Marcel Chládek: Ministr Fiala mystifikuje veřejnost, platy učitelů kvůli vládní politice reálně poklesnou!

úterý 13. listopadu 2012 ·

Ministr školství Petr Fiala se v médiích chlubí, že v roce 2013 zvedne platy učitelů "zhruba o 1 procento". Nevím, zda si pan ministr dělá z učitelů legraci nebo prostě jen nezná makroekonomické výhledy České republiky pro rok 2013.


Například podle odhadu ministerstva práce a sociálních věcí bude v roce 2013 meziroční růst cenové inflace 2 až 3 procenta. Platy učitelů tedy fakticky poklesnou! A nejen to. Pravice zasazuje školství další úder, když si ve svém podivně odhlasovaném balíčku prosadila také zvýšení DPH. To zvýší náklady každého občana na živobytí. I to se samozřejmě dotkne pedagogických pracovníků, nemluvě o těch nepedagogických, jejichž platy jsou už dnes výrazně podprůměrné.

Oblast školství je za vlády P.Nečase finančně devastována. Čerpání peněz z fondů EU pro projekty v oblasti vzdělávání jsou stále zablokované, předražené státní maturity, proti kterým varovala ČSSD, spolkly téměř 1,5 miliardy korun, podivné smlouvy a zbytečné projekty MŠMT stojí daňové poplatníky další stovky milionů korun.

Oblast školství by zcela jistě uvítala, pokud by pan ministr Fiala věnoval více energie do zajištění resortu po stránce finanční. Prvním krokem musí být okamžité odblokování miliard korun z EU. V tom bohužel pan ministr zatím nepostoupil ani o píď, navzdory návrhům řešení ČSSD na realokaci těchto peněz do úspěšných projektů.

Výsledkem finanční devastace školství je i petice školských odborů s názvem "Za vytvoření podmínek pro kvalitní vzdělávání v ČR". Pod petici, která volá po řešení zoufalé finanční situace, se podepsalo již bezmála 20 tisíc lidí.

ČSSD je připravena projednat tuto občanskou stížnost v Senátu P ČR, kam by měla tento týden dorazit. Rád bych proto vyzval pana ministra Fialu, aby se tohoto projednávání, na které bude zcela nepochybně pozván, zúčastnil a hledal skutečně zodpovědné a stabilní řešení této problematické situace.

Zdroj: ČSSD.CZ

11 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
14. listopadu 2012 v 1:26  

Fiala by možná udělal nejlépe, kdyby přiznal, že na danou práci ministra nestačí a prostě odešel.

Anonymní řekl(a)...
14. listopadu 2012 v 8:03  

Chládek zase plácá nesmysly. Jestli Fiala řekne, že zvýší platy o 1%, je to sice směšná částka, ale tím nikoho nemystifikuje. To, že reálně platy spadnou dolů, víme, ale je to jiný problém, druhá strana mince. Kdyby Fiala řekl, že reálné platy učitelů půjdou nahoru, to by mystifikace byla.

Anonymní řekl(a)...
14. listopadu 2012 v 10:05  

Přesně tak, Marcel plácá nesmysly. Ono totiž, kdyby se nevedlo DPH, tak by šetření v rozpočtu zasáhlo školství daleko více. Takto nám možná mírně poklesnou reálné platy, ale v tom druhém případě, by nás šlo mraky na ulici. Tak si vyberte.

Anonymní řekl(a)...
14. listopadu 2012 v 10:56  

Fiala by měl jít ale ne za tuto mystifikaci (navzdory píáristům ministerstva), ale za katastrofu v evropských fondech, kterou významně zhoršil.

Anonymní řekl(a)...
14. listopadu 2012 v 12:19  

Zajímavé, že na každou Marcelovu kritickou zprávu hned vyskočí dvě reakce stále stejného typu od píáristy ministerstva (jako třeba dnes) a Marcel se často zalekne a vydá dvě zprávy na podporu Fialy :-)

Anonymní řekl(a)...
14. listopadu 2012 v 14:06  

Po nástupu Fialy došlo v evropských fondech k exodu, který nemá na ministerstvu obdoby. Všichni čekali, že poletí městský strážník Zaorálek a když dlouho neletěl, tak zklamaní odešli a odcházejí. Fiala je katastrofou českého školství, přijdeme o miliardy!

Anonymní řekl(a)...
15. listopadu 2012 v 14:57  

Chládek mystifikuje celý národ.

Anonymní řekl(a)...
17. listopadu 2012 v 7:22  

Ó, jake to překvapeni, že díky inflaci klesnou platy učitelů. A jéje oni klesnou i úředníkům, policistǔm dělníkům, prodavačǔm,.... Jak někdo muže psát takový kraviny. Jdete do...

Anonymní řekl(a)...
17. listopadu 2012 v 12:01  

Pro 14. listopadu 2012 12:19

Obávám se, že naše ministerstvo už ani na píáristy nemá...

Anonymní řekl(a)...
17. listopadu 2012 v 12:37  

Ministerských píáristú je několik desítek...

Anonymní řekl(a)...
17. listopadu 2012 v 14:14  

Fiala s neschopným Zaorálkem poletí ruku v ruce a to nejen z ministerstva, ale za mříže.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.