Marie Reslová: Jihočeská radní za KSČM se brání: Chci jen kvalitní školy

středa 21. listopadu 2012 ·

Obsazení jihočeského resortu školství komunisty vyvolalo petici, demonstraci a stávku. Jak situaci vnímá kritizovaná Vítězslava Baborová?

Minulý týden se radní jihočeského kraje pro školství a kulturu stala Vítězslava Baborová, strakonická učitelka matematiky a fyziky a členka KSČM. Na úrovni kraje  byl tento resort svěřen komunistům poprvé v polistopadové historii.

Část veřejnosti proti tomu protestuje. Martin Rosocha, středoškolský učitel zeměpisu na gymnáziu v Třeboni, inicioval petici, kterou dosud podepsalo více než osm tisíc lidí. Vyzývá v ní hejtmana Jiřího Zimolu (ČSSD), aby koaliční smlouvu s KSČM přehodnotil. Vadí mu, že má školství řídit členka „extremistické strany“. Petici podpořila v den výročí 17. listopadu demonstrace na českobudějovickém náměstí. Přišlo na ni 1500  lidí. Studenti třeboňského gymnázia navíc vyzvali středoškoláky ke stávce, která by se měla odehrát ve čtvrtek 22. listopadu.

Vzhledem k vypjaté atmosféře v jižních Čechách – nová radní podle svých slov čelí i osobním útokům – se ČESKÁ POZICE obrátila na Vítězslavu Baborovou s žádostí o rozhovor. Ve své kanceláři na krajském úřadě v Českých Budějovicích nás v pondělí v poledne přivítala slovy: „Před chvíli jsem mluvila s panem hejtmanem Jiřím Zimolou, který mi doporučil nevyjadřovat se do médií. Ale bylo mi hloupé, když jsem vás měla napsanou v kalendáři, abych se zavřela v kanceláři. Myslím, že někdy není možné se schovat někam do ulity a nic neříkat.“

To není akce studentů

ČESKÁ POZICE: Ze všeho, co jsem si o vás a o panu Rosochovi přečetla, jsem nabyla přesvědčení, že jste oba výborní učitelé. Najednou stojíte proti sobě. Proč si myslíte, že to všechno vypuklo?

BABOROVÁ: Sama nevím. Byly tady demokratické volby a my jsme byli zvoleni. Myslím, že je zapotřebí, aby to férově uhrála i opozice. V minulém volebním období to bylo podobné. Sociální demokracie s námi mohla vytvořit koalici. Neudělala to. Vytvořila ji s ODS, bylo to její právo. Ale my jsme se na zastupitelstvu i potom chovali férově a důstojně. Předkládali jsme své návrhy, ale nikdy jsme takto neútočili na svého oponenta.

Ty útoky nejsou jen na mě osobně, ale i na rodinu. Musela jsem oznámit na policii, že pokud neodstoupím, připravuje se bivakování před naším domem. Mám obavy o sousedy, kteří jsou rozezleni. Já se jim nedivím. Bydlíme v Radomyšli pět let, byl to klidný městys. Tohle KSČM opravdu nedělala. Zase se vracejí k tomu, za co jsme se už několikrát omluvili. Padesátá léta. Já jsem se tehdy narodila. Nechápu, proč se to děje. Není to organizováno studenty. Já myslím, že za tím nestojí ani pan učitel Rosocha. On asi je pravicový volič, ale myslím, že to má organizaci úplně někde jinde.

Celý rozhovor na webu ČESKÁ POZICE

7 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
21. listopadu 2012 v 14:02  

to má organizaci úplně někde jinde

Můžeme si odpustit pátrání po tom, kdo z příšeří tahá za nitky společenského kvasu, když vezmeme v potaz, že vše, co se jen šustne ve světě vezdejším, je v působnoti vševidoucího, vševědoucího, všemohoucího, všeobjímajícího, všestranného pána našeho...

Anonymní řekl(a)...
21. listopadu 2012 v 18:52  

Vážená soudružko radní, jak můžete mít kvalitní školy, když v nich máte studenty, o kterých soudíte, že nemají vlastní názor? Možná se budete divit, ale nejvíce antikomunistů je u nás mezi mladými.

Anonymní řekl(a)...
21. listopadu 2012 v 19:38  

Jak se pozná kvalitní škola???

Anonymní řekl(a)...
21. listopadu 2012 v 21:50  

21. listopadu 2012 18:52

Hluboce se mýlíte, nejvíce nás mladé baví Dělnická strana a Pirátská strana. Antikomunismus je spojen se staříky.

Anonymní řekl(a)...
21. listopadu 2012 v 21:53  

nejvíce antikomunistů je u nás mezi mladými.

a s kým máme bojovat ? S Fišerem, Zemanem,...?

poste.restante řekl(a)...
21. listopadu 2012 v 23:51  

Nejvíce antikomunistů je mezi bývalými komunisty, řekl bych.

Při vší úctě k mladým středoškolákům, nemyslím si, že by se v různých krajích nějak lišili.
A v mém okolí se vyskytuje středoškolák se srovnaným politickým názorem tak jeden na stovku ostatních, kterým je politika úplně ukradená. Většinově jsou pak maximálně schopni říci, že to či ono nechtějí. Na otázku: "Proč?", hledají odpověď velmi ztěžka. A na otázky: "Co by tedy chtěli jinak, a jak?" už obvykle odpovědi ani hledat nemají zájem. Čest výjimkám.
Mimochodem, u dospělých je situace obdobná.

Anonymní řekl(a)...
22. listopadu 2012 v 9:10  

Antikomunismus je sice ustupující, ale radikálnější. Většina rodin má hluboko do talíře a o politiku se nestará. Stačí jednou navštívit projev pana Hučína a s antikomunismem končíte nadsvětelnou rychlostí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.