Marcel Chládek: Ministr Fiala dnes veřejně přiznal, že vláda řešení pro české školství nemá!

Tuesday, February 5, 2013 ·

Vláda P. Nečase nemá ani po téměř třech letech svého fungování řešení pro zásadní zlepšení nedobrého stavu českého školství. Dokládají to dnes představené takzvané priority, které ministr školství Petr Fiala honosně pojmenoval „2x5 kroků ke kvalitnímu vzdělávání“. Místo jasných řešení, strategických kroků či legislativních návrhů jsme byli svědky ministrovy marketingové prezentace zcela prázdných frází, nekonkrétních tezí a či plánů, jak se s problémy školství poprat.


Pokud má být tento materiál skutečným výsledkem více než osmiměsíční práce nového ministra, pak jde pro české školství o skutečně špatnou zprávu.

Jednotlivé Fialovy body-priority navíc evidentně nebyly a nejsou prioritami pravicové vlády.

Například bod "Stejná kvalita výuky pro všechny děti" – Nečasova vláda v této věci neudělala vůbec nic. V jednom z podbodů této oblasti se píše "podpořit školy v malých obcích". Je to paradox, když exministr Dobeš chtěl za tichého přihlížení premiéra Nečase právě až 70% těchto venkovských škol zrušit novelou financování regionálního školství. Současný ministr se zatím k tomuto návrhu, který má za úkol přepracovat, nevyjádřil. Není tedy jasné, co pan ministr s regionálním školstvím vůbec zamýšlí.

Takto bych mohl zřejmě polemizovat s každým z 10 „prioritami“ pana ministra.

Je chvályhodné, že si pan ministr uvědomuje, kde jsou ve školství problémy, nicméně hlavní je, aby tyto problémy efektivně řešil. V tomto směru je pro mne jeho návrh pouze snůška 2x5 obecných frází.

Pevně věřím, že si pan ministr najde čas a prostor také na jednání o svých záměrech se zástupci opozice. Pan předseda Nečas ostatně na tiskové konferenci řekl, že tyto kroky překračují funkční období jedné vlády. Bylo by tedy podle mého názoru rozumné tento ministerský materiál projednat napříč politickým spektrem.

Jako stínový ministr školství a předseda senátního školského výboru panu ministrovi společnou debatu v Senátu nad tím, jak stabilizovat české školství, opakovaně nabízím.

Zdroj: ČSSD.cz

20 comments:

Anonymous said...
February 5, 2013 at 9:32 PM  

Opravdu musí Česká škola papouškovat každou hovadinu, kterou Chládek pronese? :(

Anonymous said...
February 5, 2013 at 10:05 PM  

No hlavně by neměla papouškovat každou Fialovu hovadinu a tvrdě po něm jít, kam zašantročil evropské fondy, proč nechal rozkrást řadu investic do vysokých škol, proč už skoro rok nic nedělá a podobně.

Anonymous said...
February 5, 2013 at 10:21 PM  

Fiala řešení pro české školství nemá, jenže ho neměla zatím ani jedna posametová vláda. Podfinancování školství je bohužel už dlouhodobý zakonzervovaný stav. A řešení situace nebude jednoduché. Až bude vládnout ČSSD, myslí si pan Chládek, že se něco změní? Kulové.

Anonymous said...
February 5, 2013 at 10:57 PM  

5. února 2013 22:21

Školství je prioritou pro každou vládu a to hlavně před volbami. Potom přijde heslo "šetřit se musí". Finská kvalita školství za mzdy v regionálním českém školství? Tomu snad v tomto státě nevěří nikdo. Ignorant

Anonymous said...
February 5, 2013 at 11:47 PM  

Fiala není jako ostatní ministři, proč to tady zaměstnanec PR píše?Zatím je zdaleka nejhorší ministr všech polistopadových dob. Ty škody budou jizvou ve školství po dlouhé roky a kdoví, zda neujel vlak navždy.

Anonymous said...
February 6, 2013 at 6:41 AM  

Nějak nám zmizel ze stránek MŠMT upravený RVP ZV 2013! Nechci se domýšlet.

