu tedy p. Hučín nemluví pravdu.

Jan Hučín řekl(a)...
31. března 2013 v 19:33  

Děkuji za reakce. Paní Carcy, proč Vás osobně zajímá NSZ? Hlásíte se na vysokou školu? Jste členkou akademické obce některé z fakult, které přijímají podle NSZ? Zajímají Vás stejně silně data z fakult, které si přijímací zkoušky dělají samy?

Vaše formulace "až se (... - asi myšleno Scio) přestane bránit" navozuje dojem, že někdo data z rozumného důvodu požadoval a nedostal je. Já o takovém případu nevím. Pokud Vy ano, svěřte se nám s ním.

Jinak si prosím ujasněme důležitost jednotlivých prvků otevřenosti. Datová matice je podle mého názoru ta nejméně důležitá věc (a také to byla jednak z posledních věcí, kterou Scio po CERMATu požadovalo na základě Zákona č. 106). Správnost a korektnost zadání, jednoznačnost řešení, správnost a transparentnost vyhodnocení, to především ovlivňuje výsledek účastníka. A toto vše Scio dělá již mnoho let. Čtenáři si jistě udělají úsudek sami.

Přijďte v červnu na konferenci TKKV (www.tkkv.cz), můžeme si tam o tom promluvit.

Pane Soukale, můžete si být jistý, že námitkami Vás nebo kohokoliv jiného vůči úlohám se budeme zabývat stejně vážně jako podnětů od jiných osob. Veřejná oponentura je druh námitkového řízení, není tedy asi nic mimořádného na tom, že námitku mohou podávat jen účastníci. Ve sportu zpravidla také nemůže podat protest divák, ale jen soutěžící.

Josef Soukal řekl(a)...
31. března 2013 v 20:02  

Pane Hučíne, potvrdil jste má slova - skutečně veřejné testy SCIO nejsou. A vzhledem k tomu, že učitelé, bohemisté či testoví odborníci Vaše zkoušky neskládají, je odborná veřejnost - stejně jako veřejnost vůbec - postavena nikoli do role diváků (protože, ti, jak známo, něco vidí), ale do role statistů, kteří jsou dobří leda k tomu, aby se jim napovídalo cokoli. Cermat je v transparentnosti v daném směru na míle napřed.

Josef Soukal řekl(a)...
31. března 2013 v 21:21  

Pane Hučíne, teď jsem si ještě podrobně pročetl Vaši odpověď paní Carcy. Poskytnete mi zadání Vašich testů určených k přijímacímu řízení na vysoké školy a zadání testů určených k přijímacímu řízení pro školy střední? Rád bych ověřil kvalitu testů, abych jako daňový poplatník věděl, zda stát (státem placené instituce) nevyhazují peníze oknem tím, že platí za nekvalitní práci, popř. tím, že vybírají uchazeče na základě nekvalitních produktů. Jsou pro Vás mé důvody dostatečně "rozumné"? Netvrdím, že Vaše testy jsou špatné, nemohu totiž o nich říci nic, neboť jsou pro mne nedostupné - navzdory tomu, že Vy tvrdíte, že jsou veřejné.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.