Přečtěte si: Potíže s debatou aneb proč a jak by mělo Česko mluvit o vzdělávání

pátek 25. ledna 2013 ·

Uspořádat v České republice veřejnou debatu o čemkoli, není zrovna snadné. Možná proto se ministerstvo školství raději rozhodlo nazvat svou veřejnou debatu ke koncepčnímu materiálu Strategie vzdělávání 2020 „veřejnou konzultací“. Slovo debata má prostě u nás špatný zvuk.


Z článku Tomáše Feřtka v ČeskoMluví.cz vybíráme:

Proč? Je to poměrně jednoduché. Většina debat, snad jen s výjimkou státní maturity, probíhala v uzavřeném okruhu několika lidí. Debaty na portálu rvp.cz, které se týkaly například standardů vzdělávání nebo revizí rámcových vzdělávacích programů se účastnily nanejvýš stovky učitelů, ale to počítáme všechny, kteří se prostřednictvím počítače na stránky debaty podívali. Těch, kteří něčím skutečně přispěli, se většinou dali spočítat na prstech jedné či dvou rukou.

Pro média byla tahle témata příliš odborná, tudíž neměla tendenci přinášet výsledky diskusí dál v podobě zpráv pro veřejnost. A ministerstvo ani jím přímo řízené organizace většinou nevyvíjeli nějakou snahu průběh nebo výsledky debat nabídnout médiím v nějaké stravitelnější nebo atraktivnější formě. Námitka, zda se něčemu takovému vůbec dá říkat veřejná debata, je pak zcela oprávněná.

5 komentářů:

krtek řekl(a)...
25. ledna 2013 v 9:07  

1) Jestli problém nebude v tom, že po státní maturitě má řada možných diskutujících nedůvěru ke společnosti EDUin.
2) Má diskuse šanci něco změnit?
Jinak jsem rád, že i organizátor zaregistroval, že diskuse neprobíhá. Asi už se to přehlédnout nedá.

Anonymní řekl(a)...
25. ledna 2013 v 9:53  

Tomáš Feřtek řekl: "Debaty na portálu rvp.cz, ... se účastnily nanejvýš stovky učitelů, ale to počítáme všechny, kteří se prostřednictvím počítače na stránky debaty podívali. Těch, kteří něčím skutečně přispěli, se většinou dali spočítat na prstech jedné či dvou rukou."

V sekci odborného vzdělávní na www.rvp.cz to je pár jedinců včetně moderátorů, kteří se snaží diskuzi rozdýchavat, jak je vidět i z datumů posledních příspěvků.

Zajímavé je, že jiná diskuzní fóra nejrůznějších zájmových skupin jsou velmi živá a aktivní i bez organizování shora.

Anonymní řekl(a)...
25. ledna 2013 v 11:53  

Ceske skole zustaneme verni!
Tak prisahame!!!
Sedych

poste.restante řekl(a)...
25. ledna 2013 v 11:58  

Zajímavé je, že jiná diskuzní fóra nejrůznějších zájmových skupin jsou velmi živá a aktivní i bez organizování shora.

A zcela sebekriticky si můžeme přiznat, že třeba právě na tomto webu probíhá živá a většinou i kvalifikovaná diskuse téměř nepřetržitě už několik let.
:-)

Jinak jsem rád, že i organizátor zaregistroval, že diskuse neprobíhá.
Nyní je tématem č 1. prezidentská volba. To si měli organizátoři fóra uvědomit. Tak za týden, možná, se někdo bude mít chuť vyjádřit i ke vzdělávání.

Má diskuse šanci něco změnit?
Samotná diskuse asi nikoliv. Obzvláště, pokud o její výstupy nemá nikdo z povolaných (MŠMT, poslanci, kraj,...) vlastně vůbec zájem.

Namátkou si vzpomínám na vcelku živou diskusi ke standardu učitelské profese. A výsledek? Všichni známe. :-(
Není pak divu, že lidé nemají chuť se pouštět do dalších diskusí, které k ničemu nevedou.

Na druhou stranu se ale i v průběhu diskuse vyjasňují a upřesňují stanoviska a precizuje formulace argumentů.
Rád přiznávám, že mne právě i podobné debaty v mnohém obohatily, přinutily se na problém podívat z pohledu oponenta a někdy také přispěly k úpravě či změně stanoviska, či náhledu na věc.
A právě o to by v korektně vedené diskusi mělo jít.

Anonymní řekl(a)...
25. ledna 2013 v 20:29  

Diskuse by se možná měla jmenovat Česko mluví DO vzdělávání, tzn.každý, kdo chodil někdy do školy, si myslí, že tomu rozumí a ví, co a jak by se mělo učit. Konce jsou tragické. Neupírám tvůrcům snahu, ale má někdo na rozumných změnách ve školství zájem? Bude diskutující někdo poslouchat a vnímat? Když učitelé kritizovali začínající "reformu" v podobě RVP, kdo jim naslouchal? Někdo se na tom nabalil, protože musela probíhat různá školení, u tzv. šablon to bylo podobné. Peníze ve školách nejsou, ale hlavně, že reformujeme. Však ti učitelé jsou hloupé ovce, oni to zvládnou. Není to k ničemu?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.