EDUin: Co přinesly týdny 17. 12.– 6. 1. 2013

úterý 8. ledna 2013 ·

Podívejte se, co přináší týdenní přehled bEDUin 1/2013.


Témata týdne:

hodnocení písemných prací z ČJL, Comenia Script, testování, nadání dítěte, pobyt dětí v přírodě, šikana ve škole, počítačové hry a učení

Výrok týdne:

“Dětem půjde lépe matematika. Bojujete proti obezitě. Zapomenete cestu k lékaři. Posílíte schopnost soustředění se. Rozvíjíte kreativitu dětí a schopnost spolupráce. Nemusíte se bát drog.” Důvody, proč s dětmi pobývat a učit je více v přírodě z webu Jděteven!cz.

Novinky (výběr ze zajímavých událostí)

  • Děti ven! Stálým tématem ve školkách i školách zůstává, jak zajistit dětem dostatek pohybu, ideálně na čerstvém vzduchu, za takřka každého počasí. Občanské sdružení Tereza zprovoznilo zajímavý web s názvem Jděteven!cz, který nabízí rejstřík aktivit vhodných pro pobyt dospělých (rodičů, ale např. i pedagogů) s dětmi v přírodě. Častý pobyt dětí v přírodě podle odborných studií zlepšuje například koncentraci dětí.
  • Taky je pro vás školská reforma záhadou? Rodiče často nemají dostatek vhodných informací o tom, v čem vlastně školská reforma spočívá a proč se výuka mění. Je to v pořádku, když jsme byli ve škole zvyklí na něco jiného? ptají se. Série tří krátkých filmů viděných očima dětí, rodičů a učitelů může řadu otázek objasnit. Projekt Dobrá škola připravilo občanské sdružení AISIS, na webu najdete i řadu dalších inspirací a odkazů na zdroje.
  • Comenia odklepnuta: MŠMT schválilo jako oficiální alternativu k psacímu písmu písmo Comenia Script. Čtyři dny poté nabídla firma Samsung volně stáhnutelnou aplikaci určenou k nácviku tohoto písma. Česká grafologická komora se proti zavedení Comenie znovu ohradila a tvrdí, že spíše než o veřejně prospěšnou akci jde o promyšlený byznys. Je zvláštní, že MŠMT nejspíš od autorky písma neodkoupilo autorská práva, což staví školy, které se pro písmo rozhodly, do nejisté pozice.
  • Ničí testování britské školství? Tvrdí to komentátor listu The Guardian, který rozebírá katastrofální důsledky současných změn v britském školství. Patří mězi ně i důraz na standardizované testy. K tématu dále doporučujeme infografiku Co je špatně na standardizovaných testech (USA).
  • Kde vám pomohou rozpoznat nadání dítěte: Mensa spustila nový web, který může rodičům pomoci rozeznat mimořádné nadání jejich dítěte a nabídne také další servis.
  • Umíte dítěti doporučit počítačovou hru? Nakonec snad každé dítě v určitém věku hraje počítačové hry, bylo by bláhové to vytěsňovat nebo se snažit to napravovat. Dobré je ale dítěti doporučit takovou, která neškodí, naopak může i něco užitečného rozvíjet (a upřímně, kolik rodičů má v PC hrách přehled…). Takový servis nabízí rodičům i pedagogům nyní Scio na webu Jakouhru.cz. Hry jsou tříděné podle věku a jsou hodnoceny podle několika aspektů. Skutečně zajímavě mapuje názory na PC hry i tento počin diskuse na webu České školy.
  • Pražský magistrát bude rušit školy: Esteticko-výchovné gymnázium Evropská nesmí podle nařízení pražského magistrátu od dalšího školního roku nabírat studenty. Škola přitom prosperuje a nikdo jí nesdělil důvody, proč by měla být zrušena. Odbor školství pražského magistrátu tvrdí, že má koncepci na optimalizaci škol, ale je zatím neveřejná a nehotová… Mělo by nás zajímat, podle čeho a které školy hodlá Praha zrušit!

Inspirace z (a do) praxe

  • Herečky hrají ve škole o šikaně: Občanské sdružení Spolek nabízí divadelní představení přímo ve třídách 1. stupňů základních škol zaměřené na téma šikany. 45minutové představení předvádějí profesionální herečky a vtahují do něj i samotné děti. Prohlédněte si sestřih z jejich vystoupení.

Akce tohoto a příštího týdne (výběr z EDUkalendáře)

  • 8., resp. 9. 1. Seminář k systému evaluace a monitoringu vzdělávání v ČR (Plzeň, resp. České Budějovice)
  • 9. 1. Setkání NNO ve vzdělávání a představení kampaně Česko mluví o vzdělávání (Praha)
Více akcí a podrobnosti ke každé z nich najdete v EDUkalendáři.

Průvodce světem vzdělávání bEDUin vám přináší pravidelné týdenní přehledy nejzajímavějších událostí z oblasti vzdělávání. Přináší rychlý přehled s krátkým komentářem, který vás udrží v obraze. V případě, že jej chcete získávat každé pondělí do své e-mailové schránky, stačí vyplnit e-mailovou adresu v pravém sloupci webu EDUin.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.