Česko mluví o vzdělávání

pátek 30. listopadu 2012 · 13 komentářů

Úvodní video ke kampani Česko mluví o vzdělávání.

Přečtěte si: Výběrem peněz za pracovní sešity školy porušují zákon

· 25 komentářů

Aktuální případ z pražských Modřan opět upozornil na nevyhovující ekonomickou situaci v českém školství. Poté, co rodiče zaplatili svým dětem pracovní sešity, obrátil se jeden z nich na školní inspekci se stížností. Ta následně rozhodla, že škola porušila zákon, neboť pracovní sešity patří do stejné kategorie jako učebnice - a ty mají vzdělávací ústavy poskytovat bezplatně.

Marcel Chládek: Politická korupce oživuje český sport? Smutná zpráva pro všechny!

· 2 komentářů

Je to smutná zpráva pro český sport i pro občany naší země. Utajená zpráva o tom, kolik „investoval“ premiér Nečas a ministr financí Kalousek do svého přežití, je na světle božím. Podle médií za svoji podporu vládní koalici „inkasoval“ bývalý exministr školství, exčlen Věcí veřejných a exzaměstnanec soukromé bezpečnostní agentury ABL Josef Dobeš 800 milionů korun. Lépe řečeno, tolik peněz díky Dobešově bezpáteřnosti, politické bezskrupulóznosti a schopnosti zvednou za slíbené dobré bydlo ruku pro kohokoliv, získal český sport.

Sdělení MŠMT – termíny didaktických testů a písemných prací v jarním zkušebním období 2013

· 0 komentářů

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy v souladu s § 2 odst. 3 vyhlášky č. 177/2009 Sb., ve znění pozdějších předpisů, a v souladu s čl. II bodem 1 vyhlášky č. 371/2012 Sb. určuje konkrétní termíny konání didaktických testů a písemných prací společné části MZ pro jarní zkušební období roku 2013.

Clay Shirky: Jak Internet (jednoho dne) změní způsob vládnutí

· 0 komentářů

Svět open-source se naučil vyrovnat se se záplavou nových a často protichůdných myšlenek pomocí služeb, jako je GitHub -- proč by to tak nemohly udělat vlády? V této strhující přednášce Clay Shirky ukazuje, co by se mohly demokracie naučit od internetu -- nejde jen o transparentnost, ale i o to, jak čerpat ze znalostí a zkušeností všech svých občanů.

Přečtěte si: Vyměňte komunistu v čele školství, vyzývají učitelé na Karlovarsku

· 4 komentářů

Proti komunistickému radnímu Václavu Sloupovi, který řídí školství v Karlovarském kraji, sílí odpor. Učitelé sepsali otevřený dopis, ve kterém velmi slušně požádali hejtmana a radní, aby Sloupa vyměnili a resort svěřili někomu jinému.

Přečtěte si: Přízrak od ostnatých drátů

· 3 komentářů

V Karlovarském kraji se stal za KSČM radním pro střední školství a mládež Václav Sloup, bývalý politruk Pohraniční stráže Cheb. Vlastně bychom měli úspěch komunistů v krajských volbách přivítat. Máme šanci ještě včas poznat, jaká totalitní zjevení v sobě strana dál hýčká.

EDUin: Kampaň Česko mluví o vzdělávání startuje 17. ledna 2013

· 8 komentářů

Seznamte se s logem a cílem debat.

Obecně prospěšná společnost EDUin zahajuje 17. ledna 2013 půlroční veřejnou debatu Česko mluví o vzdělávání (ČMoV). Web projektu bude v provozu od 1. ledna. Prostřednictvím praktických a často diskutovaných otázek chce debata zdůraznit nutnost jasně formulovat cíle vzdělávacího systému. Součástí kampaně budou semináře v regionech upozorňující na možné scénáře vývoje Česka a jeho vzdělávací soustavy, kulaté stoly k odborným tématům i mediální debaty. Projekt ČMoV podpořili finančně Nadace Open Society Fund Praha, Google ČR, IBM ČR a spolupracuje na něm řada firem, neziskových organizací a jednotlivců.

Blanka Kozáková: Inspirace z mezinárodní soutěže projektů škol

· 0 komentářů

Ve čtvrtek 29. listopadu jsem měla možnost účastnit se významného setkání pedagogů, ředitelů škol, zástupců školských institucí včetně ministerstev Partners in Learning 2012 Global Forum, které letos probíhá v Praze. Z přednášek hlavních mluvčích a pedagogů, kteří komentovali využívání nových technologií ve výuce, jsem si odnesla mnoho nového, ale také poznání, že jdeme v našem vzdělávání podobným směrem. Spolu s nástroji, které se nám díky rozvoji informačních a komunikačních technologií dostávají do škol, měníme postupy práce, vnímáme stále více vzdělávání jako nepřetržitý proces a tomu přizpůsobujeme volbu nástrojů a metod práce se žáky.

Video: Za školu! — Historie školství (Epizoda 1)

· 5 komentářů

Rozhodli jsme se něco udělat se špatným stavem českého školství. Přidáte se?



Sledujte nás na Facebooku nebo se přihlašte k odběru našeho kanálu na YouTube.

Přečtěte si: Najviac hlupákov pokope? V školstve!

· 12 komentářů

Kvalitu školstva určuje kvalita učiteľov. A tá je horšia, ako sa nám zdá.

Planner 5D: návrh interiérů online

· 1 komentářů

Planner 5D je nová online služba, která umožňuje komukoliv vytvořit plány interiéru bez speciálních aplikací či dovedností. Určitě se může uplatnit i ve výuce.

Truhličky plné knížeček

· 0 komentářů

15 krásných knížek pro vaše nejmenší

Tyto kouzelné truhličky ukrývají 15 obrázkových knížeček, které vašim nejmenším představí řadu témat. Díky půvabným ilustracím spojeným s jednoduchými výrazy se děti snadno naučí svá první slůvka.

Truhlička na první slovíčka - naučí vaše děti první slůvka ze základních témat od přírodních krás a zvířátek přes barvy a tvary až po oblečení a dopravní prostředky. Vhodné pro děti od 18 měsíců.

Truhlička plná povolání - seznámí vaše děti s lidmi a jejich povoláními, jež mohou potkat v každodenním životě. Jednoduché texty a pestrobarevné obrázky dělají z této kolekce úžasného průvodce pro všechny malé objevitele. Vhodné pro děti od 24 měsíců.

Přečtěte si: Nenáviděná radní z KSČM možná zváží rezignaci, je nemocná

· 16 komentářů

Vítězslavě Baborové, jihočeské radní za KSČM pro školství, zřejmě selhaly nervy. Mohou za to protesty studentů proti její politice. Radní situaci nezvládá a on-line deníku TÝDEN.CZ prozradila, že si dokonce vzala nemocenskou dovolenou. Nevyloučila, že zváží rezignaci.

Martin Shabu: Kdo bude řídit eurodotace po roce 2014? Zájem má Úřad vlády.

· 0 komentářů

Materiál o rozdělování evropských peněz, který ve středu schválila vláda, neřeší základní otázku: Kdo bude hlavním koordinátorem čerpání?

Přečtěte si: Ovoce do českých škol? Anglická mrkev, slovenské hrušky

čtvrtek 29. listopadu 2012 · 4 komentářů

Pomeranče ze Španělska, mrkev z Anglie, rajčata z Holandska, ředkvičky a meruňky z Itálie, mandarinky z Chorvatska nebo hrušky ze Slovenska.

MŠMT: 2. výzva k přihlášení škol do pokusného ověřování Individuálního výchovného plán (smlouvy s rodiči)

· 0 komentářů

Do prodlouženého pokusného ověřování budou zařazeny další vybrané školy, které mají výchovné problémy se žáky a mají zájem o ověřování nové formy spolupráce rodiny se školou, péče o žáky a zařazení Individuálních výchovných plánů.

Jakub Michálek: Licence na univerzitě

· 0 komentářů

V prezentaci k přednášce Jakuba Michálka Efektivní využití nových modelů šíření informací ve vzdělávání a vědě naleznete řadu odkazů a upozornění souvisejících s aplikací autorského práva ve školách.

Úspěšný investor: Odhalte 77 investičních omylů

· 0 komentářů

Všichni chybují, vy ale nemusíte.

Při investování nestačí pouze chápat, jak trhy fungují, jak správně sestavit portfolio a jak vybrat vhodné investiční nástroje. Musíme také rozumět tomu, jakým způsobem ovlivňuje investiční rozhodování přirozené lidské chování a lidská psychologie.
 
Většina investorů, kteří nemají přístup k dostatečnému formálnímu vzdělání v oblasti financí, zakládá svá rozhodnutí na všeobecně přijímané pravdě – to znamená, že některé názory jsou tak hluboce zakořeněné, že o nich takřka nikdo nepochybuje. V investování je bohužel všeobecně přijímaná pravda často chybná a investoři se důsledkem toho dopouštějí katastrofálních chyb.
 

Známe vítěze soutěže školních literárních sborníků Nadílka našich dílek 2012

· 0 komentářů

Dne 20. listopadu proběhlo na FZŠ Táborská v Praze slavnostní vyhlášení výsledků soutěže školních literárních sborníků Nadílka našich dílek 2012, kterou uspořádalo občanské sdružení Abeceda (www.abeceda-os.cz) v rámci projektu Čtenářská gramotnost a projektové vyučování (www.ctenarska-gramotnost.cz).

Kids´ Lab Abrakadabra

· 0 komentářů

Chemická společnost BASF vyvinula CSR projekt Kids´ Lab a založila první dětskou laboratoř v německém Ludwigshafenu (centrála společnosti BASF) v roce 1987. V současnosti se Kids´ Laby BASF nacházejí v 33 zemích světa a poprvé mají namířeno také do České republiky, kde bude tento program k vidění od 19. října 2012. Projekt Kids´ Lab Abrakadabra je zaměřený na podporu vzdělávání v oblasti přírodních věd a má za cíl umožnit dětem poznat chemii pomocí experimentů a hrou načerpat nové vědomosti. V roce 2011 se tohoto projektu celosvětově zúčastnilo 54.813 dětí.

Vzdělávací nabídka škol

· 0 komentářů

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy spolupracovalo s Národním ústavem pro vzdělávání na projektu SET 2013, jehož výsledkem je ucelená vzdělávací nabídka oborů středních škol a konzervatoří a vzdělávacích programů vyšších odborných škol otvíraných ve školním roce 2013/2014.

Informační semináře o nových interaktivních technologiích

středa 28. listopadu 2012 · 5 komentářů

Společnost J4W již tři roky na český trh dodává nejmodernější interaktivní obrazovky, které nahrazují dnes již zastaralé interaktivní tabule s projektorem.

Přečtěte si: Medián Petra Koubského: Média a školy mají stejný problém, jeho řešením je filtrování

· 0 komentářů

Každou středu se na Lupě nad děním ve světě nových médií zamýšlí analytik a publicista Petr Koubský. Jeho sloupek jsme nazvali Medián – vychází v prostřední den týdne, věnuje se médiím a rozhodně není průměrný. Ať je vám dobrým průvodcem po online mediálním světě.

HTML5 a CSS3: Názorný průvodce tvorbou WWW stránek

· 1 komentářů

Nejobsáhlejší příručka k tvorbě webů

Naučte se vytvářet webové stránky díky světovému bestselleru z oblíbené edice názorných průvodců. Ovládněte nejnovější technologie, díky kterým vytvoříte atraktivní webovou prezentaci snadno a rychle.

Zkušení autoři, kteří denně pracují s webovými technologiemi a mají za sebou řadu úspěšných titulů o tvorbě stránek, vás v 21 kapitolách postupně seznámí se všemi potřebnými postupy, jak vytvořit svou vlastní internetovou prezentaci. Nové techniky si vyzkoušíte na snadno pochopitelných a detailně popsaných krokových postupech, díky kterým budete rychle postupovat kupředu. Kniha je doslova prošpikována velkým množstvím praktických tipů, jak daný postup realizovat rychleji, elegantněji a efektivněji.

