České školy se mohou opět zapojit do největší mezinárodní sítě škol ve střední a jihovýchodní Evropě

úterý 5. února 2013 ·

České školy se mohou od února přihlašovat do projektu Akademie středoevropských škol, a navázat tak spolupráci na mezinárodní úrovni. Školy ze zemí Evropy tentokrát budou společně vytvářet projekty na téma „Rozmanitost“. Akademie středoevropských škol má za cíl odstranit předsudky o jiných národech a podpořit kreativní zapojení škol za hranicemi vlastní země.

„Projekt je zábavný a motivuje i učitele – pomáhá jim poznávat nové praktiky výuky, které baví studenty i samotné vyučující. Zároveň projekt spojuje školy a ministry školství z 15 zemí, a to velmi neformální cestou, což je výborný základ pro dlouhotrvající vztahy na osobní, a tudíž nekomplikované úrovni.“ vysvětluje Robin Gosejohann, projektový manažer Nadace ERSTE, která je iniciátorem projektu.

„Já a ostatní: Objevování rozmanitosti kolem mě a ve mně“ je hlavním tématem projektu aces v roce 2013.

Letošní zadání vychází z faktu, že v dnešní společnosti se rozmanitost již nebere jako cosi neobvyklého či výjimečného. Lidé různého etnického původu, náboženství, stáří, pohlaví a sexuální orientace žijí dnes společně a mělo by se s nimi zacházet rovnocenně. Projekt pro školy, jako je aces, nabízí možnost komunikovat s lidmi z různých prostředí a učit se od nich a mezi sebou navzájem. Pohled na svět z různých úhlů podporuje u dětí kritické myšlení, nechává jim otevřenou mysl a podněcuje tvořivost. To všechno patří v soudobém světě mezi klíčové vlastnosti.

Jak vypadá atmosféra na setkání škol z různých koutů Evropy, můžete vidět v krátkém videu.


Evropu (poznat) učit! from ERSTE Stiftung on Vimeo.

Těšte se! Vzhůru do Záhřebu, Budapešti a jiných zemí

Školy z celé České republiky si mohou vybrat partnerskou školu z jedné ze svých oblíbených zemí zapojených do projektu aces. Partnerský online vyhledávač (www.aces.or.at/partnerfinder) jim pomůže v hledání „ideálního spojence", se kterým sdílí zájmy a představy.

Poté studenti společně v týmu přichází s nápady na projekty zabývající se různými aspekty rozmanitosti, jakými je například identita, diskriminace, žebříček hodnoty.

Návrhy projektů je možné podávat do 30. dubna 2013.

Mezinárodní porota poté vybere nejlepší projekty a vítězové budou odměněni grantem. Spolu se svými kolegy ze zahraničí budou studenti a učitelé společnou myšlenku projektu realizovat a navzájem sdílet. Navíc dostane tým škol podporu v průběhu realizační fáze a bude pozván na setkání mezinárodní sítě škol, kde budou mít studenti možnost vzájemně se podělit o nejlepší postupy, získat nové přátele a v neposlední řadě poznají spolu se svými učiteli nové výukové metody.

Účastnické země: Albánie, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Černá Hora, Česká republika, Chorvatsko, Kosovo, Maďarsko, Makedonie, Moldávie, Rakousko, Rumunsko, Slovinsko, Slovenská republika a Srbsko.

Podrobnější informace: www.aces.or.at

aces – Akademie středoevropských škol

Vzdělávací program aces vznikl v roce 2006 z iniciativy Nadace ERSTE. Koordinátory programu, který podporují ministerstva školství všech 15 partnerských zemí, jsou neziskové organizace Interkulturelles Zentrum (Rakousko) a VČELÍ DOM (Slovenská republika). Jeho cílem je umožnit a posilnit mezikulturní dialog a spolupráci mladých lidí a vytvořit síť pro vzájemnou výměnu informací a poznatků. Dosud se do programu aces zapojilo přibližně 23 000 žáků a 3 000 učitelů.

Nadaci ERSTE

Nadace ERSTE vznikla v roce 2003 z Erste Oesterreichische Spar-Case, první rakouské spořitelny. V současnosti je hlavním akcionářem Erste Group a investuje část svých dividend do společenského rozvoje v Rakousku a ve střední a východní Evropě. Podporuje sociální soudržnost a angažovanost v oblasti občanské společnosti; jejím cílem je sdružovat lidi a šířit vědění o nedávné historii regionu, který prošel po roce 1989 dramatickými změnami. Jako aktivní nadace rozvíjí své vlastní projekty v rámci tří programů: Sociální rozvoj, Kultura a Evropa.

Více informací naleznete na www.erstestiftung.org

Interkulturelles Zentrum

Interkulturelles Zentrum (IZ) je nezávislá nezisková organizace se sídlem ve Vídni (Rakousko). Od roku 1987 podporuje mezinárodní partnerství mezi školami, mezinárodní spolupráci v oblasti vzdělávání, mezinárodní práci mladých, stejně jako mezikulturní vzdělávání a management rozmanitosti v Rakousku a v zahraničí. Úspěšné projekty jako aces nebo YouthNET podporují mezikulturní dialog mezi členskými zeměmi Evropské unie a zeměmi východní a jihovýchodní Evropy. V lednu 2007 se IZ stalo Národní agenturou pro program EU „Youth in Action“.

Více informací naleznete na www.iz.or.at.

VČELÍ DOM

VČELÍ DOM je občanské sdružení, které vzniklo v květnu 2009 v Bratislavě s cílem podporovat a rozvíjet programy a iniciativy spojené se vznikem nové sjednocené Evropy. Sdružení se aktivně podílí na vyhledávání a tvorbě zdrojů, které mohou pomoci oživit kulturní a společenský život na Slovensku a v ostatních zemích střední a jihovýchodní Evropy. Úsilí sdružení VČELÍ DOM se soustředí na tvorbu strategií, vytváření platforem, podporu a organizaci veřejně prospěšných projektů na Slovensku a v zahraničí. Mezi podstatné cíle sdružení patří také posilování občanské společnosti a dialogu v Evropě.

Více informací naleznete na www.vcelidom.sk.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.