Petr Matějček: Čeká nás éra kognitivních technologií

pátek 21. prosince 2012 ·

IBM opět odhaluje pět inovací, které změní náš život. Během několika málo let by počítače telefony a spol. měly mít lidské smysly.

Víte, jak poznám, že Vánoce jsou přede dveřmi? Jednoduše. International Business Machines Corporation, neboli IBM, vydá svůj každoroční přehled „IBM FIve in FIve“. Tedy seznam pěti inovací, které mají potenciál změnit způsob práce, života i komunikace lidí během příštích pěti let. Predikce, jež gigant v oboru informačních technologií zveřejňuje pravidelně koncem roku, vycházejí z tržních a společenských trendů i z nově vznikajících technologií, které mohou tyto transformace umožnit.

Na co se tedy můžeme těšit? Dle IBM nás čeká éra kognitivních technologií: Počítače začnou napodobovat, svým způsobem, lidské smysly, tedy zrak, sluch, čich, chuť a hmat. A to nám má zásadním způsobem vylepšit život. Díky smyslovým schopnostem našich telefonů, počítačů a spol. budeme produktivnější, zdravější, rychlejší, rozhodnější, chápavější – prostě tak trochu jako Václav Klaus bez kognitivních technologií.

Jaké trendy nás v příštích pěti letech čekají?

Hmat: Člověk bude schopen hmatat pomocí telefonu

Majitelé smartphonů budoucnosti si budou moci „ohmatat“ věci prostřednictvím mobilního telefonu. Nové technologie budou mít totiž schopnost mimo jiné pomocí infračervených paprsků a vibrací simulovat fyzický vjem skutečného dotyku daného materiálu. Zákazníci tak například před on-line nákupem budou moct posoudit kvalitu bavlněného trička anebo ohodnotit práci řemeslníka, který v Indii plete koše.

Zrak: Jeden pixel bude mít hodnotu tisíce slov

Počítače budou schopny nejen vidět snímky, ale i rozeznávat obsah, chápat jejich smysl a obrázky dokonce i interpretovat. To by mohlo znamenat například revoluci ve zdravotnictví. Počítače budou analyzovat magnetické rezonance, počítačové tomografie, rentgenové snímky a podobně. To, co je na těchto snímcích nejpodstatnější, může být pro lidské oko neviditelné a vyžaduje pečlivé změření. Tím, že se budou systémy trénovat, aby rozlišily, co mají na snímcích hledat – například rozlišit zdravou tkáň od nemocné – a vztahovat tato zjištění k záznamům konkrétního pacienta a vědecké literatuře. Systémy, které skutečně vidí.

Celý článek na webu ČESKÁ POZICE

1 komentářů:

obyčejná učitelka řekl(a)...
21. prosince 2012 v 13:14  

Záleží na každém z nás, jak moc si necháme řídit život stroji... Naštěstí jsme svobodnými bytostmi.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.