Přečtěte si: Nantl: O výzkumné výsledky si neumíme moc říct

sobota 23. února 2013 ·

Stále oblíbenějším českým zlozvykem se stává ignorování výsledků výzkumů a analýz, které v dané oblasti provádějí akademické i další instituce. A nejinak je tomu bohužel i ve vzdělávací politice.


Z rozhovoru Jakuba Nováka s Jiřím Nantlem v Aktuálně.cz vybíráme:

A.cz: Má ministerstvo v současnosti k dispozici data nezbytná pro svá rozhodnutí?

Data jsou a v nějaké základní podobě jsou i dostupná - ale to, co bych si třeba já představoval, je interaktivní portál, kde by každý člověk mohl, podle svých kritérií a zájmů, získat požadovaná data. O tom už na ministerstvu v pracovní rovině diskutujeme; ale není to ani jednoduché, ani levné.

9 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
24. února 2013 v 9:43  

Nantl: "Důvody jsou různé - ačkoliv je tu hned několik institucí, které je provádějí, ze strany ministerstva po nich doposud neexistovala vhodná poptávka."

Je to děs!

V době kdy jsou už 50 let známy manažerské metody, opírající se o zpětnou vazbu, je konečně odhaleno, že ji MŠMT "nevyužívalo".
K čemu tedy byla a je ČŠI? K čemu byly všechny pedagogické výzkumy na fakultách a ve VÚP? Proč to žádnému ministrovi a ministyni dosud nechybělo?

Ano, tak se u nás vládne!

Anonymní řekl(a)...
24. února 2013 v 10:08  

Ano, tak se u nás hospodaří se vším, s hmotou i s duchem, ve všem jen formalismus, povrchnost, snaha "malá domů". Jak to tedy mohlo dopadnout s prostředky z Bruselu na projekty, je jasné. Nejhorší na tom ale je - kdo a kdy se to u nás naučí dělat? Jak dlouho ještě budeme vyhazovat peníze horem, dolem?

Anonymní řekl(a)...
24. února 2013 v 10:30  

Problémem je hlavně roztříštěnost. Každý akademik si musí hledat své "odbytiště" - potřebuje, aby mu článek nebo zprávu o výzkumu otiskli v renomovaném nejlépe zahraničním časopisu. Jedině za to jdou finanční body. Jakápak tedy obecná prospěšnost výzkumů. Jsou to výzkumy za čárku. Takže "výzkumy".

Anonymní řekl(a)...
24. února 2013 v 12:00  

Chcete relevantni zpetnou vazbu z pedagogicke praxe?
Zeptejte se kterehokoli ucitele s viceletou praxi.
Sedych
Ve stavu nouze i ucitelky.

Anonymní řekl(a)...
24. února 2013 v 12:21  

Kteréhokoli učitele - ano, to je pravda. Ale aby se to mohlo zvát výzkumným výsledkem, musíte mít výpovědí nejméně tisíc nebo více, a najděte mi tři či pět učitelek, které se shodnou v názorech.

Anonymní řekl(a)...
24. února 2013 v 12:36  

Na normálního učitele se totiž kašle.V žádném zaměstnání se totiž neshodne více lidí, natož pak ve školství.Opravdu je potřeba udělat něco podobného, co teď mají češtináři středních škol.
Jiří

Anonymní řekl(a)...
24. února 2013 v 13:01  

Proč Nantl vždycky napíše první tři oslavné komentáře pod svůj blábol?

poste.restante řekl(a)...
24. února 2013 v 18:21  

a najděte mi tři či pět učitelek, které se shodnou v názorech
Zvláštní, pokud jde o příčiny propadu znalostí, s většinou kolegů (i kolegyň) se obvykle shodneme.
Ale i kdyby tomu tak nebylo, nejsou to právě výzkumy, které mají podobné roztříštěné názorové spektrum kvantifikovat a případně z výsledků učinit závěry?

BoBr řekl(a)...
25. února 2013 v 14:36  

Neříkám, že není možné dělat užitečné výzkumy, získávat použitelná data a na jejich základě dělat správná rozhodnutí. Velký průšvih ale je, když jsou od počátku ta data chybná prostě jen díky tomu, že se neměří vše, co by se mělo. Jak asi již všichni víme, měřit lze z výukových výsledků pouze něco. Dělat na základě toho závažná rozhodnutí, nelze.
A ještě mnohem hůře to dopadne, když se někdo (tím nemyslím současné vedení ministerstva) snaží pouze o realizaci velkého projektu s cílem ušetřit ve státním rozpočtu peníze na školství.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.