Blanka Kozáková: Krajská konference v Ostravě se zaměřila na nové technologie ve výuce

pondělí 26. listopadu 2012 ·

Za účasti 116 učitelů ze základních a středních škol proběhla v pondělí 19. listopadu 2012 v Ostravě krajská konference zaměřená a využívání ICT ve školách. Konferenci pro učitele připravilo Krajské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a informační centrum, Nový Jičín, příspěvková organizace ve spolupráci s Informačními centry Moravskoslezského kraje (ICeMSK).


Zájem učitelů jsme tentokrát směřovali na oblast cloudu a online aplikací. Zajímavé přednášky k tomuto tématu zazněly od Jiřího Chytila a Janka Wagnera. Oba přednášející upozornili na skutečnost, že společně s technologiemi se také rozvíjí spolupráce v komunitách učitelů (viz např. www.pil-network.com/ nebo www.gegcr.cz) a jejich podpora ze strany poskytovatelů těchto služeb.

Trvalým předmětem zájmu učitelů je interaktivní výuka. Tentokrát měli možnost srovnání interaktivní tabule SmartBoard, se kterou na stánku AV MEDIA seznamoval Jiří Durčák a interaktivní obrazovky, kterou za J4W představil Jan Wagner (více na www.j4w.cz/products-cz). Konkrétní podporu interaktivní výuky dlouhodobě nabízí nakladatelství FRAUS, které představilo projekt Flexibook 1:1 (více o výuce bez papírových učebnic uvádějí na www.fraus.cz/flexibook-11.

Poohlédli jsme se také po projektových příležitostech škol mimo oblast OPVK. Veronika Blablová nám představila možnosti European Schoolnet a eTwinningu (viz také www.naep.cz), Ivana Češková zmínila možnosti zapojení škol do spolupráce s VŠB-TU Ostrava (více na planetarium.vsb.cz).

Na toto téma navázala soutěžní přehlídka projektů zaměřených na využití ICT ve škole TOPík. Z deseti přihlášených projektů bylo představeno osm. Viděli jsme projekty zaměřené na jazykovou výuku, na EVVO, na technické předměty atd. Různá témata spojovala idea podpory rozvoje v určité vzdělávací oblasti ve škole pomocí ICT a projektové činnosti. Více o soutěži naleznete na www.kvic.cz/aktualita/2652/Soutez_TOPik_ma_sve_viteze_za_rok_2012. Upozorňujeme zejména na vítězný projekt „Tvorba elektronických učebnic“ Vyšší odborné školy, Střední odborné školy a Středního odborného učiliště, Kopřivnice, příspěvkové organizace, který představil Jiří Sumbal.

Program završily workshopy, ve kterých se účastníci seznámili (dle své oblasti zájmu) např. s iPadem jako pomůckou učitele a žáka, s efektivním řešením virtualizace školní sítě (viz také www.orbitservices.cz/virtualni-kancelar), se zdroji DUMů či s dotykovými technologiemi v dnešní pedagogické praxi. Velmi pozitivní ohlasy měl workshop Jiřího Černohorského. Tento učitel se svými žáky představil praktické zkušenosti s tvorbou krátkého filmu na Gymnáziu, Český Těšín, příspěvkové organizaci.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.