Marcel Chládek: Josef Dobeš byl ministrem doslova za všechny peníze

· 7 komentářů

Exministr školství Josef Dobeš zřejmě bude daňové poplatníky stát víc, než jsme si všichni mysleli. Poslední informace totiž hovoří o tom, že Evropská komise našla v rámci několika Individuálních projektů národních (IPn) pochybení v celkové výši až 121 milionů korun! Ty zřejmě - pokud se pochybení potvrdí - zaplatí ministerstvo školství, tedy jinými slovy český daňový poplatník. Zbývá jen dodat, že všechna tato pochybení proběhla za ministrování právě Josefa Dobeše.

Databáze VOŠ

· 0 komentářů

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy spolupracovalo s Národním ústavem pro vzdělávání na projektu SET 2013, jehož výsledkem je mj. i databáze poskytující vzdělávací nabídku oborů vyšších odborných škol pro školní rok 2013/2014.

Přečtěte si: Štrajk učiteľov sa zatiaľ končí, čo ďalej rozhodnú zajtra

· 1 komentářů

Odbory zdôvodnili prerušenie štrajku začiatkom rokovaní s vládou. O ďalšom postupe majú rozhodnúť vo štvrtok.

Marie Reslová: Co přinesla i odnesla kauza „komunistická radní pro školství“

· 4 komentářů

Když nebude Martin Rosocha dost pozorný, může se paradoxně stát, že mezi studenty a skutečnost vloží ideologický rastr on, a ne radní Baborová.

Studio ČT24: MŠMT k praktickým školám

· 0 komentářů

Rozhovor s Jiřím Nantlem, prvním náměstkem ministra školství.

Jak fungují moderní zbraně

· 0 komentářů

Nejúžasnější vojenské stroje

Publikace Jak fungují moderní zbraně nechává ve třech částech nahlédnout čtenáře do nitra strojů, které ­patří k těm nejpropracovanějším na celém světě. Seznamuje s rozmanitými druhy vojenských bojových vozidel, moderních vojenských letounů i válečných lodí a ­ponorek.

  • Třicet detailních nákresů nejnovějších přírůstků v oblasti vojenské techniky
  • Historický úvod s fotografiemi raných vojenských bojových vozidel, letounů i válečných lodí a ponorek
  • Velké množství faktických údajů týkajících se výkonu, efektivity a ­výzbroje

Přečtěte si: Byl jsem duší jednotky, tvrdí expolitruk Pohraniční stráže. Teď povede krajské školství

· 4 komentářů

Karlovarský kraj je jedním z těch, kde komunisté získali pozici radního pro školství. Václav Sloup, který se ho ujal, přitom přes dvacet let sloužil u Pohraniční stráže. Na svoji službu je dodnes hrdý. O zločinech, které pohraničníci měli spáchat, tvrdí, že neví.

Věstník MŠMT vydaný v roce 2012, sešit číslo 11

· 0 komentářů


Dospělí Češi mají zájem o studium jazyků

· 0 komentářů

Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejnil výsledky prvního šetření o vzdělávání dospělých. Z rozsáhlého šetření například vyplývá, že se vzrůstajícím dosaženým vzděláním roste zájem o další vzdělávání. Nejčastěji jsou navštěvovány jazykové kurzy a 78 % vzdělávacích aktivit probíhalo z pracovních důvodů.

Přečtěte si: Praktické školy ministerstvo rušit nebude. Neexistují

úterý 27. listopadu 2012 · 2 komentářů

Desítky tisíc lidí podepsaly petici proti rušení praktických škol a v pátek ji předaly zástupcům ministerstva školství. Skutečná situace je navzdory rozruchu, který kolem údajného rušení takzvaných základních škol praktických vznikl, méně dramatická. Jak samotné ministerstvo, tak vláda totiž s jejich další existencí počítají.

Marcel Chládek: Vláda jde špatným směrem, namísto rušení praktických škol je nutné podpořit předškolní vzdělávání

· 4 komentářů

Poté, co Evropský soud pro lidská práva konstatoval, že Česko diskriminuje romské žáky, ministerstvo školství hledá způsob, jak s nimi naložit a snaží se změnit přístup k umisťování dětí do praktických škol. Jsem přesvědčen o tom, že vládní koalice v čele s ministerstvem školství jdou v této problematice zcela špatným směrem.

Přečtěte si: Slovenské školy zůstávají zavřené

· 0 komentářů

Druhým dnem na Slovensku pokračuje dosud největší stávka učitelů a ostatních zaměstnanců základních a středních škol za zvýšení mezd. Odbory ani vláda zatím nenaznačily ochotu ke kompromisu, který by umožnil návrat pedagogů do tříd. Stávkový výbor dnes vybídl zaměstnance ve školství, aby ve stávce setrvali.

Marcel Chládek: První účet za ministra Dobeše - školství přijde o 762 milionů Kč

· 5 komentářů

Hrátky se světlem - stylové lampy pro váš interiér

· 0 komentářů

Vytvořte si sami jedinečné papírové lampy!

Svítidla tvoří srdce každého pokoje. Jejich světlo dodává akcent, vytváří atmosféru. S pomocí této knihy si nevšední světelné scénáře můžete jednoduše sami vyrobit. Díky kombinaci skládání, řezů a výřezů papíru nebo propojením obou technik do trojrozměrných prvků vznikají mimořádné designy.
Styly – elegantní, moderní, hravé nebo retro – jsou přitom stejně rozmanité jako použití stínítek do stolních, stojacích či závěsných svítidel. Některé lampy hrají zvlášť rafinované hry se světlem a vytvářejí tak vzrušující efekty světla a stínů.

MŠMT představilo plán opatření k výkonu rozsudku D. H. proti ČR

· 8 komentářů

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy připravilo ve spolupráci s dalšími státními institucemi aktualizovaný plán opatření k výkonu rozsudku Evropského soudu pro lidská práva ve věci D. H. proti České republice z roku 2007. Opatření budou představena Výboru ministrů Rady Evropy, který dohlíží na výkon rozsudků Evropského soudu pro lidská práva, na jednání 5. prosince 2012 ve Štrasburku.

EDUin: Co přinesl týden 19. – 25. listopadu 2012

· 0 komentářů

Podívejte se, co přináší týdenní přehled bEDUin 37/2012.

Scio: Výběr ze zpráv, novinek a zajímavostí ve vzdělávání

· 0 komentářů

Výzkumné oddělení společnosti Scio nabízí přehled zajímavých informací ze zahraničních zdrojů. Z témat vybíráme: přínosu dotekových pracovních ploch, výzkum zda jsou testy a jejich výsledky využívány k účelům, pro které jsou sestaveny, nástroje pro formativní hodnocení - AP Insight, trendem ve vzdělávání je v dnešní době "měkkost" (softness) a "otevřenost" (openness)...

Kde se bere tón v telefonu? Objasnění každodenních dětských záhad

· 0 komentářů

Kniha vám pomůže zodpovědět dětská PROČ?

Kniha Kde se bere tón v telefonu? napoví malým průzkumníkům při řešení některých neodbytných PROČ a JAK. Zvídavé děti asi od osmi let v ní nenaleznou všechny odpovědi na své otázky, kniha pro ně bude spíše podnětem pro další dotazování se na okolnosti a souvislosti především z těchto oblastí:

  • Tělo
  • Jídlo a pití
  • Obloha a Země
  • Zvířata a rostliny
  • Vozidla a doprava
  • Technika kolem nás

Nejlepší pomocník při výběru střední školy? Informační systém www.infoabsolvent.cz.

· 0 komentářů

Webové stránky www.infoabsolvent.cz sice už nějakou dobu fungují, ale právě prošly výrazným obsahovým i vizuálním vylepšením. Na uvedené adrese nyní najdete uživatelsky velmi přívětivý a jednoduše srozumitelný přehled pro všechny, kteří hledají aktuální informace o možnostech vzdělávání na středních a vyšších odborných školách.

Klíče pro život – projekt, který doširoka otevřel dveře mimoškolní výchově a vzdělávání

· 0 komentářů

Mimoškolní výchova, dnes označována za neformální vzdělávání, je kromě rodiny a školy třetím důležitým pilířem zdravého vývoje dětí a mládeže. Na toto téma se v Kongresovém centru U Hájků v Praze konala ve středu 21. 11. 2012 závěrečná konference národního projektu „Klíče pro život – Rozvoj klíčových kompetencí v zájmovém a neformálním vzdělávání“, kterou zahájil náměstek ministra školství, mládeže a tělovýchovy Jan Kocourek. Jejím cílem bylo zrekapitulovat a zhodnotit průběh čtyřletého projektu, všech jeho klíčových aktivit, dosažené výstupy a jejich přínos pro zájmové a neformální vzdělávání, zaměstnavatele a vzdělavatele v České republice.

MŠMT: Dnes začíná odborná diskuse ohledně revize RVP PV

pondělí 26. listopadu 2012 · 0 komentářů

Dnešním dnem začíná na metodickém portále www.rvp.cz veřejná diskuse k revizi Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání.

Těhotenství pro muže

· 0 komentářů

Kniha pro nastávající tatínky psaná s humorem a nadhledem

Pokud nevíte, jak přežít těhotenství a porod své partnerky, a ještě jí být za všech okolností milující oporou, potom sáhněte po této knize.
Autor, muž, který byl své ženě po dobu jejího těhotenství milujícím a pomáhajícím partnerem a u porodu byl přítomen, vás s typicky mužským nadhledem a humorem provede všemi úskalími tohoto náročného období.

V Pardubicích odstartovala největší chemická soutěž

· 0 komentářů

Šestý ročník soutěže Hledáme nejlepšího mladého chemika, kterou pořádá SPŠCH v Pardubicích pod záštitou náměstkyně hejtmana Pardubického kraje Jany Pernicové, zodpovědné za školství, kulturu a památkovou péči, a Svazu chemického průmyslu ČR, je v plném proudu. V letošním roce soutěží žáci 8. a 9. tříd základních škol z pěti krajů - Pardubického, Královéhradeckého, Libereckého, Středočeského a Kraje Vysočina. Největší oborová soutěž svého druhu vyvrcholí 30. května 2013, kdy se v prostorách Univerzity Pardubice uskuteční celostátní finále.

Marcel Chládek: Kdo dluží českému školství 762 milionů korun?

· 17 komentářů

Mávejme, slavme, usmívejme se – Evropská komise po téměř deseti měsících uvolňuje čerpání desítek miliard korun pro podporu českého školství v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Přečtěte si: Na Slovensku začala časově neomezená stávka zaměstnanců ve školství

· 3 komentářů

Na Slovensku začala časově neomezená stávka zaměstnanců ve školství. Nejenom učitelé, ale třeba i školníci nebo kuchařky ve školních jídelnách si tak chtějí vynutit vyšší platy. Tři čtvrtiny slovenských základních a středních škol jsou proto ode dneška až do odvolání zavřené.

Přečtěte si: Ministr školství se přiklání k povinné maturitě z matematiky

· 16 komentářů

Povinná maturita z matematiky by mohla být zavedena nejdříve za několik let, uvedl ministr školství Petr Fiala v rozhovoru pro nové vydání týdeníku Ekonom. Podle Fialy by české školy měly u studentů rozvíjet také znalost jiných cizích jazyků než pouze angličtinu.

Přečtěte si: Minúta po minúte: Učitelia štrajkujú, niekde maľujú alebo upratujú

· 2 komentářů

Druhýkrát tento školský rok sa začal štrajk učiteľov. Šéf odborárov Ondek predpokladá, že sa v pondelok od 6.00 h do štrajku zapojí zhruba 80 percent zamestnancov základných, 70 percent stredných a päť percent vysokých škôl. Kedy sa štrajk skončí, povedať nevie. Štrajkovať majú aj desiatky materských škôl.

