Ministerstvo školství nesouhlasí s některými závěry kontroly NKÚ

pondělí 15. října 2012 ·

Ministerstvo školství (MŠMT) reaguje na kontrolní závěry Nejvyššího kontrolního úřadu, který provedl kontrolu v operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK), konkrétně v prioritní ose 1 – Počáteční vzdělávání. Tvrzení NKÚ o možné hrozbě ztráty až stovek milionů korun jsou zavádějící.

Zpráva NKÚ hovoří o tom, že ministerstvo školství nepředložilo Monitorovacímu výboru OP VK ke schválení všechna výběrová kritéria projektů. Tato informace není pravdivá! Monitorovací výbor operačního programu schválil použití specifických hodnotících kritérií již v roce 2007.


S domněnkou NKÚ o možné ztrátě peněz byli seznámeni účastníci Monitorovacího výboru OP VK (včetně přítomných zástupců Evropské komise) na jeho zasedání dne 13. září 2012. Výbor následně opětovně potvrdil svůj souhlas s hodnotícími kritérii, která byla přijata již v roce 2007. 

Tyto informace tiskové prohlášení NKÚ vůbec nereflektuje.


Zpráva NKÚ navíc v mnoha případech pouze opakuje známá zjištění z auditu Evropské komise, který v OP VK proběhl v loňském roce. K těmto zjištěním již MŠMT přijalo nápravná opatření a dlouhodobě je komunikuje s Evropskou komisí.


Nutno zdůraznit, že NKÚ provádělo kontrolu na projektech z let 2007 až 2010. Jedná se tedy o období, kdy se operační program teprve rozjížděl.


Kontrolní závěr NKÚ obsahuje celkem 65 zjištění, k 33 zjištěním již byla přijata náprava.


Přijatá nápravná opatření v tomto ohledu:

  • úprava postupů pro věcné hodnocení
  • zavedení nového kritéria přijatelnosti, které má zabránit duplicitě financování aktivit
  • opětovné projednání a schválení specifických kritérií na Monitorovacím výboru OP VK v září 2012.
Kontrola NKÚ byla převážně zaměřena na skutečnosti, které není možné zpětně měnit. V mnoha případech se tedy v rámci zjištění NKÚ jedná o konstatování stavu. Zejména zjištění v oblasti nastavení specifických cílů OP VK nelze v dokumentaci zohlednit, a to zejména z důvodu schválení strategických dokumentů OP VK Evropskou komisí. MŠMT tato zjištění bere na vědomí a zohlední je v činnostech při nastavení programového období 2014+.


MŠMT v současnosti analyzuje další zjištění a bude se snažit podobným pochybením předcházet. Opatření k nápravě jsou průběžně zapracovávána. MŠMT rovněž uskutečnilo školení pro zaměstnance sekce OP VK v oblasti veřejných zakázek a dále je připravován systém e-learningového vzdělávání zaměstnanců odboru CERA.

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
15. října 2012 v 15:59  

Elementární PR strategie.
Snese-li se na mne kritika v mnoha bodech, vyberu si 2-3 nejsnáze rozporovatelné a s těmi se "slavnostně vypořádám".

Jenže kdo zprávu NKÚ četl, ví, že je v ní poukazováno na podstatně větší problémy, než jsou ty zmíněné v reakci MŠMT.

Ten možná nejzásadnější je, že od začátku běhu OPVK nebyly vytvořeny nástroje, kterými by se dalo vyhodnotit, zda vynaložené miliardy vedly ke zlepšení (a ani nebylo pořádně formulováno, co se má vlastně zlepšit).
A je otázka, jestli se to vůbec dá ex-post napravit (kdo a jak teď vyhodnotí třeba stav, jaký byl např. v roce 2008)?

Není mnoho důvodů k optimismu ohledně toho, zda "evropské miliardy" z OPVK skončí v Česku...

Pytlik Blaha řekl(a)...
15. října 2012 v 18:11  

Nemohu se nějak zbavit hodně intenzivního pocitu, že vůbec, ale vůbec nezáleží na tom, co si NKÚ nebo MŠMT o čerpání evropských peněz myslí.
Ony jsou to evropské peníze, totiž. Než si to tu všichni vyargumentují, aby se pravda na správné straně uvelebila, budou prachy dávno v tahu.
A jakpak se čerpáníčku daří v ostatních nedovyvinutých zemičkách?

Anonymní řekl(a)...
15. října 2012 v 18:57  

To je sice pěkné, že MŠMT proškolí své zaměstnance ohledně veřejných zakázek, aby je mohli kontrolovat, ale kdo proškolí jejich zadavatele na základních a středních školách a u dalších institucí, kteří je vypisují a vyhodnocují?

Anonymní řekl(a)...
15. října 2012 v 18:59  

MŠMT přestane dávat školám peníze na pomůcky a techniku, ty si je nakoupí z EU PES školám. Je to nějaké zlepšení?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.