E-kniha pro vás: Analýza rodina a škola

středa 20. února 2013 ·

Program Varianty ve spolupráci s Centrem pro integraci cizinců, o.s. realizoval v roce 2012 výzkum Rodina a škola, který mapuje způsoby komunikace mezi školou a rodinami ohroženými sociálním vyloučením. Výzkumu se zúčastnilo 18 zástupců rodin imigrantů a 17 zástupců rodin romských.

Otázky analýzy se zaměřily jednak na dosažené vzdělání v rodině a ambice rodičů ohledně jejich povolání, jednak na ambice kladené na děti. Z výsledků výzkumu vyplynuly zásadní rozdíly mezi situací rodin imigrantů s odlišným kulturním zázemím a romských rodin ohrožených sociálním vyloučením. Jak rodiče migranti, tak romští rodiče chtějí dosáhnout maximálního vzdělávacího úspěchu svých dětí. Rodiče imigranti mají však tuto představu spojenou s vysokoškolským titulem, kdežto romští rodiče uvedli jako hlavní cíl úspěchu vyučení.

Rodičům, kteří mají dosažené nejvyšší základoškolské vzdělání, schází adekvátní představa požadavků vzdělávání a návaznosti jednotlivých stupňů vzdělávání. Proto nelze také výsledné vzdělanostní trajektorie dětí připisovat příčině kulturně národnostního zázemí. Určující je primárně vzdělanostní tradice v rodině.

Kromě výše uvedených témat se výzkum zaměřil na způsoby předávání informací mezi rodiči a třídní učitelkou / třídním učitelem, způsoby kontroly dítěte rodičem, vztah rodiny k mimoškolním aktivitám, reflexi nerovnocenných podmínek a zájmu rodiny podílet se na chodu školy obecně. Analýza bude dále využita jako podkladový materiál pro tvorbu kurzů zaměřených na oblast interkulturního vzdělávání. Zároveň může sloužit pro pedagogy jako informační materiál v oblasti vzdělávání ve vztahu ke komunikaci s rodiči imigranty a romskými rodiči.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.