Marcel Chládek: Kdo dluží českému školství 762 milionů korun?

pondělí 26. listopadu 2012 ·

Mávejme, slavme, usmívejme se – Evropská komise po téměř deseti měsících uvolňuje čerpání desítek miliard korun pro podporu českého školství v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.


Je ale opravdu co slavit? Máme mít důvod k radosti?

Deset měsíců temna, kdy dostala naše země z důvodu ztráty důvěryhodnosti a podezření z korupčních praktik stopku pro jakékoli čerpání peněz z fondů EU v rámci OPVK, přijdou ČR pekelně draho. Kolaps fondů, způsobený pochybeními a totální neschopností bývalého ministra školství Josefa Dobeše, se nyní podle střízlivých odhadů vyčísluje na ztrátu 762 milionů korun! Tolik peněz Evropská unie sebere ČR za chyby v projektech.

Daleko závažnější zprávou ovšem je, že v důsledku donedávna zastaveného čerpání peněz nestihne školství vyčerpat až několik miliard korun! Taková ztráta je přitom pro silně podfinancovaný resort, který škrtá tisícikoruny pro pedagogy, uklízečky i studenty a který neváhá z důvodu nedostatku peněz likvidovat školy na malých městech, skutečně fatální průšvih.

Je velice smutné, kam až nechala zajít situaci Nečasova vláda, která byla ze všech stran, včetně ČSSD, upozorňována na důsledky neschopnosti ministra Dobeše. Sociální demokracie v rámci kolapsu čerpání evropských peněz opakovaně navrhovala jednání a hledání řešení napříč politickým spektrem, navrhovali jsme řešení v podobě realokace peněz do programů, které čerpají bez problému, přišli jsme s řešením odebrat peníze z resortu školství a dát je tam, kde se miliardy korun transparentně využijí. Navrhovali jsme, vyzývali jsme, apelovali.

Vše marné!

Neochota vlády P.Nečase řešit tuto situaci včas a vyhodit Josefa Dobeše hned po nástupu bude nyní stát daňové poplatníky minimálně tři čtvrtě miliardy korun! Peníze totiž z EU nepřijdou a stát je bude muset vytáhnout ze svého! Resort zřejmě přijde o daleko více, střízlivé odhady mluví o jednotkách miliard korun.

Ministr Fiala, který s úsměvem na rtech oznamoval znovuspuštění čerpání peněz, už zapomněl dodat to podstatné: jaké budou definitivní suma, s kterou se školství musí kvůli kolapsu rozloučit? Kdo za ztráty nese zodpovědnost? Jaká opatření udělalo MŠMT, aby se podobný průšvih neopakoval?

Ministr mlčí.

Jsem přesvědčen, že právě dlouhé mlčení Nečasovy vlády přivedlo čerpání na školství do slepé uličky. Z pozice předsedy školského výboru jsem proto na 4. prosince svolal v Senátu mimořádné jednání s cílem dozvědět se, jaká je aktuální situace a opatření k tomu, aby školství evropské peníze dostalo. Zajímat se budeme také o to, kdo nese za ztrátu miliard korun odpovědnost.

Situace je vážná a proto věřím, že ministr Fiala přestane mlčet, najde dost odvahy a přijde do Senátu o aktuální situaci informovat a jednat. V opačném případě totiž Petr Fiala i tato vláda vyšle občanům jasný signál, že připravit stát o 762 milionů korun je vlastně tak trochu v pořádku.

Zdroj: ČSSD.cz

17 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
26. listopadu 2012 v 13:53  

Zastavení certifikace určitě není důvod nevyčerpání nějaké částky, to je naprostý nesmysl. Marcel by si měl nastudovat, co to ta certifikace vlastně je.

Nestihne se to vyčerpat zejména kvůli neskutečnému bordelu a také katastrofální neschopnosti městského strážníka Zaorálka a erotické masérky Podubecké a jejich "vybraných" spolupracovníků.

