Přečtěte si: Byl jsem duší jednotky, tvrdí expolitruk Pohraniční stráže. Teď povede krajské školství

středa 28. listopadu 2012 ·

Karlovarský kraj je jedním z těch, kde komunisté získali pozici radního pro školství. Václav Sloup, který se ho ujal, přitom přes dvacet let sloužil u Pohraniční stráže. Na svoji službu je dodnes hrdý. O zločinech, které pohraničníci měli spáchat, tvrdí, že neví.


Z článku Martiny Součkové v iHNed.cz vybíráme:

Ptám se ale přímo na vaše úkoly. Velel jste například někomu?

Ničemu jsem nevelel, já jsem dělal politruka pohraniční roty a pak jsem odešel na velitelství brigády, kde jsem působil ve funkci náčelníka jedné ze služeb. Až do odchodu do civilu.

Původně jsem se staral o kuchyň, pak jsem vystudoval vysokou školu Sboru národní bezpečnosti, pak jsem sloužil na 4. pohraniční rotě chebské brigády jako ZVP (zástupce velitele pro věci politické) a pak jsem byl na velitelství brigády ve funkci jednoho ze stínových náčelníků a řídil jsem kuchyně od stravování a výživu služebních psů od Božího daru po Karlův Studenec. To je moje historie u Pohraniční stráže.

Co bylo vaším úkolem jako politruka?

Jako každý zástupce ve věci politické jsem měl na starosti výchovu vojáků základní služby. Staral jsem se o jejich problémy, o to jestli jsou spokojení, jestli mají dostatek jídla a jestli se dostatečně vyspali a tak dále. Povídal jsem si s nimi o jejich problémech. Byl jsem takovou duší jednotky.

4 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
28. listopadu 2012 v 9:14  

Staral jsem se o jejich problémy, o to jestli jsou spokojení, jestli mají dostatek jídla a jestli se dostatečně vyspali

Pro školství odpovídající kvalifikace.

Anonymní řekl(a)...
28. listopadu 2012 v 9:56  

Dosazení tohoto slizkého soudruha do funkce ukazuje bídu české politiky, její zparchantělost a prolhanost, kdy před volbami mají naši demokrati plnou hubu keců o prioritě školství a nakonec je pustí - byť na úrovni kraje - takovéto kreatuře. Kdo byl na vojně, ví, co za pakáž byli politruci, ti pohraniční patřili k nejkovanějším.

Anonymní řekl(a)...
28. listopadu 2012 v 10:13  

Jak kteří.
Sloužil jsem v 80. letech u spojařů a politruk byl překvapivě relativně nejnormálnějším členem důstojnického sboru (krom jiného například uměl takřka normálně česky). Pravda, měl to lehké, fakticky za nic neodpovídal. Zvlášť když si nepřidělával práci tím, že by se pokoušel kohokoli indoktrinovat. V článku zmíněná starost o jakýstakýs komfort vojáků a o to, aby se nešikanovalo, byla v podstatě to jediné, čím se pracovně zabýval.

kamínek řekl(a)...
28. listopadu 2012 v 13:59  

Co se vlastně všichni díví, že má školství na kraji na starosti bývalý voják? Podívejte se až na nejvyšší místa, kdo měl kdy na starosti školství. Zeman, Buzková, Liška, Dobeš ... kdo z nich měl o školství vůbec nějaké ponětí? A Parkanová na armádě? Čemu ta asi rozuměla ... Ale třeba bude mít ta stará struktura n KV kraji dost odvahy konečně říznout do přebujelého a poloprázdného středního školství na kraji ...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.