Marcel Chládek: Střet zájmů a výnosný byznys se státní maturitou? Ministr Fiala musí zakročit!

úterý 26. února 2013 ·

ČSSD je znepokojena informacemi z médií o tom, že exšéf organizace Cermat Pavel Zelený bude připravovat maturanty na státní maturitu.

A to v privátním sdružení, které je založeno externími spolupracovníky Cermatu – to je přitom organizace, která je přímo řízena ministerstvem školství!

V tomto případě se podle mého názoru jedná se o čítankový střet zájmů, který by neměla vláda v žádném případě dopustit. A pokud je pravdou, že v této privátní organizaci působí také další zaměstnanci Cermatu či jeho externí spolupracovníci, je to podle mého názoru přinejmenším nemravné.

Ministerstvo školství si mělo ohlídat, aby ředitel organizace, která má monopol na tzv. státní maturity, nemohl po odchodu ze své funkce podnikat ve stejné oblasti. Tedy formou jakési "konkurenční doložky", která je v soukromé sféře zcela běžnou praxí. Je to jen další potvrzení toho, že se ze státních maturit stal pouze výnosný obchod a efekt pro české školství je minimálně velmi pochybný.

Zdroj: ČSSD.cz

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
26. února 2013 v 15:42  

Fiala nezakročil, ani když se kradly a kradou miliardy z evropských fondů, jak by se dalo očekávat, že zakročí teď kvůli pár stovkám miliónů?

Zen řekl(a)...
26. února 2013 v 22:26  

Neznam smlouvu pana Zeleneho, ale silne bych pochyboval o tom, ze by obsahovala konkurencni dolozku. Uz jen z toho duvodu, ze v takovem pripade je vyplacen prumerny plat po dobu zakazu prace ve stejnem ci podobnem oboru.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.