Marcel Chládek: ODS se v Agendě 2014 vysmívá všem studentům, pedagogům i rodičům

středa 27. března 2013 ·

Sociální demokracie považuje programové priority ODS pro oblast školství, které představila v rámci „Agendy 2014“, za výsměch celé oblasti vzdělávání. Slib ODS, který zní „kvalitní vzdělávání pro lepší uplatnění studentů“ je jen dokladem, že ODS žádné řešení nemá. Kdyby ho měla, tak už ho dávno mohla ve vládě realizovat.


Předseda ODS a premiér Petr Nečas i celá vládní koalice v uplynulých letech studentům, rodičům a pedagogům svou politikou jasně ukázali, jaké mají cíle pro oblast vzdělávání – byli jsme svědky opakované snahy o privatizaci vzdělání na veřejných vysokých školách formou zápisného či školného, i přes kritiku ČSSD došlo k spuštění předražených a nefunkčních státních maturit, vláda s ODS v čele způsobila kolaps čerpání peněz z fondů EU, v důsledku nepřijatelné politiky exministra školství Josefa Dobeše došlo k největším studentským protivládním demonstracím od roku 1989. Pravicová vláda permanentně škrtá peníze pro školství, čeští žáci se v mezinárodních srovnáních znalostí propadají stále níže, školství je finančně i odborně devastováno!

ČSSD chce prosadit skutečnou změnu pro školství, chceme zatáhnout za záchrannou brzdu a zahájit strategické kroky k tomu, aby se vzdělávání v naší zemi stalo jednou z vládních priorit. Zásadně odmítáme školné či zápisné, chceme plně obnovit čerpání miliard korun z fondů EU pro oblast školství a využít peníze pro opravy škol, rozvoj pedagogů i studentů. Chceme zastavit předražené projekty, jsme pro systematické propojení celého systému školství.

Jsme pro zapojení odborné i široké veřejnosti do debaty o tom, kam má české školství směřovat. Již za několik málo dnů proto v Senátu odstartují diskuse v rámci Národních kulatých stolů pro záchranu českého školství, kde budeme hledat řešení pro současný kritický stav.

ČSSD oproti ODS nabízí pro školství skutečná řešení, která jsme veřejnosti představili ve veřejných debatách pod názvem „Kvalitní vzdělání dostupné všem“. Dokument je k dispozici na webu ČSSD: http://www.cssd.cz/program/program-podle-vas/politika-vzdelavani

Zdroj: ČSSD.cz

12 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
27. března 2013 v 18:23  

ODS by v kvalite leceni stavu ceskeho skolství trumfla CSSD jedine tehdy, kdyby prosazovala nastup do prvni tridy od osmi let a zacatek vyuky presunula az na desatou hodinu.
Sedych

Anonymní řekl(a)...
27. března 2013 v 20:50  

"Zásadně odmítáme školné či zápisné"

Zásadně nesouhlasím. Studenti VŠ se postupně stávají docela slušnými vyžírkami státního rozpočtu.

1. Studují i ti, co na to nemají a úspěšně se několik let poflakují po fakultách, aniž by se dopracovali byť k titulu Bc.

2. I ti, co se k titulům nakonec dopracují se na školách pohybují několik let nad rámec. 10 let studia místo 5 není až takovou výjímkou.

3. Studenta, který by dostudoval za 5 let, aby lupou pohledal.

Anonymní řekl(a)...
27. března 2013 v 22:25  

Studenti VŠ se postupně stávají docela slušnými vyžírkami státního rozpočtu.

Rétorika padesátých let, ale v modrých barvách.

Zen řekl(a)...
27. března 2013 v 23:28  

CSSD mela na reformu skolstvi 8 let, ODS uz skoro 7. Vysledek obou stran (jo, pardon, ODS tento dulezity a strategicky resort vzdy prenechala koalicnim patrnerum - take ukazka dulezitosti) - mam problem najit publikovatelny vyraz ...

Asi nejlepsi by bylo odstavit tyhle experty od kormidla a dat tam nekoho, kdo alespon tusi, kde je pristav a jak se k nemu z te melciny, kde se momentalne nachazime, dostat. I have a dream ...

Anonymní řekl(a)...
28. března 2013 v 6:43  

27. března 2013 23:28

Je to o penězích, které doputují do školství. Osoba ministra školství je sice důležitá, ale důležitější je osoba ministra financí, předsedy vlády,...Jde o rozhodnutí vlády jaká suma doputuje do školství.Záleží tedy koho si v roce 2014 navolíme do sněmovny. Ta současná smečka je doposud to nejhorší od roku 1989.

Anonymní řekl(a)...
28. března 2013 v 8:56  

ČSSD již opět mluví o vzdělávání jako o prioritě! A Marcel jako ministr školství! Kam jen mám emigrovat?

Anonymní řekl(a)...
28. března 2013 v 22:16  

"Rétorika padesátých let, ale v modrých barvách."

v PADESÁTÝCH LETECH BY SI DNEŠNÍ PSEUDOVYSKOLŠKOLÁCI NA VYSOKÝCH ŠKOLÁCH ANI NEŠKRTLI, TO SI TEDA PIŠTE. tEHDÁ SE JEŠTĚ PO STUDENTECH NĚCO CHTĚLO.

Zkuste se oprostit od ideologií až se nad tímto prohlášením budete zamýšlet a musíte uznat, že je ryze pravdivé.

Anonymní řekl(a)...
29. března 2013 v 7:50  

... Ach jak se ti "stínoví ministři za ČSSD" podobají jeden druhému. Mládek+Chládek... není to dokonalá dvojka???!

Anonymní řekl(a)...
29. března 2013 v 8:45  

Ach jak je to české školství rozvrácené a vy tu ještě strašíte nějakým Chládkem.

Anonymní řekl(a)...
29. března 2013 v 8:52  

"v PADESÁTÝCH LETECH BY SI DNEŠNÍ PSEUDOVYSKOLŠKOLÁCI NA VYSOKÝCH ŠKOLÁCH ANI NEŠKRTLI". Máte na mysli státní nebo soukromé školství. Osobně mě napadla Plzeň, ...Titul za měsíc, vystudovaná škola za dva měsíce,...Tito "absolventi" jsou dokonce i v poslanecké sněmovně. Ryba nesmrdí jen od hlavy, ale v současnosti i od vlády.

Anonymní řekl(a)...
29. března 2013 v 13:14  

Bohužel musím konstatovat, že mluvím i školství státním.

Anonymní řekl(a)...
30. března 2013 v 10:06  

Socialisti jsou evidentně menší zlo.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.