Marcel Chládek: Josef Dobeš byl ministrem doslova za všechny peníze

středa 28. listopadu 2012 ·

Exministr školství Josef Dobeš zřejmě bude daňové poplatníky stát víc, než jsme si všichni mysleli. Poslední informace totiž hovoří o tom, že Evropská komise našla v rámci několika Individuálních projektů národních (IPn) pochybení v celkové výši až 121 milionů korun! Ty zřejmě - pokud se pochybení potvrdí - zaplatí ministerstvo školství, tedy jinými slovy český daňový poplatník. Zbývá jen dodat, že všechna tato pochybení proběhla za ministrování právě Josefa Dobeše.


Josef Dobeš tak nebyl jen nejhorším ministrem školství od dob Marie Terezie, ač si prezident Klaus myslí pravý opak (je otázkou, zda si to ještě vůbec myslet může), ale také tím nejdražším. Propojil totiž tunel státních maturit, které stály daňového poplatníka 1,5 miliardy korun, s chybami v čerpání peněz EU, díky čemuž je na naši státní správu v Bruselu nahlíženo jako na neschopnou. Mohou za to příhody, které se staly v minulosti, kdy například ministerstvo přišlo s projektem, který byl Evropskou komisí odmítnut a ministerstvo se rozhodlo předložit znovu ten samý projekt, akorát s jiným názvem. I to se bohužel dělo. A proto se nemůžeme divit, že školství kvůli těmto věcem přichází o miliardy korun. Ty mohly být využity pro potřeby českých občanů – žáků, studentů, ale i učitelů.

Když bylo evidentní, že se peníze pro Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost – který je administrován právě ministerstvem školství – nestihnou vyčerpat, navrhl jsem ministrovi školství, aby byly tyto peníze přealokovány do jiných operačních programů, například těch regionálních, tzv. ROPů. Tam mohly být využity rovněž pro potřeby školství, například na rekonstrukce či výstavbu školních budov. Nic z toho se nestalo.

Musím se však zeptat – je možné, aby jeden z resortů přišel o tolik potřebné peníze a nikdo za to nenesl odpovědnost? A to ani v případě, kdy Evropská komise přímo ukáže na viníka situace, která bude českého daňového poplatníka stát na 120 milionů korun? Nejde jen o politickou odpovědnost, ale o tu trestně-právní. Škodu totiž neutrpěl jen daňový poplatník, ale také budoucnost České republiky jako takové, protože hlavním poškozeným je naše školství – tedy resort, jehož kvalita je přímo úměrná konkurenceschopnosti naší země.

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
28. listopadu 2012 v 13:20  

A to ještě jde řeč jen o vyhozených penězích kvůli nedodržení podmínek pro projekty, jak si je stanovili úředníci v Bruselu a následně i na MŠMT.

K daleko vyšším částkám bychom se dopočítali, kdybychom brali v úvahu i smysluplnost, či spíše nesmyslnost a neužitečnost i těch projektů, které přes "cifršpióny" ještě jakžtakž prošly či projdou.

Anonymní řekl(a)...
28. listopadu 2012 v 15:19  

Přesně tak.

Např. mi není jasné, proč se v některých projektech za desetimilióny vytvářejí výukové materiály pro učňáky v angličtině, když žáci nejsou schopni pochopit většinu učiva v češtině. Strojařina v angličtině musí být docela sado maso.

A to je jen jeden přáklad za všechny. Je to fakt docela průšvih.

Anonymní řekl(a)...
28. listopadu 2012 v 16:26  

"Mohou za to příhody, které se staly v minulosti, kdy například ministerstvo přišlo s projektem, který byl Evropskou komisí odmítnut a ministerstvo se rozhodlo předložit znovu ten samý projekt, akorát s jiným názvem. I to se bohužel dělo."

Dobře že si Marcel oproti minulosti sehnal podrobnější informace. Ti lidi, co takto předkládali všechny ty projekty, tam stále sedí... Zaorálek stále ve funkci, masérka Podubecká bez funkce ale s vyšší výplatou.

Anonymní řekl(a)...
28. listopadu 2012 v 20:42  

Dobeš byl na MŠMT držen z důvodů politických. Jeho vyhození by tehdy znamenalo konec vlády národního rozkrádání a konec koryt a korýtek pro jistou část společnosti.

Anonymní řekl(a)...
28. listopadu 2012 v 22:30  

Ten clanek je trochu opet nepresny. Projekt se zmenou nazvu, avsak naprosto stejny predal Jakub Starek, ktery je na ministerstvu stale, oproti jinym...treba Podubecke nebo Hrabankovi. Castka 1,5 mld je celkova castka, za kterou nemuze Dobes, ale vsichni ministri za poslednich 15 let!!! Jinak bude zajimave sledovat IPn Karierni system...

Anonymní řekl(a)...
28. listopadu 2012 v 23:53  

Myslim, ze nemate pravdu, hlavnim vinikem je Zaoralek a Podubecka, Starek byl jen jeden z vykonavatelu.

Anonymní řekl(a)...
29. listopadu 2012 v 8:18  

Jen doplním: Stárek, Zaorálek, Podubecká = všichni ODS Praha 6. Určitě je to náhoda a nikdo za nic nemůže...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.