35 maturantů podzimního zkušebního termínu uspělo s odvoláním

pátek 23. listopadu 2012 ·

Počet žádostí o přezkoumání výsledku či průběhu maturitní zkoušky konané v podzimním zkušebním období 2012 dosáhl celkového počtu 1258. Nejvyšší počet neúspěšných maturantů či maturantů, kteří se cítili nějak poškození či znevýhodněni, celkem 740, se odvolalo proti výsledku didaktického testu z matematiky v základní úrovni, 250 žáků se odvolalo proti hodnocení písemné práce z českého jazyka v základní úrovni. 35 maturantů s odvoláním uspělo.


907 žádostí o přezkum týkajících se didaktických testů řešilo MŠMT, 351 dílčích zkoušek písemná práce nebo ústní zkouška směřovalo na krajské úřady.

„CERMAT zpracoval oponentní posouzení ke všem podaným žádostem a v 35 případech vydal kladné doporučení. To odpovídá 2,78 % všech žádostí,“ uvedl pověřený ředitel CERMATu Jiří Zíka.
„Ani tato čísla však, přes pokročilý čas, nejsou konečná, neb neexistuje v legislativních textech striktně vymezený konečný termín pro možnost podat žádost o přezkum. V této věci přináší novela školského zákona výrazné zpřesnění," dodal.
26 kladných doporučení se týkalo písemných prací, 9 úspěšných odvolání se vztahuje k didaktickému testu.

CERMAT plní v tomto procesu ze zákona roli poradního orgánu poskytujícího součinnost, a to jak pro MŠMT, tak i pro kraje a magistrát. Na jejich žádost provádí odborné oponentní posouzení formální i věcné stránky hodnocení. Samotné rozhodnutí, zda maturanti se svým odvoláním uspějí, je ale v souladu se zákonem plně v kompetenci krajských úřadů, magistrátu a ministerstva školství.

1 komentářů:

Jiří Kostečka řekl(a)...
25. listopadu 2012 v 11:37  

Nemohu se vyjadřovat k matematice, ale k maturitním slohovým pracím ano.
Znovu se potvrzuje to, co centrální hodnotitelé tvrdí od samého počátku: Doslova šílená hysterie kolem letošního hodnocení maturitních slohových prací, vyvolaná na webu EDUin, byla zcela neodůvodněná, chybovost hodnotitelů malá a v naprosté většině případů zachytitelná vnitřními opravnými mechanismy, srovnatelnými s těmi, které fungují v cizině. Centrální hodnocení podle jasně stanových tabulkových kritérií je nekonečně objektivnější než hodnocení domovským češtinářem na školách (mohu potvrdit jako "mnohonásobný" předseda maturitní komise).

K čemu se vlastně svolávala ministerská komise, nota bene bez účasti praktikujících středoškolských češtinářů?

Jiří Kostečka

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.