Přečtěte si: Rozsáhlý podvod v americkém školství. Učitelé roky vylepšovali výsledky žáků kvůli odměnám

neděle 31. března 2013 · 10 komentářů

Test plný chyb? To nevadí, stejně dostanete dobrou známku. Taková byla v letech 2005 až 2010 praxe učitelů z americké Atlanty. Vylepšovali výsledky svých žáků, aby za ně dostali odměny. Podvodem se začal zabývat soud, před kterým má stanout 35 pedagogů a úředníků.

Přečtěte si: Obávaná reforma školství má platit za rok, starosti dělá již teď

· 10 komentářů

Reforma regionálního školství, která by měla platit od příštího roku, přidělává vrásky Plzeňskému kraji. Ten má podle návrhu dostat na základní školy méně peněz. Reforma by měla platit za rok, politici a starostové jsou ovšem skeptičtí.

Výsledky jednání Senátu o peticích Za zachování základních škol praktických a Za vytvoření podmínek pro kvalitní vzdělávání

sobota 30. března 2013 · 1 komentářů

Senát Parlamentu ČR na svém zasedání 21. března 2013 projednal hned dvě petice, směřující proti zhoubné vládní politice v oblasti školství a vzdělávání.

Přečtěte si: Zavadil v Plzni: Situace ve školství je tristní, školy vyrábějí nezaměstnané

· 4 komentářů

Plzeň tento týden hostila diskusní fórum na téma Spolupráce s místními autoritami a podnikateli. Hovořili mimo jiné jak zástupci odborů, tak úřadů. A nebyla to slova příliš optimistická.

Z článku Václava Fialy v ParlamentníListy.cz vybíráme:

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil, který rovněž navštívil plzeňskou konferenci o sociálním dialogu a byl v rozhovorech velmi aktivní, uvedl pro ParlamentniListy.cz, že krajské autority by měly táhnout za jeden provaz. Ve výchově učňů, kde má krajská metropole vzhledem ke Škodovce velké tradice, je podle šéfa odborářů potřeba se dívat do budoucnosti, kdy zanedlouho přijde doba, kdy mladý člověk s výučním listem bude mít veliké možnosti, protože již dnes manuální profese prostě chybí. “Situace ve školství je tristní, školy vlastně vyrábí nezaměstnané!“

Přečtěte si: Ocenění kantoři poukázali na nešvary dnešního školství

· 14 komentářů

Množství kontrastů novodobého a dřívějšího školství. Učitel jako komická, zlá a blbá figurka ve filmech či školáci obklopení elektronikou a nevnímající okolní svět. To zaznělo z úst pětice učitelek na schůzce s vedením Sokolova, které se rozhodlo ocenit své zaměstnance za jejich práci. Ke Dni učitelů kantoři převzali plakety J. A. Komenského.

Přečtěte si: Učitelé volají po revoluční změně, chtějí zrušit pololetní vysvědčení

· 13 komentářů

Zrušte pololetní vysvědčení na základních školách, vyzývají učitelé, kteří radí ministerstvu školství. Podle nich vysvědčení na konci ledna nic nepřináší a vede jen k tomu, že se žáci od Nového roku stresují samými písemkami a zkoušením. Ministerstvo školství nyní připouští, že se návrhem začne zabývat.

Odpověď ředitele Odboru pro mládež MŠMT na Otevřený dopis předsedy sdružení Klub Domino

pátek 29. března 2013 · 0 komentářů

Přečtěte si: Slovní hodnocení je pro žáky daleko lepší než známkování, tvrdí odborníci

· 15 komentářů

Přestože se odborníci shodují na tom, že slovní hodnocení je na rozdíl od klasického známkování pro žáky více motivující, dokáže jim poskytnout lepší zpětnou vazbu a zabývá se i hůře měřitelnými kvalitami žáka, není na českých školách stále příliš běžné. Měla by se tato situace změnit? A zlepší situaci na českých školách plošné testování žáků?

Digitalizované knihovny významných evropských i světových přírodovědných institucí zpřístupněny na internetu

· 2 komentářů

Národní muzeum je významným partnerem mezinárodního projektu Biodiversity Heritage Library Europe, který v těchto dnech spustil unikátní portál s neomezeným přístupem k digitalizované dobové i současné přírodovědné literatuře www.bhl-europe.eu.

Přečtěte si: Malé maturitní vítězství (veřejnosti)

· 8 komentářů

Zveřejnění jmen členů komise, která rozhoduje o korektnosti maturitních úloh, zveřejnění všech dat ze státní maturity až na úroveň každého studenta. Změny ve státní maturitě, které v pondělí ohlásil CERMAT, jsou nejen významným vylepšením maturitního modelu, ale i nenápadným vítězstvím veřejnosti v přetlačované se státem o to, zda bude s občany zacházet korektně.

17. 4.: Diskuse o komunitních školách

· 0 komentářů

Projekt Active Citizens – komunitní vzdělávání pro střední školy vás zve na diskusi o komunitních školách a přehlídku školních komunitních projektů.

NIQES odpovídá na dotazy o druhé celoplošné generální zkoušce testování

· 2 komentářů

Dotaz: Naši školu navštěvují i žáci se speciálními vzdělávacími potřebami. Tito žáci se testování nezúčastní. Máme tyto žáky do testování přihlašovat?

Václav Votava: Financování regionálního školství - ode zdi ke zdi

čtvrtek 28. března 2013 · 7 komentářů

Co nový ministr, to nová reforma financování regionálního školství. Zatímco bývalý ministr školství Dobeš přišel s reformou (naštěstí nerealizovanou), která by prakticky zlikvidovala malé venkovské školy, nyní se musí bát spíše větší školy ve městech.

Otevřený dopis: Sociálně znevýhodněným vstup zakázán

· 1 komentářů

Titulek s největší pravděpodobností visí na dveřích dětských spolků a sdružení.

ČŠI: Doplňující informace k realizaci 2. celoplošné generální zkoušky ověřování výsledků žáků na úrovni 5. a 9. ročníků základních škol

· 0 komentářů

Na základě konkrétních poznatků z pilotáže testových úloh před generální zkouškou (pilotáž byla provedena ve dnech 25.–27. 3. 2013) i s ohledem na opakované dotazy z mnoha škol upřesňujeme konkrétní informace k provedení testování.

Základním školám pomůže interaktivní průvodce upraveným RVP

· 3 komentářů

Národní ústav pro vzdělávání připravil pro základní školy praktického pomocníka, který jim pomůže začlenit změny vyplývající z úpravy Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání do jejich školních vzdělávacích programů.

28. 3.: Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského: Den otevřených dveří

· 0 komentářů

NPMK pořádá u příležitosti Dne učitelů a výročí narození J. A. Komenského Den otevřených dveří, kterého se bude osobně účastnit i Jan Amos. Nevěříte? Přijďte, jste srdečně zváni!

EDUin: Holandské vysvědčení. Ani známky, ani slovní hodnocení

· 20 komentářů

Podívejte se na další možnost, jak může vypadat hodnocení práce žáků.

Hravá logopedie: Procvičování hlásek ŤĎŇ, L, C, S, Z, Č, Š, Ž, CSZ, ČŠŽ, R, Ř

· 0 komentářů

Dítě si hraje a zároveň vylepší obtížné hlásky!

Tato bohatě ilustrovaná kniha je určena dětem předškolního a mladšího školního věku, jež mají potíže s výslovností problematických hlásek, a jejich rodičům, pedagogům a logopedům.

„Hravá logopedie“ obsahuje spoustu zábavných a hravých cvičení, ke kterým děti jistě přilákají veselé ilustrace. Najdete v ní metodické návody ke správnému vyvození artikulačně náročnějších hlásek (L, C, S, Z, Č, Š, Ž, CSZ, ČŠŽ, ŤĎŇ, R, Ř), obrázky a texty k procvičování, omalovánky a přílohy, jejichž součást tvoří pexeso, LOTO, stolní deskové a jiné hry k rozvíjení sluchového vnímání hlásek. Při plnění zábavných úkolů si děti procvičí nejen správnou výslovnost hlásek, ale také slovní zásobu, schopnost souvislého vyjadřování, sluchové vnímání hlásek, zrakové vnímání, paměť, logické myšlení atd.

Ministr Fiala odměnil vynikající pedagogy Medailí MŠMT

středa 27. března 2013 · 3 komentářů

Za vynikající či dlouhodobě vynikající práci dnes obdrželo 45 učitelů a učitelek z celé ČR Medaile MŠMT prvního a druhého stupně.

István Léko: Agenda 2014: ODS nechybí odvaha, ale myšlenky

· 8 komentářů

Nečasova strana představila ohňostroj slibů. Sází snad na to, že drtivou většinu voličů láká vše, co je laciné a povrchní?

Marcel Chládek: ODS se v Agendě 2014 vysmívá všem studentům, pedagogům i rodičům

· 12 komentářů

Sociální demokracie považuje programové priority ODS pro oblast školství, které představila v rámci „Agendy 2014“, za výsměch celé oblasti vzdělávání. Slib ODS, který zní „kvalitní vzdělávání pro lepší uplatnění studentů“ je jen dokladem, že ODS žádné řešení nemá. Kdyby ho měla, tak už ho dávno mohla ve vládě realizovat.

ODS: Agenda 2014

· 4 komentářů

Zdá se, že ODS vůbec netuší, kde jsou problémy českého školství.

NÚV: Metodická podpora k upravenému Rámcovému vzdělávacímu programu pro základní vzdělávání

· 16 komentářů

Metodická podpora, kterou připravila sekce kurikula NÚV, má několik částí. První je elektronický Průvodce úpravami RVP ZV a ŠVP, který je spuštěn na Metodickém portálu RVP.cz a jeho součástí je i diskusní fórum. Vedle této podpory bude Konzultační centrum NÚV nabízet odpovědi na dotazy týkající se úprav ŠVP a ve spolupráci s NIDV budou ve vybraných městech ČR probíhat semináře k dané problematice.

Přečtěte si: Konvertovala k islámu a Češi jí začali vyhrožovat

· 33 komentářů

Konvertovala k islámu a vzbudila pozornost, o kterou nestála. Učitelka z mateřské školky v jihočeském Lišově svým přestoupením na islám vyvolala rozruch. Píše se o ní dokonce jako o muslimské fundamentalistce, která dětem nutí své vyznání. Následovaly i výhružné telefonáty. Sami rodiče se ale za učitelku postavili.

GEG Učte s námi: Digital Learning Night, aneb 5. dubna Noc s Andersenem online

· 0 komentářů

Není to tak dávno, co jsme si se skupinou GEG Učte s námi zorganizovali druhý ročník Digital Learning Day. Už náš první DLD nás natolik potěšil, že nápad zorganizovat něco podobného i v rámci akce Noc s Andersenem padl poměrně záhy.

Přečtěte si: Bývalý šéf Cermatu Zelený si založil přípravku na státní maturity

· 3 komentářů

Bývalý ředitel Cermatu Zelený, kterého ministr školství Petr Fiala loni v červnu odvolal kvůli chybám při organizaci maturit, nyní na svých zkušenostech profituje. Už měsíc totiž maturantům nabízí služby v jakési soukromé přípravce pod názvem Matt a Hurry.

Scio: Výběr ze zpráv, novinek, zajímavostí ve vzdělávání z anglicky psaných zdrojů

· 0 komentářů

Výzkumné oddělení společnosti Scio nabízí přehled zajímavých informací ze zahraničních zdrojů. Z témat vybíráme: moderní dílny, základní standardy pro matematiku, výzkum o MOOC, vzájemné hodnocení učitelů.

Co to svítí na obloze?

