Česká školní inspekce bude opět diskutovat s řediteli škol o projektu NIQES

Monday, February 4, 2013 ·

Druhé kolo regionálních informačních panelů, realizovaných v rámci ESF projektu Národní systém inspekčního hodnocení vzdělávací soustavy v České republice (NIQES), uspořádá Česká školní inspekce v termínu 27. února – 4. dubna 2013. V rámci 7 setkání (vždy dva spojené kraje), která se uskuteční v Chebu, Liberci, Hradci Králové, Českých Budějovicích, Zlíně, Olomouci a Praze se zástupci inspekce setkají se zhruba tisícovkou ředitelů základních škol a víceletých gymnázií.


Smyslem těchto setkání je informovat vedoucí pracovníky škol o postupu prací realizovaných v rámci tohoto projektu, s jehož pomocí chce Česká školní inspekce vytvořit transformovaný, moderní a flexibilní systém národního inspekčního hodnocení škol, zavést nové metody, postupy a nástroje pro hodnocení vzdělávací soustavy České republiky a zajistit další vzdělávání jak svých zaměstnanců, tak učitelů a ředitelů škol v oblasti nových inspekčních postupů. Neméně podstatným důvodem, proč Česká školní inspekce tyto diskuze realizuje, je snaha získat zpětnou vazbu, komentáře, podněty i kritické připomínky přímo od vedoucích pracovníků škol.

Program jednotlivých informačních setkání bude zaměřen na připomenutí obecného obsahu projektu NIQES v kontextu výkonu inspekční činnosti a účastníci budou informováni také o dosavadních výstupech jednotlivých klíčových aktivit.

Důležitou součástí bude také prezentace výsledků 1. celoplošné generální zkoušky ověřování výsledků žáků na úrovni 5. a 9. ročníků základních škol, která se uskutečnila na přelomu května a června 2012, včetně metodologické instruktáže v oblasti práce s těmito výsledky.

V neposlední řadě budou účastníkům poskytnuty informace k přípravě 2. celoplošné generální zkoušky testování, která se bude z rozhodnutí ministra školství, mládeže a tělovýchovy konat ve dnech 13. května – 7. června 2013, včetně instrukcí k přípravě a instalaci aplikací systému testování ve škole a k jejich dalšímu využití. Diskuze bude vedena také obecně o problematice zjišťování výsledků, o doporučeních OECD, o vazbě na rámcové vzdělávací programy či minimální vzdělávací standardy a o všech možných aspektech hodnocení na úrovni školy i vzdělávací soustavy jako celku.

V rámci specifických panelů pozvou zástupci inspekce k diskuzi také zhruba osm set zřizovatelů škol.

První kolo výjezdů za řediteli škol napříč republikou uspořádala Česká školní inspekce na jaře roku 2012. Zástupci inspekce se tehdy setkali s více než šesti sty řediteli škol a získali mnoho cenných podnětů, s nimiž v další fázi realizace projektu důsledně pracují.

7 comments:

Anonymous said...
February 4, 2013 at 2:12 PM  

Zrušte to i s ČŠI a vraťte nám kvalitní Službu škole a DVPP
Zdeněk

Anonymous said...
February 4, 2013 at 2:14 PM  

Brno a Ostrava nic? Máte už někdo informace o tom, jak bude testování 5. a 9. probíhat? Opět idiotská instalace, nebo snad už konečně vše on-line?

Anonymous said...
February 4, 2013 at 2:55 PM  

Vždyť tam píšou, že vždy dva spojené kraje. Tak asi Ostrava a Brno budou součástí jiné akce (podle výčtu měst bych tipoval Zlín a Olomouc). Vloni jsme dostali přesnou pozvánku, tak letos přijde asi taky, tady v té zprávě je to jen obecně popsané.

Anonymous said...
February 4, 2013 at 4:14 PM  

Já bych spíš potřeboval vědět, jak to bude letos s poslechovými úlohami v testech z cizích jazyků.
Budou oproti loňsku individuálizované a mám tedy nakoupit cca 40 ks sluchátek?
Nebo budou pro všechny stejné a poslech bude opět možné pustit všem naráz přes reproduktory v učebně?

Anonymous said...
February 4, 2013 at 4:24 PM  

"chce Česká školní inspekce vytvořit transformovaný, moderní a flexibilní systém národního inspekčního hodnocení škol, zavést nové metody, postupy a nástroje pro hodnocení vzdělávací soustavy České republiky a zajistit další vzdělávání jak svých zaměstnanců, tak učitelů a ředitelů škol v oblasti nových inspekčních postupů."

Pane x 14:12
nevím co by Služba škole a DVPP vědělo o oblasti nových inspekčních postupů :-)
Jak je vidno zříti tak ČŠI si v rámci projektu NIQES "přihřívá taky vlastní polívčičku"
Což se jim za ty prychy ani nedivím.
Petr

Anonymous said...
February 4, 2013 at 9:38 PM  

"Budou podány informace včetně instrukcí k přípravě a instalaci aplikací systému testování ve škole a k jejich dalšímu využití."

Aplikace jsou nainstalovány z loňska a jestli to nebude řešeno jejich aktualizací, jak bylo avizováno, nemíním utrácet svůj drahocenný čas, bo ani kuře zadarmo nehrabe.

Stát chce testovat, ale aby školám poskytl finanční prostředky např. na nutné suplování v průběhu testů a mzdové prostředky lidí, kteří to mají na školách na starosti, to už ne. Vzhledem k tomu, že projekt je hrazen z ESF, je to ostuda.

Anonymous said...
February 4, 2013 at 10:36 PM  

Ostuda neostuda. To na projekcni koordinatory uz toho moc nezbylo.
Sedych

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.