Upozornění Řídicího orgánu OP VK na nejčastější chyby v monitorovacích zprávách

Friday, January 25, 2013 ·

Upozornění pro příjemce na nejčastější chyby zjištěné při kontrole monitorovacích zpráv.

Seznam nejčastějších chyb zjištěných při kontrole monitorovacích zpráv ke stažení ve formátu PDF.

Další nejčastější chyby, se kterými se při kontrole monitorovacích zpráv setkáváme, jsou uvedeny v prezentaci ve formátu PPPX.

Doručování průběžné, mimořádné a závěrečné monitorovací zprávy

„První monitorovací zpráva za projekt se předkládá po uplynutí 3 měsíců od začátku realizace projektu, tj. nejpozději do 30 kalendářních dnů po uplynutí tohoto období. Každou další průběžnou monitorovací zprávu o realizaci projektu předkládá příjemce poskytovateli podpory v intervalech jednou za 6 měsíců, vždy do 30 kalendářních dnů od ukončení monitorovacího období.“

(Zdroj: Příručka pro příjemce finanční podpory z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost)

„Závěrečnou monitorovací zprávu předkládá příjemce nejpozději do 2 měsíců po ukončení projektu.“

(Zdroj: Příručka pro příjemce finanční podpory z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost)

Za předložení monitorovací zprávy se považuje doručení (poštou nebo osobně) originálu monitorovací zprávy podepsané statutárním zástupcem nebo oprávněnou osobou (se všemi přílohami) do 30 kalendářních dnů na Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (pokud jde o individuální projekty ostatní) v zalepené obálce opatřené adresou poskytovatele a jménem oprávněné osoby, registračním číslem projektu, číslem jednacím a číslem monitorovací zprávy, názvem projektu a upozorněním „Neotvírat – Monitorovací zpráva“. Nedoručení monitorovací zprávy ve stanoveném termínu bude nahlášeno na místně příslušný finanční úřad jako podezření z porušení rozpočtové kázně a bude vyměřena sankce dle právního aktu.

Adresa pro poštovní doručení:

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Odbor 46 – CERA
Jméno projektového manažera
Karmelitská 7
118 12 PRAHA 1

Adresa pro osobní doručení – sekretariát odboru CERA (v případě osobního doručení monitorovací zprávy projektovému manažerovi je nutné si předem domluvit schůzku)

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
CORSO IIa, 3.patro
Odbor 46 - CERA
Křižíkova 34
186 00 PRAHA 8


Monitorovací zpráva o udržitelnosti - týká se pouze příjemců, kteří mají udržitelnost stanovenou
v právním aktu

„Příjemce dotace dokládá udržitelnost projektu monitorovací zprávou o udržitelnosti projektu, kterou předkládá poskytovateli dotace vždy jednou ročně po dobu pěti let po ukončení realizace projektu. První monitorovací zpráva o udržitelnosti projektu bude předložena po jednom roce od data ukončení realizace projektu uvedeného v právním aktu, a to nejpozději do 2 měsíců následující po tomto datu.“

(zdroj: Příručka pro příjemce finanční podpory z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost)

Nedodání monitorovací zprávy o udržitelnosti ve stanoveném termínu bude nahlášeno na místně příslušný finanční úřad jako podezření z porušení rozpočtové kázně a bude vyměřena sankce dle právního aktu.

Formulář na MZ o udržitelnosti je dostupný zde: http://www.msmt.cz/strukturalni-fondy/monitorovaci-zprava-a-jeji-prilohy-1. V případě dotazů kontaktujte svého projektového manažera, se kterým jste komunikovali v době realizace projektu.

Taktovací frekvence

Zejména v případech nakupování počítačů či notebooků dochází k častým pochybením, kdy zadavatel v zadávací dokumentaci u požadavku na technické parametry přesně stanoví například počet jader, či hodnotu taktovací frekvence CPU nebo GPU, případně frekvenci grafické karty apod. Pokud chce zadavatel nějakým způsobem v zadávací dokumentaci stanovit minimální výkon takových komponentů, může uvést například požadavek na minimální počet bodů dosažený v některém z obecně použitelných programů pro měření výkonu jednotlivých komponentů, tzv. benchmark score.

K pochybení dochází i v případě, že zadavatel stanoví frekvenci procesoru jako minimální, čímž stále dochází k diskriminačnímu jednání. Frekvence procesorů není objektivním ukazatelem jeho výkonu už jen proto, že různí výrobci udávají frekvenci procesorů jiným způsobem. Nelze ani uvádět minimální taktovací frekvenci s tím, že se jedná pouze o doporučenou konfiguraci.

