Marie Reslová: Jihočeský učitel: Komunisté a řídit školství? Nepředstavitelné!

pátek 23. listopadu 2012 ·

„Teď je pojistkou proti komunistům rada, pak to bude zastupitelstvo... A pak?“ ptá se iniciátor protestní petice Martin Rosocha.

Středoškolský učitel Martin Rosocha z třeboňského gymnázia vystoupil minulý týden s peticí proti tomu, aby resort školství v jižních Čechách vedli komunisté. Studenti jeho požadavek na odstoupení radní za KSČM podpořili demonstrací, na čtvrtek 22. listopadu vyhlásili stávku.

Hejtman Jiří Zimola se ke změně koaliční smlouvy s KSČM nechystá. Komunistická radní pro školství a kulturu Vítězslava Baborová zůstává ve funkci.

Ve středu jsme v rozhovoru s radní Baborovou přinesli její pohled na vyhrocenou situaci. Mimo jiné uvedla, že za protestem se skrývají i jiné politické zájmy a že přerostl do osobních útoků. Jak jsme přislíbili, dnes dáváme slovo jejímu „oponentovi“ Martinu Rosochovi.

ČESKÁ POZICE: Můžete vyloučit, že petici, kterou jste inicioval, a další protesty proti obsazení resortu školství v Jihočeském kraji radní za KSČM někdo v tuto chvíli nezneužívá ke svým politickým zájmům?

ROSOCHA: Tohle se nedá vyloučit nikdy. Na podobné události se vždy nabaluje mnoho skupin, které sledují bůhvíjaké cíle. Ozvaly se spousty osobností, které se na tom snaží zajisté uhrát politické body. Výsledkem je jakási konspirace, že mám politické ambice, případně že sleduji zájmy kohosi jiného v pozadí. Je škoda, že se tím ředí smysl celé petice. Přitom je snadno ověřitelné, že mi jde o princip, nikoli o jakési zákulisní hry, mocenská přetahování, šedé zóny a kariérní postupy, které jsou mi ukradené.

Celý rozhovor na webu ČESKÁ POZICE

17 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
23. listopadu 2012 v 9:49  

ODSáci či TOPáci a řídit školství? Nepředstavitelné! Ježiši to je demagog. Máme snad demokracii, nebo ne?

Anonymní řekl(a)...
23. listopadu 2012 v 10:07  

Asi Gazdík II.

Anonymní řekl(a)...
23. listopadu 2012 v 17:11  

Jo židy katolíci vylučovali a pronásledovali, protože nechali ukřižovat Krista. Tiso pak židy a komunisty prodal nacistům. Komunisti před 89 pronásledovali nekomunisty demokraty a teď nějaký Rasocha zas pronásleduje komunisty a nestydí se pod rouškou boje proti "židobolševikům" dělat likvidační kampaň proti učitelce matematiky Baborové, prý pro její špatné politické přesvědčení. Myslel jsem si, že štvát proti někomu lidi pro jeho politické přesvědčení je v ČR podle ústavy trestné. Ale vypadá to, že chvályhodné je tunelovat stát, pěstovat korupci i štvát proti těm, které lidi volili jako protiváhu ke zkorumpované ODS, TOP a VV a všelijakým jejich krajským pobočkám.

obyčejná učitelka řekl(a)...
23. listopadu 2012 v 19:31  

Kdyby Vaše dítě učila dějepis paní učitelka - zarytá komunistka, vadilo by Vám to?

