MŠMT: Evropská komise obnovila proplácení dotací Operačnímu programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

úterý 20. listopadu 2012 ·

Ministerstvo školství dnes obdrželo dopis Evropské komise, v němž EK vyjadřuje spokojenost s přijatými nápravnými opatřeními ze strany MŠMT po auditu v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK). Na základě této zprávy došlo k obnovení proplácení plateb z Bruselu.


MŠMT se s Evropskou komisí dohodlo na výši finančních oprav jako závěr auditu v OP VK. Jedná se o korekci ve výši 762 mil. Kč, což je nejnižší částka ze všech českých operačních programů, v nichž proběhla kontrola EK a nalezla určitá pochybení. Tuto částku může ministerstvo znovu použít na další projekty.

„Jsem nesmírně rád, že se ministerstvu školství podařilo vyřešit komplikovanou situaci po auditu Evropské komise. Dohodnutou částku finančních oprav považuji vzhledem ke složitosti nastalé situace za přijatelnou. Ministerstvo realizovalo velké množství nápravných opatření, která situaci v OP VK objektivně zlepšila,“ uvedl ministr školství Petr Fiala.

„Ze současných 8,5 procenta certifikovaných výdajů poskočí certifikace v OP VK na více než 20 procent. Ve finančním vyjádření tak Brusel proplatí České republice počátkem příštího roku zhruba 8 miliard korun. Spolupráce s Evropskou komisí na odstraňování nedostatků nám do budoucna umožňuje vyvarovat se opakování stejných chyb,“ okomentoval situaci náměstek ministra pro řízení operačních programů EU Michal Zaorálek.

Uvedená situace se příjemců eurodotací nijak nedotkne, neboť ti dostávají platby ze státních zdrojů.

Evropská komise v dopise MŠMT oznámila, že hodnotí odpověď České republiky pozitivně, co se týče jak opatření ke zlepšení řídících a kontrolních systémů, tak navržených finančních korekcí.

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
20. listopadu 2012 v 21:51  

"Uvedená situace se příjemců eurodotací nijak nedotkne, neboť ti dostávají platby ze státních zdrojů."

Příjemců dotací se sice nedotkne, ale daňových poplatníků ano. Je potřeba si uvědomit, že těch 762 milónů neuznatelných nákladů, které můžeme tzv. znovu použít, se musí zaplatit ze státního rozpočtu. Že si pak můžeme za tyto peníze z EU realizovat další projekty, je sice pěkné, ale těchto 762 mil už do státního rozpočtu nikdo nevrátí!!!

Anonymní řekl(a)...
20. listopadu 2012 v 23:35  

Minimálně 5 mld. se nestihne vyčerpat vůbec.

Fiala je horší ministr než Dobeš. Jenom to není bohužel vidět. Lemplové jsou na MŠMT v podstatě jedni a titíž. Dobeš dělal "všechno" špatně, Fiala raději nedělá vůbec nic a nic je často to nejhorší co jde udělat.

Anonymní řekl(a)...
20. listopadu 2012 v 23:47  

Kolik toho taky měli při té kontrole zcertifikováno? Dvě procenta? Zatímco doprava 60%? MŠMT dopadlo výrazně nejhůře ze všech operačních programů.

Anonymní řekl(a)...
21. listopadu 2012 v 8:09  

"Lemplové jsou na MŠMT stále titíž"

Problém je v tom, že šablony ukázaly smutnou skutečnos: řada lemplů nám sedí i ve školách na ředitelských židlích. Ono totiž realizovat projekty s tímto materiálem, který máme na školách (nemluvím jen o ředitelích) je sebevražedný úmysl.

Vím očem mluvím. Na naší škole jsme mimo šablony realizovali tři projekty a tu dřinu s kolegy a bohužel i s vedením školy, aby to aspoň trochu vypadalo a bylo průchozí přes kontorly, si raději ani nepředstavujte.

Anonymní řekl(a)...
21. listopadu 2012 v 12:16  

Lemplové na MŠMT, zejména negramotný Zaorálek, mají jediný úkol a to krást. Proč čekáte, že to zároveň při kradení bude i fungovat, vždyť to by měli moc práce.

Datel řekl(a)...
21. listopadu 2012 v 12:24  

pro anonymní 21.11. 2012, 8:09
Co takhle nějakou Vaší šablonu nebo výstup z projektu?Můžeme je vidět?Děkuji.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.