MŠMT ukončilo pilotní ověřování lesních tříd

pondělí 25. března 2013 ·

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ukončilo a vyhodnotilo pokusné ověřování provozu lesních tříd integrovaných v rámci MŠ Semínko.


Pokusné ověřování probíhalo od 1. září 2010 do 31. srpna 2012. Jeho hlavním cílem bylo zjistit, zda a za jakých podmínek je možné integrovat lesní třídu do provozu klasické mateřské školy.

Ze závěrů ověřování vyplynulo, že vzdělávání v lesních třídách je možné z hlediska obsahu a výsledků vzdělávání realizovat v rámci současné podoby RVP PV a provozních podmínek mateřské školy.

Ohledně úprav současně platných právních předpisů stanovujících hygienické požadavky pro školy a školská zařízení připraví MŠMT po jednání s ministerstvem zdravotnictví metodický materiál pro mateřské školy s doporučujícím postupem pro zřizování, provoz a vzdělávání v lesních třídách integrovaných do mateřské školy.

5 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
25. března 2013 v 11:55  

Škoda, že ministerstvo rezignovalo na další alternativní modely tříd. Takový pilotní projekt "dolní" třídy v opuštěných solných dolech by jistě akcentoval blahodárné účinky. Rovněž v poslední době nabývá na významu terapie tmou a proto je dobré se věnovat i nočním školkám.

Simona CARCY řekl(a)...
25. března 2013 v 11:55  

Škoda, že ministerstvo rezignovalo na další alternativní modely tříd. Takový pilotní projekt "dolní" třídy v opuštěných solných dolech by jistě akcentoval blahodárné účinky. Rovněž v poslední době nabývá na významu terapie tmou a proto je dobré se věnovat i nočním školkám.

Anonymní řekl(a)...
26. března 2013 v 11:40  

Paní Carcy, byla jste se někdy v lesní školce podívat? Možná není špatné se vyjadřovat k tomu, o čem něco vím:-) Ale to by to možná nebylo tak "zajímavé" jako ironizování.
Sama jsem se byla podívat v několika lesních školkách, naposledy před měsícem (v mrazech, dokonce i chumelilo) v lesním klubu Esedra na Levém Hradci. Řekla bych, že ten, komu byla největší zima, jsem byla já:-)

krtek řekl(a)...
26. března 2013 v 16:29  

Nic proti, jako průprava na to, co nás čeká, je lesní školka, Skaut, Česká tábornická unie to nejrozumější, co může pro sebe a svou rodinu člověk udělat - ještě odstěhovat se na venkov a chovat drůběž a králici (já vím, že se píše králíky, ale já si nemůžu pomoct).

Anonymní řekl(a)...
27. března 2013 v 10:05  

Jasně, že čtvrtý pád je králíci (případně i obě i krátká, podle kraje :) !!!
To ví každý, měl to štěstí, že strávil alespoň podstatný kus dětství na venkově a tím pádem venku, v přírodě.
Zaplaťbůh, když bude co nejvíc dětí moci absolvovat alespoň takovou trochu umělou, ale dobrou náhražku, jako jsou lesní školky.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.