· 0 komentářů

Proč Měsíc mění svůj tvar?
Proč jsou hvězdy různě jasné?
Jaká máme souhvězdí?
Co je to meteor?
Jak vypadá Saturn v dalekohledu?
A proč ve dne nevidíme hvězdy?

Společně s Martinem a Lukášem se dozvíte mnoho nového o tajuplné hvězdné obloze a navíc zažijete neobyčejné noční dobrodružství. Ti z vás, kteří nemůžou večer usnout, si povídání o hvězdách a dobrodružstvích dvou bratrů poslechnou na přiloženém CD.

4. 4.: Kulatý stůl SKAV na téma: "Jak máme ověřovat, co se děti ve školách naučily?"

· 2 komentářů

Kulatý stůl ke vzdělávací politice za podpory Nadace Open Society Fund Praha se koná ve čtvrtek 4. dubna 2013 od 10 hodin v aule ZŠ Vodičkova 22, Praha 1.

České školy zvítězily v evropských on-line projektech eTwinning

· 0 komentářů

Na 9. evropské konferenci eTwinning v Lisabonu se již tradičně udílely ceny za nejlepší on-line projekty škol. O evropské ceny vzdělávacího programu eTwinning letos soutěžilo více než 300 mezinárodních projektů. Od roku 2005 má Česká republika každoročně zastoupení ve finálovém kole Evropských cen eTwinning. V letošním ročníku však slavily české školy velký úspěch, protože mezi deseti oceněnými byly celkem 4 projekty českých škol.

NIQES odpovídá na dotazy o druhé celoplošné generální zkoušce testování

· 0 komentářů

Dotaz: Jde nějak zadat více možností speciálních vzdělávacích potřeb u jednoho žáka. Není výjimkou, že 1 žák má i několik vývojových poruch (př. dyslexik a dysgrafik). Nebo jim zadat "Souběžné postižení více vadami"?

Vyhlášení rozvojového programu MŠMT Podpora implementace Etické výchovy do vzdělávání v základních školách a v nižších ročnících víceletých gymnázií v roce 2013

úterý 26. března 2013 · 7 komentářů

MŠMT vyhlašuje rozvojový program Podpora implementace Etické výchovy do vzdělávání v základních školách a v nižších ročnících víceletých gymnázií v roce 2013. Uzávěrka přihlášek je 11. dubna 2013.

Soutěž Evropské dny

· 0 komentářů

Soutěž pod záštitou ministra školství je určena pro všechny MŠ, ZŠ a SŠ. Úkolem soutěže je sestavení návrhu programu „Evropského dne - Evropa otevřená všem, škola otevřená všem“, který umožní žákům seznámit se s Evropou kreativním způsobem. Program mohou školy naplánovat dle svých představ jako celoškolní projektový den a zaslat Domu zahraničních služeb do 5. dubna. Evropské dny ve vybraných školách proběhnou 9. května - 27. června 2013.

EDUin: Co přinesl týden 18. - 24. března 2013

· 0 komentářů

Podívejte se, co přináší týdenní přehled bEDUin 12/2013.

Postavte si vlastní město ze stavebnice LEGO®

· 1 komentářů

Celé obrovské město z malých kostiček Lega

Chcete díky jednoduchým návodům krok za krokem, které jsou doplněny podrobnými a přehlednými soupiskami potřebných dílů, stvořit z Lega celé město a přivést ho k životu?

Hromada Lega je dnes nedílnou součástí inventáře téměř každého dětského pokoje. V pestrobarevných kostkách nacházejí nicméně jisté zalíbení i mnozí dospělí a rádi se nechají svými ratolestmi vtáhnout do hry a skládání. Jakmile se ovšem po prvním nevyhnutelném úklidu ocitnou kostky zpátky v krabici, už většinou chybí to, čeho ostřílení stavitelé Joachim Klang a Oliver Albrecht „nacpali“ naopak do knížky vrchovatě: nápady! Na těchto stránkách vám přinášejí spoustu skvělých námětů, jak z nepřehledné změti kostek vykouzlit celý nový svět.

NIQES odpovídá na dotazy o druhé celoplošné generální zkoušce testování

· 0 komentářů

Dotaz: K žákům se SVP se přiřazují tyto skupiny – např. dyslexie, dysgrafie apod., kam máme zařadit žáky s dysortografií?

Opatření CERMAT výrazně zkvalitnila transparentnost státní maturity

pondělí 25. března 2013 · 0 komentářů

EDUin vítá navržená opatření a připomíná, co by bylo ještě možné zlepšit.

CERMAT: Zveřejnění ilustračních testů a zadání písemných prací 2013 (aktualizováno)

· 0 komentářů

Dnes CERMAT zveřejnil ilustrační testy a zadání písemných prací povinných zkoušek pro rok 2013. Nejprve byly 18. března k dispozici školám v informačním systému CERTIS, nyní jsou k dispozici volně ke stažení.

Tisková konference k nové maturitě

· 8 komentářů

Heslem letošních maturit je otevřenost.

Finanční turbulence v Evropě a Spojených státech

· 0 komentářů

Jak vidí krizi George Soros


Obtížná hospodářská situace, ve které se nyní nacházíme, není pouze výsledkem hospodářských sil, nýbrž také politiky, kterou zastávají (nebo nezastávají) světoví lídři. V této sbírce esejů na téma globální finanční situace představuje George Soros svůj pohled a analýzu klíčových politických rozhodnutí vedoucích k finanční krizi a podporujících ji.

Maturitní zkouška: odkud, kudy a kam

· 0 komentářů

Asociace středoškolských češtinářů oficiálně zahájila činnost - viz www.ascestinaru.cz - a předkládá odborné veřejnosti první ze svých dokumentů k možné podobě budoucí maturity, nazvaný Východiska a cíle maturitní zkoušky. Poukazuje v něm na skutečnost, že část středoškoláků získává sice maturitní vysvědčení, ale nikoli odpovídající vzdělání, a konstatuje, že ve stávajícím systému je to stav neřešitelný. Navrhuje změnit maturitní strategii tak, aby zkouška garantovala nejnižší možnou úroveň maturitních znalostí a dovedností, ale současně posouvala vzdělanostní laťku. Navrhuje řešení pro přechodné období 2013–2017 a především pro období 2018+. Uvádí svoji představu povinných maturitních předmětů, přičemž ty by měly zůstat v gesci centra (státu). Pro předmět český jazyk a literatura vidí jako nutnost zachovat komplexnost zkoušky (test – písemná práce – ústní zkouška) a zdůvodňuje, proč není možné ověřovat minimální maturitní úroveň pouhým souborem testových úloh. Dokument dále formuluje cíle maturitní zkoušky.

Bořivoj Brdička: Sedmero osvícení Tonyho Batese

· 0 komentářů

Setkání s významným světovým odborníkem pracujícím na využití technologií v distančních formách vzdělávání od konce 60. let minulého století.

26. 4.: Konference Úprava RVP ZV – co škola musí, co může a kdo jí pomůže...

· 12 komentářů

Celostátní konference pro koordinátory ŠVP a vedení základních škol realizována za spolupráce s Asociací pedagogů základního školství České republiky, o. s.

MŠMT: Nejčastější nedostatky v závěrečných monitorovacích zprávách

· 0 komentářů

Upozornění pro příjemce na časté chyby v závěrečných monitorovacích zprávách a žádostech o platbu.

MŠMT ukončilo pilotní ověřování lesních tříd

· 5 komentářů

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ukončilo a vyhodnotilo pokusné ověřování provozu lesních tříd integrovaných v rámci MŠ Semínko.

NIQES odpovídá na dotazy o druhé celoplošné generální zkoušce testování

· 1 komentářů

Dotaz: Bude obsah testu v rámci volitelných předmětů - další test z cizího jazyka odpovídat rozsahu učiva 2. cizího jazyka, který se žáci učí od 7. třídy v časové dotaci 6 hodin (7. tř. - 2 hod. týdně, 8. tř. - 2 hod. týdně, 9. tř. - 2 hod. týdně) nebo je to určeno pro školy s rozšířenou výukou jazyků, kde je časová dotace na 2. cizí jazyk vyšší?

Mezinárodní zpráva OECD Rovnost a kvalita ve vzdělávání: Podpora znevýhodněných žáků a škol

· 1 komentářů

ČŠI odborné veřejnosti a dalším zájemcům předkládá český překlad publikace Equity and Quality in Education: Supporting Disadvantaged Students and Schools, publikované v roce 2012 vydavatelstvím OECD Publishing.

Právě začíná soutěž samostatných odborných prací

· 2 komentářů

Národní ústav pro vzdělávání ve spolupráci s Hospodářskou komorou ČR vyhlašuje soutěž samostatných odborných prací. Tyto práce připravují žáci třetích ročníků v některých učebních oborech a v červnu je pak obhajují u závěrečných zkoušek.

Přečtěte si: Absence domácích úkolů se na prospěchu dětí nijak neprojevila

neděle 24. března 2013 · 18 komentářů

Vyučování se může obejít i bez povinných domácích úkolů. Ukazují to první výsledky ze dvou škol, které se rozhodly zjistit, co s jejich žáky udělá fakt, že nebudou muset dělat domácí úkoly. Podle učitelů nejsou děti tak stresované a na jejich prospěchu se absence domácích úkolů nijak neprojevila. Většina dětí ale úkoly stejně dál píše, i když už nemusí.

Sdělení MŠMT – kritéria hodnocení maturitní zkoušky ve školním roce 2012/2013

· 0 komentářů

V souladu s § 22, odst. 1 vyhlášky č. 177/2009 Sb., o bližších podmínkách ukončování vzdělávání ve středních školách maturitní zkouškou, ve znění pozdějších předpisů, zveřejňuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) kritéria hodnocení zkoušek a dílčích zkoušek společné části maturitní zkoušky a kritéria celkového hodnocení maturitní zkoušky pro maturitní zkoušku ve školním roce 2012/2013.

Zlatým Ámosem 2013 se stala Růžena Hlůžková z Kunovic

· 0 komentářů

V pátek 22. března proběhlo v sále hotelu Olšanka v Praze finále 20. ročníku ankety Zlatý Ámos. Do finále se probojovalo šest kantorů. „Posuzovat budeme originalitu, spolupráci s dětmi, dělbu rolí, nápaditost nebo choreografii,“ upozornil před začátkem finále předseda poroty Jan Cimický.

Marcel Chládek: MŠMT nemůže podporovat monopolní postavení

· 22 komentářů

Ministerstvo školství na konci loňského roku schválilo nový typ výuky psaní pomocí tzv. Comenia Scriptu. Osobně to pokládám za nový prvek ve výuce a nic proti tomuto novému typu písma nemám. Dnes se ale dozvídáme, že celý projekt možná skončí kvůli tomu, že by náklady na pořízení pomůcek pro výuku tohoto nového typu písma byly příliš vysoké.

Přečtěte si: Slovenský ministr školství utratil 250 tisíc za květiny, faktury tají

· 3 komentářů

Pronájem luxusní limuzíny nebo květiny za téměř 9900 eur. Tak utrácí slovenský ministr školství Dušan Čaplovič. Suma, kterou ministerstvo utratilo loni v květinářství převýšila i výdaje za nové logo Ústavu informací a prognóz školství. Rozdíl je však v tom, že za drahé logo Čaplovič minulý týden odvolal ředitele ústavu Juraje Homolu. Útrata za květiny se neřeší.

Přečtěte si: Lesní školky dostaly od ministerstva zelenou. Stát bude platit jejich provoz

· 0 komentářů

Učitelé lesních mateřských škol po dvou letech přesvědčili ministerstvo školství, aby stát hradil jejich provoz. Ministerstvo pro ně nyní připravuje metodický materiál na hygienické požadavky, jak uvedl náměstek ministra školství Jindřich Fryč.

