MŠMT reaguje na reportáž TV Nova ze dne 18. 11. 2012

úterý 20. listopadu 2012 ·

Z reportáže TV Nova vyplývá, že změny v  mimoškolních akcí nastaly kvůli „novele zákona Ministerstva školství“. Vzhledem k tomu, že se reportáž zmiňovala o změnách, které měly nastat k 1. 9. 2012, jedná se pravděpodobně o zákon č. 198/2012 Sb., který s účinností od uvedeného data rozsáhle novelizoval zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících, ve znění pozdějších předpisů.


Zákon č. 198/2012 Sb. na právní úpravě mimoškolních akcí a odměňování pedagogických pracovníků, jež se těchto akcí účastní, nic nezměnil – zákon o pedagogických pracovnících se touto problematikou ani nezabývá.

Pedagogičtí pracovníci v pracovní době vykonávají přímou pedagogickou činnost a práce související s přímou pedagogickou činností. Účast na akcích organizovaných školou je výslovně zahrnuta do výčtu prací souvisejících s přímou pedagogickou činností v § 3 odst. 1 písm. b) vyhlášky č. 263/2007 Sb. Jedná se tedy o standardní práci pedagogických pracovníků, za kterou je jim poskytován plat dle platných právních předpisů. Plat se pedagogickým pracovníkům nekrátí ani i v případě, kdy z důvodu účasti na podobné akci nesplní svůj stanovený týdenní rozsah přímé pedagogické činnosti (např. učitel neodučí jemu stanovený počet hodin, neboť šel s žáky na výlet). Při splnění podmínek uvedených v zákoníku práce mají pedagogičtí pracovníci při účasti na mimoškolních akcích nárok na plat nebo náhradní volno za práci přesčas, příplatek za práci v sobotu a v neděli a příplatek za noční práci.

Jediná změna, která v oblasti odměňování pedagogických pracovníků nastala k 1. 9. 2012, se týká proplácení tzv. přespočetných (nikoliv přesčasových) hodin. Pokud v týdnu pedagogický pracovník vykoná více hodin přímé pedagogické činnosti, než má stanoveno svým rozvrhem, náleží mu za tuto hodinu příplatek ve výši dvojnásobku průměrného hodinového výdělku. Tento příplatek mu nenáleží v případě, kdy část jemu stanoveného týdenního rozsahu nesplnil zejm. z důvodu, že vykonával práce související s přímou pedagogickou činností. Plat za mimoškolní akci se však danému pedagogickému pracovníkovi poskytuje stejným způsobem jako dříve.

2 komentářů:

Puďa řekl(a)...
22. listopadu 2012 v 21:02  

Je v tom pořád zmatek, promiňte. Učitel má nastaveno 22 hodin na gymnáziu týdně (1 hodina navíc). Běžně se tedy ta hodina navíc platí dvojnásobkem - přímá vyučovací povinnost. Ale co když místo jedné hodiny na konci dne odejde s dětmi na exkurzi? Dle mého nejde o přímou vyučovací povinnost, dostane plat za 21 hodin... Chápu,že když odejde na celý den a přijde o více hodin, také se platí za 21 hodin.
Nikdo snad nechce tvrdit, že hlídání na exkurzi je přímá vyučovací povinnost? Proč jsou výklady MŠMT nejasné. To nejde říct nějak jasně?
Poraďte vy ostatní...

obyčejná učitelka řekl(a)...
22. listopadu 2012 v 22:37  

při účasti na mimoškolních akcích nárok na plat nebo náhradní volno za práci přesčas, příplatek za práci v sobotu a v neděli a příplatek za noční práci...Pokud v týdnu pedagogický pracovník vykoná více hodin přímé pedagogické činnosti, než má stanoveno svým rozvrhem, náleží mu za tuto hodinu příplatek ve výši dvojnásobku průměrného hodinového výdělku.

Chachachacháááchachacha...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.