Anonymní řekl(a)...
26. listopadu 2012 v 16:00  

"navrhovali jsme řešení v podobě realokace peněz do programů, které čerpají bez problému, přišli jsme s řešením odebrat peníze z resortu školství a dát je tam, kde se miliardy korun transparentně využijí. Navrhovali jsme, vyzývali jsme, apelovali."

Milý Marcele.

Dovoluji si Vás upozornit, že takto by školství o ty peníze rovněž přišlo. Ano využily by se v nesmyslných rekvalifikacích pro nezaměstnané v rámci projektů MPSV, kam se chodí jenom proto, aby se nepřišlo o dávky. Význam to v podstatě pro ty nezaměstnané nemá žádný jiný. A opět jsou to vyhozené peníze.

Ne že by těch peněz pro školství nebylo škoda, ale ty opět meleš páté před deváté a pleteš koše s baňama.

Anonymní řekl(a)...
26. listopadu 2012 v 16:33  

Kancelář ombudsmana a ministr školství Petr Fiala přiměli ústřední školní inspektorku O. Hofmannovou, aby po déle než roce vytrvalého odporu zveřejnila výši nenárokových složek svého platu a výši svých odměn z veřejných prostředků, které jí byly vyplaceny v roce 2010
Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Petr Fiala letos nejdříve na podnět Úřadu veřejného ochránce práv v přezkumném řízení přehodnotil a zrušil odmítavé rozhodnutí svého předchůdce J. Dobeše a svým vlastním rozhodnutím ve správním řízení č.j. MSMT-333/2012-II/1 dne 8. října zrušil i původní zákonu č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, odporující rozhodnutí ústřední školní inspektorky mgr. Olgy Hofmannové o utajení celkové výše nenárokových složek platu a výše odměn, které O. Hofmannová jako ústřední školní inspektorka obdržela z veřejných prostředků v roce 2010. Dle informace, kterou byla nyní Česká školní inspekce nucena po zásahu Kanceláře ombudsmana a ministra P. Fialy zveřejnit, bylo ústřední školní inspektorce Olze Hofmannové vyplaceno z veřejných prostředků v roce 2010 celkem 752 286 Kč v hrubém platu. V tom nároková složka platu činila 558 459 Kč, osobní příplatek 133 827 Kč a odměny 60 000 Kč.

Anonymní řekl(a)...
26. listopadu 2012 v 18:09  

ČSSD

Anonymní řekl(a)...
26. listopadu 2012 v 19:04  

To je docela malo, pokud jsou to opravdu vsechny prostredky, co dostala, vzdyt to je jen nejakych 62tisic mesicne. To je velice slabe v porovnani s ostatnimi zamestnanci ustrednich organu statni spravy.

Anonymní řekl(a)...
26. listopadu 2012 v 20:04  

Jsou v tom započítány i příplatky a doplatky (třeba na dpč) z evropských a jiných grantových projektů??

Anonymní řekl(a)...
26. listopadu 2012 v 20:29  

To nejsou žádné příplatky ani doplatky. To je normální zlodějina, kterou si státní úředníci MŠMT a příspěvkovych org. přilepšují k platu - DPP a DPČ v projektech ESF. Na projektech "pracují" v pracovní době, pochopitelně

Pytlik Blaha řekl(a)...
26. listopadu 2012 v 21:14  

To je velice slabe v porovnani s ostatnimi

Nakonec oni i ti inspektoří jsou jen tací otloukánci. Přivýdělek se hodí. Každý dělá, co může.

Na projektech "pracují" v pracovní době

Mohl bych možná potvrdit nejméně v jednom případě.
Leda, ledaže by si dotyčná inspektorka vzala neplacené pracovní volno nebo měla ten den noční...?

Anonymní řekl(a)...
26. listopadu 2012 v 22:32  

Ostatně projekt NIQES - testování žáků v 5. a 9. třídách je výše popsaného důkazem. Inspektoři to dělají, jako slušný přivýdělek, ve své pracovní době, ale na realizátory ve školách se v tomto projektu, který je rovněž financován ESF, ani nepomyslelo. Šak by přece nechtěli mít zaplaceno proboha za něco, co dělají ve své pracovní době.