Jana Jochová-Trlicová: Sociálnědemokratická vize základního školství nivelizuje vzdělávání

· 2 komentářů

Návrhy stínového ministra za ČSSD Marcela Chládka omezují svobodné a nezávislé myšlení a vychovávají z velké části jen voliče populistů.

Zpěvačka Pavlína Matiová v projektu Romský mentor: Ukazujeme dětem cestu

· 1 komentářů

Vystudovala mezinárodní konzervatoř, zpívala s Idou Kelarovou, nahrála duet s Marcelou Březinovou, působila v kapele Yvetty Blanarovičové. Zvítězila v soutěži Pop Star, v jednom z ročníků soutěže Československo má talent se dostala až do semifinále, hraje v muzikálu. Je první romskou zpěvačkou, která vystoupila v Rudolfinu – zazpívala sólový sopránový part v Requiem za Osvětim.

Spuštěna kampaň "Mladí proti nenávisti online"

sobota 23. března 2013 · 4 komentářů

Národní centrum bezpečnějšího internetu (NCBI) ve spolupráci s odborem pro mládež Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR (MŠMT) realizuje v České republice mezinárodní kampaň "Mladí proti nenávisti online -- žít, učit se a jednat pro lidská práva", která je iniciována Radou Evropy. Kampaň je zaměřena na potlačení projevů nenávisti v prostředí online: extremismu, rasové nesnášenlivosti, utlačování menšin, agresivního nacionalismu apod. Zároveň bude podporovat etické a slušné chování při online komunikaci. Celoroční kampaň oficiálně zahájil dne 22. 3. 2013 generální tajemník Rady Evropy, Thorbjørn Jagland.

Jak se správně vypořádat s cizím jazykem

· 0 komentářů

V dnešní době by měl každý, kdo chce alespoň trochu komunikovat se světem, umět cizí jazyk. Hodí se při cestovaní, v práci, při studiu, ale mimo to nám otevírá další obzory a blahodárně působí i na mozek a paměť. Téměř v každém městě už dnes existují jazykové školy, které vám slibují kvalitní jazykovou výuku.

MF DNES: Nové písmo pro školáky brzdí cena písanek. Vydavatelství má monopol

pátek 22. března 2013 · 14 komentářů

Nový typ písma Comenia Script měl žákům usnadnit výuku psaní. Teď nadějnému projektu hrozí krach. Cena písanek je kvůli monopolu vysoká a školy se bojí, že na ně nebudou mít, píše dnešní MF DNES.

Lásky českých malířů

· 0 komentářů

Zajímavosti ze života významných českých osobností


Narodili se… žili… namalovali… a umřeli.
Tohle o nich víme.
Známe jejich jména, některé jejich obrazy.
Ale co víme o nich samých, o našich slavných malířích?
Jací to byli lidé? Veselí, zádumčiví, chodí i bohatí, více či méně úspěšní.
Byli šťastní?
Všichni byli zamilovaní. Někteří jednou, někteří víckrát, šťastně i nešťastně…
Láska ale vždycky ovlivnila jejich tvorbu.
O lásce je tahle knížka!

Stanislav Šimandl: 1x5 pochybností o cestě ke zkvalitnění školství, 4. část

· 21 komentářů

Komentář k tomuto bodu je pro mě, jako pro aktivního učitele poměrně nesnadný tak, aby nevyzněl , jako souhrn mnoha pesimistických vět. Chce se mi napsat, že podobných prohlášení jsem již v minulosti viděl mnoho. V současné chvíli už jen obtížně uvěřím dalšímu panu ministrovi.

MŠMT: Vyhodnocení první části veřejné konzultace k přípravě Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020 (17. leden – 15. březen 2013)

· 4 komentářů

Motivační eknihy prospívají dětem i rodičům, oblíbily si je také české školy

· 0 komentářů

Jak si správně věřit, překonávat překážky, přistupovat k penězům či se vypořádat s neúspěchy. To je jen část témat, kterým se věnují dětské motivační knížky. Jejich obliba v České republice roste a to nejen u dětí, ale především u jejich rodičů, kteří si uvědomují jejich pozitivní dopad na rozvoj svých ratolestí. Jejich pozitiva objevují i české školy.

V debatě o inkluzi a selekci v našich školách převážil názor, že každému dítěti je nejlépe „mezi svými“

čtvrtek 21. března 2013 · 13 komentářů

Praktické školy i víceletá gymnázia diskutující považují většinově za užitečná.

Řízení IT projektů pro úplné začátečníky

· 1 komentářů

Principy řízení projektů nejen pro IT experty


Jste IT manažerem, IT expertem či IT ředitelem? Potřebujete průvodce plného ukázek, doporučení z praxe a vzorových příkladů, který by vás úplně od začátku zasvětil do tajů řízení IT projektů?

Tato publikace vás provede světem IT projektů od první projektové myšlenky přes přípravu projektu, složení týmu až po finální předání dosažených výsledků. Upozorní vás na možná úskalí a překážky a ukáže vám cestu, jak je možné se jim vyhnout. Autor v knize nezachází příliš hluboko do detailů, takže výklad zvládne i úplný začátečník. Teorie je navíc doprovázena četnými praktickými ukázkami, aby měl čtenář možnost snadněji pochopit problematiku a jednotlivá témata knihy.

Karel Albrecht: Jak dostupnost technologií ovlivňuje učitele a žáky

· 2 komentářů

Článek na základě dvou studií americké společnosti Pew Internet popisuje vliv a využívání moderních technologií při vyučování.

8.4.: Konference Jom ha-šoa 2013 - 70. výročí povstání ve varšavském ghettu

· 0 komentářů

Letos si připomínáme 70 let od začátku povstání židovských vězňů nacistického ghetta ve Varšavě. Právě tato událost byla v 50. letech zvolena za den, který bude každoročně upomínat na hrdiny protinacistického odboje a odporu, ale i všechny muže, ženy a děti, kteří museli vzdorovat nacistickému útlaku ve svém každodenním životě. K 70. výročí těchto událostí je pořádána mimořádná konference pro učitele.

ROZPOČTI SI TO! – soutěž pro žáky ZŠ a jejich rodiče či učitele

· 0 komentářů

Portál Finanční gramotnost do škol připravuje interaktivní soutěž „ROZPOČTI SI TO!“ pro žáky základních škol a jejich rodiče či učitele k tématu rodinný rozpočet.

Asociace středoškolských češtinářů zahajuje svoji činnost

· 1 komentářů

Asociace středoškolských češtinářů, sdružení praktikujících středoškolských češtinářů, zahájila svoji oficiální činnost. Jejím hlavním cílem je informovat odbornou i širokou veřejnost o problematice výuky českého jazyka a literatury na středních školách a o otázkách spojených s maturitní zkouškou.

Návrh novely zákon č. č. 306/1999 Sb., o poskytování dotací soukromým školám, předškolním a školským zařízením, který předložily poslankyně KSČM Marta Semelová a Marie Nedvědová

· 39 komentářů

Přečtěte si důvodovou zprávu k novele, která má omezit dotace soukromým školám.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vyhlašuje mimořádný dotační program „Podpora práce s dětmi a mládeží ohrožených sociálním vyloučením“

· 2 komentářů

Reakce DAP Services na mediální kritiku Unie psychologických asociací ČR

· 2 komentářů

Oficiální vyjádření zaslané na adresu Unie psychologických asociací ČR 29. srpna 2012.

Barvy života v Ústeckém kraji

· 1 komentářů

V rámci přípravy pořadu Reportéři ČT byl na tuto metodu dotazován i Ústecký kraj, přinášíme odpovědi jeho tiskové mluvčí.

Přečtěte si: Hacknime školstvo!

středa 20. března 2013 · 5 komentářů

Dočasné znefunkčnenie systému ako cesta k jeho náprave.

Přečtěte si: Přeplněné mateřské školky? Bude hůř... A pak už jenom líp

· 3 komentářů

Mateřské školy v metropoli: veřejné praskají ve švech, soukromé stojí i 25 000 korun měsíčně a zápisy na školní rok 2013/14 jsou v plném proudu. „Dostat dítě do školky je dnes těžší než dostat ho na vysokou,“ stěžují si zoufalé maminky na webových mateřských serverech. K rozhovoru pro www.reflex.cz vyzvali náměstka ministra školství Jindřich Fryče.

Přečtěte si: Dítě nechce jen koukat, chce samo tvořit, říká matematik Milan Hejný

· 5 komentářů

Matematika české žáky ve škole nebaví nebo jí nerozumí. Přitom spousta dětí nastupuje do první třídy s určitým talentem pro tento obor. Změnit přístup pedagogů k výuce matematiky se pokouší prof. RNDr. Milan Hejný, CSc., z katedry matematiky a didaktiky matematiky PedF UK.

Národní muzeum vítá jaro tradičními zvyky a řemesly v Národopisném muzeu – Musaionu

· 0 komentářů

Nadcházející neděle 24. března 2013 se v Národopisném muzeu – Musaionu bude nést ve znamení tradičních zvyků a řemesel, příchodu jara a oslav Velikonoc. Návštěvníky, kteří od 10 do 16 hodin zavítají do Letohrádku Kinských, čeká zdobení velikonočních vajíček a pečení perníčků, výroba ozdob a zvířátek z vizovického těsta nebo šustí, malování dřevěných panenek a mnoho dalších aktivit. Akce je součástí pravidelného cyklu Národního muzea pro rodiny s dětmi Aspoň na víkend. Zn. Vajíčka s sebou!

Soutěž „Najdi, co hledáš!“ - přihlásit se můžete do 24. března!

· 0 komentářů

V pondělí 18. března odstartovalo první kolo osmého ročníku soutěže společnosti Seznam.cz „Najdi, co hledáš!“. Letos se přihlásilo celkem 1 187 týmů, což znamená 21 743 žáků. Na přihlášené týmy základních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií čekají celkem čtyři soutěžní kola, kde budou muset projevit nejen své znalosti, ale i určitou dávku internetové gramotnosti.

Jan Wagner: Causa Barvy života aneb Školství v rukou šarlatánů? (aktualizováno)

· 19 komentářů

Spor Unie psychologických asociací ČR a společnosti DAP Services o metodě Barvy života se výrazně přiostřil. Na odborné výhrady zřejmě tvůrci metody Barvy života odpověď nemají a tak zahájili očerňující kampaň na webu OCoTadyJde.cz a spamování diskusí na všech možných webech. Ministerstvo školství se nakonec v cause vyjádřilo poměrně neutrálně, především protože v roce 2010 akreditovalo řadu kurzů DVPP o využití metody Barvy života a zároveň umožnilo školám i krajům čerpat na služby DAP Services prostředky z ESF.

Přečtěte si: Učitelka půjčila žákům notebook. Zapomněla, že v něm má intimní fotky

· 4 komentářů

Mladá učitelka v obci u slovenského Trenčína si nadělala problémy svými erotickými fotografiemi, které se dostaly na veřejnost. Učitelka základní školy měla fotografie uložené v počítači, který půjčila žákům. Těm se podařilo snímky získat.

Přečtěte si The Economist: Učitelé, nechte děti být!

· 12 komentářů

Zkuste si test. Předpokládejme, že máte 100 $ na spořícím účtu s úročením 2 % za rok. Kolik budete mít naspořeno za pět let: více než 102 $, přesně 102 $, či méně než 102 $? Případně, bude investor, který má 1% úročení a inflace je 2 %, své úspory rozšiřovat, nebo se mu budou zmenšovat?

