Konference na PřF objasní přesun výsledků vědy do komerční sféry

sobota 24. listopadu 2012 ·

Konferenci s celorepublikovým významem „Věda v Olomouci“ chystá Univerzita Palackého na úterý 27. listopadu 2012. Tři významná vědeckovýzkumná centra představí důležitá témata jako je technologie čištění vod a půd, výzkum v oblasti pokročilých materiálů či nová léčiva – stěžejní témata v oblasti konkurenceschopnosti České republiky v prostředí trhu evropského i celosvětového. Akce se uskuteční v prostorách přírodovědecké fakulty.


Svůj výzkum představí Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů, Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum a BIOMEDREG – Ústav molekulární a translační medicíny.

„Mezi představovaná nosná témata budou patřit například technologie čištění vod a půd, výzkum v oblasti pokročilých materiálů – nanostříbro, prototypy optických senzorů, polovodiče, regulátory a stimulátory vývoje rostlin, šlechtění odolných druhů rostlin, využití a produkce proteinů, biomedicínsky využitelné materiály, nová léčiva a biomarkery lidských onemocnění či translační medicína,“ zdůraznil za organizátory dr. Pavel Tuček.

Prezentace budou současně opřeny o úspěšný transfer technologií – dodávky pro observatoře po celém světě, úspěšně provedené sanace odpadních vod, nový přípravek pro zvýšení výnosů zemědělských plodin, zlepšení účinku hnojiv, vývoj a úpravy metodik, diagnostické soupravy používané u nádorových onemocnění, léčiva v pokročilých klinických zkouškách a další.

„Věříme, že nejen prezentované technologie, ale i samotná strategie spolupráce dokáží motivovat účastníky ke vzájemné kooperaci mezi vědecko-výzkumnými subjekty a komerčním sektorem. V dopolední sekci bychom chtěli prezentovat smysluplnost spolupráce akademických subjektů s komerčním sektorem demonstrací na reálných případech transferu technologií. Odpolední blok bude věnován "diskuzním stolům" nad tématy spolupráce v oblasti inovací, výzkumu a vývoje nebo grantové kooperace,“ dodal.

Více se o plánované konferenci dočtete na http://vedavolomouci.upol.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.