Krátké klipy vám představí nápady, které uspěly v programu Extra třída

pátek 4. ledna 2013 ·

Prvních 19 škol dostalo celkem 400 000 Kč. Najdete tu obnovu tradičních hodů, výstavu v klášteře i budování arboreta. Na realizaci mají děti půl roku.

V podzimním kole programu Extra třída získalo 19 projektů peníze na uskutečnění nápadů, kterými chtějí děti prospět komunitě v místě, kde sídlí jejich škola. Součástí práce dětí je i vytvoření krátkého klipu v grafickém programu, popularizace projektu a oslovování dárců, kteří se složí na odměnu pro třídu.

Smyslem programu Extra třída, který v říjnu 2012 odstartoval EDUin, o. p. s. ve spolupráci s Nadačním fondem Tesco, je nabídnout školám možnost udělat něco praktického pro obec, v níž škola sídlí. Jde ale i o to, zlepšit obraz škol v očích veřejnosti a naučit děti, jak si poradit s plánováním a problémy při praktické činnosti mimo školu.

Příklady úspěšných projektů:

  • Spojení dvou světů, ZŠ Kunovice u Uherského Hradiště – série setkání se zdravotně handicapovanými z místního ústavu Bělinka. Popis projektu a úvodní video si prohlédněte ZDE (video spustíte kliknutím na obrázek na stránce).
  • Hody v Deblíně, ZŠ Deblín – pokus obnovit tradici zaniklých hodů. Více ZDE.
  • Babičko, nauč mě…, ZŠ a MŠ Dolní Žandov – osmáci požádají seniory, aby je naučili rukodělné práce, oni je naučí s počítačem. Více ZDE.
  • Knihovna je dobrý kamarád, ZŠ Kosmonosy – žáci vymalují a dovybaví místní knihovnu. Více ZDE.

Stránky programu Extra třída najdete ZDE.

Na galerii všech vyhodnocených projektů se podívejte ZDE.

Silvie Pýchová, metodička programu Extra třída, řekla: „Každý projekt mohl získat maximální částku 30 tisíc. Ta má pokrýt náklady spojené s uskutečněním toho, co chtějí děti pro obec udělat. Na odměnu, kterou je nejčastěji školní výlet, si musí žáci sehnat peníze sami. Slouží k tomu speciální aplikace, s jejíž pomocí mohou dárci přispět po dokončení projektu na třídní konto. Je to drobné popostrčení, aby se děti snažily to, co udělaly, v obci propagovat.“

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
5. ledna 2013 v 14:41  

Promiňte, ale zdá se mi, že školství jde jaksi do prdele. Nebo je normální, že žáci vymalují knihovnu? Ve školách chybí peníze, ale na čím dál nesmyslnější projekty se peníze odkudsi berou... Resp. zanedlouho bude každá kdysi běžná školní činnost PROJEKTEM,o kterém bude nutno sepsat stovky stránek textů, tabulek, fotodokumentace a finančních dokladů. AŤ ŽIJE BYROKRACIE 2013!

Anonymní řekl(a)...
5. ledna 2013 v 15:34  

Vy promiňte, ale ve školách se přece už dávno (normálně) neučí. A ani nemůže, protože žáci se učit nechtějí. Tak něčím se to prostě nahradit musí, ne? Říká se tomu škola pro život. Umět vymalovat objekt - to se jednomu může hodit víc než dějiny egyptských panovníků.

Anonymní řekl(a)...
6. ledna 2013 v 13:54  

No stává-li se tento názor standardem v myšlení učitelů, máme nakročeno k oné cestě do pr...e tou správnou nohou. Já se ale budu i nadále snažit UČIT. A vy si malujte a pište příspěvky v tomto duchu...

Anonymní řekl(a)...
6. ledna 2013 v 20:38  

Já se ale budu i nadále snažit UČIT!

Budete označen jako "hrdina naší doby". Blahopřeji. Jednou k vám do školy budou jezdit autobusy plné učitelů, aby pochopili význam slova "učit žáky". Ignorant

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.