Jan Lipšanský: Tablety na školách povinně?

· 6 komentářů

Některé základní školy začaly zavádět novinku – děti si povinně budou nosit místo učebnic tablety. Je to progresivní krok kupředu, nebo to svědčí o něčem jiném?

Zapojte se do projektu SbírkaPříkladů.eu!

· 2 komentářů

SbírkaPříkladů.eu je projekt otevřený všem příznivcům matematiky. Veškeré matematické příklady jsou zde volně k dispozici.

Blanka Kozáková: Krajská konference v Ostravě se zaměřila na nové technologie ve výuce

· 0 komentářů

Za účasti 116 učitelů ze základních a středních škol proběhla v pondělí 19. listopadu 2012 v Ostravě krajská konference zaměřená a využívání ICT ve školách. Konferenci pro učitele připravilo Krajské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a informační centrum, Nový Jičín, příspěvková organizace ve spolupráci s Informačními centry Moravskoslezského kraje (ICeMSK).

Pes - návod k obsluze: Rady pro provoz a údržbu, tipy pro řešení problémů

· 0 komentářů

Konečně! Opravdový návod pro začínajícího chovatele psa!

Skvrny na koberci. Celonoční štěkání. Útěky. Ty trapné pohyby, které věčně dělá na vaší noze, ba dokonce na noze každé návštěvy! Přivádí vás to k pláči a k volání: Proč proboha k tomu zvířeti nedodali nějaký manuál!? Můžete se uklidnit, manuál je zde. Díky instrukcím krok za krokem a názorným obrázkům se záhy stanete ostříleným vlastníkem nejvychovanějšího a nejzdravějšího psa v okolí.

Mimořádné jednání Senátu k situaci kolem fondů EU. Chceme slyšet, kdo je zodpovědný za miliardové škody na MŠMT

· 2 komentářů

Předseda Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Senátu P ČR a stínový ministr školství Marcel Chládek bude v nejbližší době iniciovat mimořádné jednání výboru, jehož cílem bude získat informace od ministra školství Petra Fialy o skutečném stavu čerpání peněz z fondů EU pro oblast vzdělávání v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, možných ztracených miliardách korun a dalšímu postupu v této věci.

Vzdělávací technologie 21. století - 6. lekce - Konektivismus (s hosty Martinem Ruskem a Martinem Vonáškem)

· 0 komentářů

Šestá lekce předmětu Vzdělávací technologie v práci učitele, která se uskutečnila dne 22. 11. 2012 v aule Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Prezentace je k dispozici na Slideshare, veřejná stránka kurzu na Edmodo.

Bořivoj Brdička: Co brání rozvoji otevřeného vzdělávání

· 0 komentářů

Zpráva o problémech spojených se prosazováním otevřených forem vzdělávání založená na studii George Veletsianose a Royce Kimmonse z The University of Texas, jež byla uveřejněna v otevřeném online vědeckém časopise The International Review of Research in Open and Distance Learning.

28. 11.: Autodesk Academia Fórum 2012 – Praha

neděle 25. listopadu 2012 · 0 komentářů

Společnost Computer Agency organizuje již 12. ročník akademického setkání uživatelů a příznivců produktů Autodesk, které se tentokráte uskuteční 28. listopadu v prostorách Národní technické knihovny v Praze.

Osvěta podle ODS: manipulace středoškoláků nepřesnými informacemi

· 5 komentářů

Velmi nepřesné, až manipulující informace coby „odborný“ materiál pro eseje studentů a studentek rozeslali Mladí konzervativci, mládežnická organizace ODS, plzeňským středním školám. Na tento fakt poukázala nevládní organizace Arnika. Podklady s názvem „Otázka stavby nové spalovny odpadu v Chotíkově“ obsahují velmi vážné odborné nedostatky. To vše za peníze Ministerstva životního prostředí. Příští pondělí proběhne v aule Vyšší odborné školy a SPŠE Plzeň panelová diskuze, na níž se bude o plánované výstavbě, esejích i tendenčních materiálech mluvit. Vyvracet omyly o spalovnách a emisích toxických látek, které produkují, pojede vyvracet Jan Nezhyba z Arniky.

Jan Mikulecký: Zrušme dotace

sobota 24. listopadu 2012 · 4 komentářů

Dotace. Kouzelné, téměř všude a u každého oblíbené slůvko. Něco si pořídíme, a přitom to nezaplatíme ze svého. Přitom již sama podstata zavání pokřivováním charakteru: snaha získat něco z cizích kapes.

Petr Horáček: Osvědčené hodnoty do českých škol

· 5 komentářů

Můj osobní příběh ukazuje něco, co platí obecně pro životy i dnešních mladých lidí: jsou na rozcestí, podobně jako vlak, který hledá směr. Pokud se pro jejich budoucí život má stát něco zásadního, toto je ta pravá chvíle. Výhybky se nastavují, když se vlak rozjíždí. Malý kus železa přesměruje rozjíždějící se kolos na další kolej. Chvíli jede zdánlivě stejným směrem, ale pak s údivem spatříte, že míří úplně jinam.

Konference na PřF objasní přesun výsledků vědy do komerční sféry

· 0 komentářů

Konferenci s celorepublikovým významem „Věda v Olomouci“ chystá Univerzita Palackého na úterý 27. listopadu 2012. Tři významná vědeckovýzkumná centra představí důležitá témata jako je technologie čištění vod a půd, výzkum v oblasti pokročilých materiálů či nová léčiva – stěžejní témata v oblasti konkurenceschopnosti České republiky v prostředí trhu evropského i celosvětového. Akce se uskuteční v prostorách přírodovědecké fakulty.

O dívce, která obeplula Čarozem v lodi vlastní výroby

pátek 23. listopadu 2012 · 0 komentářů

Čarokrásný příběh pro všechny milovníky Čaroděje ze země Oz a Alenky v říši divů

Dvanáctiletá September žije v Omaze svůj obyčejný život. Je trochu osamělá, protože tatínek odešel do války a maminka musí chodit do práce. Jednoho dne se u kuchyňských dveří potká se Zeleným Větrem, který na sebe protentokrát vzal podobu džentlmena v zeleném sáčku. Nabídne jí cestu do Čarozemě, kde najde nové kamarády, například draka A-až-L, který má moc rád knihy, nebo trochu chlapce a trochu džina jménem Víkend. Ti jí také pomohou porazit zlou Markýzu.

35 maturantů podzimního zkušebního termínu uspělo s odvoláním

· 1 komentářů

Počet žádostí o přezkoumání výsledku či průběhu maturitní zkoušky konané v podzimním zkušebním období 2012 dosáhl celkového počtu 1258. Nejvyšší počet neúspěšných maturantů či maturantů, kteří se cítili nějak poškození či znevýhodněni, celkem 740, se odvolalo proti výsledku didaktického testu z matematiky v základní úrovni, 250 žáků se odvolalo proti hodnocení písemné práce z českého jazyka v základní úrovni. 35 maturantů s odvoláním uspělo.

Nový portál Partners in Learning Network

· 0 komentářů

Po dobu více než pěti let se prezentovaly informace ze světa společnosti Microsoft a o využití IT technologií ve školství na portálu Moderní výuka. Řada těchto informací byla nyní přesunuta na nový komunitní portál Partners in Learning Network.

Zkoušky odborné způsobilosti na kapitálových trzích

· 0 komentářů

Otázky k makléřským zkouškám!

Publikace obsahuje otázky, které pomohou připravit se na zkoušky odborné způsobilosti. Je určena pro:
- investiční makléře
- obchodníky s cennými papíry
- investiční poradce
- portfolio manažery
- osoby jednající se zákazníky

Marie Reslová: Jihočeský učitel: Komunisté a řídit školství? Nepředstavitelné!

· 17 komentářů

„Teď je pojistkou proti komunistům rada, pak to bude zastupitelstvo... A pak?“ ptá se iniciátor protestní petice Martin Rosocha.

Scio: Výběr ze zpráv, novinek a zajímavostí ve vzdělávání

· 0 komentářů

Výzkumné oddělení společnosti Scio nabízí přehled zajímavých informací ze zahraničních zdrojů. Z témat vybíráme: hodnocení žáků podle standardů, které jsou založeny na popisu úrovně zvládnutí látky, masivní online otevřené kurzy (MOOC), poznávání v éře digitálních technologií..

MŠMT: Individuální výchovný plán (smlouva s rodiči)

· 0 komentářů

Vyhlášení prodloužení pokusného ověřování podle §  odst. 1 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon).

11. 12.: Setkání zástupců České republiky v pracovních skupinách a orgánech Evropské unie, OECD a Rady Evropy a dalších institucí v oblastech vzdělávání a odborné přípravy, výzkumu a vývoje, mládeže a sportu

čtvrtek 22. listopadu 2012 · 0 komentářů

Zveme zástupce České republiky v pracovních skupinách a orgánech Evropské unie, OECD, Rady Evropy a dalších institucí v oblastech vzdělávání, výzkumu a vývoje, mládeže a sportu, na společné setkání, které se uskuteční v úterý 11. prosince 2012 od 15 hodin v Českém muzeu hudby, Karmelitská 2, Praha 1.

Norbert Rybář & Bambini di Bobina - Učitelky, víno, zpěv

· 16 komentářů

Písničku nahráli studenti 4. ročníku Pedagogické fakulty UK v Praze.

Hrátky s hedvábím

· 0 komentářů

Chcete si vyzkoušet práci s hedvábím? Máme pro vás spoustu nápadů.

Pro všechny zájemce o práci s hedvábím jsme připravili zbrusu novou knihu, která představuje 17 projektů vhodných i pro začátečníky.

Autorka vás seznámí s materiály, nářadím i pomůckami dostupnými na našem trhu, poradí vám se zařízením pracovního místa a provede vás technikami práce s hedvábím.

Výrobní postupy jsou popsány krok za krokem a doprovázeny fotografiemi, které vás povedou ke zdárnému cíli. Už teď se můžete těšit na hedvábné šátky, kabelku, tuniku, ozdobný náramek či servírovací podložku.

Průzkum: Soudobým dějinám je na školách věnován velký prostor

· 0 komentářů

Dřívější či domnělý odpor k soudobým dějinám v dějepise je dnes překonaný. Ukazuje to výzkum, jehož výsledky dnes Ústav pro studium totalitních režimů představil veřejnosti. Z více než 5000 škol v ČR odpovědělo 1600 učitelů. V rámci průzkumu agentury Factum Invenio odpovídali dějepisáři na otázky týkající se výuky soudobých dějin a ukázalo se, že cítí svou zodpovědnost za formování dětí, vedení školy jim do výuky nijak nezasahuje a soudobým dějinám se učitelé věnují. Učitelé však rovněž vnímají, že informace o historii z médií, z popkultury či z rodiny je pro žáky často důležitější než školní výuka.

Martin Shabu: Česká republika není připravená čerpat eurodotace od roku 2014

· 7 komentářů

Česko víc než půl roku hledá shodu na způsobu rozdělování evropských peněz. To však ohrožuje včasný start čerpání i konečný objem financí.

Řeč těla + DVD

· 0 komentářů

Rozpoznejte bezpečně, co si váš protějšek skutečně myslí!

Publikace je určena pro obchodní zástupce i obchodníky za pultem i obecně pro všechny, kteří řídí větší počet lidí, anebo s ním spolupracují, tedy například pro manažery, politiky, učitele, herce ad.. Seznámí je s tím, jak by oni sami měli vystupovat, aby své „posluchače“ přesvědčili. Přiložené DVD obsahuje videoukázky různého chování, a to jak hrané, tak i spontánní. Projde s vámi jednotlivé složky neverbální komunikace tak, abyste se v nich naučili bezpečně orientovat a rychle rozpoznat, jaké pocity váš protějšek právě prožívá.

