Motivační eknihy prospívají dětem i rodičům, oblíbily si je také české školy

pátek 22. března 2013 ·

Jak si správně věřit, překonávat překážky, přistupovat k penězům či se vypořádat s neúspěchy. To je jen část témat, kterým se věnují dětské motivační knížky. Jejich obliba v České republice roste a to nejen u dětí, ale především u jejich rodičů, kteří si uvědomují jejich pozitivní dopad na rozvoj svých ratolestí. Jejich pozitiva objevují i české školy.


Bohatě ilustrované tituly z edice Dětská motivace na český trh přivedlo v loňském roce nakladatelství KELTNER Publishing. Jde o sedm titulů, přičemž každý vysvětluje zábavnou a neotřelou formou, jak se vypořádat s různými problémy každodenního života. „Jde o nové pohledy, které častokrát zapomínáme i my dospělí,“ uvedla Monika Tomíčková z nakladatelství KELTNER Publishing a dodala: „Ve světě je tento druh dětské literatury velmi oblíben právě pro svůj přesah. Nejsou to jen čistě dětské knížky, své si v nich najdou i pozorní rodiče.“

To potvrzuje i názor a zkušenost psychologa Patrika Pauka. „Motivační knihy nám pomáhají vidět naše vlastní přesvědčení a automatické reakce, které při výchově dětí používáme. Ty, které nás posilňují, ale i ty, které nás i naše děti omezují. Dětem zase tyto knížky přinášejí pohled, který jim umožňuje snižovat dopady chybných přesvědčení a výchovných ponaučení nás dospělých,“ uvedl Pauko. Skrze posilování vlastních úsudků a pohledů tak podle Pauka knihy přispívají i k celkovému rozvoji dítěte. „Zdravě sebevědomé dítě pak dokáže mnohem lépe čelit budoucím zátěžím a problémům,“ podotkl.

Přínos motivačních knih začínají objevovat také české školy. „Pravidelně pořádáme čtení a besedy na základních školách, abychom podpořili čtení u dětí a zároveň jim představili literaturu, která je mnohé naučí,“ uvedla Tomíčková. Učitelé na knihách oceňují především jejich schopnost podněcovat k diskuzím nad zajímavými otázkami ze života. Například díky knížce „Jsem mnohem víc, než…“, která se zabývá zdravým vztahem k penězům, se děti častokrát rozpovídají o svých vlastních pocitech, potížích nebo přáních. Uvědomí si, že třeba nemusí plnit očekávání jiných. „A to je přesně to, co mají motivační knihy probouzet,“ potvrzuje Tomíčková.

V rámci projektu již k dnešnímu dni vyšlo sedm titulů a to jak v tištěné, tak i elektronické verzi. „Jde o další impuls, jak děti ke knihám nalákat. Mají rády technické novinky a s tabletem mnohdy umí lépe než jejich rodiče. Skrze elektronické verze knih proto nabízíme rodičům možnost, jak své potomky skrze techniku nasměrovat také k četbě, která je podporuje a rozvíjí. Navíc díky elektronické podobě může mít rodič knihy kdykoliv při sobě a to hned všechny najednou,“ dodala Lucie Vávrová ze společnosti Palmknihy, která elektronické verze knih nabízí.

Projekt Dětská motivace bude mít v letošním roce i charitativní rozměr. Výtěžek z prodeje dětských eknih podpoří Café Rozmar, organizaci pomáhající dětem po odchodu z dětského domova.

O autorovi

Světově uznávaný odborník Dr. Wayne Walter Dyer, PhD., je otec osmi dětí a dědeček pěti vnoučat. Dětství prožil v dětských domovech a pěstounských rodinách. Přesto nebo právě proto celý život píše a hovoří o motivaci. Napsal více než 30 knih pro děti a pro dospělé.

Doporučené knihy z cyklu „Dětská motivace“

Titul Už žádné výmluvy! se zabývá velmi důležitým tématem výmluv a vymlouvání se. Autor v ní vysvětluje, jak mohou výmluvy způsobit více škody, než si uvědomujeme. Například odradit vaše dítě od toho, co chce dělat, a znemožnit mu využít jeho plný potenciál. Kniha vypráví příběh chlapce, který má zdánlivě neuskutečnitelný sen, chce se stát mořským biologem. Výmluvy a pochybnosti jako „nejsem dost chytrý“ nebo „je to příliš těžké“ ho však téměř odradí od jeho naplnění a on se svého snu málem vzdá…

Nedej se zastavit! je další ze série unikátních motivačních knih pro děti od Dr. Waynea W. Dyera, Ph.D., který v ní vysvětluje dětem, jak neomezovat svůj jedinečný způsob myšlení, se kterým se každý z nás narodil, a proč je to lepší, než se snažit „zapadnout“. Kniha učí děti, jak zvládnout stres a úzkost, kdy se vyplatí riskovat a zkusit něco nového. Vysvětluje, co je tvořivost a proč je důležitá, k čemu je dobré být vytrvalý a konečně, jak užívat život a nenechat se zastavit při naplňování svých snů.

O společnosti KELTNER Publishing:

Nakladatelství KELTNER Publishing, s.r.o. vydává knihy určené dětem i dospělým s tématikou osobnostního rozvoje a motivace. Autory knih jsou nejen čeští, ale i zahraniční spisovatelé. Cílem našeho nakladatelství je zprostředkovávat čtenářům informace, které je mohou inspirovat v poznávání sebe i světa kolem nás. Přinášíme čtenářům knihy, které je budou motivovat k hledání cest a způsobů, jak realizovat své sny. Zaměřujeme se na vydávání vysoce kvalitních titulů s duchovním podtextem. Naše knihy jsou vynikající nejen obsahem, ale i kvalitou zpracování. Věnuje se také vydávání vlastních knih v cizích jazycích a vydávání knih v elektronickém formátu.

O společnosti Palmknihy:

Společnost Palmknihy je největší a zároveň i nejstarší distributor elektronických knih na českém trhu. Během svého třináctiletého působení si ze stránek www.palmknihy.cz čtenáři stáhli bezmála sedm milionů knih. Aktuálně má ve své nabídce více než 8 000 titulů a každý měsíc přibývá více než stovka nových knih.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.