Anonymní řekl(a)...
23. listopadu 2012 v 20:20  

"Kdyby Vaše dítě učila dějepis paní učitelka - zarytá komunistka, vadilo by Vám to?"
To by záleželo na tom, zda politiku tahá do školy, nebo ne.
Jsem se naivně domníval, že rokem 89 politika a hlavně politikaření ve školách skončily.
pur
(taky obyčejný učitel)

Anonymní řekl(a)...
23. listopadu 2012 v 20:31  

23. listopadu 2012 19:31

V žádné politické straně jsem nikdy nebyl a nikdy nebudu. Tedy si říkám co chci a jak chci. Každá škola má snad v rámci ŠVP vytvořeny osnovy, kterými se mají vyučující řídit. Otázkou však je, jak takový politicky angažovaný učitel provádí např. výklad revolucí v Rusku r.1917 nebo roku 1948 v ČSR. Naopak mě vyděsil názor prezidenta o naprosté zhoubnosti revoluce r.1789 ve Francii. Tady by si měl každý učitel uvědomit to, že učí děti členů ODS,KSČM, KDU-ČSL,.... Měl by tedy učit nezaujatě a historicky pravdivě. Ostatně moje děti chvíli učila přírodopis náboženská fanatička, která evidentně popírala Darwina. Naštěstí ji pan ředitel gymnázia záhy odvolal. Ignorant

Anonymní řekl(a)...
23. listopadu 2012 v 22:46  

Kdyby Vaše dítě učila dějepis...

Nejsem dějepisec, ale vrtá mi hlavou, jak to, že údajně (jsou na to výzkumy) 3/4 mladých neví, co bylo v r. 1968 ani 1989, o r. 1948 ani nemluvě. Marně přemítám, jaký že fanatik ideolog by to musel mít na svědomí.
Oni jsou dnes žáčci proti názorům, co slyší ve škole, silně imunní. Horem dolem do nich můžete hučet, že nemají do školy nosit k svačině samé tatranky a čipsy s kolou, just ještě přitvrdí. Mnohem větší vliv mají rodiče, co si budeme nalhávat. A ten vliv je vážně všelijakej.
Nedělejme si iluze, že by jakási dlouholetá učitelka, která stokrát stála tváří v tvář nejrůznějším situacím na stupínku i ve sborovně atd., najednou zblbla davy.

Pytlik Blaha řekl(a)...
23. listopadu 2012 v 23:11  

Kdyby dítě učila dějepis paní učitelka - zarytá komunistka

To je jako otázka: kolik se do obrněného trasportéru vejde západoněmeckých soudruhů. Jestli zarytá komunistka, pak s dovolením soudružka učitelka.
No jo, školství, to je taková ošemetná věc. Chtělo by se říci, jen ať si dětičky zvykají, až je bude operovat komunista, soudit komunista, byť bývalý, až jim bude dárky pod Jéžiškův stromeček kupovat komunista. Ale neřekne se.
Co se krajských resortů týče, možná by byla víc na místě obezřetnost v oblasti zemědělství. Ona taková kolektivizace, asi nic moc. Davaj krávu, nebo pudeš do báně, vzpomínával náš učitel základů elektrotechniky na léta svého aktivního rozkulačování nepřátel socialistického zemědělství.
Tedy až tak moc do toho nevidím, ale řekl bych, že největší slabinou demokratického uspořádání civilizované společnosti jsou ty zatrolené demokratické principy. Jestli něco podobného už vyslovil nějaký jiný modrý člověk, tak já o tom nic nevím.
A tak se klidně stane, že severského vrahouna desítek lidí oslovují pane a soudí jej podle zákonů, při jejichž formulaci nikoho ani nenapadlo, že by kdy měla být nějak ošetřena i taková zvěrstva.
Hledáme-li konkrétně na jihu Čech příčinu tohoto stavu, pátrejme spíš mezi těmi, kteří si to třeba kolem Písku mastí po silnici rychlostí nepřiměřenou a projde jim to bez postihu a těmi, kteří jim takové panské machrování umožňují.

Pytlik Blaha řekl(a)...
24. listopadu 2012 v 0:46  

Joj! Kouzlo nechtěného:
za slovo &qout;modrý" dosaďte, prosím "moudrý", jakkoli se to nerovná.
(výjimka Kubera potvrzuje pravidlo)

Anonymní řekl(a)...
24. listopadu 2012 v 9:05  

A proč jste tam jako "křoví" vybrali holky, které neumí ani otvírat pusu, natož zpívat? To jako aby se zdůraznilo, že dnes nad odborností učitelek vládnou zcela jiné, tedy jaksi vnějškové hodnoty?
No, pro Tv Nova asi dobré.