Vyhlášení rozvojového programu MŠMT pro rok 2012 "Zkvalitnění vzdělávání v základních školách na území hlavního města Prahy"

· 16 komentářů


E-kniha pro vás: Představujeme Windows 8 - přehled pro odborníky

· 0 komentářů

Nakladatelství Microsoft Press má pro vás dárek: knihu Introducing Windows 8: An Overview for IT Professionals v anglickém jazyce zcela zdarma.

Přečtěte si: Desítkám základních škol hrozí, že budou kvůli chybám při čerpání vracet dotace z EU

středa 21. listopadu 2012 · 9 komentářů

Ministerstvo školství se zaměřilo na dotace pro stovky mimopražských základních škol a našlo pochybení na desítkách z nich. Zjištěné případy předává finančním úřadům, školám tak může hrozit vracení milionů korun.

Deník maminky na mateřské: Tři roky vašich záznamů ze života s dítětem

· 0 komentářů

Váš deník do kabelky či kočárku pro zachycení nejdůležitějších okamžiků na mateřské dovolené!

Přátelský každodenní diář, deník, záznamník o růstu vašeho dítěte,
jeho váze, zoubcích, prvních slůvkách, větičkách, dovednostech, přehled o kojení. Zápisník vašich zážitků, pocitů, průběhu rodinných událostí, užitečných kontaktů, receptů od kamarádky i životně důležitých telefonních čísel. To vše v jednom – v tomto úžasném deníku pro
tři roky života.

Marcel Chládek: Kdo nese odpovědnost za ztrátu 762 milionů korun z fondů EU pro oblast školství?

· 11 komentářů

Sociální demokracie považuje zprávu o tom, že ČR přijde v rámci kolapsu čerpání peněz z fondů EU v oblasti školství o 762 milionů korun, za tristní. Hluboce podfinancovaná oblast školství, kde se nedostává peněz na platy pedagogů, učebnice či učební pomůcky školáků a kdy se dokonce v důsledku rozpočtových škrtů počítá s likvidací škol na malých městech, nyní dostává od pravicové vlády P.Nečase další úder – deficit 762 milionů korun!

Marie Reslová: Jihočeská radní za KSČM se brání: Chci jen kvalitní školy

· 7 komentářů

Obsazení jihočeského resortu školství komunisty vyvolalo petici, demonstraci a stávku. Jak situaci vnímá kritizovaná Vítězslava Baborová?

Jak mluvit s kýmkoli o čemkoli: 92 triků pro úspěch ve společnosti

· 0 komentářů

Staňte se oblíbeným a vtipným společníkem, který bude na každé akci vždy vítaným hostem!

Společenští, oblíbení, pozorní, vtipní, zajímaví, vítaní, odvážní, uvolnění... Pokud máte pocit, že některé z těchto vlastností teprve potřebujete získat, aby vaše konverzace mezi lidmi nevázla, pak je tato kniha právě pro vás. Jak se naučit vystupovat ve společnosti neznámých lidí, jak působit sebevědomě, a přesto mile a vstřícně, jak vyvolat dobrý dojem - to vše vám ukáže na jednoduchých příkladech a pomocí 92 triků autorka, zkušená odbornice na lidskou komunikaci.

EDUin: Poslechněte a přečtěte si, co si myslí o inspekci ředitelé a úředníci

· 4 komentářů

Nabízíme nahrávky z kulatého stolu SKAV a EDUin, který se věnoval úloze inspekce v měnícím se vzdělávacím systému České republiky.

6. 12.: Setkání učitelů používajících open source

· 1 komentářů

Zveme všechny zájemce zejména z řad pedagogické veřejnosti na další setkání učitelů, kteří používají a prosazují open-source software. Setkání se uskuteční ve čtvrtek 6. prosince 2012 na ZŠ Stupkova v Olomouci, a to od 9 do 17 hodin. Na programu budou příspěvky související s používáním open-source softwaru ve školách, diskutovat se bude o možných komplikacích, licenční problematice nebo vzdělávání uživatelů.

Marcel Chládek: 17.listopad: Vraťme ČR kvalitní vzdělání!

· 0 komentářů

Výročí 17.listopadu 1989 se po třiadvaceti letech vrací jako smutný bumerang – stejně jako před třiadvaceti lety, i dnes vládní politika vyhání do ulic tisíce nespokojených lidí.

Za 20 let existence Centra fiktivních firem si již více než 50 tisíc středoškoláků na vlastní kůži vyzkoušelo, „jak se dělá byznys“

· 0 komentářů

Fiktivní firma je v současné době na více než stovce středních odborných škol běžnou součástí přípravy budoucích absolventů pro praxi. Ročně tímto předmětem projde více než 3500 žáků středních škol.

Výzva pro školy k zapojení do prodlouženého pokusného ověřování Individuálního výchovného plánu (smlouvy s rodiči)

· 0 komentářů

Do prodlouženého pokusného ověřování budou zařazeny další vybrané školy, které mají výchovné problémy se žáky a mají zájem o ověřování nové formy spolupráce rodiny se školou, péče o žáky a zařazení Individuálních výchovných plánů.

Ondřej Koutník: Další komunistka krajskou radní pro školství: v Královéhradeckém kraji

úterý 20. listopadu 2012 · 8 komentářů

Táňa Šormová z KSČM se téměř v tichosti, bez medializovaného poprasku, stala královéhradeckou radní pro školství.

MŠMT reaguje na reportáž TV Nova ze dne 18. 11. 2012

· 2 komentářů

Z reportáže TV Nova vyplývá, že změny v  mimoškolních akcí nastaly kvůli „novele zákona Ministerstva školství“. Vzhledem k tomu, že se reportáž zmiňovala o změnách, které měly nastat k 1. 9. 2012, jedná se pravděpodobně o zákon č. 198/2012 Sb., který s účinností od uvedeného data rozsáhle novelizoval zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících, ve znění pozdějších předpisů.

MŠMT: Evropská komise obnovila proplácení dotací Operačnímu programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

· 6 komentářů

Ministerstvo školství dnes obdrželo dopis Evropské komise, v němž EK vyjadřuje spokojenost s přijatými nápravnými opatřeními ze strany MŠMT po auditu v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK). Na základě této zprávy došlo k obnovení proplácení plateb z Bruselu.

Košíkaření z papíru

· 0 komentářů

Dekorace či košík z novinového papíru? S touto knihou žádný problém!

Každý den přicházíme do styku s novinami, proč je tedy nerecyklovat jinak, než je dát do sběru? Ukážeme vám, jak lze zužitkovat noviny a uplést z nich něco pěkného a užitečného přesně podle vašich představ, ať už jde o koše na prádlo, malé košíky, obaly na květináče, truhlíky nebo jakékoliv dekorační předměty.

Můžete je zdobit korálky nebo mašlemi, a aby ladily a zpříjemnily váš domov, lze je lakovat a namalovat různými barvami.

Přečtěte si: Desítky škol chybovaly při čerpání dotací, možná budou vracet miliony

· 13 komentářů

Ministerstvo školství prověřuje čerpání dotací z EU na základních školách, pochybení už našlo v desítkách škol. Uvedl to Hynek Jordán z ministerstva. Zjištěné případy ministerstvo předává finančním úřadům, školám může hrozit vracení milionů korun. Projekt EU peníze základním školám, při němž si přes 3800 mimopražských základních škol zažádalo o 4,2 miliardy korun, měl přitom školám umožnit dosáhnout na evropské peníze bez složité administrativy.

EDUin: Co přinesl týden 12. – 18. 11. 2012

· 0 komentářů

Podívejte se, co přináší týdenní přehled bEDUin 36/2012.

Maturitní zpravodaj č. 14: Novela školského zákona a přihlašování žáků k jarnímu zkušebnímu období 2013

· 0 komentářů

CERMAT vydává čtrnácté číslo Maturitního zpravodaje, které je zaměřeno převážně na přihlašování žáků k maturitní zkoušce. Maturanti, učitelé i další čtenáři, kteří se chtějí dozvědět užitečné informace o maturitní zkoušce, naleznou v tomto čísle ve formátu PDF vhodném ke stažení nejen fakta ohledně novely školského zákona nebo procesu přihlašování k maturitní zkoušce, ale i další, neméně zajímavé informace.

Těstoviny: Krok za krokem podle fotografií

· 0 komentářů

Přes 80 receptů přímo ze slunné Itálie!

Tato jednoduchá a názorná kuchařka 82 rychlých a nápaditých receptů, které pocházejí ze slunné a přátelské Itálie, vás pomocí dílčích fotografií jednotlivých fází přípravy povede krok za krokem. Díky tomu podle této knihy navaří snadno i naprostý začátečník, který se potřebuje rychle najíst, ale na své si zde přijde rovněž zkušený gurmán a milovník dobrého jídla.

CERMAT: Průvodce žáka přihlašováním k maturitě 2013

· 0 komentářů

Obdobně jako v předchozích dvou letech připravil CERMAT informační materiál s názvem Podávám přihlášku k maturitě 2013. Materiál žáky provede přihlašováním k maturitní zkoušce 2013, které začalo 15. listopadu 2012. Podle platné maturitní vyhlášky je termín předání přihlášek řediteli školy 1. prosince 2012, ale vzhledem k tomu, že tento termín připadá na sobotu je v  etošním roce posledním dnem pro předání přihlášky řediteli pondělí 3. prosince.

Vzdělávací technologie 21. století - 5. lekce - o železe a oblacích

· 1 komentářů

Od školy 1.0 ke škole 2.0 (dokončení 4. lekce) a pátá lekce předmětu Vzdělávací technologie v práci učitele, která se uskutečnila dne 15. 11. 2012 v aule Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

LEGO Praktická příručka pro každého stavitele

pondělí 19. listopadu 2012 · 0 komentářů

Knížka, která vám pomůže z Lega postavit opravdu vše!

Jaký je rozdíl mezi dlaždicí a destičkou? Proč je tak nevhodné skládat při stavbě zdi kostky jen do sloupku? Tento průvodce světem Lega vám na vše odpoví. Položíte v něm pevné základy nejen stavbám z Lega, ale i celému svému modelářskému koníčku.
 
Knížka je zaměřená na stavění skutečných modelů ze skutečných kostek Lega a přináší nejen kompletní návody k několika úžasným modelům, ale zároveň podněcuje vaši představivost při vytváření svých vlastních výtvorů.

Byla založena Asociace středoškolských češtinářů

· 37 komentářů

3. listopadu 2012 bylo v Praze na ustavující schůzi založeno občanské sdružení Asociace středoškolských češtinářů (ASČ). Iniciátoři jeho vzniku Jiří Kostečka a Josef Soukal uvažovali o podobném kroku již delší dobu, ale teprve antimaturitní kampaň a vědomí, že neexistuje relevantní poradní těleso středoškolských češtinářů při jednáních se státními orgány, je přiměly k realizaci této myšlenky.

ČT24: ZŠ Veřovice hrozí vrácení dotace z EU peníze školám a pokuta

· 63 komentářů

Podle zprávy v pořadu ČT24 Události v regionech (Ostrava) musela ZŠ a MŠ ve Veřovicích na Novojíčínsku vrátit 420 000 Kč z dotace programu EU peníze školám a musí zaplatit finančnímu úřadu i pokutu 200 000 Kč. Mluvčí MŠMT Marek Zeman v pořadu uvedl, že pochybení spočívalo v diskriminačních podmínkách výběrového řízení na dodávku interaktivních tabulí a počítačů.

Bořivoj Brdička: Vyvolá zmenšování počítačů všudypřítomnost poznávání?

· 8 komentářů

Vize firmy Intel o dalším vývoji v oblasti výroby integrovaných obvodů, jenž slibuje zásadní zmenšování výpočetních zařízení. Podle indického vývojáře výukových aplikací Abhijita Kadle bude tento vývoj mít značný vliv na vzdělávání.

Video: Cesta do druhohor 2

neděle 18. listopadu 2012 · 0 komentářů

Hrané a animované video ploškovou technikou. Krátký film vznikl v hodinách animátorské tvorby na ZUŠ Habrmanova.

