Ministerstvo školství loni prostřednictvím programu Excelence středních škol rozdělilo školám 20 milionů korun

Wednesday, January 23, 2013 ·

V loňském roce se uskutečnil již druhý ročník programu, k jehož hlavním cílům patří podpora talentovaných žáků na středních školách a pedagogických pracovníků zaměřených na tyto žáky. Novinkou bylo vytvoření a využití elektronického informačního systému, který obsahuje výsledky krajských, ústředních a mezinárodních kol s důrazem na přírodovědné a technické obory.


Celkem bylo podáno 385 žádostí středních škol ze všech krajů ČR, které získaly 2087,6 bodu. Hodnota jednoho bodu dosáhla 9 580 Kč. Tato částka je součástí rozpočtu, ze kterého dojde k rozeslání finančních prostředků na krajské úřady a církevní školy v roce 2013.

Nejlépe si vedl Jihomoravský kraj, který obdrží dotaci ve výši 2 247 556,- Kč. Druhou nejvyšší finanční částku získal Olomoucký kraj a to 1 640 161,- Kč. Celkem 56 škol dostane dotaci přesahující 100 tisíc korun. Nejúspěšnější školou v tomto programu bylo Gymnázium tř. Kapitána Jaroše z Brna, které získá na mzdy pedagogů 437 823,- Kč, na druhém místě se umístilo Gymnázium Jírovcova z Českých Budějovic s dotací ve výši 433 033,- Kč a třetím pořadí v úspěšnosti bylo Gymnázium Mikulášské nám. z Plzně s dotací 429. 201,- Kč.

Informační systém je veřejně přístupnou databází, kde lze najít 725 výsledkových listin žáků středních škol, v nichž je evidováno 11 tis. žáků, z toho 3 800 žáků získalo bodové hodnocení v rámci tohoto programu. Tvůrcem systému byla Univerzita Palackého v Olomouci. Do tohoto ročníku bylo vybráno pro hodnocení 98 celostátních soutěží a kategorií, z nichž devět má oborovou návaznost na mezinárodní soutěže. Většina soutěží byla přírodovědného a technického zaměření. Výsledky programu hodnotila komise, která ověřila formální správnost žádostí, provedla kontrolu přidělených bodů a výpočet dotace u žádostí. Členy hodnotící komise navrhl odbor pro mládež a jejími členy byli zástupci krajských úřadů, MŠMT a přímo řízených organizací MŠMT. Celková výše rozdělených finančních prostředků v programu je 20 mil. Kč.

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.