Anonymous said...
February 6, 2013 at 9:39 AM  

Objektivně vzato, nicnedělající a filozofující Fiala, byť stále obklopený bandou véčkařských a ódéesáckých šíbrů, je o kousek lepší než šílený Dobeš vymýšlející se stejnou bandou co týden jednu kravinu nebo tunel a část z toho (hlavně ty tunely) i realizující.

Ale je tristní až děsivé si uvědomit, co už v našem školství lze považovat za mírný posun k lepšímu...

Anonymous said...
February 6, 2013 at 12:14 PM  

To že Fiala nevystupuje stále v médiích vůbec neznamená, že ti šíbři z ods nekradou o to více. Je to právě naopak. Tak se na ministerstvu opravdu nekradlo vůbec NIKDY jako teď.

Anonymous said...
February 6, 2013 at 12:20 PM  

Ad 12.14
Píšu to již poněkolikáté. Pokud víte, že se na ministerstvu krade, je vaší povinností podat trestní oznámení. Pokud je to jen takový lidový plk, držte, prosím, hubu. Promiňte ten výraz, ale nějaké domněnky zapšklého socialisty do této diskuse nepatří.

Anonymous said...
February 6, 2013 at 12:34 PM  

že se na ministerstvu krade, j

A dopadnete na hubu jako pan Michálek z ministerstva životního prostředí. V této republice se krade tak, jak se ještě nikdy v historii nekradlo. Trestní oznámení v kauze Mostecká uhelná, ProMoPro,... jsou snad dávno podaná. Tak pane nesocialisto řekněte, kde je zakován ten český korupční pes?

Anonymous said...
February 6, 2013 at 12:36 PM  

"domněnky"

Vám pane nesocialisto nestačí onen hmatatelný důkaz z Mostecké uhelné - oněch 12 miliard v bankách ve Švýcarsku?

Anonymous said...
February 6, 2013 at 1:00 PM  

Mosteckou uhelnou prodala socialistická Zemanova vláda v roce 1999. Z toho tedy plyne, že ODS krade na MŠMT. Skvělý příklad logického myšlení.

Anonymous said...
February 6, 2013 at 2:41 PM  

6. února 2013 12:20
Vy z ministerstva sem ale určitě patříte

Anonymous said...
February 6, 2013 at 5:48 PM  

14:41
Proč mě cpete na ministerstvo, já mám jen jiný názor než vy, protože narozdíl od vás jsem zvyklý pracovat s fakty a přesnými informacemi a názory lidu neberu zas tak vážně.

Anonymous said...
February 6, 2013 at 9:06 PM  

6. února 2013 13:00

Co Vám milý pane říká pojem "opoziční smlouva"? To si modrorůžovky mezi sebou a za vzájemné spolupráce rozkradly co se dalo.

Anonymous said...
February 6, 2013 at 9:08 PM  

jsem zvyklý pracovat s fakty

Jasně. Podle vámi prezentovaných čísel se tady nekrade! Skvělý příklad ideologického fanatismu.

Anonymous said...
February 7, 2013 at 12:19 AM  

Fialu už vyhoďte, snad si už nakradl dost.

Anonymous said...
February 7, 2013 at 12:35 AM  

Jedna úřednice kradla a je obviněná. Jiní úředníci obchází ministerstvo s peticí, že by měla dostat milost...

To MŠMT je opravdu blázinec. :-)

Anonymous said...
February 7, 2013 at 11:06 AM  

Hlavně by měla být vyhozena ta podivná stvoření jako je Zaorálek, Podubecká, Stárek (všichni ODS Praha 6), Bartoňová (ODS Liberec, Sobotkova podržtaška se 7% podporou v domácím Liberci) a mnozí další zloději.

Anonymous said...
February 7, 2013 at 12:39 PM  

Vyhodit je málo. Tyhle pochybné existence by měli v prvé řadě sedět v kriminále, včetně spolupachatelů těch jejich podvodů.
A měla by jim být dožvotně zakázána činnost v jakémkoli úřadu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.