Anonymní řekl(a)...
24. listopadu 2012 v 9:06  

Omluva, komentář patří k těm slečnám ve vířivce.

Anonymní řekl(a)...
24. listopadu 2012 v 20:55  

obyčejná učitelka už ví, že zarytá komunistka nesmí učit dějepis. Rosocha z Třeboně zase ví, že učitelka matematiky komunistka nesmí být zvolena do rady kraje a řídit krajskou úředničinu školství. Za Rakouska se vědělo, co nesmí neloajální Češi, za okupace, co nesmí židi a Češi a po válce zas, co nesmí nekomunisti. Tak to jsme moc daleko nedošli. Každý darebák ví, co by nesměly dělat rasy, lidé určitého politického názoru, ale jestli je konkrétní člověk slušný nebo lump, na tom jim nesejde. To je jako když mučit a zabíjet lidi nesmí Usáma bin Ládin, ale může to dělat Bush a Obama a jim loajální Saudští Arabi

obyčejná učitelka řekl(a)...
25. listopadu 2012 v 0:10  

24. listopadu 2012 20:55
Vážený anonyme, já jsem NIC TAKOVÉHO NEŘEKLA! Manipulujete.

Anonymní řekl(a)...
25. listopadu 2012 v 8:25  

Máte pravdu v tom, že cílem pravicové politiky není soupeře porazit demokratickými prostředky, ale vládnout za každou cenu. Paroubka jsem neměl rád, ale to obvinění z Kubiceho zprávy v roce 2006 o údajné pedofilii, byl totální nesmysl. Ideální by bylo, kdyby se jistí úředníci naučili aspoň pracovat s % a aritmetickým průměrem. Mnohem horší variantou (tu si ani nechci představit) je to, že to asi neumí ani pan ministr.

Pytlik Blaha řekl(a)...
25. listopadu 2012 v 21:14  

naučili aspoň pracovat s % a aritmetickým průměrem

Tak jsme se od ministerského ouřady dozvěděli, že promyšlené užití zmíněných operací je věc právního názoru, o němž má rozhodovat soud.

Už se těším, až mi žák Semerád v přestávce mezi svým hýkáním sdělí, že i nejmenší počet bitů, který je potřebný k zakódování pohlaví občana, je otázkou jeho právního názoru.

Anonymní řekl(a)...
26. listopadu 2012 v 12:12  

Vlastně jsou si ty případy podobné. Nevzdělanost tímto absurdistánem vládne. Minsterstvo vnitra, resp. jeho lidé prověřující existenci údajných podporovatelů prezidentských kandidátů (opravdu údajných,kontrolují se jen nějaká "nacionále" která někdo napsal na seznam, podpisy jako projev vůle konkrétního člověka se nijak nekontrolují) nevládnou základy matematické statistiky. Ředitel jisté jihočeské školy a jeho učitel Rosocha zase neznají ústavu. Těžko soudit, co páchá víc škody.

Pytlik Blaha řekl(a)...
26. listopadu 2012 v 14:03  

co páchá víc škody

Toť otázka. Tuším, že třeba takový ministerský počtář se ani moc zviditelňovat nechce. Skoro bych řekl, že mu světla ramp mohou i vadit.
Na rozdíl třeba od našeho kandidáta na rozhodného starostu, který do toho pere v místním tisku, že by mu člověk skoro uvěřil i účast v třetím odboji. Který ale klidně, když se mu to hodí, obviní jiného z páchání trestné činu jen to fikne. Nejspíš mu vadí, že jej výsledky voleb připravily o angažmá v krajském zastupitelstvu víc, než si myslíme. Taková hezoušká kariérka to mohla být.
Počkám si, až studentstvo vytáhne na barikády s požadavkem, že nechtějí ministra pitomce. Když už je řeč o těch škodách.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.