Anna Putnová: Školství vyžaduje koncepci, ne bláznivé výstřely

úterý 19. února 2013 ·

Včerejší návrh ČSSD přednesený panem senátorem Chládkem vyvolal řadu bouřlivých reakcí ze strany rodičů i pedagogů.


Mají děti v šesti letech nastupovat povinně do školy s možností odkladu, nebo v sedmi letech s možností předčasného vstupu do první třídy? Vágní argumenty týkající se množství nezralých dětí a tím i odkladů, stejně jako poukaz na zahraniční (finský) model, neobstojí.

23 % dětí nastupuje povinnou školní docházku s odkladem, ale toto množství se meziročně nezvyšuje. Příčiny bychom měli hledat v kriteriích pro umožnění tohoto odkladu, a také odpovědnosti či pohodlnosti rodičů. V šesti letech je většina dětí zralá pro nástup do první třídy a delší pobyt v mateřské škole by pro ně znamenal nudu a nedostatečné podněty k rozumovému i sociálnímu vývoji.

Inspirace zahraničím v této podobě je také nepřijatelná. Vyzdvihuje jeden prvek z ucelené vzdělávací politiky a nabízí jej jako podporu našeho systému. Je to jako střílet do křoví. Rámus kolem vzdělání situaci ovšem nezlepší. Trvale opakuji, že absolutní prioritou vzdělávací politiky musí být základní školství. Školy budou tak dobré, jak dobří budou jejich učitelé. Zkratky či líbivá řešení nepomohou.

Alžběta Plívová
tisková mluvčí TOP 09

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
19. února 2013 v 22:47  

Naprostý souhlas s paní Plívovou. Čím víc budeme do systému rýpat, tím víc se bude bortit. Naše školství nemá až tak špatný základ, jak se asi mnohým zdá. Jenže problém je v tom, že u nás si myslí každý, kdo někdy chodil do školy, že školství rozumí, a navrhují se pak naprosté nesmysly. Prdlajs. Nechte nás v klidu učit.

Pytlik Blaha řekl(a)...
19. února 2013 v 23:08  

Prdlajs.

Problém spočívá v tom, že každý, kdo školství "rozumí" a montuje se do jeho směrování má neodbytnou potřebu vylepšovat jej novinkami pro příští věky věků.
A protože tady vesměs všechno už někdy bylo, nezbývá mu, než pravidelně navrhovat opak toho, co tu je právě teď.
Napříč politickým spektrem, vzděláním, pohlavím, etnickou příslušností, sociálním původem a pitomostí.

Anonymní řekl(a)...
20. února 2013 v 12:36  

Což tak nechat školství aspoň 2-3 roky dýchat. Zase se rozrýpe úplně všechno.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.