Magdalena Hanáčková: Ústecký kraj vyzkouší přijímačky v pilotním projektu

Saturday, February 9, 2013 ·

Ústecký kraj přijal pro nejbližší období Strategii na zlepšení výsledků vzdělávání ve středních školách zřizovaných Ústeckým krajem. Součástí strategie jako jeden z nástrojů ke zvýšení kvality vzdělávání a vzdělanosti v kraji je zavedení povinných přijímacích zkoušek do maturitních oborů. Pilotní ročník tohoto záměru odstartuje v dubnu 2013.


Ve dnech 22. a 23. dubna projdou všichni zájemci o studium v maturitních oborech testem studijních předpokladů, který pro pilotní ročník připravila společnost SCIO. Vzhledem ke zkušebnímu ročníků se mohou ředitelé jednotlivých středních škol sami rozhodnout, zda výsledky testů zohlední v rámci jimi vyhlášených kritérií přijímacího řízení či nikoliv. „Uchazeči tak mají jedinečnou šanci vyzkoušet si v praxi jeden z mnoha způsobů testování, neboť v rámci čtyřletého maturitního studia se s různými způsoby testování a zkoušení budou často setkávat,“ řekla k pilotnímu ročníku náměstkyně hejtmana Jana Vaňhová.

Letos jde o to, aby se celý proces odzkoušel, včetně náročnosti, administrativní a organizační zátěže a připravenosti škol a uchazečů. Cílem zavedení přijímacích zkoušek je více motivovat základní školy a žáky k důkladnější přípravě ke studiu na střední škole a tím zlepšit studijní a následně maturitní výsledky. Ústecký kraj provede po vyhodnocení celého pilotního projektu analýzu, na jejímž základě rozhodne, jak bude postupovat v následujících letech. Obdobným způsobem se přistupuje k přijímacím řízení i v dalších krajích.

Zdroj: KR-ustecky.cz

6 comments:

Anonymous said...
February 9, 2013 at 6:05 PM  

Jsou to vyhozené peníze. Ke zkvalitnění vzdělání to nepovede, protože stejně vezmou všechny, kteří se umí podepsat.

Ve Zlínském kraji SCIO testy u přijímaček fungují už třetím rokem, tzv. nepodkročitelná hranice pro přijetí na některé maturitní obory je směšných 29 bodů ze 120 a navíc si někteří rodiče našli cestičku, jak se vyhnout se svými miláčky SCIO testům úplně - přihlásí je na uměleckou školu nevalné úrovně, kde berou jen na základě "talentovek" každého, a to i propadlíky.

Anonymous said...
February 9, 2013 at 11:34 PM  

Co ti milackove na tech umeleckych skolach nevalne urovne pak ty ctyri roky asi tak delaji?
Sedych

Anonymous said...
February 10, 2013 at 10:54 AM  

No z naší školy tam míří na obor umělecký řezbář jeden propadlík, který nikdy ZUŠ ani neviděl. Je to však rypák, který má v kolektivu velké problémy. Kolegyně se k tomu trefně vyjádřila, že možná bude lepší, když bude místo do lidí ryt do dřeva.

Anonymous said...
February 10, 2013 at 11:16 AM  

Nemyslete si, že umělcům kvete pšenka. Absolventi vysokých uměleckých škol, třeba výtvarných oborů, kteří se nechtějí "zahazovat" s užitným uměním např., hledají s "čistým kumštem" obživu velmi, ale velmi nesnadno. Ve škole jim bulíkují, že prakticky užitné výrobky jsou pod úroveň umělce, tak zblbnutí mladí ohrnují nos a čekají, že jejich genia někdo ocení.

poste.restante said...
February 10, 2013 at 12:58 PM  

Nemyslete si, že umělcům kvete pšenka.
Jenže to přece zhusta jejich školy vůbec nezajímá.
Na středních školách je to naprosto stejné. Existují školy, které připravovaly umělecké obory již historicky a mají s tím letité dobré zkušenosti. Kromě nich ale začaly "umělecké" obory nabízet také mnohé další školy. Důvod je prostý. Pokud je obor umělecký, uživíte třídu i s 15 studenty, protože dosáhnete na odlišný normativ na žáka.
A to je to, co je pro školu důležité a ne nějaká mystická uplatnitelnost na trhu práce.

Anonymous said...
February 10, 2013 at 3:47 PM  

"Nemyslete si, že umělcům kvete pšenka"

Zkuste to přijít vysvětlit rodičům, že by pro jejich dítě bylo lepší vyučit se instalatérem. Ale když o tom tak uvažuji, od tohoto instalatéra bych si já osobně nic opravit nenechal.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.