Aktivní školy a učitelé vítáni! Hledáme mimopražské střední školy pro spolupráci – přihlášení je možné do 28. února

sobota 19. ledna 2013 ·





DSC_0264

„Do tohoto projektu jsme se zapojili, protože naplňuje filozofii a motto naší školy. Nechceme, aby naši studenti jen seděli v lavicích a pořád se učili. Chceme, aby šli mimo svoji bezpečnou zónu, aby šli ven mezi lidi a udělali něco užitečného jak pro sebe, tak pro ostatní.“
Ivo Helebrant, učitel, 1st International School of Ostrava

Co je Active Citizens?

Active Citizens – komunitní vzdělávání pro střední školy je tříletý projekt, který od roku 2012 společně realizují organizace British Council a Člověk v tísni, o.p.s. – program Varianty. Cílem je vzdělávání učitelů a studentů, rozvoj škol jako center komunitního života a tvorba nové metodiky. Projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. V současné době je do projektu zapojeno 14 středních škol z celé republiky. V tuto chvíli se mohou další mimopražské střední školy hlásit do druhého ročníku projektu.

Jak projekt probíhá?

Každá škola je zastoupena dvěma učiteli. Během úvodního setkání a tří seminářů si tito učitelé zážitkovou formou osvojí praktické techniky, jak studenty vést k lepšímu poznání sebe sama, vztahů v jejich okolí, své vlastní komunity a k zapojení do komunitního dění.

Učitelé na svých školách vytvoří studentské týmy (tým může být složen ze studentů různých ročníků nebo třeba jen jedné třídy). Studenti na každé škole za pomoci učitelů analyzují situaci v jejich komunitě, definují její potřeby a oslovují externí partnery pro spolupráci (např. orgány státní správy, komerční subjekty, nebo neziskové organizace). Spolu s nimi pak hledají řešení vybraného tématu. Poté nastává fáze přípravy a realizace vlastních projektů, které konkrétním způsobem přispějí ke zlepšení života v komunitě. Spolupráce mezi školou a partnery na vlastním projektu vede k vytvoření dlouhodobých a oboustranně přínosných vztahů.

Celý cyklus je ukončen závěrečným setkáním učitelů a zástupců studentských týmů, které je zaměřeno na výměnu a sdílení zkušeností a diskuzi s odbornou veřejností.

V průběhu celého cyklu mají učitelé, pokud chtějí, možnost zapojit se a přispět k tvorbě nové metodiky komunitního vzdělávání pro české střední školy. Tato metodika bude doplněna dokumentárním filmem, který vzniká v průběhu celého projektu.

Jak funguje metodika projektu?

Metodiku projektu Active Citizens tvoří několik rovnocenných fází:
  • Fáze , ve které jde o prohloubení poznání sama sebe, své vlastní identity a role v komunitě.
  • Druhá fáze JÁ A TY je zaměřená na komunikaci a vztahy s ostatními a na zlepšování schopností dialogu.
  • Třetí fáze MY SPOLEČNĚ se věnuje pochopení vztahu mezi osobními, lokálními a globálními vazbami a pochopení podstaty vztahu mezi celospolečenskou změnou a děním v komunitě.
  • Metodiku uzavírá fáze zaměřená na PLÁNOVÁNÍ PROJEKTŮ. Po ní následuje samotná realizace projektů v komunitách.
Myšlenkově tato metodika vychází z metodiky programu rozvoje komunit Active Citizens, kterou organizace British Council používá v několika desítkách zemí světa. Více najdete na http://activecitizens.britishcouncil.org.

Co můžete Vy, vaše škola a vaši studenti zapojením do projektu získat?

