Nejlepší mladý chemik bude vyhlášen 7. března

středa 9. ledna 2013 ·

V úterý 8. ledna se v prostorách SPŠCH v Pardubicích uskutečnilo finále 6. ročníku soutěže Hledáme nejlepšího mladého chemika. O pomyslný titul krále mladých chemiků se utkalo 29 žáků devátých tříd z 21 základních škol.


Finále kategorie jednotlivců bylo zaměřeno na laboratorní dovednosti. „Žáci strávili perných 75 minut v našich laboratořích, kde řešili ne příliš složité zadání. Abychom nehendikepovali malé školy, které nedisponují zrovna nejlepším vybavením, poskytli jsme soutěžícím pomocníky z řad našich studentů. Ti jim byli při ruce během manipulace s modernějšími přístroji,“ řekl Jan Ptáček, ředitel pořádající SPŠCH. „Rozdíly ve vybavenosti škol tak nebyly znát, rozhodovaly jen skutečné znalosti a dovednosti,“ dodal.

Většina žáků si práci v laboratořích nemohla vynachválit. „Jsou perfektně vybavené a mají skvělou atmosféru. Zadání bylo přiměřeně těžké, snad jsem nic nepokazil. Přesto si netroufnu tipovat své umístění,“ zhodnotil finálové klání Josef Jaroměřský z Třebechovic pod Orebem, který v předešlém kole skončil na druhém místě a má tedy šanci na medailové umístění. „O konečném umístění rozhodne součet výsledků dosažených v druhém kole a ve finále soutěže. Sedm nejlepších navíc postupuje do celostátního finále, které se uskuteční 30. května 2013 v prostorách Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice,“ vysvětluje Alena Volejníková ze SPŠCH, odborná garantka soutěže.

Třebaže výsledky kategorie jednotlivců budou již brzy známy, na jejich vyhlášení si musíme ještě počkat. „Soutěž pokračuje 29. ledna 2013 projektovou částí, která může ještě zamíchat pořadím v soutěži o nejlepšího učitele a nejlepší školu s mladými chemiky. Nechceme proto vypouštět dílčí výsledky, pořadí všech kategorií oznámíme najednou až při slavnostním vyhlášení,“ objasňuje Alena Volejníková. Slavnostní vyhlášení a předání cen proběhne 7. března 2013 v pardubickém ABC Klubu Na Olšinkách. „Chtěli bychom akci pojmout jako zábavné odpoledne, které nikoho nebude nudit. Chemie je hra a tomu bude odpovídat i náš program. Všichni vítězové a účastnící finále se navíc mohou těšit na hodnotné ceny od partnerů soutěže,“ uvedla Gabriela Čebišová z agentury Czech marketing, která klání mladých chemiků realizuje.

Soutěž Hledáme nejlepšího mladého chemika je největší oborovou soutěží svého druhu. V prvním kole se jí zúčastnilo 108 škol z pěti krajů a více než 2 500 žáků devátých tříd. „Velmi mě těší, že chemie získává u mladé generace stále větší popularitu,“ říká Jana Pernicová, náměstkyně hejtmana pro školství, kulturu a památkovou péči Pardubického kraje, která nad soutěží převzala záštitu. „Chemii totiž vnímám jako nesmírně potřebný vědní obor, jehož výsledky nás provázejí téměř na každém kroku: od oblečení přes potraviny až třeba po kosmetiku. Zájem o ni je dobrou zprávou nejen pro školy, ale i pro zaměstnavatele: chemie je opět v kurzu a rozhodně má budoucnost!“ dodala krajská radní, která nejprve osobně podpořila finalisty a poté se s Ladislavem Formanem, vedoucím odboru školství a kultury Pardubického kraje, věnovala v neformální debatě učitelům.

www.mladychemik.cz

Poděkování partnerům:

Soutěž se koná pod záštitou náměstkyně hejtmana Pardubického kraje Jany Pernicové, zodpovědné za školství, kulturu a památkovou péči, a Svazu chemického průmyslu ČR.

Generálními partnery soutěže jsou Agrofert Holding, a.s., Lučební závody Draslovka a.s. Kolín, BAYER s.r.o., Fakulta chemicko-technologická Univerzity Pardubice, Svaz chemického průmyslu ČR a Pardubický kraj

Marketingovým partnerem akce je Czech marketing s.r.o.

Soutěž dále podporují:

ČSOB Pojišťovna, Radka spol. s.r.o. Pardubice, Paramo a.s., Cerea,a.s, Vodní zdroje Chrudim, spol. s r.o., Výzkumný ústav organických syntéz a.s., Synthesia, a.s., Vitrum Praha s. r.o., Lonza Biotec s.r.o., Era od Poštovní spořitelny, EXPLOSIA, a.s., Odborový svaz ECHO a Alfredo catering

Mediální partner akce: Deník, Český rozhlas Pardubice

Soutěž mediálně podporují také CHEMAGAZÍN, Life4us a portál Chrudimka.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.