19. 11.: 11. PEPOUŠovo vlnobití III.

· 0 komentářů

Přijďte mezi "trochu jiné pedagogy" do online diskuze. Připojte se na Google+ v pondělí 19. listopadu v čase od 20 do 21 hodin a přispějte k obohacení našich/vašich zkušeností.

20. 11.: Fórum HN: Regionální školství: Lze na něm šetřit?

· 6 komentářů

Termín: 20. listopadu 2012 od 17 hodin

Místo: Hotel Jalta, Václavské nám. 45, Praha 1

Anotace:
Jakých změn by mělo dostát regionální školství? Je současný systém financování a rozdělení kompetencí správný?
Jsou venkovské školy v ohrožení?
Jakou roli mají hrát ve vzdělávacím procesu dítěte stát, škola a rodiče?
Jak zvýšit kvalitu a motivaci českých učitelů?

Hlavní řečníci:
Petr Fiala, ministr školství, mládeže a tělovýchovy
Marcel Chládek, senátor a stínový ministr školství, ČSSD

Panelová diskuse:
Tomáš Feřtek, novinář a spolupracovník neziskové organizace EDUin
Milada Hnilicová, ředitelka Interaktivní základní školy Varnsdorf
Jiří Kuhn, předseda Asociace ředitelů gymnázií ČR a ředitel Gymnázia Nymburk
Anna Putnová, předsedkyně sněmovního Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu
Jiří Zajíček, ředitel Masarykovy střední školy chemické, předseda Unie školských asociací CZESHA a Asociace středních průmyslových škol

Moderuje:
Petr Šabata, šéfredaktor Hospodářských novin

Online přihláška na Fórum HN nebo na telefonu +420 724 222 656.

Recyklohraní, aneb Ukliďme si svět pomáhá v boji s černými skládkami

· 0 komentářů

12. 11. 2012 dostaly školy registrované ve školním vzdělávacím projektu Recyklohrani, aneb Ukliďme si svět nový úkol -- Je-li v okolí vaší školy černá skládka, vyfoťte ji a seznamte s ní širokou veřejnost.

Přečtěte si: Třeboňská rebelie

pátek 16. listopadu 2012 · 14 komentářů

Studenti třeboňského gymnázia se v Jihočeském kraji rozhodli vyvolat stávkovou pohotovost. Co tomu předcházelo? Jmenování komunistů do čela krajského resortu školství.

Martin Shabu: Česko je na tom v kontrole eurodotací hůř než Sicílie

· 2 komentářů

Poslanci z kontrolního výboru sněmovny si kvůli selháním českých auditorů zvou na kobereček ministra financí Miroslava Kalouska.

Florence a Giles

· 0 komentářů

A mé srdce hrůza stiská, bledě barví moji líc!

Rok 1891, Nová Anglie. Dvanáctiletá sirota Florence a její mladší bratr Giles, které jejich lhostejný poručník zanechal svému osudu, se toulají po chodbách chátrajícího sídla, v němž je ohrožuje přízračná ženská postava. Florence a Giles je mrazivou poctou románu Utažení šroubu od Henryho Jamese, se stejně skvěle vystavěným příběhem a velmi podmanivou vypravěčkou, která s vámi zaručeně zůstane ještě dlouho po dočtení poslední kapitoly.

Medová past

· 0 komentářů

Královna norské detektivky přichází!

Jednoho letního podvečera záhadným způsobem zmizí sedmiletý chlapec. Několik dní poté zahyne pod koly neznámého vozu lotyšská dělnice. Jakkoli je to nepravděpodobné, postupem času se ukáže, že obě tragédie spolu těsně souvisí. Policejní vyšetřovatel Cato Isaksen má z tohoto dvojitého případu noční můry.

7. 12.: Pracovní seminář pro pedagogické pracovníky základních škol vyučující žáky-cizince k tématu začleňování žáků-cizinců do základních škol.

· 0 komentářů


Marcel Chládek: Kdo ochrání český sport před Josefem Dobešem?

čtvrtek 15. listopadu 2012 · 6 komentářů

Exministr Josef Dobeš, symbol úpadku českého školství, masových studentských nepokojů a oklešťování akademických svobod ve vládě Petra Nečase, se po své neúspěšné misi v oblasti vzdělávání nadechuje k dalšímu drtivému náletu – tentokrát se rozhodl zmobilizovat své „schopnosti“ v oblasti sportu.

Martin Shabu: Zdrcující kritika z Bruselu: Ministerstvo financí selhalo v dohledu nad eurodotacemi

· 3 komentářů

Evropský účetní dvůr vzkazuje Miroslavu Kalouskovi: V auditech eurodotací je Česko nejhorší z „problémových“ zemí EU.

PAT a MAT … a je to!

· 0 komentářů

PAT A MAT a jejich povedené kousky!

Pokračování příběhů oblíbených kamarádů - kutilů, jejichž nápady a vynalézavost někdy vyvolávají úsměv, jindy rozpaky a kroucení hlavou, ale nikoho nenechají chladným. Dobře je známe z večerníčku a jejich obliba překročila hranice mnoha zemí. Pat a Mat si se vším snadno poradí. A je to!

Náměstek ministra školství bude diskutovat o úloze České školní inspekce

· 38 komentářů

Kulatý stůl SKAV a EDUin je tentokrát věnován otázce, zda úlohou inspekce je podpora učitelů nebo kontrola škol.

Scio: Výběr ze zpráv, novinek a zajímavostí ve vzdělávání

· 0 komentářů

Výzkumné oddělení společnosti Scio nabízí přehled zajímavých informací ze zahraničních zdrojů. Z témat vybíráme: efektivní výklad, pomoc dětem s problémy v učení, zkoumání úrovně IQ.

Tajemný kůň aneb Cesta za českými památkami

· 0 komentářů

Historie největších českých a moravských měst

Sedmi největšími městy Čech a Moravy prochází holčička Una, pátrající po tajemném koni, který ji odnese domů - na červenou hvězdu. Navštíví Prahu, Brno, Ostravu, Plzeň, Olomouc, Liberec a Ústí nad Labem. Všude potkává přátele, kteří jí chtějí pomoci. A všude nachází něco zvláštního, něco, co stojí za vidění: hrady, zámky, kostely, sochy, obrazy a zahrady. Vyslechne pověsti a legendy. Doví se hodně z české a moravské historie. Naučí se dobře dívat. A nakonec… nakonec Una svého koně najde. Je jiný než čekala. Ale ke hvězdám vyletí!

Přečtěte si: Hejtman nabídl studentům, aby pomohli školství řídit. Protest podpořili herci

· 3 komentářů

Ani na středeční schůzce ale Jiří Zimola nepřistoupil na jejich požadavky a odmítl odvolat radní pro školství a kulturu Vítězslavu Baborovou. V sobotu se proto uskuteční plánovaná demonstrace na budějovickém náměstí. Začne v 15 hodin.

Martin Shabu: Kdy dostane Josef Dobeš pár facek od sportovců?

· 1 komentářů

Josef Dobeš racionálně přemýšlí, geniálně předpovídá, jen s konzistencí mezi myšlením a chováním je drobet problém.

Zlatá 80. léta očima Petra Hanniga aneb Život na MAXIMUM

středa 14. listopadu 2012 · 0 komentářů

Hudební skladatel, textař, multiinstrumentalista, producent, hudební vydavatel a politik Petr Hannig je nejen muž mnoha profesí, ale i otevřený člověk, který se nebojí říkat nepopulární pravdu. V otevřené a někdy i kontroverzní knize vzpomíná na svou kariéru a na dobu sedmdesátých a především osmdesátých let.

Petr Hannig je velmi rozporuplný člověk, kterému nikdy nescházelo sebevědomí, píše v úvodu knihy její autor Miroslav Graclík. Geniální muzikant, který skládal symfonie a posléze se vrhnul do české pop-music, aby produkoval jednoduché písničky. Křesťan, který si vždy zakládal na rodině, a přesto měl velkou řadu lásek a fanynek. Inteligentní člověk se širokým přehledem, jenž hovoří pěti jazyky, ale schází mu sociální cítění, takže říká a dělá věci, které by většina lidí neřekla a neudělala, tak autor protagonistu knihy charakterizuje.

Bojovali za Československo: Příběh bratrů Bernasových v čs. odboji

· 0 komentářů

Autentické vzpomínky čs. důstojníků

Tragické události po mnichovské dohodě, zejména pak v březnu 1939, přiměly tisíce Čechů a Slováků k odchodu do zahraničí, kde se mohli zapojit do rodícího se protinacistického odboje. Patřili k nim i příslušníci československé armády, kteří byli vychováni v duchu Masarykových principů demokracie a humanity.

Publikace Bojovali za Československo líčí dramatické životní osudy bratrů Františka a Jana Bernasových, prvorepublikových důstojníků československé armády, kteří se po německé okupaci 15. března 1939 aktivně zapojili do odbojové organizace Obrana národa a poté počátkem roku 1940 vstoupili po složité anabázi putování přes evropské země do československé zahraniční armády, aby se zúčastnili bojů na Středním východě a západní frontě.

Tisková konference na téma zajišťování rovného přístupu ke vzdělání pro romské děti

· 0 komentářů

Tisková konference v sídle Senátu se konala u příležitosti pořádání Kulatého stolu k 5. výročí rozsudku D.H. a ostatní versus ČR. Na tiskové konferenci vystoupila místopředsedkyně Senátu Parlamentu ČR a pořadatelka kulatého stolu Alena Gajdůšková, 1. náměstek ministra školství Jiří Nantl, ředitel Nadace Open Society Fund Praha Robert Basch a jeden z žalobců ve věci D.H. a ostatní vs. ČR Julius Mika.

Tomáš Feřtek: Uléhá státní maturita do hrobu?

· 8 komentářů

Publikujeme text Tomáše Feřteka ze speciálního listopadového čísla časopisu Řízení školy, který pro učitelskou veřejnost shrnuje a zdůvodňuje změny ve státní maturitě. Snaží se odpovídat na nejčastější otázky s těmito změnami spojené a pokouší se i reflektovat výhrady, které se oproti novému maturitnímu modelu pro léta 2013 a 2014 objevily.

Ondřej Šteffl: Kam zmizelo vzdělání?

· 18 komentářů

Ve školství pořád děláme reformy, vymýšlíme záměry a opatření, ale nějak se to nelepší. Začněme raději přemýšlet o světě mimo školu. Co můžeme udělat, aby vzdělával a vychovával lépe a více než dosud?

Bořivoj Brdička: Vzdělávací technologie 21. století - 4. lekce

· 0 komentářů

Nabízíme vám pokračování výletu do budoucnosti vzdělávání a to nejen v oblasti informačních technologií, kde nás Bořivoj Brdička vede k zamyšlení nad tím, jak by škola a vzdělávání měly a mohly v nejbližší budoucnosti vypadat. Záznam byl pořízen 8. 11. 2012 v aule Pedagogické fakulty Karlovy univerzity.

ČZU hledá talenty, budou přijati bez přijímacích zkoušek a získají stipendium

· 0 komentářů

Prokazatelně talentované uchazeče přijme Česká zemědělská univerzita v Praze bez přijímací zkoušky a navíc obdrží stipendium až 5 000 Kč měsíčně po celý první ročník. Tyto výhody ČZU poskytne uchazečům, kteří se umístili na předních místech v předmětových soutěžích. Jde např. o matematickou olympiádu, fyzikální olympiádu, biologickou olympiádu, středoškolskou odbornou činnost a další odborné soutěže garantované MŠMT. Cílem tohoto motivačního opatření je získat pro studium na ČZU uchazeče, kteří svůj talent a odborný zájem prokázali na střední škole a budou pravděpodobně úspěšnými vysokoškolskými studenty.

OLINA je na světě!