Jak vyzrát na exekuce

· 0 komentářů

Jak se zachovat při exekuci a co dělat, když nemáte peníze

Říká se, že člověk by měl v životě zkusit všechno. Pravda však je, že o něco vůbec nestojíme a spíše právě naopak bychom se některým věcem či dějům nejraději vyhnuli. Mezi ně jistě patří i exekuce, tedy zabavení dlužníkova majetku. V této publikaci se dozvíte, jak se nejlépe zachovat, když je exekuce nevyhnutelná. A také co dělat, když se vám kvůli exekuci udělá v peněžence „průvan“. Samozřejmě také poradíme, jak se pokud možno exekuci vyhnout.

Čtyři výuková CD s metodikami pro učitele ZŠ – zdarma ke stažení

· 0 komentářů

V prosinci 2012 rozesílalo občanské sdružení ABECEDA na 2 000 mimopražských základních škol čtyři výuková CD. Pokud vaše škola nebyla mezi obeslanými, můžete si nyní zdarma tato CD stáhnout, uložit si je na vnitřní síť školy nebo na své domácí počítače a využít je pro přípravu na výuku.

Video: Jak udělat z učitelské profese ceněné povolání?

· 3 komentářů

Videozáznam z Kulatého stolu SKAV a EDUin, který se konal 14. 3. 2013 na téma "Jak udělat z učitelské profese ceněné povolání?".

Jom ha-šoa 2013 - 70. výročí povstání ve varšavském ghettu - soutěž pro školy

· 0 komentářů

Pedagogové, žáci a studenti základních a středních škol, přihlaste svůj projekt na téma Aktivní odpor vůči bezprácí do letošního prvního ročníku soutěže k Jom ha-šoa. Nejlepší práce budou vystaveny na náměstí Míru v Praze během veřejného čtení jmen obětí holocaustu Jom ha-šoa - Den připomínání obětí holocaustu. Uzávěrka je 5. dubna 2013.

Letní škola učitelů informatiky 2013

· 0 komentářů

Kabinet software a výuky informatiky, Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy a Česká informatická společnost - sekce Moderní Programování pořádají v roce 2013 již jednadvacátý běh Školy učitelů informatiky ve dnech 19.–29. srpna 2013 v Lipnici nad Sázavou.

Přečtěte si: Na jedno místo ve školce chtějí dvě děti. Tříleté nemají šanci

úterý 19. března 2013 · 4 komentářů

Rodiče se v těchto dnech dozvídají, zda jejich děti dostaly místo v mateřské škole. Polovinu brněnských žadatelů čeká zamítavá odpověď. Jedná se především o rodiče tříletých dětí a některých čtyřletých. Situace je problematická i v jiných městech jižní Moravy.

Přečtěte si: Mezinárodní test počítačové gramotnosti: Těžký to bylo, ale celkem to šlo

· 0 komentářů

Přestože se obsah testů vyvinutých v Austrálii tají a i po dětech je vyžadována diskrétnost, letmá sonda mezi osmáky na Základní škole Švehlova v Praze napovídá, že katastrofa nehrozí, ač na tom celkově české školství není s IT vybavením růžově. Děti minulý týden opouštěly počítačovou učebnu po testech vesměs v uvolněné náladě a některé se cítily docela jistě.

MŠMT: Harmonogram tematických kulatých stolů k přípravě Strategie vzdělávací politiky do roku 2020

· 0 komentářů

Přinášíme harmonogram tematických kulatých stolů k druhé fázi přípravy Strategie vzdělávací politiky do roku 2020. Pět naplánovaných kulatých stolů, které se uskuteční v Praze od března do konce května, se bude podrobněji věnovat jednotlivým tématům nastíněným v dokumentu Hlavní směry Strategie vzdělávací politiky. Vstupní materiál do veřejné konzultace k přípravě Strategie vzdělávací politiky České republiky do roku 2020.

21. 3.: Kulatý stůl - Posílení relevance a prestiže školy a školního vzdělávání

· 0 komentářů

Kulatý stůl zahájí druhou fázi veřejné konzultace ke Strategii vzdělávací politiky České republiky do roku 2020 a bude věnován tématu "Posílení relevance a prestiže školy a školního vzdělávání". Druhá fáze veřejné konzultace se zaměřuje na jednotlivá témata nastolená v první fázi veřejné konzultace na základě dokumentu Hlavní směry Strategie vzdělávací politiky. Vstupní materiál do veřejné konzultace k přípravě Strategie vzdělávací politiky České republiky do roku 2020.

EDUin: Podívejte se s ceskomluvi.cz za obzor na budoucnost českých škol

· 4 komentářů

Každý se může přihlásit na regionální semináře o budoucnosti vzdělávání.

Přečtěte si: Štát už vie, ako hodnotiť školy

· 3 komentářů

Novými kritériami sú zamestnanosť absolventov, výsledky maturít či záujem o školu.

Spirituální řešení: Odpovědi na nejdůležitější životní otázky

· 0 komentářů

Život je plný výzev, větších i menších. Spiritualita je zde, aby nabídla řešení.

Během své kariéry lékaře, učitele a spisovatele obdržel Deepak Chopra tisíce otázek od lidí čelících všemožným výzvám a problémům – jak žít naplňující život, jak nastartovat stagnující kariéru, jak překonat obtíže ve vztahu a jiné osobní překážky. Odpovědi na tyto otázky je třeba odhalit – k tomu vám napomůže kniha Spirituální řešení.

Jana Straková: Ke kritice výzkumu PISA

· 0 komentářů

Stále aktuální text zveřejněný v Orbis scholae 3/2011 si klade za cíl poukázat na to, že řada nešvarů, které jsou vytýkány výzkumu PISA, ovšem ve skutečnosti jde na vrub nikoli tvůrcům a organizátorům výzkumu, ale nepoučenosti tvůrců vzdělávacích politik. Podrobněji se též zabývá dopady PISA na českou vzdělávací politiku.

Projekt PopuLLar – studujte cizí jazyk v notové osnově!

· 28 komentářů

Všichni každodenně přicházíme do styku s anglickými texty popových hitů, které na nás chrlí rádia a televize. Díky hudebním textům si často zažíváme cizojazyčné fráze jako „I wanna be with you.“ nebo „Don´t worry, be happy!“. Díky hudbě si prostě můžeme zapamatovat leccos i bez nudného vysedávání ve školních lavicích.

EDUin: Co přinesl týden 11. - 17. března 2013

· 0 komentářů

Podívejte se, co přináší týdenní přehled bEDUin 11/2013.

Problémy s jazyky na školách mohou vyřešit nové výukové metody

· 4 komentářů

Pasivní znalosti a neschopnost domluvit se v cizím jazyce jsou charakteristické pro řadu žáků českých základních škol. K výrazným pokrokům mohou přispět nejen kvalifikovanější učitelé, ale i výukové metody, které žáky podporují v aktivním učení. To vyplývá z výsledků srovnávací studie žáků, kterou pravidelně sestavují metodici jazykové agentury Channel Crossings v rámci projektu ACTIVE ENGLISH.

Na mediální gramotnost s novou učebnicí

· 1 komentářů

Média nejsou obrazem světa a ne vše, co se v nich objeví, musí odpovídat realitě. Tato klíčová věta stojí v pozadí nové učebnice Mediální výchovy, se kterou se žáci druhého stupně základních škol a odpovídajících ročníků gymnázií budou učit od začátku nového školního roku kriticky rozlišovat skutečnost od jejího mediálního obrazu. První ucelenou učebnici mediální výchovy, jež získala doložku Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, připravila v učebnicovém Nakladatelství Fraus konzultantka v oboru mediální komunikace Eva Bělohlavá.

Jste zaměstnatelní? Znáte informační technologie? Otestujte se!

pondělí 18. března 2013 · 0 komentářů

Mezinárodní kampaň "Get Online Week 2013", pod záštitou ministra vnitra ČR, Jana Kubice, startuje právě dnes. Ve dnech 18.-24. března 2013 bude poukazovat na přínosné používání technologií a internetu. Lidé by měli těžit z možností, které dnešní online svět nabízí. K uvedené kampani se v ČR připojují Národní centrum bezpečnějšího internetu (NCBI) a Agentura pro evropské projekty & management (EPMA). Obě organizace v České republice pomáhají šířit související informace.

Scio: Výběr ze zpráv, novinek, zajímavostí ve vzdělávání z anglicky psaných zdrojů

· 0 komentářů

Výzkumné oddělení společnosti Scio nabízí přehled zajímavých informací ze zahraničních zdrojů. Z témat vybíráme: měsíční zpráva OECD, projekt Matematika planety Země 2013, projekt Minerva.

Přečtěte si: Liberalizace školství přinesla chaos

· 6 komentářů

V sobotu se uskutečnil v Praze celostátní aktiv pedagogických pracovníků, pořádaný u příležitosti oslav Dne učitelů. Akci pořádala Sekce pro školství odborného zázemí ÚV KSČM.

23. 3.: Konference Junior Internet 2013

· 0 komentářů

V sobotu 23. 3. 2013 se v prostorách VŠE v Praze uskuteční již 14. ročník konference Junior Internet. Představí se talentovaní mladí lidé, kteří vytvářejí vlastní internetové projekty, webové stránky či designy, či dokonce na Internetu podnikají. Konference se v minulosti pro řadu účastníků stala opravdovým odrazovým můstkem, který rozjel jejich kariéru v oblasti IT a Internetu.

Přečtete si: Pedagogy od práce na základních školách odrazují nízké platy

· 10 komentářů

Jak do škol dostat kvalitní a mladé učitele? Odpověď hledá kampaň Česko mluví o vzdělávání. Na pedagogické fakulty podle průzkumů nastupují spíše slabší studenti středních škol. A pokud už vystudují, od nástupu za katedry je často odradí nízký plat.

Přečtěte si: Školství čekají změny. Zaměří se na matematiku, přibude stáží v cizině

· 8 komentářů

Pod patnáct procent se pokusí ministerstvo školství v příštích sedmi letech snížit podíl žáků, kterým nejde čeština, matematika a přírodní vědy. Dnes má s těmito předměty potíže každé čtvrté až páté dítě. A čtyřnásobně by se měl zvýšit počet absolventů vysokých škol, kteří vyrazí na stáže do zahraničí.

Do nitra společnosti Apple: Jak skutečně funguje nejobdivovanější firma

· 2 komentářů

Odhalte tajemství úspěchu nejcennější společnosti světa

Kdyby byl Apple továrnou na čokoládu Willyho Wonky, mohli byste knihu Adama Lashinského brát jako onen pověstný zlatý kupon, který vám umožní vstoupit do bájemi opředeného světa nejobdivovanější společnosti současnosti. Kniha nabízí nové, nevšední informace o tom, jak Apple využívá tajnůstkářství, posedlosti detailem a výstřední manažerské struktury k tomu, aby si zachoval kreativitu mladé společnosti, přestože na tržbách vydělává přes sto miliard dolarů ročně a má více než padesát tisíc zaměstnanců.

Bořivoj Brdička: Digitální gramotnost podle Wheelera

· 0 komentářů

Článek seznamuje s názory profesora vzdělávacích technologií Pedagogické fakulty University of Plymouth Steva Wheelera na obsah pojmu "digitální gramotnost".

Reportéři ČT: Projekt Barvy života

· 6 komentářů

Odborníci soudí, že je to šarlatánství, autoři se hájí, že jejich vynález naráží na nepochopení světa jako všechno nové. Mluvíme o testu na zkoumání psychiky, který má dospívajícím poradit, čím se mají stát, ale odkrývá údajně i vztahy v kolektivu, či dokonce sklony člověka k určitému typu onemocnění. Metoda hravě a neurčitě nazvaná Barvy života je však trnem v oku psychologickým kapacitám a jejich asociaci. I přes jejich odmítavé stanovisko test zabodoval u ministerstva školství, které už na šíření metody vydalo téměř 5 milionů korun z evropských peněz. Natáčela reportérka Jana Sotonová.

