Přečtěte si: Ovoce do českých škol? Anglická mrkev, slovenské hrušky

čtvrtek 29. listopadu 2012 ·

Pomeranče ze Španělska, mrkev z Anglie, rajčata z Holandska, ředkvičky a meruňky z Itálie, mandarinky z Chorvatska nebo hrušky ze Slovenska.


Z článku Pavla Barocha v Aktuálně.cz vybíráme:

Do škol dodává ovoce a zeleninu 14 společností, ovšem největší z nich - Laktea - zásobuje více než polovinu přihlášených škol - z 3364 jich 1914 odebírá plody právě od Laktey.

A Laktea uvedla, že z české produkce pochází zhruba 20 procent ovoce, zeleniny, ovocných a zeleninových šťáv. Zbytek se dováží takřka z celé Evropy. Mezi tradiční české produkty pro školáky patří jablka.

4 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
30. listopadu 2012 v 0:20  

Kdysi jsem měl k této aktivitě značné výhrady, ale už jsem zapomněl jaké.
Pokud je pouze 20 % domácího ovoce a stát hradí 30 % nákladů znamená to, že si EU dotuje celých 87,5 % odbytu školního ovoce do ČR. Tak nakonec proč ne, když už jsme na to skočili.
Lehce bych ovšem znervózněl, pokud někdo příjde s akcí "mořské ryby do škol".
Ještě bych se přece jen chtěl zeptat, kdy asi tak přijde čas na analýzu, jestli se stravovací návyky domorodého žactva už konečně zlepšily.

Anonymní řekl(a)...
30. listopadu 2012 v 8:45  

S těmi rybami raději potichu nebo se toho někdo chytne. A o analýzách bych raději také mlčel, to je krásné téma na projekt minimálně za 50 milionů... :-)

Anonymní řekl(a)...
30. listopadu 2012 v 12:51  

100 % ovoce ve školách by mělo být českého původu - např. české pomeranče, mandarinky, banány, fíky datle... Už se těším.

Anonymní řekl(a)...
30. listopadu 2012 v 22:34  

Ředkvičky, mrkev... ovoce do škol. To by mě zajímalo, jak se teď dětem ve školách vysvětluje, co je ovoce a co zelenina:)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.