Přečtěte si: Hrozivá čísla: Stále víc českých dětí chce zemřít

čtvrtek 7. března 2013 ·

Na dětskou Linku bezpečí každoročně volá víc dětí, které mají sklony k sebevraždě či sebepoškozování. Za posledních pět let se počet hovorů na toto téma víc než zdvojnásobil.


Z článku Zuzany Hronové a ČTK v Aktuálně.cz vybíráme:

"Obecně se mluví o tom, že roste zátěž na děti. Je potřeba se toho víc učit, je potřeba chodit do víc kroužků, být hodně produktivní, být výkonový. Ta stresová nálož může vést k tomu, že dospívající či dítě to přestane zvládat. Pokud se setká s reakcí: 'Máš být chlap, musíš to vydržet' nebo 'Správná ženská se musí snažit', tak ho napadne, že jediná cesta úniku je přes sebevraždu," říká sociální pracovník Kaňák.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
7. března 2013 v 8:46  

Za to může naše "prosperující" společnost s "vynikajícími" mezilidskými vztahy?

Anonymní řekl(a)...
7. března 2013 v 9:00  

Vysoké nároky na děti?

A kde je prosím Vás vidíte? Ve školách jsme na polovině nároků z před dvaceti let. a kroužek je snad zábava nebo ne?

Spíš mi to připadá, že se dětem uhýbá, dokud to jde. Jenže ono to na ně kdysi všechno dopadne, prostě přijde situace, u někoho dřív u někoho později, kdy už uhnout nejde a děcko dost tvrdě narazí. A jelikož na náraz není vůbec připraveno, dopadá to mnohdy tragicky.

Anonymní řekl(a)...
8. března 2013 v 16:37  

Doporučuji Linku bezpečí zrušit.

Pytlik Blaha řekl(a)...
10. března 2013 v 0:43  

Smutné čtení.
Rodičům by se mělo říct, aby s tím přetěžováním dětí ale už fakt neblbli.

Anonymní řekl(a)...
11. března 2013 v 16:39  

Ano, to je výsledek liberální školy. Nic po žácích a studentech nechtít, vše jim dát a povolit. Již nyní mají rodiče strach dítko potrestat, aby probůh nevolalo na linku bezpečí, alespoň si na to rodiče stěžují. Potom přijde nějaká
malá krize a mladí lidé ji neumí řešit. Žel i život lidský má v současné době relativní hodnotu. Zprávy plné neštěstí, vražd, loupeží ovlivňuje určitě i chování dospělých. Vražda je něco samozřejmého. Pak člověk rychleji vezme nůž a v afektu jej použije.Copak jsme my před 50 lety měli takové vymoženosti? Ze školy pomáhat rodičům na poli, v půl desáté zalehnout /pomodlit, vyčura-rat a spát!/. I nějaká facka padla. Díky milí rodičové, škoda, že vám již nemohu políbit tu pravou ruku a poděkovat za péči. Myslím, že vás to bolelo více než mne. Stará pravda, že zahálka je matkou hříchu, platí nyní několikanásobně.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.