Newsletter MŠMT o evropských záležitostech, číslo vydání: 3/13

· 0 komentářů

Přečtěte si Newsletter MŠMT o evropských záležitostech, elektronické periodikum připravené s cílem informovat o aktualitách v evropském dění v oblastech vzdělávání, mládeže, výzkumu a vývoje, sportu.

Stanovisko Unie psychologických asociací ČR k metodě barvových asociací a diagnostickointervenčnímu systému Barvy života

· 8 komentářů

V předloženém textu se autoři zaměřili na základní standardy, které musí každá diagnostická metoda splňovat. Konstatovali, že metoda Barvy života žádný z těchto standardů nenaplňuje. Obdobným způsobem, jak je patrné z uvedených příkladů, jsou pojaty všechny předložené dokumenty k metodě Barvy života. Výsledkem je nutně neodborný text, složený z manipulativních, a nikoliv věcných argumentů. Metodu Barvy života proto nelze doporučit k užívání v žádné z oblastí, pro niž je autory indikována.

Vytvářejte 3D modely online

· 0 komentářů

Vyzkoušejte si tři bezplatné online 3D návrháře a naučte s nimi pracovat i vaše studenty!

Středoškoláci si již po devatenácté vyzkoušejí obchodování na mezinárodním veletrhu fiktivních firem

pátek 15. března 2013 · 0 komentářů

V areálu pražského Výstaviště (Incheba Expo Praha) proběhne ve dnech 19. 3. – 21. 3. 2013 již 19. mezinárodní veletrh fiktivních firem. Akce je jedním z největších veletrhů fiktivních firem nejen v Evropě, ale na celém světě – letos se zde představí 142 firem z 11 zemí Evropy. Pořadatelem veletrhu je již tradičně Obchodní akademie Heroldovy sady v Praze 10 se svou fiktivní firmou Antre, Národní ústav pro vzdělávání akci finančně podporuje.

Unii psychologických asociací ČR byla zaslána předžalobní výzva v cause Barvy života

· 31 komentářů

Unie psychologických asociací ČR již déle než rok upozorňuje na činnost firmy DAP Services, která prodává standardními psychologickými postupy neověřenou metodu Barvy života jako diagnostickou metodu údajně vhodnou pro testování širokého spektra psychologických charakteristik. Po posouzení řady materiálů, které firma DAP Services Unii psychologických asociací ČR zaslala, a osobním jednání se zástupci DAP Services, na kterém bylo zjištěno, že pochybnosti o odborné úrovni metody Barvy života nejsou schopni vyvrátit, byly zveřejněny závěry.

Jak na DUM: Prezi nyní umožňuje vložení zvuku

· 0 komentářů

Populární nástroj na tvorbu prezentací Prezi přináší nyní i možnost vkládání zvukových nahrávek. Podívejte se na videonávod s ukázkami.



Microsoft SQL Server 2012 Kapesní rádce administrátora

· 0 komentářů

SQL Server 2012 bez zbytečných omáček

Jste administrátory a hledáte příručku, která by vám pomohla s každodenní správou SQL Serveru a vašich databází? Toužíte po přímočarých, efektivních a rychlých řešeních?

Jeden z nejzkušenějších, světově uznávaných autorů přistupuje velmi prakticky k úkolům, které nutně řeší každý administrátor. Nabízí efektivní postupy, tipy a rady zaměřené na úspěšný výsledek činností. S touto příručkou bude vaše práce rychlejší a snadnější.

Průzkum agentury SANEP: s návrhy senátora Chládka většina dotázaných nesouhlasí

· 29 komentářů

Exkluzivní průzkum byl proveden ve dnech 2. – 6. března 2013 na vybrané skupině 6.517 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let.

Program 10. ročníku konference Počítač ve škole - 3 dny plné inspirace

· 0 komentářů

Zveřejňujeme program 10. ročníku konference Počítač ve škole. Čekají vás tři dny plné tabletů, experimentálních systémů, výukových aplikací i diskuze o ICT ve výuce. Program je opět velmi bohatý, věříme, že po jeho shlédnutí přesvědčíme i dosud nerozhodnuté učitele k účasti na letošním ročníku konference.

111 Testů AJ5 – nová učební pomůcka pro anglický jazyk v 5. ročníku ZŠ

· 1 komentářů

Je unikátní, je multimediální a dětem se líbí. 335 audionahrávek a 433 obrázků v rozmanitých úlohách. Žáci ji dostanou i na doma. Škole se cena pomůcky časem vrací, takže ji nestojí nic.

  • celý objem učiva AJ v 5. ročníku ZŠ
  • fixace a opakování učiva, přezkoušení znalostí
  • příprava na jakékoliv testování a zkoušky z AJ
  • pro všechny PC a tablety, nepotřebuje internet
  • záruka úpravy při změně RVP a vzd. standardů

Jedinečná příležitost se ode dneška nabízí mateřským školám v Praze a Středočeském kraji.

čtvrtek 14. března 2013 · 0 komentářů

Nadace Proměny vyhlašuje Grantovou výzvu 2013 v programu Zahrada hrou, školy tak mohou do 24. května žádat o podporu pro své zahrady. Nadace dnes rovněž spouští nový webový portál Proměny pro školy.

iPad versus Papír

· 3 komentářů

Víme, že ve většině oblastí dnes ICT technologie dominují, ale jsou oblasti, kde je papír stále důležitý...

E-kniha pro vás: Metodický materiál pro hodnotitele písemných prací z českého jazyka a literatury

· 0 komentářů

V rámci metodické podpory pro hodnotitele písemných prací společné části maturitní zkoušky z českého jazyka a literatury vydává CERMAT metodický materiál, který si klade za cíl podrobněji přiblížit jednotlivé oblasti metodiky hodnocení písemné práce. Jeho úkolem je jednak mapovat změny, které s sebou přináší vývoj metodiky písemné práce, jednak shrnout podstatné informace pro hodnocení písemných prací ve školním roce 2012/2013.

Madrid Průvodce s mapou National Geographic

· 0 komentářů

Netradiční pojetí: u každé oblasti rozložitelná mapka pro velmi snadnou orientaci!

Od Plaza Mayor po Puerta del Sol, od Gran Vía po Museo del Prado, od Malasai po Salamancu a od Parque del Retiro až po Toros de las Ventas – hlavní město Španělska se před vámi v mžiku otevře díky tomuto jedinečnému průvodci!

Video: Na kulatém stole se většina debatujících vyslovila pro inkluzi

· 0 komentářů

Video záznam z Kulatého stolu SKAV a EDUin, který se konal 28. 2. 2013 na téma „Je pravdivé tvrzení, že na našich školách příliš brzy rozdělujeme dětí na ‚schopné' a ‚méně schopné'?"

23. 3.: Khanova škola: První překladatelský maraton

· 8 komentářů

Pomozte zpřístupnit videa Khan Academy českým dětem – hledáme dobrovolníky pro překladatelský maraton. Cílem překladatelského maratónu je během jediného dne přeložit co nejvíce videí.

E-kniha pro vás: Elektronické informační zdroje

· 0 komentářů

Ondřej Fabián zpracoval pro projekt NAKLIV vyčerpávající publikaci pokrývající široké spektrum elektronických informačních zdrojů a služeb. V předkládaném materiálu se pojednává jak o veškerých důležitých elektronických informačních zdrojích (databáze, elektronické časopisy, elektronické knihy), tak o moderních technologiích a nástrojích, které usnadňují práci s nimi.

Vlasta Beranová: Online ICT nástroje pro učitele

· 2 komentářů

Článek předkládá přehled volně online dostupných služeb vhodných pro využití učiteli ve výuce.

Nápadník aktivit a her do hodin matematiky - Pro 2. stupeň ZŠ, SŠ a gymnázia

středa 13. března 2013 · 8 komentářů

Škola hrou!

Probíráte v hodinách matematiky nezáživné a „suché“ téma? Pak je tato sbírka aktivit a her určena právě pro vás. Díky matematickému nápadníku bude totiž vaše výuka zajímavější a zábavnější! Zároveň vás inspiruje k tvorbě dalších aktivit.

Hry v této knize jsou vhodné pro:
  • opakování a procvičování 
  • přípravu před písemnou prací 
  • doplnění určitého učebního okruhu 
  • odlehčení výuky 
  • podporu klíčových kompetencí 

Stanislav Šimandl: 1x5 pochybností o cestě ke zkvalitnění školství, 3. část

· 4 komentářů

S tenčícími se finančními prostředky však byla stále větší tíha hozena na učitele samotné, podle mého názoru za účelem maximálně ušetřit. Jistě, na vyučujících to lze nejsnadněji...

Scio: Výběr ze zpráv, novinek, zajímavostí ve vzdělávání z anglicky psaných zdrojů

· 0 komentářů

Výzkumné oddělení společnosti Scio nabízí přehled zajímavých informací ze zahraničních zdrojů. Z témat vybíráme: nový způsob výuky matematiky bez aritmetiky, deset témat z konference SXSWEdu, která jsou důležitá pro vzdělávání s využitím technologií, projekt Digital Youth Network.

Spojujeme síly pro podporu digitální Evropy

· 0 komentářů

Národní centrum bezpečnějšího internetu (NCBI) a Agentura pro evropské projekty & management (EPMA) se připojují ke kampani "Get Online Week 2013".

Příprava Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020 pokračuje

· 0 komentářů

Rádi bychom vás upozornili na začínající druhou fázi veřejné konzultace k přípravě Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020. Na webovém portálu www.vzdelavani2020.cz byl zveřejněn harmonogram tematických kulatých stolů, které budou probíhat od druhé poloviny března do konce května. Zároveň byla spuštěna registrace na první tematický kulatý stůl, který se uskuteční 21. března 2013 v Praze na téma „Posílení relevance a prestiže školy a školního vzdělávání“.

EDUin: Ve čtvrtek budeme diskutovat o tom, jak udělat z učitelství žádané povolání

úterý 12. března 2013 · 42 komentářů

Zveme všechny zájemce na kulatý stůl o učitelské profesi.

Máte na víc! Probuďte svůj mozek

· 0 komentářů

Respektujte svůj mozek a zlepšete tak své výkony

Ing. Ivan Pilný je znám z manažerské a podnikatelské sféry. Jeho předchozí knihy vycházely z vlastní praxe a zkušeností. V této knize se pouští do problematiky, která jej už několik let přitahuje – mozek, jeho trénink a efektivnější využívání. Mozek je podle jeho názoru největším a nejhůře využívaným nástrojem pokroku jak individuálního, tak společenského. Každý z nás jej může využívat ke svému prospěchu lépe. Není třeba čekat na stáří, když už budeme nejen chtít, ale muset. Kniha je pokusem stručně zachytit současný stav poznání o naší tak důležité „šedé kůře mozkové“.

Redesign webu MŠMT aneb Obraz resortu (aktualizováno)

· 6 komentářů

Přiblble optimistické fotografie z fotobanky stav školství ani ministerstva nespasí, vodoznak na nich nejspíše vypovídá o finanční situaci resortu: šetříme, kde se dá...

Aktualizace: Na adrese http://www.msmt.cz/ je již zpět původní verze webu.

Přečtěte si: Jak vylepšit školu? Vypadnout z ní!

· 4 komentářů

Absolventům chybí zkušenosti z reálného světa, zatímco encyklopedických znalostí pobrali tolik, že je většinou nevyužijí. Stačilo by přitom občas vypadnout ze školy.

