Seminář projektu Stopy totality

Wednesday, January 30, 2013 ·

Dovolte, abychom vás pozvali na prezentaci autorských studentských prací projektu Stopy totality. Projekt bude představen v rámci semináře, který se uskuteční v prostorách muzea (první patro) v Jáchymově ve dnech 12.-14. února 2012.


V pondělí 13. února 2012 v době od 14.00 do 18.00 hodin zde proběhne vernisáž putovní výstavy a představení jednotlivých školních projektů samotnými autory (žáky a studenty škol z Čech a Moravy).

Těžištěm dlouhodobého společenskovědního projektu Stopy totality, jehož koordinátorem je občanské sdružení Zapomenutí, je vlastní badatelská a autorská práce žáků a studentů ve věku od 10 do 19 let. Žáci mají za úkol vypátrat pamětníky, jejichž vzpomínky dosud nebyly zaznamenány, dobové fotografie a dokumenty související s jejich příběhy. Najdou někoho, kdo je ochoten vyprávět o svém životě a oživit vzpomínky na toto dějinné údobí?

Hledají pamětníky ze svého nejbližšího okolí a při rozhovorech získávají syrové výpovědi lidí, které poprvé zachytí a zprostředkují zejména svým vrstevníkům. Z výsledků prací vzniká výstava, kterou uvidíte na vernisáži, video dokumenty, postupně z jednotlivých prací vznikne také ucelený motivační projekt.

Projekt Stopy totality realizuje o.s. Zapomenutí v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OPVK), financovaného Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR a Evropským sociálním fondem. Nad projektem převzal záštitu generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

Účastníky projektu bude v Jáchymově kromě prezentace vlastních prací čekat také výklad spojený s exkurzí, věnovaný dějinám jáchymovských vězeňských táborů pro odpůrce komunistického režimu. Na odborném programu semináře se podílí občanská sdružení Političtí Vězni a Antikomplex.

V pondělí 13. února 2012 odpoledne proběhne veřejná vernisáž výstavy Stopy totality, která představí jednotlivé školní projekty. Na závěr dne je připraven večerní program, který připomene atmosféru 50. let. Třetí den konference projektu Stopy totality bude patřit odborným diskusím, věnovaným řešením připravovaných školních projektů, problémům, dotazům a vzájemné výměně poznatků.

Na konferenci rádi uvítáme zástupce médií, města Jáchymov i regionu. V pondělí v době prezentace jednotlivých projektů (14-18 hodin), budete mj. moci přímo mluvit s účastníky projektu Stopy totality, ale také s pamětníky a zástupci občanských sdružení, které se věnují historii II. poloviny 20. století.

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.