  • Nabízíme možnost zviditelnění vaší školy ve vaší lokalitě a zatraktivnění v očích budoucích studentů a jejich rodičů
  • Učitelům nabízíme možnost osobnostního a profesního rozvoje formou školení, konzultací a možnost podílet se na vzniku nové metodiky
  • Studentům nabízíme získání praktických dovedností z oblasti projektového managementu a tzv. soft skills jako je například spolupráce v týmu, kritické myšlení, schopnost reflexe, prezentační dovednosti
  • Finance na realizaci studentského komunitního projektu
  • Zkušenosti a inspiraci od ostatních škol zapojených do projektu

O čem to celé je? Shrnuto a podtrženo, Active Citizens je o …

  • aktivních školách
  • učitelích, kteří mají chuť naučit se něco nového a podívat se na věci jiným pohledem
  • kreativních a odvážných studentských týmech
  • diskuzi a množství nápadů, jak zlepšit život v okolí školy
  • profesionální přípravě komunitních projektů a jejich realizaci
  • podpoře zkušených lektorů a projektových manažerů po celou dobu projektu
  • tvorbě nové atraktivní metodiky v oblasti komunitního vzdělávání
  • radosti ze společné práce a objevování

Termíny v roce 2013 a 2014:

18. března 2013 – půldenní úvodní setkání v Praze
16.- 17. dubna 2013 – první školení pro učitele, Praha
12.- 13. září 2013 – druhé školení pro učitele
17.-19. říjen 2013 – třetí školení pro učitele a zástupce studentských týmů
30. listopadu 2013 – uzávěrka pro zaslání plánů na studentské projekty
prosinec 2013 – červen 2014 – realizace studentských komunitních projektů
říjen 2014 – závěrečné setkání a výměna zkušeností

Praktické informace

Školení a setkání

Veškeré náklady spojené s účastí učitelů a studentů na školeních a setkáních – doprava (do 300,- Kč na osobu a akci), ubytování, stravování – jsou hrazené organizátory projektu. Místa pro školení budou upřesněna na březnovém úvodním setkání. Místa se snažíme vždy vybírat tak, aby byla pro všechny účastníky zajištěna dobrá dostupnost. Prosíme, berte při zvažování vaši přihlášky na vědomí skutečnost, že účast na školeních je povinná.

Studentské komunitní projekty

Každý studentský tým může získat na realizaci svého projektu až 13 000 Kč. Získání financí je podmíněno schválením projektového plánu a odevzdáním závěrečné zprávy o studentském projektu včetně vyúčtování. Škola tedy vlastní studentský projekt „předfinancovává“.

Nastavení spolupráce se školou

S každou školou před zahájením prvního školení uzavřeme smlouvu. Vzorovou smlouvu se školami, ve které naleznete podrobné podmínky účasti na projektu, si můžete stáhnout tady: Smlouva o spolupraci se skolami_2013

Projekt mě zaujal – jak mám nyní postupovat?

Představte projekt kolegům na škole a získejte jejich zájem. Každá škola je v projektu zastoupena dvěma učiteli, kteří se společně účastní všech školení a setkání (data viz výše). Tím je zajištěna pro případ nutnosti jejich zastupitelnost.

Ověřte si, že budete schopni se zúčastnit všech uvedených setkání a školení.

Pro účast v celém projektu je důležitá podpora vedení školy a otevřená komunikace mezi ředitelem/lkou a oběma učiteli/kami, kteří budou na projektu přímo pracovat: Ujasněte si motivaci, proč se projektu chcete účastnit. Společně si projděte vzorovou smluvu (viz výše) a uvědomte si všechny závazky a práva, která z účasti na projektu vyplynou.

Pak už jen stačí, když nám jeden z učitelů nebo vedení školy vyplní a pošle přihlášku.

Potřebujete se zeptat?

Napište nám na activecitizens@britishcouncil.cz nebo zavolejte koordinátorce projektu Martě Brichové na 221 991 114 (nebo 725 794 241).

Jak a do kdy je možné se přihlásit?

Přihlášku najdete zde: Prihlaska_Active_Citizens_2013. Vyplněné přihlášky zašlete prosím na activecitizens@britishcouncil.cz. Uzávěrka je ve čtvrtek, 28. února 2013.

Celá výzva ve formátu pdf ke stažení: Vyzva_Active_Citizens_2013

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.