MŠMT: Právní výklad k § 23 zákona o pedagogických pracovnících

· 15 komentářů


Petr Koubek: Kariérní systém jako motivace

· 14 komentářů

V současné době je opět po krátké odmlce aktuální (a i módní) bavit se o kariéře učitele.

Iniciativa Stop plošné testování žáků 5. a 9. ročníků pokračuje

· 2 komentářů

Dopis "Stop plošné testování" byl odeslán v květnu 2012 ministerstvu školství před generální zkouškou ověřování výsledků žáků na úrovni 5. a 9. ročníků, kterou realizovala Česká školní inspekce v roce 2012. Podepisování dopisu ministerstvu trvá i pro 2. generální zkoušku ověřování výsledků žáků na úrovni 5. a 9. ročníků v roce 2013, kterou vyhlásil dne 22. října 2012 ministr školství na 13. května až 7. června 2013, aktualizovaný dopis iniciativy bude opět zaslán MŠMT.

Aktualizovaný dopis naleznete na webu iniciativy StopPlosneTestovani.webnode.cz, podpis k dopisu můžete připojit online, přehled dosud podepsaných naleznete v online tabulce.

Video: Fibonacciho posloupnost

· 0 komentářů

V tomto videu uvidíte Fibonacciho posloupnost a zlatý řez a jejich aplikaci v přírodě.



Jak zvýšit zájem dětí a studentů vzdělávat se a učit se nové věci?

· 1 komentářů

Výstup z únorového kulatého stolu SKAV a EDUin, který měl poprvé jinou organizaci. Do diskuse ve skupinách se mohli zapojit všichni účastníci. I jejich názory budou zapracovány do materiálu k tématům, který bude předán ministerstvu školství.

NIQES odpovídá na dotazy k testování

pondělí 11. března 2013 · 2 komentářů

Ještě minulý týden jsme mohli nahlédnout do výsledků z loňského roku. Dnes již to není možné. Výsledky ze zkoušek loňského roku budou ještě k dispozici?

Kdo má naše děti vychovávat? Chceme z nich mít kariéristy? Nejen na to se ptala v minulém týdnu veřejná anketa „Jaké budou naše děti“.

· 3 komentářů

Anketa Nadačního fondu České bankovní asociace na podporu vzdělávání měla za cíl rozvířit debatu nad otázkou propojení výchovy a vzdělání. Veřejnost po tři dny diskutovala kromě jiného o smyslu vzdělání a jeho přesahu do žebříčku hodnot a morálky dětí.

MŠMT: Schvalovací doložky učebnic - březen 2013

· 0 komentářů

Seznam učebnic pro základní, střední a speciální vzdělávání.

EDUin: Co přinesl týden 4. - 10. března 2013

· 0 komentářů

Podívejte se, co přináší týdenní přehled bEDUin 10/2013.

Přečtěte si: Může českému školství prospět finský model?

· 9 komentářů

Dva ministři školství se zabývají poněkud neoriginální otázkou, jak zlepšit vzdělávání na základní škole. Zatímco úřadující šéf resortu Petr Fiala navrhuje dlouho propíraná řešení, jeho stínový protějšek Marcel Chládek (ČSSD) vytáhl z rukávu hodně nekonvenční finskou kartu. Existuje ovšem několik bodů, na kterých se oba shodnou.

Pavlína Hublová: Jak přesvědčit kolegy, že je třeba udělat nějakou změnu?

· 3 komentářů

Nedávno jsem odstartovala malou akci Přiveďte kolegu-učitele na Twitter. Cílem této mezinárodní aktivity je přitáhnout učitele na zvolenou sociální síť. Na tuto akci se dá ale také pohlížet s větším odstupem - cílem by mohla snaha přivést učitele ke změně.

William Heuisler: Jak vlaky standardizovaly čas ve Spojených státech?

· 0 komentářů

Pokud žijete ve Spojených státech, můžete žít v Eastern Standard Time Zone nebo v Mountain Standard Time nebo do některého z dalších standardizovaných časových pásem. Ale tyto časové zóny nebyly vždy. Ve skutečnosti je přinesl docela nedávný vývoj. William Heuisler vysvětluje v animaci Flaming Medusa Studios Inc zveřejněné v sérii TEDEd historii časových pásem a to, jak vlaky vše změnily.

Cyklistika - anatomie: Váš ilustrovaný průvodce pro sílu, rychlost a vytrvalost

· 1 komentářů

Zdokonalte svůj trénink a získejte ten nejlepší výkon!

Celkem 74 nejúčinnějších cvičení pro jízdu na kole, každé s jasným, postupným popisem a barevnými anatomickými ilustracemi, které vyobrazují svaly právě zapojené do určitého pohybu. Jednotlivé cviky se aplikují přímo na situace při jízdě a při urputných bojích během soutěží. Zobrazené pracující svaly během zatáčení, stoupání, klesání a sprintu ukazují, jak jednotlivé cviky zásadně souvisí s cyklistickým výkonem. Naučíte se také pozměnit cvičení tak, abyste se zaměřili na určité svalové oblasti, snížili svalové napětí a minimalizovali tak vznik běžných cyklistických úrazů.

Porota vybrala finalisty 20. ročníku ankety Zlatý Ámos

· 0 komentářů

Ve čtvrtek 7. března 2013 se v zrcadlových sálech MŠMT ČR rozhodovalo o finalistech jubilejního, již 20. ročníku ankety o nejoblíbenějšího učitele ČR - Zlatý Ámos 2013. Ze 17 pedagogů, kteří se do semifinále probojovali z regionálních kol, porota do finále poslala šest.

E-kniha pro vás: Komunity, sítě a spolupráce: 20 pohledů pro knihovny

· 0 komentářů

21 autorů, 20 textů, 1 publikace, 1 editorka. Kniha s texty od lidí, o kterých se v oboru mluví. Pohledy různých autorů na komunity, sítě a spolupráci nejen v knihovnictví.

Karolina Lišková: Brewster Kahle a jeho stroj na cestování časem

· 0 komentářů

Článek seznamuje se zakladatelem internetového archivu Brewsterem Kahlem, úspěšným podnikatelem a vášnivým zastáncem otevřeného přístupu k internetu. Svou kariéru zaměřil na archivaci internetového obsahu a jeho zpřístupňování veřejnosti.

Přečtěte si: Krize doléhá i na řecké školství, frontistiria hromadně zavírají

neděle 10. března 2013 · 1 komentářů

Heslo ‚Škola, základ života.‘ rozhodně neplatí v Řecku. Tam totiž státní škola žákovi potřebné vzdělání nedá. Za posledních dvacet let si Řekové vybudovali vlastní systém soukromého školství, který je paralelou toho státního. Soukromým doučovacím školám se říká ‚frontistiria‘. Navštěvují je po dopoledním vyučování téměř všechny děti. Teprve tam se totiž něco naučí.

Dotazník pro vyučující ICT: Cloud computing a jeho využití na základní škole

· 2 komentářů

Data budou využita při zpracování praktické části diplomové práce Kateřiny Moučkové, studentky FPE ZČU, na téma Cloud computing a jeho využití na základní škole.

Jana Hrubá: Jsou školy opravdu připraveny na výuku druhého cizího jazyka?

· 0 komentářů

Na posledním školském výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR 27. 2. 2013 informoval ministr Fiala o způsobu zajištění povinné výuky druhého cizího jazyka od 8. tříd ZŠ. Diskuse poslanců byla četná a kvalifikovaná.

22.-23. 3.: Soutěž Autodesk Academia Design

sobota 9. března 2013 · 1 komentářů

19. ročník soutěže Autodesk Academia Design pro studenty středních škol proběhne ve Strakonicích na Vyšší odborné škole, Střední průmyslové škola a Střední odborné škole řemesel a služeb 22. a 23. března 2013.

V Praze bude otevřeno nové mezinárodní víceleté gymnázium

· 5 komentářů

Zájemcům o kvalitní středoškolské vzdělání přibude od září 2013 nová studijní příležitost.

Přečtěte si: Jak naučit naše žáky i učitele kritickému myšlení?

pátek 8. března 2013 · 2 komentářů

Kritickému myšlení ve školách u nás bránily v minulosti nedemokratické režimy a v současnosti chaotické reformování školství. Základní předpoklad pro samostatní myšlení přitom asi spočívá v lidské zralosti.

Překvapivá shoda: Společná škola pro všechny děti jako cíl vzdělávací politiky

· 29 komentářů

Na stránkách ceskomluvi.cz si můžete přečíst první závěry debaty o selekci v českých školách a prohlédnout video propagující inkluzivní školu.

Nejlepší mladý chemik je z Pardubic

· 0 komentářů

Ve čtvrtek 7. března se v prostorách ABC klubu Na Olšinkách konalo slavnostní vyhlášení 6. ročníku soutěže Hledáme nejlepšího mladého chemika. Soutěže se zúčastnilo více než 2 500 žáků osmých a devátých tříd ze 108 základních škol pěti krajů: Pardubického, Královéhradeckého, Středočeského, Libereckého a Kraje Vysočina. Přestože většinu soutěžních kategorií opanovala ZŠ Cerekvice, pomyslný titul krále mladých chemiků nakonec zůstal v Pardubicích.

OnlineCourses.com: přehled svobodných a otevřených vzdělávacích kurzů

· 0 komentářů

OnlineCourses.com agreguje nejlepší svobodné a otevřené kurzy pro studenty a profesionály v přehledné on-line platformě s možností vyhledávání v jednotlivých oborech.

19. 3.: Konference ICT ve školství 2013

· 0 komentářů

Odborná konference a doprovodná výstava o informačních a komunikačních technologiích ve školství určená pedagogům, ICT metodikům, pedagogickým a vzdělávacím institucím, představitelům státní správy a samosprávy, dodavatelům ICT technologií a poskytovatelům ICT služeb, představitelům univerzit a odborné veřejnosti.

Literární soutěž Moje volba - tištěná nebo elektronická kniha?

· 0 komentářů

Literární soutěž Moje volba - tištěná nebo elektronická kniha? v rámci tématu veletrhu Svět knihy Praha 2013 Bloger spisovatelem, spisovatel blogerem, soutěž je projektem kampaně na podporu četby knih Rosteme s knihou.

V Národním památníku na Vítkově budou u příležitosti inaugurace prezidenta České republiky vystaveny prezidentské diplomy T. G. Masaryka, Edvarda Beneše a Emila Háchy

· 0 komentářů

Národní muzeum ve spolupráci s Masarykovým ústavem a Archivem AV ČR vystavuje unikátní pergamenové listiny umožňující nahlédnout do historie prezidentské volby! Originální diplomy, oznamující T. G. Masarykovi, Edvardu Benešovi a Emilu Háchovi jejich zvolení prezidentem, budou vystaveny o víkendu 9. až 10. března 2013 v Národním památníku na Vítkově v prostorách běžně nepřístupného prezidentského salonku. Listina T. G. Masaryka z roku 1934 a listina Edvarda Beneše z roku 1935 budou v rámci inaugurace nového prezidenta prezentovány nejvyšším ústavním činitelům a z Pražského hradu budou následně přemístěny přímo do prostor Národního památníku na Vítkově.

Zábavná grafomotorika, úkoly a rébusy pro předškoláky

· 0 komentářů

Připravte svému dítěti vtipné úkoly plné nových nápadů.

Zábavná grafomotorika, úkoly a rébusy pro předškoláky dětem zpestří a usnadní přípravu na důležitý životní krok do neprobádaného školního světa. Průvodci tímto poutavým pracovním sešitem jsou malý opičák Felix a jeho zajímavý dědeček-dobrodruh. Ten pro Felixe vymýšlí zábavné úkoly, o které se Felix s dětmi rád podělí. Knížka potěší také rodiče a učitele, protože při práci s ní se děti poučí a zabaví, aniž by bylo třeba pečlivého dozoru a nápovědy dospělých.
Dítě čeká spousta zábavy, protože každá stránka nabízí vtipné úkoly plné nových nápadů.