Pokud bude v zadávací dokumentaci k veřejné zakázce uvedena minimální taktovací frekvence, budou výdaje spojené s veřejnou zakázkou (a nárokované k proplacení v projektu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost) nahlášeny na místně příslušný finanční úřad jako podezření z porušení rozpočtové kázně.

Více informací ohledně nejčastějších chyb při zadávání veřejných zakázek naleznete zde:
http://www.msmt.cz/file/25600.

Výše mezd v projektech v návaznosti na Metodický dopis č. 4

Na základě nálezů auditů, které proběhly na OP VK, doporučujeme všem příjemcům, aby pro případné kontroly měli připravené zdůvodnění stanovení výše mezd v projektech, pokud tyto mzdy překračuji limity v platné verzi Metodického dopisu č. 4, který tvoří součást právního aktu. Vhodným podkladem je zejména interní směrnice nebo jiný dokument dokládající skutečnost, že mzdy v projektech jsou v místě, čase a oboru obvyklé.

10 comments:

Anonymous said...
January 25, 2013 at 6:31 PM  

Frekvence procesorů není objektivním ukazatelem jeho výkonu už jen proto, že různí výrobci udávají frekvenci procesorů jiným způsobem

Rekl bych, ze si nekdo plete udavani frekvence a udavani typu. Frekvenci AMD i Intel udava stejne a to v MHz nebo v GHz...

Anonymous said...
January 25, 2013 at 6:36 PM  

A muze mi nekdo prosim jeste vysvetlit, proc minimalni frekvence se udavat u CPU nesmi, ale minimalni velikost RAM ano, kdyz u operacni pameti take zalezi na typu (DDR2, DDR3) nebo frekvenci???

Charlie said...
January 25, 2013 at 7:52 PM  

Ono je to ještě absurdnější, když tomu někdo rozumí (na rozdíl od úředníků na MŠMT)

Příklad: CPU 4 jádra, min. 3,6 GHz, L2 cache 1024 kB, L3 cache 6144 kB, TDP max. 120W - to je cca 15 procesorů obou hlavních výrobců. Hodnota min. 6,5 v Cinebench verze 11.5 64bit omezí nabídku výhradně na cca 5 procesorů i5 a i7 firmy Intel.

To samé lze uvést i pro test 3DMark u grafických karet.

Mimochodem, stačí specifikovat 3DMark u procesorů, a vyloučím všechny bez integrovaného jádra, tj. opět zůstaně jen Intel a pár low-end procesorů AMD, které nebudou moci splnit procesorové hodnoty benchmarků.

Hlavně neomezovat konkurenci. Už se těším, jak se bude rozhodovat o případných odvoláních. Z jakého zdroje se budou brát relevantní informace o dosažených výsledcích benchmarků, nebo si to mají ajťáci sami měřit.

Anonymous said...
January 26, 2013 at 12:51 PM  

Proč je problém chtít nakoupit výkonný počítač, který bude použitelný dalších 8 let? 3 roky projekt + 5 let udržitelnosti???

Anonymous said...
January 28, 2013 at 3:40 PM  

A tím přišli až nyní, kdy už je většina výběrových řízení zrealizována??

Anonymous said...
January 29, 2013 at 9:58 AM  

Může mi někdo, prosím, poradit, jak typ/frekvenci procesoru převést na počet bodů v benchmark testu?
A ví někdo, na jaká výběrová řízení se toto vztahuje - myšleno, od kdy to tak ve výběrových řízeních má/mělo být?
Děkuji.

Anonymous said...
January 30, 2013 at 9:25 PM  

Snad mi nechcete tvrdit, že vycházet z tabulky by mohlo projít. Kde je záruka, že je objektivní a že v ní není chyba ?

Anonymous said...
July 1, 2013 at 10:44 AM  

Zajímalo by mě, který konkrétní předpis je zadáním min. taktovací frekvence porušen. V Příručce jsem nic takového nenašel

Anonymous said...
July 1, 2013 at 10:45 AM  

Zajímalo by mě, který konkrétní předpis je zadáním min. taktovací frekvence porušen. V Příručce jsem nic takového nenašel

Janek Wagner said...
July 1, 2013 at 10:47 AM  

To má kořeny na počátku minulého desetiletí, kdy byly frekvence v soudním sporu označena za diskriminační kritérium. Všechny podobné případy samozřejmě do příručky nikdo dávat nebude.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.