Anonymní řekl(a)...
27. listopadu 2012 v 10:49  

Co je dovoleno Jovovi z ČŠI, není dovoleno volovi z nějaké základní školy.

Anonymní řekl(a)...
27. listopadu 2012 v 13:04  

No nenadávejte na ČŠI, ale na vola Zaorálka, který není schopen projekty řádně kontrolovat, resp. schválně kazí kontrolní systém, aby bylo snadné krást. Nezapomeňme u voleb, že tento městský strážník se zkušeností se šlapáním chodníků, tam byl bez jakýchkoli manažerských nebo jiných zkušeností dosazen stranou jménem ODS.

Anonymní řekl(a)...
27. listopadu 2012 v 13:23  

Pro Pytlika: Jsou to stovky případů. Připočtěte si ještě krajské úředníky a jde to do tisíců.

Existuje také spousta černých duší - příbuzní a kamarádi, kteří jen odevzdávají výkazy práce (nebo je někdo odevzdává za ně). Je to téměř nepostižitelné a velmi obtížně prokazatelné.

Anonymní řekl(a)...
27. listopadu 2012 v 13:40  

Až na to, že ústřední inspektorka nemá úvazek v žádném projektu, Niqes není projekt testování a inspektoři si na něm nepřijdou na víc než pár hodin za rok, je tato diskuze celkem věcná a odborná :) Koneckonců ten dotaz na její plat vznesl asistent poslance Grebeníčka potom, co mu byl zrušen pohodlný pašalík na ÚIV.

Anonymní řekl(a)...
27. listopadu 2012 v 14:32  

"Niqes není projekt testování"

Děláte si srandu z obyčejných lidí, protože si myslíte, že jsou padlí na hlavu?

A co jsme to proboha v tom červnu dělali? Je tak pojmenována i testovací aplikace a na všech návodech k testování je NIQES uvedeno, plus samozřejmě logolink, bez kterého by nám EU nedovolila si ani prdnout.

A jen tak na závěr. Těch "pár hodin" mají inspektroští na rozdíl od učitelů na školách zaplaceno. Nebo snad ne?

Anonymní řekl(a)...
27. listopadu 2012 v 14:39  

Kdyby ten náměstek Zaorálek alespoň trošičku těm fondům rozuměl, tak by to mohlo fungovat výrazně lépe. Prosím, prosím, prosím, když už tam chcete dát nějakého zasloužilého stranického soudruha, ať aspoň příště umí alespoň číst a psát!

Pytlik Blaha řekl(a)...
27. listopadu 2012 v 14:42  

je tato diskuze celkem věcná a odborná :)

JO! Věcné diskuse vyloženě miluju. Třeba když po ní před televizními kamerami volají týpci, jejichž jediným smyslem existence je vlastní prospěch.
Když věcna, tak věcná.
Existuje někde seznam českých školních inspektorů, abych si mohl ověřit, jestli mezi ně patří i osoba, která 28. května 2012 na oblastní konferenci čmos pš v Písku hodlala jako lektorka asi od 14,30 hodin držet hodinovou odbornou přednášku o inkluzi v rámci projektu Otevřená srdce prezentovanou jako celodenní seminář, než ji pro nesouhlas s vyřčeným přerušila kolegyně zřejmě z praktické školy a než jsem tu osobu požádal, aby svého počínání zanechala, protože máme důležitější věci k projednání, a musel si pak od úřednice Táborského odboru školství vyslechnout, že mám vzrušený projev?

Anonymní řekl(a)...
27. listopadu 2012 v 15:13  

Marcel by se měl velice důrazně ptát, proč Fiala už 3/4 roku neudělal ve věci fondů vůbec ale vůbec nic a v důsledku způsobil propadnutí části peněz. Marceli, přece bys nechtěl bílého koně i nadále krýt??

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.