Jan Wagner: Tablety do škol aneb když dva dělají totéž... 2.

úterý 13. listopadu 2012 ·

V článku před týdnem jsme zmínili dva projekty zavádějící tablety do škol. Dnes zmíníme pro úplnost další dva, které se od obou předchozích liší.

Od obou projektů v minulém článku se liší řešení Samsung Smart School. V tomto případě jde o komplexní dodávku tabletů Samsung, vybavení učebny nábytkem, serveru s MS Windows Server, 65" interaktivní obrazovky, wi-fi routerů a software pro správu obsahu, pro testování a komunikaci s učitelem. Podle vyjádření při slavnostním otevření v pražské střední škole EDUCAnet šlo zde o jednu z prvních instalací v Evropě. 10" tablety Samsung s operačním systémem Android jsou umístěny ve specializované učebně, kde mají k dispozici i dokovací stanice s klávesnicí. Z tohoto pohledu jde o velmi konzervativní přístup: jde de facto o překonaný koncept počítačové učebny s drahými klientskými počítači, které k tomuto účelu nejsou možná ani určeny. Poměr cena/výkon je navíc nepříliš výhodný...

V dalším projektu pro podporu tabletů ve školách Sdílíme iSen nabízí společnost 24U spolu s OS Přístav a Speciální základní školou Poděbrady praktické workshopy, zaměřené na využití moderních technologií ve vzdělávání a komunikaci. Cílovou skupinou jsou primárně rodiče a další osoby pečující o děti/dospělé se speciálními potřebami. Jak název projektu hrazeného z OP VK napovídá jde o podporu tabletů iPad, které 24U jako prodejce Apple prodává. Pro žáky se speciálními potřebami je samozřejmě využití tabletů podle dosavadních zkušeností vhodné a osvěta je určitě nutná. Je škoda, že se podobný projekt nerealizoval jako národní: i v této oblasti MŠMT v přípravě projektů v OP VK selhalo. V rámci projektu EU peníze školám pak pro speciální školy rovněž chyběla ze strany MŠMT metodická podpora.

Nejznámější výrobce tabletů Apple dominuje v tomto segmentu i v České republice a není divu, že je nejaktivnější i v oblasti vzdělávání. Přesto je jen mezi obrazně mezi slepými jednookým králem. Ve všech v obou článcích zmíněných projektech jsou nabízeny jen high-end produkty a skutečné nasazení 1:1 není jednoznačné. Určitě by bylo dobré, aby se prodejci orientovaní na školský trh snažili ověřit a prosadit i méně nákladné modely.



Dnes jsou na trhu tablety na platformě Apple iOS, Google Android (ty nabízí celá řada známých výrobců: Acer, Asus, Lenovo, LG a mnoho dalších) a MS Windows (nejnovější Windows 8 jsou doslova za dveřmi, opět nabídka je od prakticky všech významných výrobců). Paralelně jsou nabízeny i čtečky e-knih, které se nyní často tabletům blíží. Například řada čteček Amazon Kindle Fire sice využívá modifikovaný systém Android, ale plně využívá ekosystém Amazon Kindle pro distribuci multimediálního obsahu.

Takže doufejme, že se brzy dočkáme dalších iniciativ výrobců či prodejců tabletů. Kdo bude další?










1 komentářů:

Ondřej Neumajer řekl(a)...
13. listopadu 2012 v 10:05  

Jenom technická poznámka. V článku se píše "čteček Amazon Kindle Fire". To ale není čtečka, ale tablet. Čtečky od Amazonu jsou Kindle Keyboard, Kindle Paperwhite atp.
ON

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.