Jak mluvit, aby nás teenageři poslouchali

pondělí 5. listopadu 2012 ·

Máte doma puber áka a čím dál méně si rozumíte?


Tato kniha je skvělým rádcem, jak jednat s dospívajícími tak, aby naše slova brali vážně, a jak jim naslouchat, aby v nás dospělých viděli partnera, nikoliv nepřítele. Způsoby jednání a tipy, jak vést dialog, jsou velmi názorně předvedeny na kreslených scénkách. Autorky využívají hlavně příkladů ze života a rozhovorů mezi rodiči a jejich dětmi. Na problémech jiných rodin si lépe uvědomíte, kde se dopouštíte chyb a poučíte se, jak některé zaběhnuté způsoby chování změnit.

V knize naleznete:
  • Jak se vžít do pocitů vašeho dospívajícího dítěte – jak nezlehčovat jeho přání, nezavrhovat za každou cenu jeho názory, ale jak nalézt společnou řeč nad daným problémem.
  • Jak neobracet názory dítěte proti nám svým věčným a marným vyčítáním, rozkazy a sáhodlouhým moralizováním, ale jak lépe popsat problém, své rodičovské pocity a to, co od dítěte očekáváme.
  • Jak můžeme použít i humorné nadsázky k dosažení výchovného cíle a spolupráce dospívajícího.
  • Jak pokárat, ale nepotrestat, aby si dítě lépe uvědomilo svou zodpovědnost, nikoliv aby se vzpříčilo dalším výchovným pokusům.
  • Jak pochválit a jak vyjádřit naši nespokojenost.
  • Jak najít kompromisy na obou stranách tak, aby neutrpěla výchova, ale zároveň aby nedocházelo ke zbytečným střetům při řešení někdy i malicherných problémů (úklid pokoje, pomoc v domácnosti, večerní návraty...).
  • Názory dospívajících na výchovné postupy a chování dospělých, co je na nás „štve“, což nám ulehčí pochopení, proč k některým výchovným krizím dochází. Kromě toho nám tato kapitola umožní zavzpomínat na dobu, kdy jsme to prožívali my sami a usnadní nám vcítit se do mysli našeho potomka.
  • Problémy s alkoholem, sexem a drogami – jak dítě neinformovat o nebezpečí dlouhými rodinnými přednáškami, ale působit na něj průběžně a téměř nenápadně.
Vydal CPress, doporučená cena 229 Kč

Knihu s 15% slevou zakoupíte v e-shopu knihy.cpress.cz.

3 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
5. listopadu 2012 v 14:12  

při řešení někdy i malicherných problémů (úklid pokoje, pomoc v domácnosti, večerní návraty...)

A-ha!!! Zatímco okruh těch zásadních problémů se promítá nejspíš do projednání varianty nákupu iPadu v rozmezí od 12 290 korun za 16 GB verzi s Wi-Fi až po 19 890 korun za verzi s pamětí 64 GB a rychlým mobilním připojením.

poste.restante řekl(a)...
6. listopadu 2012 v 13:26  

Jak mluvit, aby nás teenageři poslouchali
Tak především je nutno teenagerovi říci, aby si vyndal sluchátka z uší, vypnul mp3, mobil, tablet, noťas, ...
Dále je nutno mluvit pomalu a zřetelně.
Po více jak třech větách, či delším souvětí učinit pauzu.
Celková délka sdělení by neměla přesáhnout tři minuty, zcela výjimečně pět.
Nakonec je třeba několika otázkami ověřit přijetí informace a klíčové body pro jistotu zopakovat.
Při dodržení tohoto postupu je vcelku slušná šance, že teenager cca 30% sdělení bude vnímat, cca 20% přijatého pochopí a cca 10 % pochopeného také vykoná.
Obvykle to, co bylo obsahem první věty.

Pytlik Blaha řekl(a)...
6. listopadu 2012 v 14:03  

Vždycky si vzpomenu na Lábusova Úďu nebo Kaiserovu Karolínu Kaiserovou.
Jsou jevy s časem konstantní.
http://bit.ly/TxGjOC
http://bit.ly/18Tw3M

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.