· 1 komentářů

Článek seznamuje s implementační příručkou k systému hodnocení kvality organizací neformálního vzdělávání a výchovy – OLINĚ – který byl vyvinut v rámci aktivity Standardizace organizací neformálního vzdělávání projektu Klíče pro život.

Marcel Chládek: Ministr Fiala mystifikuje veřejnost, platy učitelů kvůli vládní politice reálně poklesnou!

úterý 13. listopadu 2012 · 11 komentářů

Ministr školství Petr Fiala se v médiích chlubí, že v roce 2013 zvedne platy učitelů "zhruba o 1 procento". Nevím, zda si pan ministr dělá z učitelů legraci nebo prostě jen nezná makroekonomické výhledy České republiky pro rok 2013.

ČŠI: Informace k zapojení žáků se SVP do druhé celoplošné generální zkoušky testování

· 8 komentářů

Zapojení žáků se speciálními vzdělávacími potřebami do procesu ověřování výsledků žáků na úrovni 5. a 9. ročníků základních škol bude i v případě druhé celoplošné generální zkoušky (13. 5. - 7. 6. 2013) výlučně na rozhodnutí ředitele každé jednotlivé školy vzdělávající tyto žáky (nebude tedy pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami povinné), nicméně jak technologie, tak obsah testů, průběh i vyhodnocení testování budou potřebám těchto žáků v reálně dosažitelné míře přizpůsobeny.

16. 11.: závěrečná konference projektu Jak efektivně vyučovat průřezová témata a současně rozvíjet čtenářství

· 0 komentářů

Závěrečná konference projektu Jak efektivně vyučovat průřezová témata a současně rozvíjet čtenářství se koná 16. listopadu 2012 od 10 do 17 hodin v KC GreenPoint, Dvouletky 529/42, Praha 10.

28. 11.: Autodesk Academia Fórum 2012 – Praha

· 0 komentářů

Společnost Computer Agency organizuje již 12. ročník akademického setkání uživatelů a příznivců produktů Autodesk, které se tentokráte uskuteční 28. listopadu v prostorách Národní technické knihovny v Praze.

Přečtěte si: Nerušte nás, varují základní školy praktické na Jihlavsku

· 2 komentářů

K petici za zachování základních škol praktických se připojily i školy na Jihlavsku. Petice se šíří po celé republice a je reakcí na návrhy ministerstva školství, které podle iniciátorů petice vyplynuly z nedávné konference Rovné podmínky ve vzdělávání.

MŠMT: Novela nařízení vlády o soustavě oborů vzdělání

· 0 komentářů

Dne 9. listopadu 2012 bylo ve Sbírce zákonů zveřejněno nařízení vlády č. 367/2012 Sb., kterým se mění nařízení vlády č. 211/2010 Sb., o soustavě oborů vzdělání v základním, středním a vyšším odborném vzdělávání.

Přečtěte si: Komenského hořký pláč

· 10 komentářů

Ve svém životopise s hrdostí uvádím, že jsem základy svého vzdělání získal na základní škole ve Vrdech. Byla to škola v mnohém ohledu zvláštní. Podstatnou část pedagogického sboru tvořili muži a velkou část pedagogů jejich práce skutečně bavila. Některé bavila dokonce tak moc, že se nám po škole věnovali i jako vedoucí zájmových kroužků. Zdarma.

Marshmallow: Připravte si doma sladké pokušení

· 0 komentářů

Udělejte si nadýchané domácí marshmallow bez konzervantů a podle vlastních chutí!

Jestli jste ještě nikdy neochutnali čerstvé, domácí marshmallows, pak vás nyní čeká fantastický zážitek! Nemožné se stane skutkem – konečně si můžete udělat hromadu vlastních marshmallows bez chemických barviv a konzervantů, ze surovin u nás běžně dostupných! Tato kniha vás naučí, jak si ušlehat a vytvarovat desítky nadýchaných, jemňoučkých marhmallow polštářků s neuvěřitelným množstvím různých chutí – od jahodové a vanilkové až po máslovou a rumovou, ale překvapivě také arašídovou, slaninovou a mnoho dalších.

CERMAT: Novela vyhlášky posouvá termín pro podávání přihlášek k maturitní zkoušce 2013 na 1. prosince

· 1 komentářů

Ve Sbírce zákonů byla pod č. 370/2012 Sb. vyhlášena novela školského zákona upravující nová pravidla maturitních zkoušek. Pod č. 371/2012 Sb. vyšla také novela vyhlášky č. 177/2009 Sb., o bližších podmínkách ukončování vzdělávání ve středních školách maturitní zkouškou.

Karel Malík: USA

· 2 komentářů

Prezentace k tématu USA pro sedmáky. Ukázka DUM s využitím editoru prezentací Prezi.

Jan Wagner: Tablety do škol aneb když dva dělají totéž... 2.

· 1 komentářů

V článku před týdnem jsme zmínili dva projekty zavádějící tablety do škol. Dnes zmíníme pro úplnost další dva, které se od obou předchozích liší.

E-kniha pro vás: Nezaměstnanost absolventů škol se středním a vyšším odborným vzděláním – 2012

pondělí 12. listopadu 2012 · 0 komentářů

Každoročně vydávaná studie poskytuje rámcovou představu o úspěšnosti přechodu absolventů středních a vyšších odborných škol na trh práce. Vychází z počtu nezaměstnaných absolventů, kteří jsou v evidenci úřadů práce k 30. dubnu 2012, jako uchazeči o zaměstnání, přičemž největší pozornost je věnována vždy poslední vlně absolventů z června předešlého roku, čili těm, kteří se na trhu práce pohybují necelý rok.

EDUin: Co přinesl týden 5. – 11. 11. 2012

· 0 komentářů

Podívejte se, co přináší týdenní přehled bEDUin 35/2012.

Přečtěte si: Ať školství nevede komunistka, žádají studenti a plánují demonstraci

· 7 komentářů

Pokud zůstane v čele krajského odboru školství komunistka, budou studenti v Českých Budějovicích 17. listopadu demonstrovat.

Tatra 603: Vývojové změny, technické zajímavosti, přestavby a sportovní úspěchy

· 0 komentářů

Historie českého aerodynamického automobilu Tatra 603

Kniha popisuje historii českého kultovního automobilu Tatra 603 - jednoho z nejzajímavějších vozidel své doby. Naleznete zde cenné dobové fotografie a nákresy, prototypy, ukázky reklamních plakátů, technické informace, vývojové změny, podklady pro servis a provoz těchto stále více ceněných vozů i další modifikace vozidel. V závěru knihy jsou uvedeny podrobné technické údaje ke všem modelům vozidel Tatra T 603 a T2-603.

5. ročník soutěže Bobřík informatiky probíhá v tomto týdnu!

· 0 komentářů

V týdnu od 12. do 16. listopadu probíhá národní kolo soutěže v informatice pro žáky základních a středních škol Bobřík informatiky. Neváhejte a zapojte i vaše žáky!

iVysílání: Dar dyslexie

· 0 komentářů

Dokument o nelehkém životě dyslektiků a jejich uplatnění ve společnosti.

Karel Klatovský: Jak na formuláře ve službě SkyDrive?

· 0 komentářů

Velice zajímavou a užitečnou funkcí, která byla v tomto týdnu přidána do služby SkyDrive, respektive aplikace Excel Web App, je možnost tvorby formulářů.

Bořivoj Brdička: Příprava nového amerického plošného testování

· 0 komentářů

Zpráva o pokračování prací na novém plošném testování v USA, které se vyznačuje značnou mírou podobnosti s vývojem u nás.

Tomáš Feřtek: Pomáhat slabším se vyplácí aneb...

· 2 komentářů

Prezentace z konference Svoboda naživo 2012.

Svoboda ve škole

· 2 komentářů

Pokud je cílem vzdělávání spokojený - svobodný člověk a aktivní občan - jak tento cíl dnes školy naplňují?

Novela školského zákona a novela vyhlášky č. 177/2009 Sb.

· 3 komentářů

Ve Sbírce zákonů byla pod č. 370/2012 Sb. vyhlášena novela školského zákona upravující nová pravidla maturitních zkoušek. Pod č. 371/2012 Sb. vyšla také novela vyhlášky č. 177/2009 Sb., o bližších podmínkách ukončování vzdělávání ve středních školách maturitní zkouškou.

Přečtěte si: Češi často neumí čerpat dotace, doplatí si miliony

neděle 11. listopadu 2012 · 5 komentářů

Minimálně 38 milionů si zaplatí ze svého příjemci dotací z operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Nad dalšími téměř 150 miliony potom visí otazník, protože jsou stále v šetření.

Přečtěte si: Seberte komunistům školství, vyzývá učitel. Petice má stovky podpisů

pátek 9. listopadu 2012 · 30 komentářů

Martin Rosocha z Třeboně je autorem petice, která požaduje, aby jihočeský hejtman Jiří Zimola z ČSSD přehodnotil koaliční smlouvu s KSČM. Vadí mu, že školství dostali na starost komunisté.

Stalin a období stalinismu - historie, fakta, dokumenty

· 0 komentářů

"Smrt jednotlivce je tragédie, smrt milionů je statistika."

Stalin, coby jeden z nejúspěšnějších diktátorů 20. století, věřil, že budování lepší budoucnosti stojí za obětování životů milionů lidí. Vybudoval moderní Rusko na hromadách mrtvol milionů jeho obyvatel. Publikace Stalin a období stalinismu se ukázala jako jedna z nejpopulárnějších příruček pro ty, kteří chtějí pochopit Stalinův fenomén.

Tomáš Feřtek: Kdo ohlídá maturitní hlídače? Zase sami sebe?

· 6 komentářů

V pátek prezident podepsal novelu, která okrájela státní maturitu na minimum. Je tedy všechno v pořádku? Ne. Přinejmenším tři vážné problémy zůstávají.

MŠMT: Informace k vyplňování vysvědčení na základních školách od školního roku 2012/2013

· 0 komentářů

Oddělení předškolního, základního a základního uměleckého vzdělávání vydává souhrn informací a doporučení k vyplňování vysvědčení na základních školách s platností od školního roku 2012/2013. Materiál vznikl jako strukturovaný souhrn odpovědí na značné množství dotazů škol k problematice vyplňování vysvědčení. Informace bude periodicky doplňována o další doporučení tak, aby poskytovala školám komplexní informaci soustředěnou do jednoho materiálu.

Vyhlášení rozvojového programu MŠMT

· 0 komentářů

Financování asistentů pedagoga pro děti, žáky a studenty se sociálním znevýhodněním na rok 2013.

Pět let poté: Česká vláda stále nezamezila diskriminaci romských dětí v přístupu ke vzdělání

· 14 komentářů

Romské děti nemají v českém školství rovný přístup ke vzdělání a stejné možnosti studovat, jako ostatní děti. Konstatuje to ve své společné výzkumné zprávě Amnesty International (AI) a Evropské centrum pro práva Romů (ERRC).

E-kniha pro vás: La Ngonpo – místo setkávání

· 0 komentářů

Multikulturní centrum Praha ve spolupráci s Centrem globálního a rozvojového vzdělávání NaZemi vytvořilo pro projekt „La Ngonpo – místo setkávání“ metodickou publikaci pro učitele zaměřenou na multikulturní a globální rozvojové vzdělávání.

Patrik Nacher: Pane Nečasi a spol., je toho právě dost!

čtvrtek 8. listopadu 2012 · 11 komentářů

Výsledek kongresu ODS a nyní i způsob projednávání tří důležitých zákonů pravicového voliče zcela uzemnily.

