Přečtěte si: Školy se v horské obci zbavili, ale peníze tím neušetřili

středa 7. listopadu 2012 ·

Venkovské školy čelí bouři legislativních opatření, která jim nedávají dlouhodobě jasnou perspektivu. Někde pak k úpadku přispěl nezájem zřizovatele.


Z článku Michala Frička v Deník.cz vybíráme:

„Obec v současnosti vydává na zajištění školní výuky mnohem více prostředků, než když jsme měli školu vlastní. Tenkrát navíc byly početní stavy žáků srovnatelné se školou v Deštném. Dnes jich dochází na první stupeň nebo dojíždí do Deštného jen zlomek," poznamenal Luboš Schejbal.

Obecní rozpočty Olešnice v Orlických horách dávají zastupiteli zapravdu. V letošním roce jde na základní vzdělání 1 195 tisíc korun. Vloni, kdy bylo zahájeno insolvenční řízení, to bylo 966 tisíc. Předloni, kdy škola normálně fungovala, něco přes milion.

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
7. listopadu 2012 v 19:35  

Českou školní inspekci nerušte. je to velmi potřebná instituce pro řešení vářných problémů, které mohou při provozu škol vznuiknout a nedají se vyřešit jen na půdě školy - Násilí dětí na učitelích a obrácene, neřešené stížnosti rodičů, nezvladatelné dítě, šikana velkého rozsahu, úraz s trvalými následky a podobně, prostě po vojensku - mimořádná událost nebo po nádražácku srážka nebo vykolejení vlaku.
A na všechno ostatní ať už se konečně vykašlou. Místo toho vratíme něco jako byla Služba škole, metodická centra na okresy,pomoc začínajícím učitelům. Vraťe na ZŠ osnovy (pozor není sprosté slovo) a na základě těchto osnov vyberta 2, maximálně tři firmy na skutečně kvalitní učebnice a výukové materiály. A možná i to je moc. A ještě něco - zruště pracovní listy.

Vl.Václavík řekl(a)...
7. listopadu 2012 v 23:38  

Nevím, kdo by měl zrušit pracovní listy a proč. Já si bez nich kvalitní školní práci nedovedu představit. Pracovní listy je možné stáhnout z internetu (například pro matematiku existují generátory pracovních listů), pokud někomu ty prefabrikované nevyhovují, může si vytvořit vlastní. To není práce navíc - dobrý pracovní list se dá používat stále.

Pytlik Blaha řekl(a)...
8. listopadu 2012 v 1:14  

Českou školní inspekci nerušte.

Asi jste se překlikl.
Školu v horách zrušili, né inspekci. Té hrozí tak akorát zbytnění.
Kvalita vzdělání dítek na úloze inspektorů od kulatého stolu visí, ne na nějakých venkovských školičkách. Tam je třeba ušetřit na tu inšpekci přece.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.