Přečtěte si: Psycholog: O odkladu školy se rozhoduje příliš brzy, děti ještě dozrají

čtvrtek 17. ledna 2013 ·

Letos k zápisům půjde přes 140 tisíc předškoláků, téměř o deset tisíc více než loni, dvacet procent dětí tradičně čeká odklad. Psycholog Petr Klíma ale upozorňuje na to, že v mnohých případech je odklad zbytečný mimo jiné proto, že se o něm rozhoduje příliš brzy, děti totiž ještě v průběhu posledního předškolního roku dozrávají. Kromě zbytečného odkladu mnozí rodiče rovněž podléhají dojmu, že základní škola by měla být již od útlého věku zaměřena na sport či jazyky a nejlépe s prestižní pověstí. Podle Klímy je však mnohem důležitější, aby měla především laskavý přístup k dítěti, nacházela se blízko místa bydliště a žák sem mohl chodit s kamarády, které zná z mateřské školy.


Z článku jav a hab v ČeskáTelevize.cz vybíráme:

Problém může být také v tom, že rodiče a učitelé chtějí, aby se o vstupu do školy rozhodovalo velmi brzy. "My vyšetřujeme děti kolem zápisu a ještě stále zbývá tři čtvrtě roku do začátku školy. Ty školy a mateřské školy nás nutí, abychom rozhodnutí udělali poměrně brzy. Některé děti si ale musíme zvát ještě v červnu, protože jsou o půl roku jiné," konstatoval Klíma.

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
17. ledna 2013 v 14:19  

Naprosto s panem Klímou souhlasím. Za sedm měsíců dojde u šestiletého dítěte k obrovskému posunu.

A zaměření školy je naprosto rozdílná věc než její kvalita a personální obsazení. Bohužel i na docela kvalitních školách jsou učitelé, v jejichž rukou bych své dítě nerad viděl. Na 2. stupni, kde se učitelé střídají, to zas až takový problém není. Ovšem, když na 1. stupni dostane dítě mizerného učitele na pět let, je to katastrofa.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.