Vyšlo další číslo bulletinu Variant, tentokrát na téma čtenářství a čtenářská gramotnost

· 0 komentářů

Program Varianty vydal v listopadu další číslo bulletinu pro školy, tentokrát na téma čtenářství a čtenářská gramotnost. Stručný obsah bulletinu: Nechme děti, ať čtou, co je baví (úvodník Kateřiny Sobotkové), Čeští žáci a čtenářská gramotnost (komentář Pavla Košáka k současnému stavu čtenářství u českých dětí), Jak vybírat texty do výuky? (příspěvek Kateřiny Šafránkové k využívání textů během výuky), Knihovny jako místa plná života (článek Pavla Košáka o současném potenciálu školních a třídních knihoven), Dnešní děti nejsou zvyklé čekat, až jim smysl čteného dojde (rozhovor s Ondřejem Hausenblasem o zhoršující se schopnosti dětí rozumět psanému textu), Vyhraju nebo vyhraju (metodický list pro pedagogy zaměřený mj. na rozvoj čtenářství), Čtenářské kluby – Brána ke vzdělání (příspěvek Ireny Polákové k rozvoji čtenářství nejen znevýhodněných dětí v rámci čtenářských klubů), nabídka výukových materiálů.

16. 11.: Baví mě číst a hýbat světem: společné setkání pedagogů a škol

· 0 komentářů

Chcete, aby vaši žáci ve škole přemýšleli nad problémy světa, ve kterém žijí? Zajímá vás, jak zařídit aby si žáci snadněji propojili obsahy vzdělávacích oborů, kterým se ve škole učí, se svým životem? Líbilo by se vám, kdyby si žáci dokázali poradit s texty, se kterými se v životě potkají?

Vliv: Síla přesvědčování a manipulace

· 0 komentářů

Poznejte techniky nejúspěšnějších manipulátorů

Co způsobuje, že říkáme „ano“? Které techniky jsou nejefektivnější, potřebujete-li dosáhnout souhlasu? Jak postupují nejúspěšnější manipulátoři? Jak sebou nenechat tak snadno manipulovat?

Ve své nejprodávanější knize Robert Cialdini, nejznámější sociální psycholog současnosti, zkoumá teorii i praxi přesvědčování, manipulace a dosahování souhlasu. Za pomoci čtivého vyprávění předává autor poznatky získané seriózním vědeckým výzkumem i osobní zkušeností na různých pozicích vyžadujících zvládnutí umění ovlivňovat. Kniha je užitečným čtením pro všechny, pro něž jsou vyjednávací schopnosti klíčové, ale také i pro ty, kteří chtějí umět rozpoznávat manipulaci a ubránit se jí.

Marcel Chládek: Vyšší DPH dopadne tvrdě i do oblasti školství

· 6 komentářů

Vládní koalice za pomoci přeběhlíků dnes ve Sněmovně po různých taškařicích zvedla ruku pro vyšší DPH. To se samozřejmě výrazně dotkne také oblasti školství - a to jak zřizovatelů, tak žáků, studentů a jejich rodičů. Vláda, která o sobě tvrdí, že je školství její prioritou, tak opět ukázala, že je tomu spíše naopak.

Vzdělávací technologie 21. století - 3. lekce

· 0 komentářů

Třetí lekce kurzu Vzdělávací technologie 21. století byla věnována setkání s Danielem Francem, odborníkem na výukové využití sociálních sítí a lektorem kurzů pro podnikatele i učitele. Uskutečnila dne 1. 11. 2012 v aule Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Marcel Chládek: Vrací se Josef Dobeš na ministerstvo školství?

středa 7. listopadu 2012 · 8 komentářů

Jako ze špatného snu či nepovedeného vtipu vypadají zprávy některých médií o tom, že bývalý neúspěšný ministr školství Josef Dobeš zobchodoval svůj hlas pro podporu zdražovacího balíčku vlády Petra Nečase za to, že mu premiér Nečas umožní mluvit do nejvyšších pater personální politiky ministerstva školství.

Přečtěte si: Školy se v horské obci zbavili, ale peníze tím neušetřili

· 3 komentářů

Venkovské školy čelí bouři legislativních opatření, která jim nedávají dlouhodobě jasnou perspektivu. Někde pak k úpadku přispěl nezájem zřizovatele.

15. 11.: Kulatý stůl SKAV a EDUin na téma „Jaká má být úloha ČŠI – podpora učitelů, nebo kontrola škol?“

· 5 komentářů

V pondělí 19. listopadu od 10 do 12 hodin proběhne v aule ZŠ Vodičkova 22 v Praze Kulatý stůl SKAV a EDUin na téma „Jaká má být úloha ČŠI – podpora učitelů, nebo kontrola škol?“

Řekněte si ano: Pozitivní energie jako cesta k úspěchu

· 0 komentářů

Vyřešte rovnici extrémní energie a optimismu

Všimli jste si někdy, že existují lidé, kteří „to“ prostě mají v sobě? Mají zvláštní dar – jsou jistí, plní sebedůvěry, postupují vpřed s nenucenou energií a optimismem. Tato energie je posiluje, je nadčasová a nekonečná – a máte-li dost štěstí na to, abyste ji chytili, je i nakažlivá.
Nejsilnější energie vždy vyhrává. Je klíčem ke změně vaší současné neuspokojivé situace v život, jaký jste si vždy přáli.

Kniha Řekněte si ano vám ukáže cestu k takovému životu. Autorčina rovnice extrémní energie a optimismu vás navede, jak dělat méně a získávat více. Dělat méně práce, dělat méně věcí, ve kterých nejste dostatečně dobří, méně ztrácet čas, méně se znepokojovat, dělat méně chyb.

Novinka z edice Muzeum v knize: Legenda Pink Floyd

· 0 komentářů

Kompletní historie skupiny v exklusivním provedení se vzpomínkovými předměty!

Jen málo kapel tak hluboce ovlivnilo umění a dosáhlo tak obrovského komerčního úspěchu jako Pink Floyd. S více než 200 milióny prodaných alb po celém světě a s kariérou trvající desítky let zůstávají stále nesmírně populární a s každou nastupující generací přitahují další a další fanoušky.

Plán opatření pro výkon rozsudku Evropského soudu pro lidská práva v případu D. H. a ostatní proti České republice: “Rovné příležitosti”

· 9 komentářů

Z dokumentu vybíráme (str. 9 dokumentu, oddíl "Doplňující informace"): "S ohledem na provázanost s předchozími šetřeními je pro účely šetření za romského žáka považován člověk, který se za Roma sám považuje, aniž by se nutně k této příslušnosti za všech okolností (např. při sčítání lidu) hlásil, a/nebo je za takového považován významnou částí svého okolí na základě skutečných či domnělých (antropologických, kulturních nebo sociálních) indikátorů."

Scio: Výběr ze zpráv, novinek a zajímavostí ve vzdělávání

· 0 komentářů

Výzkumné oddělení společnosti Scio nabízí přehled zajímavých informací ze zahraničních zdrojů. Z témat vybíráme: online vzdělávání, zkoušky pro uchazeče o učitelské povolání, budoucnost vzdělávání a vzdělávacího prostředí.

1. 12.: ustavující setkání Společnosti učitelů českého jazyka

· 0 komentářů


Přečtěte si: Dobeš odmítl intriky, sám ale prý pletichaří v dopravě a na školství

úterý 6. listopadu 2012 · 10 komentářů

Přestože poslanec Josef Dobeš (nestr.) se na úterní tiskové konferenci dušoval, že jsou mu zákulisní hrátky protivné, a proto chce proti „kvartálnímu pučistovi Tluchořovi“ podporovat vládu premiéra Petra Nečase, skutečnost podle informací Práva může být jiná.

Velká kniha barev: Kompletní průvodce pro grafiky, fotografy a designéry

· 0 komentářů

Kniha, v níž najdete o barvách vše, co denně potřebujete
 
S barvami se ve své každodenní praxi setkávají nejen grafici, ale také typografové, bytoví architekti, výtvarníci, fotografové, pracovníci v polygrafickém průmyslu a mnozí další. Ti všichni potřebují zdroj kvalitních informací o teorii barev a jejím využití.

Marcel Chládek: Kalouskovy škrty jsou pro školství smrtící, ministr Fiala musí říci jasné NE!

· 19 komentářů

Ministr financí Miroslav Kalousek usvědčuje návrhem nového rozpočtu sebe i celou vládní koalici ze lži. Pokud totiž hodlá škrtat stamiliony korun v již tak podfinancovaném školství, dokazuje, že sliby Nečasovy vlády o oblasti školství a konkurenceschopnosti coby vládních prioritách byl pouhý předvolební blábol, který dávno neplatí!

Přečtěte si: Dobeš je nadějí pro vládu. S dalším poslancem VV zakládá nové hnutí

· 3 komentářů

Exministr školství Josef Dobeš a další poslanec zvolený původně za Věci veřejné David Kádner mohou pomoci zachránit vládu. Jsou oba v přípravném výboru nově vznikajícího Hnutí pro sport a na úterý dopoledne Dobeš ohlásil společné vystoupení obou poslanců před schvalováním klíčových vládních zákonů ve Sněmovně.

MŠMT: Informace pro příjemce – nejčastěji se objevující chyby, které mohou být v konečném důsledku vyhodnoceny jako nesrovnalost

· 0 komentářů

Nejčastěji se vyskytující chyby v příjemcem předkládaných monitorovacích zprávách a žádostech o platbu, které mohou být v konečném důsledku vyhodnoceny jako podezření na nesrovnalost.

Výsledky analýzy počtu a příčin vzniku podezření na nesrovnalost identifikovaných v OP VK

· 0 komentářů

Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy zveřejňuje výsledky analýzy počtu a příčin vzniku podezření na nesrovnalost identifikovaných v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost - reportované období 1. 1. 2012 - 30. 6. 2012.

Ondřej Hausenblas o vstřícné škole

· 1 komentářů

Rozhovor Tomáše Hajzlera s Ondřejem Hausenblasem o škole.

Dluh: Prvních 5000 let

· 0 komentářů

Dříve než byly peníze, byl dluh.

Peníze byly údajně vynalezeny, aby nahradily obtížný a komplikovaný směnný obchod. Dluhy se přitom táhnou alespoň pět tisíc let, tedy podstatně déle, než se datuje existence peněz. Kde je tedy pravda?

Uznávaný americký antropolog a aktivista David Graeber popisuje, jak se celé dějiny točí kolem dluhů. Zároveň dokládá, že napříč různými kulturami se jako červená nit táhne odpouštění dluhů, které pomáhalo udržovat stabilitu společenských systémů. Splácení dluhů je morálním základem, na němž stojí lidské vztahy. Autor knihy vás přesvědčí, že čas od času však nastávají chvíle, kdy je tento základ nutno zbořit a dluhy smazat.

Kulatý stůl SKAV 25. 10. 2012: Má ministerstvo školství ztrácet čas s Národním programem vzdělávání, nebo má raději řešit praktické problémy?

· 0 komentářů

Kompletní zvukový záznam a prezentace z kulatého stolu.

Přečtěte si: Kalouskovy škrty: D1 v ohrožení, stop výzkumu, méně pro učitele

pondělí 5. listopadu 2012 · 13 komentářů

Nové Kalouskovy škrty budou bolet. V ohrožení kvůli nim bude dostavba dálnice D1 i některé stavby na železnici. Česko také přijde o část dotací z Evropské unie. Bolestivé budou rovněž úspory naplánované pro oblast vědy a výzkumu a negativně se odrazí i ve školství, poznat by je podle ministerstva školství mohli i učitelé ve svých peněženkách.

EDUin: Co přinesl týden 29. – 4. 11. 2012

· 0 komentářů

Podívejte se, co přináší týdenní přehled bEDUin 34/2012.

Jak mluvit, aby nás teenageři poslouchali

· 3 komentářů

Máte doma puber áka a čím dál méně si rozumíte?


Tato kniha je skvělým rádcem, jak jednat s dospívajícími tak, aby naše slova brali vážně, a jak jim naslouchat, aby v nás dospělých viděli partnera, nikoliv nepřítele. Způsoby jednání a tipy, jak vést dialog, jsou velmi názorně předvedeny na kreslených scénkách. Autorky využívají hlavně příkladů ze života a rozhovorů mezi rodiči a jejich dětmi. Na problémech jiných rodin si lépe uvědomíte, kde se dopouštíte chyb a poučíte se, jak některé zaběhnuté způsoby chování změnit.

