Přečtěte si: Fialův plán na kvalitní vzdělání - 10 bodů, které otřesou školami?

úterý 5. února 2013 ·

Šéf rezortu školství Petr Fiala dnes představil plán, který odborná veřejnost napjatě očekávala a jenž zlomil vaz několika jeho předchůdcům - na zkvalitnění tuzemského vzdělávacího systému. Kroky, které mají státu přivést kvalitní učitele a zároveň úspěšné a na pracovním trhu uplatnitelné studenty, ministr shrnul do deseti bodů. Polovina se týká základního a středního vzdělání, druhá pětka chystaného vysokoškolského zákona. Vyléčí Fialův lék chronické problémy zdejšího školství?


Z článku Lukáše Hadravy v ČeskáTelevize.cz vybíráme:

Zářným příkladem je transformace financování regionálního školství, kterou ministerstvo hodlá předložit do letošního června. Stát by rád pod heslem "stejná kvalita výuky pro všechny" sebral kompetenci regionálním samosprávám, které státní příspěvky na žáka dosud přerozdělovaly podle svého. "Jestliže ministerstvo chce, aby normativ na žáka (finanční částka určená státem, pozn. red.) dorazil stejnému typu škol stejně, znamená to omezení pravomocí krajů," vysvětluje Feřtek. Nyní zřizovatelé škol inkasují od státu peníze podle počtu žáků v kraji a sami pak určují výši příspěvku pro každou jednotlivou školu.

Je otázkou, zda s tímto opatřením budou hejtmani, kteří jsou nyní navíc příslušní opozici, souhlasit. Pokud ne, Fiala se může dostat do konfliktu se Svazem měst a obcí. Nešlo by přitom o banalitu. Právě spor se svazem slučujícím zřizovatele základních a středních škol výrazně podlomil kolena Fialovu předchůdci Josefu Dobešovi.

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
5. února 2013 v 21:23  

Fráze, fráze a zase fráze. Pan ministr vlastně nepřišel vůbec s ničím. :(

Anonymní řekl(a)...
5. února 2013 v 21:47  

Všechno důležité řekl a věděl už náš Amos, ostatní ho papouškují.

Zajímalo by mě, co by naplánovali ti, co kritizují. Ještě zbývá jeden bod, který Fiala nezmínil:
povyházet špatné učitele, a to napříč všemi typy vzdělávacích ústavů.
Jak je poznat? Oni to o sobě vědí, ale hlasitě vykřikují opak.

Anonymní řekl(a)...
5. února 2013 v 22:53  

Špatné učitele, špatné inženýry, špatné doktory, špatné politiky, špatné policajty, špatné soudce,.. Jsem na pochybách v tom, kdo bude ten "správný" vyhazovač. On totiž neexistuje. Ignorant

kamínek řekl(a)...
6. února 2013 v 8:01  

Nějak jsem přeslechl a přehlédl, kde v pomoci učitelům kromě vzorových ŠVP bylo motivování a zvýšení prestiže učitelů zvýšením jejich platů ... je to celý systém "chceme po učitelích práci, ale peníze nečekejte"

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.