Blanka Kozáková: Inspirace z mezinárodní soutěže projektů škol

pátek 30. listopadu 2012 ·

Ve čtvrtek 29. listopadu jsem měla možnost účastnit se významného setkání pedagogů, ředitelů škol, zástupců školských institucí včetně ministerstev Partners in Learning 2012 Global Forum, které letos probíhá v Praze. Z přednášek hlavních mluvčích a pedagogů, kteří komentovali využívání nových technologií ve výuce, jsem si odnesla mnoho nového, ale také poznání, že jdeme v našem vzdělávání podobným směrem. Spolu s nástroji, které se nám díky rozvoji informačních a komunikačních technologií dostávají do škol, měníme postupy práce, vnímáme stále více vzdělávání jako nepřetržitý proces a tomu přizpůsobujeme volbu nástrojů a metod práce se žáky.

V rámci výše uvedené akce probíhala rovněž soutěž projektů škol, kterou každoročně vyhlašuje firma Microsoft. Díky tomu jsem měla možnost prohlédnout si desítky stánků, které prezentovaly vzdělávací projekty ze všech koutů světa. Ačkoliv geograficky vzdálené, měly mnoho společného. Spolupráci a sdílení jako základní atributy práce žáků. Využití technologií tam, kde je to efektivní a podpoří rozvoj dovedností žáků dále pro jejich profesní život. Komunikace jako základní nástroj pro jakýkoliv projekt, podpora prezentačních dovednosti žáků či zvládnutí nástrojů pro šíření nových myšlenek dál do světa. Ačkoliv by se zdálo, že tématem bude ICT, věnovaly se projekty tématům životního prostředí, sociálním problémům, lidskému zdraví, médiím, ale také matematice a přírodním vědám.

Přehled prezentovaných projektů škol je na blogu MSDN.com a věřím, že i pro české školy bude velkou inspirací do výuky.


0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.