12. 3.: Konference k mimořádným událostem a dopravní výchově ve škole

· 3 komentářů

Národní institut pro další vzdělávání ve spolupráci s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Ministerstvem dopravy ČR a Generálním ředitelstvím HZS ČR si vás dovolují pozvat na celostátní konferenci pro pedagogy škol a školských zařízení Mimořádné události ve škole a jejich řešení - Dopravní výchova, která se uskuteční v úterý 12. března 2013.

CERMAT: 17. číslo Maturitního zpravodaje je zaměřeno na zkoušku z českého jazyka a literatury

· 0 komentářů

Maturitní zkoušku z českého jazyka musí, až na výjimky přesně definované zákonem, absolvovat v rámci společné části maturit všichni žáci závěrečných ročníků středoškolského studia. Pro letošní jarní zkušební období si ji zvolilo a uvedlo v přihlášce 92 899 maturantů.

Přečtěte si: Ředitel CERMATU hovoří o skutečných nákladech na zkoušku

čtvrtek 7. března 2013 · 4 komentářů

Exministr školství Josef Dobeš se před dvěma roky nechal slyšet, že státní maturita je desetinásobně předražená. Byl to samozřejmě jeden z mnoha jeho klasických, od boku vystřelených výroků. Slovy o příliš vysoké ceně ale hřímala i opozice, k níž se nedávno přidal i Nejvyšší kontrolní úřad. Jaká je cena státní maturity podle CERMATu?

14. 3.: Kulatý stůl SKAV a EDUin na téma "Jak udělat z učitelské profese ceněné povolání?"

· 15 komentářů

Kulatý stůl SKAV a EDUin se bude konat ve čtvrtek 14. března 2013 od 10 hodin v aule ZŠ Vodičkova 22, Praha 1.

Přečtěte si: Hrozivá čísla: Stále víc českých dětí chce zemřít

· 5 komentářů

Na dětskou Linku bezpečí každoročně volá víc dětí, které mají sklony k sebevraždě či sebepoškozování. Za posledních pět let se počet hovorů na toto téma víc než zdvojnásobil.

Mistrovství v SQL Server 2012 - Kompletní průvodce databázového experta

· 0 komentářů

Vše o SQL Serveru od zkušeného autora

Jste databázoví administrátoři, specialisté, vývojáři nebo programátoři a potřebujete rychle a efektivně začít pracovat s SQL Serverem 2012? Pak je tento výukový průvodce správnou volbou.

Díky velkému množství rad, tipů, doporučení a postupů naplno využijete nové funkce serveru a platformy Business Intelligence. Po přečtení knihy budete dokonale „vyzbrojeni“ poznatky a dovednostmi, které pak velmi snadno využijete (nejen) v podnikové praxi.

Kniha reaguje na možnosti a výhody cloudových scénářů a na konvergenci relačních a analytických databází do jedné univerzální platformy. Publikace není určena úplným začátečníkům, předpokládají se však pouze základní vědomosti ohledně databází a jazyka SQL. Většina úkonů, postupů a příkladů je popsána velmi detailně a úplně od začátku.

GEG Učte s námi: 2. Digital Learning Day - Den s panem Googlem

· 0 komentářů

Záznam přímého přenosu videokonference.

26. 3.: Česko mluví o ICT ve vzdělávání na konferenci Počítač ve škole

· 0 komentářů

V roce 2013 vzniká nová strategie vzdělávání pro ČR „Strategie vzdělávání do roku 2020“ a současně probíhá celonárodní kampaň Česko mluví o vzdělávání. Konferencí Počítač ve škole chceme přispět k oběma aktivitám, zahajujeme proto diskuzi na téma Česko mluví o ICT ve vzdělávání. Diskuze by měla směřovat k formulování několika strategických cílů pro oblast ICT podpory škol a školských zařízení.

Zuzana Pospíšilová: 3D tisk aneb tvorba objektů z reálného světa

· 0 komentářů

Článek rozebírá možnosti současných 3D tiskáren a jejich možnou aplikaci ve výuce na našich školách.

Přečtěte si: Boj o místo v první třídě začal. Dítě už nezapíšete, kam chcete

středa 6. března 2013 · 2 komentářů

Základní školy ve Zlínském kraji zažívají nápor prvňáků. Ve třídách jich bude průměrně 25 a výjimkou nejsou tři třídy v ročníku. Nejvíc dětí přijde k zápisu v roce 2016.

Dagmar Navrátilová: Pozdě, ale přece

· 0 komentářů

Ministerstvo školství se probudilo. Došlo k závěru, že nelze rušit praktické školy a že ne všechny děti lze zařadit do běžného vzdělávacího proudu. Paní Šimůnková taktéž prozřela a přiznala, že české školství není na tak velkou změnu připraveno a že bude nutné v tomto smyslu revidovat vládní Strategii boje proti sociálnímu vyloučení.

Zapojte se do nové soutěže a uspořádejte ve své škole Evropský den

· 0 komentářů

Dům zahraničních služeb vyhlašuje soutěž „Evropa otevřená všem, škola otevřená všem". Soutěž je určena mateřským, základním a středním školám v České republice.

6. 3.: Digital Learning Day 2, aneb Den s panem Googlem - PŘIMÝ PŘENOS

· 0 komentářů

GEG Učte s námi pro vás připravil historicky druhý Digital Learning Day v České republice.

Přečtěte si: Proč se školy musí posunout za model jeden počítač/tablet na žáka

· 21 komentářů

Možná to byl úporný déšť a temně šedé mraky blížící se bouře, co přispělo k tomu, jaká slova správce školního okrsku zvolil. Poslední měsíc strávil zkoumáním zavádění programů „jeden počítač/tablet na jednoho žáka“ v různých školních okrscích, při tom, co se snažil rozhodnout, jestli by se jeho vlastní okrsek měl zavázat k ohromným výdajům, který by zavedení programu „jeden-na-jednoho“ vyžadovalo, v době, kdy prostředků ubývá. Zkušenosti z návštěv byly jednoznačné a rozhodně ne povzbudivé.

Přečtěte si: Zvláštní školy neskončí, základky nejsou na postižené děti připravené

· 3 komentářů

Učitelé protestující proti zavírání speciálních a praktických (dříve zvláštních) škol prosadili svou. Ministerstvo školství s rušením těchto zařízení v nejbližších letech nepočítá. Podle něj nejsou normální základní školy na děti se speciálními potřebami připravené.

15. 3.: Kreativitou za multikulturní společnost: workshop pro pedagogy ZŠ a SŠ

· 0 komentářů

Nárůst násilí, nenávisti, xenofobie a rasismu je palčivým problémem české společnosti, který se významně dotýká nejmladších generací. Výchova k otevřené a multikulturní společnosti, ve které za vzájemného respektu společně žijí a komunikují osoby různého etnického původu, věku či náboženského přesvědčení, se v rychle se rozvíjející globalizované společnosti jeví jako stále potřebnější.

Ve jménu pomsty - In the Name of Revenge

· 0 komentářů

Dvojjazyčné anglicko-české povídky zpracované podle skutečných příběhů 

Kniha povídek vznikla na podkladě soudních případů a je určena středně pokročilým studentům anglického jazyka. Lze ji zařadit mezi knihy zjednodušené četby (simplified reading), které jsou vhodným doplňkovým materiálem při studiu angličtiny. Mohou ji používat samouci při individuálním studiu, ale také studenti při skupinové výuce.

Vladimír Beran: Testování pomocí Moodle

· 6 komentářů

Upoutávka na práci, kterou student UK Praha PedF za účelem pomoci učitelům vytvářet testy v rámci systému výuky Moodle.

EDUin: Co přinesl týden 25. února-3. března 2013

úterý 5. března 2013 · 0 komentářů

Podívejte se, co přináší týdenní přehled bEDUin 9/2013.

Věstník MŠMT vydaný v roce 2013, sešit číslo 2

· 0 komentářů

Berlín Průvodce s mapou National Geographic - 2. aktualizované vydání

· 0 komentářů

Objevte kouzlo Berlína!


Od Braniborské brány až k přechodu Checkpoint Charlie, od Postupimského náměstí po Alexanderplatz, od parku Tiergarten až k zámku Charlottenburg – německé hlavní město se před vámi v mžiku otevře díky tomuto jedinečnému průvodci!

Přečtěte si: Ředitelé už nezvou disidenta do škol – bojí se zásahu z kraje?

· 25 komentářů

Zvláštní zkušenost zažívá někdejší disident a organizátor alternativní kultury Tomáš Kábrt ze Sokolovska. V rámci projektů docházel často přednášet do tamních škol, aby se podělil o své zážitky z dob totality. Loni na podzim v Karlovarském kraji vyhráli komunisté a obsadili důležité posty v krajské radě. A pozvánky Kábrtovi postupně přestaly chodit. Zástupci KSČM se podle něho začali zajímat o způsob výuky dějepisu. Důkazem je prý situace na sokolovské Střední technické škole, kde si po jedné z debat stěžoval krajský radní na nevyváženost besedy – a zajímal se o to, zda škola hodlá přizvat i člověka s jiným pohledem na dobu komunismu.

1000 her pro školy, kroužky a volný čas - Pro pedagogy, rodiče i lektory

· 1 komentářů

Tisíc her pro školy, letní tábory, kroužky, domov i volný čas!

Objevte rozmanitou sbírku aktivit, které mají přispět k tomu, aby hry dostaly ve škole větší prostor a byly uznány jako rovnocenná alternativa jiných výukových forem. Děti potřebují ve hře prostor pro sebeobjevování, seberealizaci a sebehodnocení. Potřebují ale také naše podněty, vedení a pomoc. Při tom je obzvlášť důležité, abychom měli k dispozici velký zásobník her. Doufáme, že tato kniha tomu napomůže a přispěje k obohacení vaší pedagogické práce.

Kniha je vhodná pro pedagogy, lektory, vedoucí volnočasových aktivit i rodiče. 

Pavel Zelený: Zveřejněné „aktuální“ žebříčky škol jsou absolutním blábolem

· 5 komentářů

Hlad veřejnosti po co nejjednodušších informacích reflektují média s rychlostí sobě vlastní. Má to však zásadní háček. Sdělit jednoduchou a zároveň korektní informaci o složitém problému je extrémně náročné a vyžaduje to vysokou odbornost nejen na to informaci správně zkonstruovat, ale zároveň správně sdělit. Učebnicovým příkladem, jak se to opravdu nemá dělat, jsou nedávno publikované žebříčky škol podle výsledků maturitní zkoušky zpravodajským serverem Aktuálně.cz.

Pavel Táborský: Školství jako takové

· 1 komentářů

Poslední dobou bývá v mluvených i psaných projevech uváděna řada jevů a skutečností takzvaně jako takových. Jinými slovy existují samy o sobě. O školství se tato fráze bez práva na omyl užít nedá. Školství jako takové prostě neexistuje, neboť náplň tohoto zdánlivě samostatného „resortu“ je z obecného hlediska vzájemně provázaným základem celého národního společenství a jeho kultury. Ne nadarmo se říká, že škola je život. Josef Švejk by dodal: „A navopak“.

