Marcel Chládek: Vyšší DPH dopadne tvrdě i do oblasti školství

čtvrtek 8. listopadu 2012 ·

Vládní koalice za pomoci přeběhlíků dnes ve Sněmovně po různých taškařicích zvedla ruku pro vyšší DPH. To se samozřejmě výrazně dotkne také oblasti školství - a to jak zřizovatelů, tak žáků, studentů a jejich rodičů. Vláda, která o sobě tvrdí, že je školství její prioritou, tak opět ukázala, že je tomu spíše naopak.


Dopady zvýšení DPH na zřizovatele škol jsou jednoznačné - zvýší se náklady na provoz školy či případné opravy a rekonstrukce. Zvýší se ceny elektrické energie, vytápění, vodného a stočného. Každé ze škol se tedy zvýší náklady, a to o desetitisíce korun. Některé zvýšení nákladů bohužel školy přenesou na rodiče, a to zejména, co se týče například stravování nebo školních pomůcek, jako jsou učebnice či psací potřeby. Zvýšené náklady samozřejmě ponesou také rodiče prvňáčků, kdy je bude stát pořízení výbavy pro školáka až o stokoruny více.

Nepříliš slavné to bude také se zvyšováním platů učitelů, což sliboval ministr školství Petr Fiala, a to ve výši jednoho procenta. Tedy méně, než se odhaduje inflace. Fakticky se tedy učitelům reálné platy sníží.

Vyšší DPH navíc přichází v době, kdy oblast školství čelí díky bývalému ministrovi Dobešovi kolapsu čerpání peněz z fondů EU a reálně tak hrozí, že ČR přijde o desítky miliard korun.

Místo systémové nápravy či snahy o řešení pravicová vláda oblast školství sráží ještě více k zemi. Mám vážné obavy z toho, aby se z této šokové a nepřijatelné pravicové terapie byla schopna oblast vzdělávání ještě vůbec zvednout na nohy.

Jsem proto přesvědčen o tom, že senátoři ČSSD vládní likvidační zdražovací balíček odmítnou a vrátí zpět do Poslanecké sněmovny.

Zdroj: ČSSD.cz

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
8. listopadu 2012 v 15:23  

Jenže kdyby se nezvedlo DPH, odskáče to, ty Chládku jeden nešťasná, školství ještě víc. O tom žádná.

obyčejná učitelka řekl(a)...
8. listopadu 2012 v 21:19  

To není pravda. Školství odskákalo už před zvýšením DPH. To totiž bylo zavedeno např. proto, aby si poslanci mohli zvýšit platy.

Anonymní řekl(a)...
8. listopadu 2012 v 21:27  

Jenže kdyby se nekradlo, tak se vůbec šetřit nemusí. Stačilo by jen převést oněch 12 miliard (Mostecká uhelná) ze Švýcarska. To by nám ale musel někdo pozavírat mnoho občanů ČR s průkazkou ODS,TOP09,KDU-ČSL,ČSSD,..

Anonymní řekl(a)...
9. listopadu 2012 v 12:00  

Mám obavy, že náklady na naše přebujelé sociální dávky by nestačilo pokrýt ani to, co by se ušetřilo, kdyby se nekradlo. Problém je totiž v tom, že hodně lidí bere dávky, i když má příjmy solidní. Bohužel totiž taky kradou a podvádějí. Moc lidí, kteří nepodvádějí neznám. Jen to někdo dělá v malém a někdo ve velkém. To v malém považuje většina za sympatické, protože stále uznává heslo: Kdo neokrádá stát, okrádá rodinu. A zajímavé je, že ti, co kradou v malém nejvíc řvou na ty, kdo kradou ve velkém.

poste.restante řekl(a)...
9. listopadu 2012 v 13:47  

Lekce matematiky pro pokročilé:
Cena jednoho kilometru dálnice se pohybuje kolem 150 milionů, ale když se chce, může se vyšplhat i na 1,5 miliardy.
Odhadovaná míra předražení staveb se pohybuje v rozmezí cca 5 - 15%.
Částečně jsou tyto prostředky určeny na pokrytí nákladů souvisejících s korupcí, kdy "vedlejší náklady" jsou přibližně odhadovány na 10% ceny stavby.
Kolika lidem by předražení v loňském roce stavěných dálnic pokrylo celoroční sociální dávky?

O kolik je nutno zvýšit náklady na pracovní místo běžného zaměstnance, místo řemeslníka "podnikajícího" při výstavbě zmiňované dálnice ve švarc-systému, aby byly pokryty tyto zvýšené výdaje?
A o kolik více příjemců podpory v nezaměstnanosti tak vyrobíme?

A pro přemýšlivé úloha navíc.
Na kolik vyjde náprava škod, které napáchají jedinci, kterým sociální dávky nevyplatíme a oni si následně zajistí prostředky k obživě pácháním trestné činnosti?

Kromě toho mezi sociální dávky patří také přídavek na dítě a porodné. Opravdu chceme tyto dávky také omezit?

Takže se sociálními dávkami opatrně. Jistěže jsou mnohé příklady jejich zneužívání, ale ty se dají většinou řešit, pokud by se opravdu chtělo. Některé dávky lze zabavit i exekučně. To by ale někdo musel zaplatit navíc pracovníky úřadů a policisty, kteří by mohli provádět opravdu důsledné kontroly žadatelových poměrů.

Ale je dobré si uvědomit, že kdyby se nám podařilo systém kontroly jejich vyplácení dovést k dokonalosti, bude to mít také hodně nepříjemné důsledky.

Řečeno polopatě.
Jeden korupčník se vyrovná několika stovkám až tisícům příjemců dávek, kteří ale budou z něčeho muset žít, i když jim dávky nevyplatíme. Naproti tomu korupčník odčerpává prostředky, které mohly být investovány do vzniku nových pracovních míst, v důsledku čehož by došlo ke snížení počtu příjemců dávek.

Anonymní řekl(a)...
10. listopadu 2012 v 21:19  

9. listopadu 2012 12:00
Srovnáváte nesrovnatelné. Již politická mrtvola Drábek musel na základě průzkumu ministerstva práce a sociálních věcí konstatovat, že jde pouze o necelé jedno procento zneužitých dávek v řádu necelých sto milionů. Co je to oproti masivnímu rozkrádání této republiky ve velkém. Tady se jedná o stovky miliard. Možná by to chtělo sáhnout těmto "podnikatelům" na konta v daňových rájích (stejně jako Němci). Kapitolou samou o sobě je hromadné neplacení daní podnikatelskými subjekty. Za to by Kalousek naplnil státní rozpočet nejméně 2x.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.