Marcel Chládek: ČSSD je připravena podílet se na strategii školství do roku 2020

pátek 18. ledna 2013 ·

Ministr Fiala představil záměr vypracovat "Strategii vzdělávací politiky do roku 2020". Žáci mají chodit do školy spokojení, učitelé mají být také spokojení, prostě úsměvy od ucha k uchu v každé škole. Zní to spíše jako pohádka...


Zvláště, pokud to říká ministr současné vlády, která v tomto směru plynule navázala i na minulou vládu pravice, a je tedy zodpovědná za to, že české školství v posledních letech spíše upadalo, a stejně tak motivace učitelů k výkonu jejich povolání.

Ministr dokonce uznal, že našemu školství chybí všeobecně srozumitelný strategický rámec. Za ten je však zodpovědná právě vláda a ministerstvo školství. V úvodním materiálu je doslova napsáno, že: "V současné době je v platnosti nejméně 21 resortních koncepčních dokumentů. ... Klíčovým problémem vzdělávání v České republice je absence kvalitního a strategického řízení..." , což dokazuje chaos, do kterého uvedla české školství především pravicová vláda.

Představený dokument je zatím příliš obecný a konstatuje to, co všichni již delší dobu víme. ČSSD kontinuálně představuje své priority v oblasti školství, navrhovali jsme vládní koalici pomoc při řešení zablokovaného čerpání peněz z fondů EU, při koncepci financování regionálního školství, při přípravě vysokoškolského zákona - vše bylo odmítnuto.

Vítám nicméně to, že ministr avizoval zapojení opozice do tvorby strategie, protože si neumím představit, že by se plán s časovým rámcem do roku 2020 bez účasti opozice vůbec vypracovával.

ČSSD je připravena vyslyšet nabídku ministra Fialy se na zmíněné strategii podílet. Máme vypracovánu vlastní strategii a vlastní koncepci, o kterých jsme ochotni diskutovat - a to napříč politickým spektrem. Jako předseda školského výboru Senátu PČR chci navíc iniciovat k projednání Strategie vzdělávací politiky do roku 2020 na půdě Senátu PČR Národní kulatý stůl, na kterém by byli přítomni jak odborníci, tak zástupci všech parlamentních stran. Těmito kroky chce ČSSD, jako zodpovědná opozice, přispět k vytvoření kvalitní strategie vzdělávací politiky a tím i stabilizovat rozviklaný vzdělávací systém v ČR.

Zdroj: ČSSD.cz

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
18. ledna 2013 v 10:33  

No jo Chládku. Jenomže základní koncepce toho poblbaného RVP, které v mnohém nepřispělo k žádným poziztivním změnám, a k marasmu v našem školství, začala vznikat v době, kdy na MŠMT byl ministr z ČSSD. Takže nas.... učitelů, kteří absolvovali mnohahodinová školení, jak zpatlat ŠVP, a pak ho patlali, máte na svědomí vy.

Anonymní řekl(a)...
18. ledna 2013 v 10:34  

oprava ..., ale k marasmu

Anonymní řekl(a)...
18. ledna 2013 v 11:50  

oprava Takže nasraných učitelů

Anonymní řekl(a)...
18. ledna 2013 v 15:35  

"ČSSD je připravena podílet se na strategii školství do roku 2020"

Tak to by nám ještě tak scházelo.

Anonymní řekl(a)...
18. ledna 2013 v 16:02  

A myslíte, že se stihnou tu strategii do toho roku 2020 připravit? Ať vím, co mne po roce 2020 čeká?

Anonymní řekl(a)...
18. ledna 2013 v 20:17  

Jestlize jsou pripraveni podilet se na strategii az do roku 2020, dovozuji, ze se ani nepocita s nejakym vyraznym stihanim v predterminu.
Ceka nas nejmene sedm pohodovych let.
Sedych

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.