S Ondřejem Štefflem o vzdělávání

· 9 komentářů

Ondřej Šteffl v rozhovoru s Tomášem Hajzlerem o školním a vzdělávacím systému.

Státní maturitě chybí funkční systém kontroly

· 5 komentářů

Prezident podepsal maturitní novelu, zbývají ale otázky, na něž musí ministerstvo odpovědět co nejdříve.

Jan Wagner: Tablety do škol aneb když dva dělají totéž...

· 48 komentářů

První listopadový den přinesl představení dvou projektů, které se snaží prosadit ve školách používání tabletů: Vzdělání na dotek a Flexibook 1:1. Přístup je ale naprosto rozdílný a mohlo by se zároveň také zdát, že oba projekty přicházejí s křížkem po funuse: finance z projektů EU peníze do škol jsou už z větší části utraceny a další finance školy zřejmě dlouho dobu nedostanou.

Bořivoj Brdička: Mitchellův QuadBlog

· 0 komentářů

Zpráva o zajímavé aktivitě, při níž žáci prostřednictvím blogování zlepšují svou schopnost psát, učí se vyjadřovat své nápady a prostřednictvím poznávání vzdálených vrstevníků zvyšují svou schopnost vnímání světa.

Přečtěte si: Branná výchova se vrátí do škol

neděle 4. listopadu 2012 · 17 komentářů

Žáci se během studia budou opět učit o obraně státu i ochraně člověka v mimořádných situacích. Návrat branné výchovy do vzdělávacích programů si vyžádala ministerstva obrany a vnitra.

Přečtěte si: Prázdné třídy? Ředitelé středních škol věří v opak

· 2 komentářů

Baví mě chemie, biologie a matematika. Nejspíš se přihlásím na gymnázium nebo na chemickou průmyslovku. Tak uvažuje patnáctiletá Barbora Lukášová z Brna. Společně s ní řeší podobný problém asi pětadvacet tisíc žáků devátých tříd brněnských základek. Ředitelé středních škol doufají, že se jim přihlásí dostatek dětí. Pomoci tomu má i slučování škol.

Elektrotechnická olympiáda startuje

· 3 komentářů

Elektrotechnická olympiáda je součástí projektu Popularizace vědy a výzkumu ČVUT. Cílem projektu je vytvořit systémové nástroje pro popularizaci výsledků výzkumu a vývoje pro studenty a žáky pomocí přednáškových cyklů, systémových propagačních aktivit VaV, popularizačních cyklů, dnů otevřených dveří, audiovizuální tvorby, e-learningových kurzů a interaktivních webových stránek.

MŠMT: Podpisem prezidenta získali budoucí maturanti větší jistotu

sobota 3. listopadu 2012 · 14 komentářů

Prezident Václav Klaus dnes podepsal novelu školského zákona, která upravuje podobu státních maturit. Pro příští dva roky budou povinnou část tvořit dva předměty a maturity budou mít jednotnou úroveň zadání.

Jednání Tripartity na MŠMT

· 2 komentářů

Na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy se ve čtvrtek 1. listopadu 2012 konalo jednání Pracovního týmu Rady hospodářské a sociální dohody pro vzdělávání a lidské zdroje (Tripartita). Jednání vedl náměstek pro skupinu všeobecného, odborného a dalšího vzdělávání Jindřich Fryč.

Přečtěte si: Škola pobodané kantorky: ředitel přiznal nedostatky ve vztazích

pátek 2. listopadu 2012 · 23 komentářů

Sociální klima na českých školách se zhoršuje. Přestože rakovnické Gymnázium Zikmunda Wintra, kde v pondělí čtrnáctiletý žák údajně bodl nožem svou učitelku, získalo při březnové školní inspekci ve většině ohledů výborné hodnocení, v kontrolní zprávě se také objevily náznaky o nedostatcích v osobních vztazích na škole.

Za školu!

· 7 komentářů

Rozhodli jsme se něco udělat se stavem českého školství. Přidáte se?



Sledujte nás na Facebooku nebo se přihlašte k odběru našeho kanálu na YouTube!

Dějiny opevňování v Čechách a na Moravě

· 0 komentářů

Vydejme se za dobrodružstvím vlastní historie!

Další bohatě ilustrovaná publikace úspěšné edice Stručná historie – předurčené pro mladší čtenáře a čtenářky – přináší souborně zpracovaný náhled na vývoj pevnostního stavitelství od pravěku do současnosti.

Ozřejmuje způsoby opevňování osad v době kamenné (Rmíz u Laškova – nejstarší pevnost ve střední Evropě vůbec). Nepomíjí mimořádně pozoruhodnou skalní pevnost Denemark z doby měděné a důkladně popisuje rozsáhlá keltská opevnění (Vladař, Závist, Třísov) a římské opevněné tábory (Mušov).

Opět několik úvah na téma: Jaké železo do škol? 1.

· 6 komentářů

Před deseti lety vrcholily dodávky v projektu Internet do škol, který více než polovině českých základních a středních škol přinesl neefektivní, z hlediska didaktiky nepříliš promyšlené, unifikované počítačové řešení. Jaká je situace dnes po nákupech v rámci projektů EU peníze školám či EU peníze středním školám? Jaké jsou aktuální trendy a zachytily je české školy?

Soukromé školy zvou na den otevřených dveří

· 0 komentářů

Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska pořádá 15. listopadu celorepublikový den otevřených dveří na středních školách. Cílem tohoto unikátního projektu je seznámit návštěvníky nejen s individuálním přístupem ke studentům, ale také rodinným prostředím, které na privátních institucích panuje, a moderními výukovými prostory.

„Vzdělání na dotek“ - učení, které baví žáky i učitele

· 3 komentářů

Včerejší vyučování bylo pro děti ze Základní a mateřské školy ANGEL v Praze 12, Modřanech jiné než obvykle, v halloweenských kostýmech oslavily otevření nové učebny, kdy k tradičním učebnicím a sešitům nově dostaly i iPady. Jde o stále populárnější kategorii lehkých mobilních zařízení - takzvané tablety - s velkým displejem, jež se ovládají dotykem.

Bez podniků je budoucnost učňovského školství problematická

· 1 komentářů

V rámci projektu Řemeslo žije! bude 22. listopadu 2012 na odborné výstavě Schola Pragensis spuštěn další, v letošním roce již poslední, modul programu pro zkvalitnění výuky v odborných školách PATER-NOSTER. Stejně jako předchůdci ponese jméno po významném pražském podnikateli v tomto případě RINGHOFFER a zaměří se na podporu rozvoje odborných kompetencí absolventů učebních oborů v tzv. adaptačním období po nástupu do prvního zaměstnání.

5, ročník Logické olympiády

čtvrtek 1. listopadu 2012 · 0 komentářů

Krajským kolem bude v pátek 2. listopadu na Mensa gymnáziu pokračovat pátý ročník oblíbené Logické olympiády, kterou již tradičně organizuje Mensa ČR. Logická olympiáda je svým pojetím unikátní soutěží, protože se nejedná o znalostní soutěž, ale o soutěž rozvíjející především schopnost samostatného logického uvažování. Logická olympiáda si za svou historii získává stále větší oblibu. „Letos bylo registrováno celkem 32 190 soutěžících z 1 660 škol z celé republiky,“ informoval Martin Kalivoda z Mensa gymnázia, koordinátor krajského kola soutěže v Praze.

Programy státní podpory práce s dětmi a mládeží

· 1 komentářů

Programy jsou vyjádřením požadavku státu na zabezpečení péče o volný čas dětí a mládeže prostřednictvím nestátních neziskových organizací (dále jen NNO) jako jsou občanská sdružení, obecně prospěšné společnosti a účelová zařízení církví. MŠMT, do jehož kompetence tato oblast přináleží, stanovuje obsahové zaměření, priority podpory a podmínky pro poskytování dotací. Podpora je zaměřena především na pravidelnou a dlouhodobou činnost určenou co nejširšímu spektru dětí a mládeže a na podporu činností a aktivit, které napomáhají zkvalitňování, rozšiřování a rozvoji činnosti jednotlivých organizací dětí a mládeže a organizací pracujících s dětmi a mládeží.

MŠMT vyhlašuje výběrové řízení na funkci ŘEDITELE/ŘEDITELKY Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT)

· 7 komentářů


Interaktivní učebnice místo papírových - V devatenácti školách startuje projekt Flexibook 1:1

· 12 komentářů

Vybrané třídy devatenácti základních škol a víceletých gymnázií v celé ČR v nejbližších dnech vstoupí do digitálního věku. Každý z 528 žáků ve své škole obdrží tablet iPad a současně odevzdá papírové učebnice, jejich další výuka v minimálně třech vybraných předmětech bude přinejmenším ve školním roce 2012/13 probíhat prostřednictvím interaktivních učebnic Flexibook z Nakladatelství Fraus. Tablety budou žákům k dispozici nejenom ve škole, ale i doma, kde je budou využívat pro svou přípravu. Obdobně bude technologicky vybaveno i 65 učitelů daných předmětů. Žáci budou moci nadále používat papírový pracovní sešit a další standardní pomůcky.

Příběhy z „husákovského“ normalizačního Československa na více než 750 školách

· 0 komentářů

Program Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni startuje už 8. ročník projektu Příběhy bezpráví, který seznamuje žáky základních a středních škol s moderními československými dějinami. Téma komunistického Československa je ve výuce na mnoha českých školách opomíjeno. Přitom se jedná o období, které je v mnohém stále živé a ovlivňuje naši současnost. Proto se společnost Člověk v tísni, konkrétně program Jeden svět na školách v rámci projektu Příběhy bezpráví, zaměřuje na tuto etapu našich nedávných dějin. Slavnostní zahájení letošních Příběhů bezpráví se za účasti ministrů Karla Schwarzenberga a Petra Fialy uskuteční v pražském kině Lucerna ve čtvrtek 1. listopadu.

Přečtěte si: Humanitní vědy nebo pavědy?

· 6 komentářů

Rektor UK Václav Hampl poskytl velký rozhovor Novinkám.cz, v kterém se mimo jiné dotkl i "citlivého" tématu rušení humanitních kateder. Pan rektor mimo jiné tvrdí: "Jsem ale pevně přesvědčen, že je to ve skutečnosti především problém nižších stupňů školství – toho, jak jsou na středních školách lidé připraveni a namotivováni pro studium těchto oborů. Začít zkoušet napravovat tento problém na úrovni VŠ tím, že bychom zavírali humanitní katedry, je cesta do pekel, protože lidi kvůli tomu stejně nepůjdou studovat to, co studovat nechtějí, co neodpovídá jejich talentu nebo na co si netroufají. Představa, že někdo děkuje bohu, že ještě nebyla obnovena povinná maturita z matematiky, jakžtakž absolvuje střední školu se strašnými známkami z matematiky a fyziky a že ho administrativními kroky donutíme, aby šel studovat jaderné inženýrství, je absurdní nesmysl."

Martin Shabu: Exministr Dobeš uvažuje o založení politické strany. U koho na ni shání peníze?

· 4 komentářů

Jedním z údajných sponzorů uvažované politické iniciativy Josefa Dobeše je prezident FC Příbram Jaroslav Starka.

Fitness pro ajťáky

· 0 komentářů

Jediná publikace o fitness pro lidi nezávislého ducha a nezkrotné zvědavosti

Jste lidé zvědaví? Rádi si hrajete s novými počítačovými technologiemi? Navíc k tomu ještě sportujete a zajímáte se o zdravý životní styl? Nebo máte doma počítačového maniaka, který se neustále válí na kanapi či kouká do monitoru, a  chcete ho motivovat k pohybu? Díky této praktické a nesmírně užitečné knize můžete fitness vnímat skrze vědu, ať už se budete zabývat zdravím, nebo nejnovějšími aplikacemi a vybavením k sledování svých aktivit.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.