Přečtěte si: Škola není skanzen, potřebuje internet

Saturday, February 2, 2013 ·

Důvodů, proč by škola měla spolupracovat s internetem, je skutečně velká spousta. Je však těžké najít nějaký racionální důvod, proč by to škola dělat neměla. O to větší význam má, aby to škola, myšleno obecně a ne jen v případech těch progresivních deviací, skutečně začala dělat.


Z článku Bohumila Kartouse v iHNed.cz vybíráme:

To, že žáci mají vlastní technologické vybavení, radikálně mění situaci. Používání vlastních technologií ve školách je tak silný trend, že už si dokonce získalo svůj akronym: BYOT (bring your own technology, přines si vlastní technologie, pozn. autora). Ve škole už není nutně potřeba budovat nákladné učebny informatiky pro to, aby se internet dostal do výuky matematiky nebo zeměpisu.

Škola by neměla být nějakým konkurenčním zdrojem vzdělání v době, kdy se každý člověk - v čím dál větší míře - vzdělává mimo školu. Naopak, škola by měla děti učit s těmito zdroji cílevědomě pracovat, pomáhat jim nacházet ty relevantní a naučit děti, jak z nich informace získávat, tedy že nestačí tupě okopírovat seminární práci z Wikipedie, ale že je potřeba shromáždit k jedné informaci více zdrojů, že je nutné posuzovat platnost a vážnost zdrojů i informací, že je nutné umět pokročile vyhledávat.

3 comments:

Anonymous said...
February 2, 2013 at 1:36 PM  

Jen s tím internetem také trošku brzděte. Mám letité zkušenosti s výukou informatiky a už leta chci po dětech, aby zpracovávali různé úkoly s pomocí vyhledávání na internetu.

Až to zkusíte taky zjistíte, že i když vymyslíte sebezajímavější úkol, jsou z toho děťátka po čase úplně stejně otrávená, jako z počítání příkladů v matice, protože to vyžaduje přemýšlení, a oni by na internetu nejraději hráli hry a nesmyslně plkali o blbostech na facebooku.

Dokonce jsem se už i dočkal tolik dětmi ve škole kladeného dotazu: A k čemu nám to vlastně bude?

Anonymous said...
February 2, 2013 at 5:03 PM  

A k čemu nám to vlastně bude?
Varianta: A k čemu mi to na traktoru bude?

Děťátka jsou od narození hýčkána a hýčkána, většina jich má, nač si vzpomene, žádnou práci za to nemusí odvádět, nebo jen miniminimální. Čím jsou starší, tím hůř se s nimi pohne. Kde asi slyšely děti větu - k čemu ti to bude? nejspíš doma, na internetu, v časopisech, u p. Šteffla... Někdy mají tyhle řeči pravdu, často ne. Ale žáček je zviklán na celý život. Nebo aspoň do dospělosti, kdy některý zmoudří, ale mnozí ani pak ne.

Anonymous said...
February 2, 2013 at 7:55 PM  

"Budte v zivote, mile deti, sebevedomi obcane, kultivovani, cestni a poctivi."
Varianta: " A k cemu mi to v politice bude?"
Sedych

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.