Projekt tréninku maturitních písemek zahájen

· 20 komentářů

Občanské sdružení MATT a HURRY, o.s. zahájilo 1. března projekt Trénink maturitních písemek. Je přímo zacílen na podporu přípravy maturantů na maturitní písemky, které byly při loňské maturitě problémem pro třetinu maturantů. Ti teď mají možnost zjistit, jak by u písemky dopadli, jaké chyby dělají a případným dalším tréninkem je mohou odstranit. Na webu sdružení si vyberou a stáhnou zadání, písemku si mohou napsat kdekoli a kdykoli a pak ji pošlou do centrály sdružení k ohodnocení. Do tří dnů pak dostanou bodové hodnocení, opravenou písemku, komentář k chybám a doporučení, jak se jich vyvarovat.

Vzdělávání praxí v Česku funguje. První absolventi stáží získali kromě nových dovedností také certifikát Europass.

· 3 komentářů

Od začátku února se projekt Stáže ve firmách – vzdělávání praxí, který realizuje Fond dalšího vzdělávání, příspěvková organizace MPSV, může pochlubit prvními ukončenými stážemi. Po čtvrt roce od zahájení stáží si již 33 stážistů odneslo certifikát dokládající jejich praktické dovednosti. Projekt podpořený z Operačního programu vzdělávání pro konkurenceschopnost umožňuje od listopadu 2012 stovkám zájemců o vzdělávání ověřit si teoretické znalosti ve firemní praxi, a to na stáži v délce 1–6 měsíců. Tato inovativní forma seberozvoje je v Česku unikátní a klade si za cíl zakotvit systém vzdělávání formou stáží do české legislativy.

Kurzy odborné středoškolské angličtiny

· 1 komentářů

Národní institut pro další vzdělávání připravilo vzdělávací nabídku, která zaplňuje doposud chybějící článek v dalším vzdělávání učitelů SŠ a splňuje nejnovější trendy ve vzdělávání s využitím ICT a kombinací prezenčního a on-line studia: Kurz odborné angličtiny pro chemiky – chemická terminologie, Kurz odborné angličtiny pro strojaře – strojírenská terminologie, Kurz odborné angličtiny se zaměřením na obchod a marketing (z prostředí výrobního strojírenského podniku). Kurzy jsou určeny pro učitele angličtiny a odborných předmětů na středních školách, kteří budou vyučovat žáky odbornou terminologii v angličtině.

E-kniha pro vás: Microsoft Office 365 pro vzdělávací organizace - Průvodce zřízením a využitím hostovaných služeb

· 3 komentářů

Ačkoliv je proces nasazení služby Office 365 poměrně jednoduchý, mnoho z vás chtělo mít při ruce nějaký podrobnější návod, který bude popisovat, na co všechno musí být administrátor a učitelé připraveni. Nyní je pro všechny zájemce k dispozici.

19. 3.: Seminář Microsoft pro školství - Ostrava - Vítkovice

· 0 komentářů

Akce je určena všem ředitelům, pedagogům i správcům sítě základních a středních škol.

Několik komentářů ČŠI k problematice ověřování výsledků žáků

pondělí 4. března 2013 · 5 komentářů

V přiloženém souboru naleznete několik komentářů ČŠI k problematice ověřování výsledků žáků v počátečním vzdělávání.

ČŠI: Informace o nabídce přizpůsobení testů žákům se speciálními vzdělávacími potřebami pro druhou celoplošnou generální zkoušku ověřování výsledků žáků na úrovni 5. a 9. ročníků základních škol

· 2 komentářů

V přiloženém souboru naleznete informace o přizpůsobení testů žákům se speciálními vzdělávacími potřebami ve vazbě na registraci těchto žáků pro realizaci 2. generální zkoušky.

ČŠI: Příručky pro registraci škol a žáků - 2. generální zkouška Národního šetření výsledků žáků v počátečním vzdělávání

· 0 komentářů


Přečtěte si: Školství podléhá tlaku soukromníků, tvrdí expertka

· 5 komentářů

Soukromé firmy v Česku vytvářejí ve vzdělávání umělou poptávku proto, aby jí následně mohly vyhovět. Tvrdí to předsedkyně školského výboru Poslanecké sněmovny Anna Putnová (TOP 09).

Scio: Výběr ze zpráv, novinek, zajímavostí ve vzdělávání z anglicky psaných zdrojů

· 0 komentářů

Výzkumné oddělení společnosti Scio nabízí přehled zajímavých informací ze zahraničních zdrojů. Z témat vybíráme: jak způsob zadávání testů ovlivňuje výsledek, kterého žák v testu dosáhne, osvědčování dovedností a kompetencí – systému odznaků (badges), role masově otevřených online kurzů.

Mikroekonomie bez předchozích znalostí - Průvodce pro samouky

· 0 komentářů

Pochopte snado základní principy tržní ekonomie


V publikaci Mikroekonomie bez předchozích znalostí profesor ekonomie Craig Depken poskytuje efektivní, názorný a zábavný způsob, jak se naučit tento komplexní předmět. V knize vysvětluje základní mikroekonomické pojmy, jako jsou například nabídka, poptávka, elasticita, přebytek spotřebitele a výrobce, teorie firmy či tržní modely. Publikace kombinuje intuitivní přístup s „praktickou“ matematikou, využívá názorné grafy a jednoduchou aritmetiku. Tento průvodce pro samouky vás rychle provede skrytými zákoutími mikroekonomie a pro upevnění znalostí naleznete na konci každé kapitoly kontrolní otázky a také závěrečný test.

Miloš Šmilňák: ČŠI napravila chybu - název 111 TABLET SCHOOL s.r.o. v tiskové zprávě ČŠI

· 0 komentářů

Vyjádření vydavatelství 111 TABLET SCHOOL s.r.o.

Bořivoj Brdička: 10 let Horizon Reportů

· 0 komentářů

Přehled desetiletého vývoje projektu, který pravidelně publikuje výroční zprávy sdružení New Media Consortium a Educause zabývající se trendy vzdělávacích technologií spolu s výsledky za rok 2013.

Jan Wagner: Causa 111 TABLET SCHOOL (aktualizováno)

· 9 komentářů

Plošné testování vyvolalo zájem řady podnikatelů, postup některých je ale přinejmenším sporný a jejich nabídky školám vyvolávají řadu otazníků. Otazníky vyvolává ale i reakce ČŠI.

11.-15. 3.: Open Education Week 2013

· 0 komentářů

Týden otevřeného vzdělávání se koná od 11. do 15. března 2013 a nabízí celou řadu online i offline akcí, workshopů, ukázek projektů a seminářů na celém světě. Účelem Týdne otevřeného vzdělávání je zvýšit povědomí o  hnutí otevřeného vzdělávání a jeho vlivu na vzdělávání po celém světě. Účast na všech akcích i využití všech zdrojů je volně přístupné komukoli.

Vít Bárta: Chládkova "finlandie" ve školství nic neřeší

· 4 komentářů

České školství se zkvalitní zejména tím, že žáci a studenti začnou chodit do školy až od devíti hodin a od sedmi let. A na prvním stupni by se neznámkovalo, ale jen slovně hodnotilo.Takovou představu o zvýšení kvality českého školství prezentoval sociálně demokratický stínový ministr školství Marcel Chládek. Inspiroval se ve Finsku.

18. 3.: Seminář Microsoft pro školství - Brno

· 0 komentářů

Akce je určena všem ředitelům, pedagogům i správcům sítě základních a středních škol.

Ministr Fiala v ČT24: V kvalitě a financování školství se rozevírají nůžky

neděle 3. března 2013 · 29 komentářů

Cesta ke kvalitnímu vzdělávání vede přes kvalitní učitele, méně administrativy, více času na žáky a studenty a lepší podmínky pro strategický rozvoj vysokých škol, říká ministr školství Petr Fiala. Slibuje proto snížení byrokratických nároků na učitele a snahu zatraktivnit matematiku a technické obory dětem už od útlého věku. Řadu uvedených opatření nicméně chystali už Fialovi předchůdci a neuspěli. Změny chce současný ministr prosadit i pomocí větší diskuse s odbornou veřejností, což naopak mnozí šéfové resortu nedělali. O svém projektu 2 x 5 kroků ke zkvalitnění českého školství mluvil v dnešních Otázkách Václava Moravce.

Semináře Microsoft pro školství

· 0 komentářů

Tak jako každý rok vás i letos zveme na seminář "Microsoft pro školství", s tématem novinek a efektivních postupů v oblasti využití ICT ve školní praxi. Představíme vám moderní technologie pro vzdělávání, jako jsou nové operační systémy, cloudová řešení a dotyková zařízení. Program bude doplněn o řadu zajímavostí ze světa vzdělávání. Navíc budete mít příležitost prohlédnout a vyzkoušet si nejmodernější hardwarové novinky v podobě tabletů, ultrabooků i mobilních telefonů.

ČŠI: Na fakultách to začíná

sobota 2. března 2013 · 2 komentářů

Česká školní inspekce pořádá v rámci individuálního projektu národního Kompetence III (Realizace mezinárodních výzkumů v oblasti celoživotního učení a zveřejnění jejich výsledků) setkání se zástupci vysokých škol a fakult připravujících učitele. Cílem setkání s podtitulem „Na fakultách to začíná“ je prodiskutování klíčových témat z oblasti monitoringu a evaluace ve vzdělávání a získání zpětné vazby k doporučením OECD.

Jiří Zíka: Nesprávně publikované výsledky mohou poškodit renomé školy

pátek 1. března 2013 · 18 komentářů

Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT) dlouhodobě varuje před nekorektní či nesprávně interpretovaným zveřejňováním výsledků maturitní zkoušky, je však povinen v souladu s ustanoveními zákona o svobodném přístupu k informacím, informace, které nejsou osobního charakteru či, které nemají charakter tzv. informace veřejně nepřístupné, oprávněným žadatelům zpřístupnit. Při každém takovém zpřístupnění CERMAT upozorňuje žadatele na úskalí, která s dalším nakládáním s takovými informacemi souvisí. Zejména se to týká další interpretace a publikace výsledků škol.

MŠMT: Jak si správně vybrat střední školu

· 3 komentářů

Do poloviny března si mohou žáci 9. ročníků ZŠ podávat přihlášky na střední školu. Kolik přihlášek lze podat? Kolik oborů je v nabídce? Kde najdou zatím nerozhodnutí žáci radu a inspiraci?

13. 3.: Seminář Microsoft pro školství - Hradec Králové

· 0 komentářů

Akce je určena všem ředitelům, pedagogům i správcům sítě základních a středních škol.

Přečtěte si: Velké srovnání středních škol: Žebříček podle výsledků maturit

· 23 komentářů

Vyhledejte si školy podle oboru, kraje, města, či kombinace těchto parametrů. Výsledky si můžete seřadit podle průměru celkové úspěšnosti žáků v maturitních testech na jaře 2012 nebo podle výsledků v jednotlivých předmětech.

Přečtěte si: Manažeři chtějí změnit školství

· 3 komentářů

Jaká je úloha manažerů dnes a co je trápí, to byla témata středečního setkání Klubu manažerů roku v Agrostroji.

Vytváříme mobilní web a aplikace pro chytré telefony a tablety

· 0 komentářů

Skvělý web i pro mobilní zařízení


Stále více uživatelů navštěvuje web na malých displejích svých mobilů a tabletů – nenechte si tyto návštěvníky (a zákazníky) uniknout jenom proto, že se vaše stránky na zmíněných zařízeních nezobrazují korektně. Připravte svoje stránky pro široké spektrum zařízení.

Trojice autorů s bohatými zkušenostmi vás v osmi kapitolách seznámí s tvorbou webů, které využívají funkcí moderních mobilních zařízení. Naučíte se navrhnout a implementovat interaktivní stránky, jež budou plně funkční i na menších displejích mobilních telefonů. Projdete si laděním webové aplikace, abyste se v závěru knihy seznámili s postupy, jak ji převést do podoby nativní aplikace a provozovat na různých zařízeních.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.