Přečtěte si: Kalouskovy škrty: D1 v ohrožení, stop výzkumu, méně pro učitele

pondělí 5. listopadu 2012 ·

Nové Kalouskovy škrty budou bolet. V ohrožení kvůli nim bude dostavba dálnice D1 i některé stavby na železnici. Česko také přijde o část dotací z Evropské unie. Bolestivé budou rovněž úspory naplánované pro oblast vědy a výzkumu a negativně se odrazí i ve školství, poznat by je podle ministerstva školství mohli i učitelé ve svých peněženkách.


Z článku Alžběty Vejvodové v ČeskáTelevize.cz vybíráme:

Problematické budou také škrty v resortu školství. V letech 2013 až 2015 by měl resort přijít o víc než pět miliard korun. "Tento návrh nepovažujeme za možný především proto, že by měl přímý dopad na platy učitelů," zdůraznil mluvčí ministerstva školství Marek Zeman.

Školské odbory považují návrh dokonce za provokaci. Snížení výdajů na školství o čtvrt miliardy pro příští rok se podle nich projeví snížením platů učitelů v řádu stokorun. Sáhnout se bude muset také po slučování škol. To je ale možné provést nejdřív od září, podotkl šéf školských odborů František Dobšík.

13 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
5. listopadu 2012 v 15:33  

Tuž to mate tak. Dyž brojite kvuliva zvyšení DPH, kere by odskakali častečně všici, tuž to odskaču enom nekeří. Statni fachmani su prvni na raně. A kerych je nejvic? Na kerych sa nejvic ušetři? Tuž kurňa na tlčhuboch ve školach. Či ne?

Anonymní řekl(a)...
5. listopadu 2012 v 18:42  

Když je ministr školství slušně řečeno srab a nechá si vzít peníze, tak mají učitelé smůlu...

Anonymní řekl(a)...
5. listopadu 2012 v 19:21  

Ne ministr školství, ale i premiér. Na kongresu ODS si posteskl, že mají ve svých řadách málo učitelů (nebo něco v tom smyslu). A co by chtěl? Slova o tom, že školství a vzdělanost jsou prioritou, jsou jen obyčejné kecy a žvásty. A to se vyjadřuji slušně...

Pytlik Blaha řekl(a)...
5. listopadu 2012 v 19:51  

Klidně bych uvěřil analytikovi, který by mi řekl, že s tím DPH je to takový povedený taneček. Hodně humbuku a smělých prohlášení.
Když si vzpomeneme, že zvýšení spotřební daně vedlo nakonec k snížení jejího výběru, je nám jasné, že se vyplatí to nastrojit tak, aby se mohlo říci, no dobrá, my vám tedy v zájmu zachování vlády jako jediné možné hráze proti socialistické zvůli ustoupíme s tím DPH, ale zadarmo to nebude. Škrt je jistější, než nejistý výběr, natož pak aby se kouklo pod prstíky kamarádíčků.
Když někdo může osekat polii, hasiče a záchranáře, tak proč ne nějaké učitýlky. Ti vynikající určitě zkrátka nepřijdou. Aby někomu zůstalo, jinému se vezme dvakrát tolik.
Pár volných citací:
A tak je to spravne, tak to ma byt.
My to neděláme špatně, to se jen tak povídá.

Anonymní řekl(a)...
6. listopadu 2012 v 7:02  

Inu, je zlá doba a to, co Paroubkovi hochštapleři rozházeli, holt chybí. Asi je pro místní diskutující obtížné pochopit, že ne jen soused odnaproti, ale i oni sami budou postiženi šetřením a větší daňovou zátěží. Nejde pořád spoléhat na to, že mne se to nedotkne. Ano, bude to bolestivé a nevidím důvod, proč to nemá zasáhnout třeba i učitele. Jsou snad něčím výjimeční?

krtek řekl(a)...
6. listopadu 2012 v 7:20  

Pro 7:02
Kdyby si poslanci nenapůjčovali hypotéky a snížili populisticky platy, stejně tak i ministři, kdyby zmizeli černé díry v rozpočtech státu, ministerstev, krajů a obcí, pak bych to šetření nějak snad i možná pochopil. Takže Váš dotaz obrátím: proč to nemá postihnout některé podnikatele (ty, co podnikají za hranou zákona či daňově "optimalizují") a politiky, jsou snad něčím výjimeční?

poste.restante řekl(a)...
6. listopadu 2012 v 9:30  

7:02
Nejde o učitele, ale o výdaje na vzdělávání. Škrtnout kofinancování z EU anebo ještě snížit už tak druhé nejnižší výdaje na školství, může jen ekonomický idiot.

Doba ani není tak zlá, jak moc se v této zemi krade a kradlo.
Já bych řekl, že rozhazovali hochštapleři a bylo úplně jedno, s jakým logem na tričku. Jedni za gripeny, druzí za pandury, třetí za neotvíratelné padáky, atd.

Každý dokáže pochopit, že v časech nouze je třeba se uskrovnit. Ale nikdo nepochopí, proč by si měl sám odtrhovat od úst, aby jiný mohl pod sebe nahrabat ještě větší hromadu než dosud.

Co bylo rozkradeno, nejspíš už se zpátky nevrátí. Ale když mi někdo vykládá, jak se mám uskrovnit a přitom vesele "odklání" to, co jsme s ostatními našetřili, nevěřím mu.
Vláda mluví o úsporách a přitom se ani nesnaží ty největší zlodějiny odhalit, ale naopak je kryje "v zájmu politické zodpovědnosti za vývoj země." Ve skutečnosti proto, že "když my pomlčíme o nich, oni pomlčí o nás". Nebo snad máte jiný názor na kauzu Michálek, Řebíček, aj?

Až mi nějaký ministr či ekonom dokáže vysvětlit, jak se dá "proškrtat k prosperitě", rád si "utáhnu opasek".

Anonymní řekl(a)...
6. listopadu 2012 v 10:03  

V roce 2010 poslal Kalousek každé rodině šek na 126 000,- Kč. Byla to cena za nehospodárnost a cena dluhu převedena na každého z nás. Dnes je tato složenka již 160 000 a stačily k tomu jen 2 roky. Odpověď je jednoduchá - Nazvučení českého předsednictví
Open CARD
Zelená Praha
Bezdrátová Praha (WiFi-Praha)
Mostecká uhelná
Aktuální kauzy staveb tunelů v Praze .... těch švindlů je tolik, že je možno psát do rána. V této zemi se krade tak, jak se nikdy v historii nekradlo.

Anonymní řekl(a)...
6. listopadu 2012 v 10:15  

Máme přece možnost svobodné volby, komu nevyhovují podmínky ve školství, může pracovat jinde, nebo ne?

No, a na to Kalousek právě spoléhá...

Pytlik Blaha řekl(a)...
6. listopadu 2012 v 13:42  

Máme přece možnost svobodné volby

Tak, tak. Možnost svobodné volby.
To musíme mít na paměti neustále.
Dnes, za dva roky. Pořád...

Anonymní řekl(a)...
6. listopadu 2012 v 15:29  

To by bylo, aby na korupci nezbylo!

Anonymní řekl(a)...
6. listopadu 2012 v 20:33  

Máme přece možnost svobodné volby,

Máme ji úplně stejnou jako ti v Řecku, Španělsku,.... Až tam jsme se prokradli.

Anonymní řekl(a)...
7. listopadu 2012 v 19:17  

Doporučuji přečist si Pernesovu knihu "Takoví nám vládli" a porovnat s dneškem.

Pacák

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.