Kurzy odborné středoškolské angličtiny

úterý 5. března 2013 ·

Národní institut pro další vzdělávání připravilo vzdělávací nabídku, která zaplňuje doposud chybějící článek v dalším vzdělávání učitelů SŠ a splňuje nejnovější trendy ve vzdělávání s využitím ICT a kombinací prezenčního a on-line studia: Kurz odborné angličtiny pro chemiky – chemická terminologie, Kurz odborné angličtiny pro strojaře – strojírenská terminologie, Kurz odborné angličtiny se zaměřením na obchod a marketing (z prostředí výrobního strojírenského podniku). Kurzy jsou určeny pro učitele angličtiny a odborných předmětů na středních školách, kteří budou vyučovat žáky odbornou terminologii v angličtině.


1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
5. března 2013 v 7:18  

Výuka cizího jazyka zaměřeného na určitou odbornost v technických oborech bohužel sklouzává k tomu, co popisuje i nabízený kurz:
"V deseti lekcích se posluchač naučí 200 odborných výrazů, učivo je prohlubováno poslechem, cvičením a videonahrávkou z reálného prostředí výrobního podniku.". Tedy pouze na terminologii.

Při pohledu na náplň předmětu Odborná (nebo technická) angličtina (nebo jiný jazyk), kde je v průběhu roku naplánovaná výuka pouze terminologie, je jasné, že absolventi jsou i nadále v praxi nepoužitelní, dokud se nenaučí i všechnu omáčku kolem. Hlavně v několika oblastech:
a) čtení technické dokumentace a literatury (manuálů, článků, publikací)
b) porozumění mluvenému projevu (přednášky, vysvětlování, zaškolování)
c) komunikace - porozumění a odpovědi, hovor, vzájemná domluva při pracovních činnostech, zaškolování, společenském styku a pohybu v prostředí s tímto jazykem.

Problém je v nalezení vhodných vyučujících, aby splňovali(y) kritéria pro učitele a zároveň znali vyučovaný obor a jeho názvosloví.

Není problém v motivaci žáků. Když se něco chtějí naučit, tak se to naučejí i bez učitelů (veškeré hlášky z počítačových her, PC machři všechno co potřebují o hardware i software, atd.), včetně názvů, které momentálně potřebují, souvislostí a ustálených větných spojení.

Technickou (odbornou) angličtinu i další cizí jazyky lze učit i dálkově například v Moodle, ale samozřejmě s nutným aktivním zapojením a zájmem i žáků i žákyň.

Velmi dobře jsou propracované jazykové kurzy pro střední zdravotnický personál, obsluhu ve stravovacích a ubytovacích zařízeních, atd. V technických oborech to jde taky.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.